Αφιέρωμα στην μαθηματική ιδιοφυΐα Καραθεοδωρή, αντάξιου των καλυτέρων (Konstantin Carathéodory)


Constantin Carathéodory
Αντάξιος των Καλυτέρων

Εργασία Σοφία Ντρέκου 

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει.
Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη.
(Γιώργος Ιωακείμογλου, καθηγητής, 
στον επικήδειο του Καραθεοδωρή)

Το 1950, η Ελλάδα έχανε τον μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε στις επιστήμες. Αν και διέπρεψε στο εξωτερικό, όταν προσκλήθηκε στην Ελλάδα να δώσει τα φώτα του, πολεμήθηκε ύπουλα από φθόνο.

Του είχε ανατεθεί η ίδρυση του Παν/μίου Ανατολής, δυστυχώς ήρθε η Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης περί το 1939-40, έφερε πάρα πολύ υλικό για τον εξοπλισμό του Παν/μίου Αθηνών, κανείς δεν ξέρει τι απέγινε. Ήταν ο καθοδηγητής του Αϊνστάιν στην περίφημη θεωρία του χωροχρόνου, της σχετικότητος και αδικήθηκε, γιατί έμεινε στο περιθώριο σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν που προβλήθηκε υπερβολικά λόγω καταγωγής.

Σε μία από τις επιστολές του Α. Einstein καθηγητής τότε στο ερευνητικό Ινστιτούτο Wilhelm Kaiser του Βερολίνου το 1916 προς τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μπρεσλάου γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς.
Δικός σας Α. Einstein»[1]

Το έργο του Καραθεοδωρή 
δεν είναι μόνο
το μαθηματικό
έχει μέσα του
ένα πνεύμα
που είναι καθοριστικό
για την ιστορία
των μαθηματικών
αλλά και της εποχής
της ανθρωπιάς
διότι αποτελεί
ένα μοντέλο
για τους άλλους
αφού είναι
νοοτροπία
που μπορεί
να διαμορφώσει
μια πόλη
ειδικά όταν αυτή
έχει αγκαλιάσει
το Μουσείο του
για να δείξει
τον θησαυρό του.

Νίκος Λυγερός

Η μαθηματική ιδιοφυΐα του Καραθεοδωρή.

Τον Ιανουάριο του 2010 στην εκπομπή του Μπάμπη Κουλούρα μιλούσε ο κ. Νίκος Λυγερός για το μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό από την αρχαιότητα, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Βήσσα (Μποσνοχώρι) του ακριτικού Έβρου. Αφορμή στάθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση - αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σύρο το Φεβρουάριο του 2010, όπου εισηγητής ήταν ο κ. Λυγερός.

Τότε ο κ. καθηγητής επεσήμανε τη μεγάλη επιτυχία του Μουσείου Καραθεοδωρή το οποίο είχε αποκτήσει ορισμένες από τις επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Να θυμήσουμε ότι στην ίδια εκδήλωση συμμετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σύρος) κ. Σ. Βοσινάκης και η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος) κ. Ι.Μπουρνιά. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Δ. Χάλαρης.

Δύο χρόνια μετά το Μουσείο Καραθεοδωρή επανέρχεται με άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Την απόκτηση και νέων επιστολών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Γράφει ο κ. Νίκος Λυγερός σχετικά με τη νέα επιτυχία του Μουσείου: Χάρη στον ακούραστο Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή στη Θράκη, η Ελλάδα απέκτησε τέσσερις νέες αυτόγραφες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Νέες αυτόγραφες επιστολές στο 
Μουσείο Καραθεοδωρή - Ν. Λυγερός

Αυτές οι επιστολές στάλθηκαν από το διάσημο μαθηματικό στον καθηγητή Καλιτσουνάκη στις 17 Μαΐου 1926, 6 Οκτωβρίου 1935, 6 Ιανουαρίου 1936 και 16 Ιουλίου 1940. Με αυτές τις επιστολές δεν επιβεβαιώνουμε μόνο μερικά βιογραφικά στοιχεία του Κ. Καραθεοδωρή αλλά και το εύρος των γνώσεων του σε τομείς που ξεπερνούν μακράν την ιδιότητα του κλασικού μαθηματικού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στον Wolfgang Lazius (1514-1565) τον αυστριακό ουμανιστή, ο οποίος ήταν ιατρός, ιστορικός και χαρτογράφος. Η πρόσβαση μας στη βιβλιοθήκη του Κ. Καραθεοδωρή χάρη στη κόρη του, αποδεικνύει ξεκάθαρα την αγάπη του για τα παλιά βιβλία, τα οποία καταγράψαμε για το μουσείο Καραθεοδωρή.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι απέκτησε το Commentariorum Rerum, Graecarum (Libri II), Βιέννη 1558 με δύο χαλκογραφημένους χάρτες με την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και Κρήτη.

Παρατηρεί μάλιστα ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει παρά την έκδοση του 1609 δίχως τους χάρτες και την έκδοση Johann Friedrich Gronovius (1611-1671) του Γερμανού κριτικού και ειδικού της λατινικής γλώσσας. Κι αναρωτιέται αν υπάρχει η πρώτη έκδοση στο Βερολίνο.

Σε άλλη επιστολή ο Κ. Καραθεοδωρή αναφέρεται στον Jean de La Bruyère (1645-1696) του Γάλλου ηθικολόγου μέσω της κριτικής του διάσημου Voltaire (1694-1778), του οποίου έχει τα Άπαντα που αποτελούνται από 80 τόμους, μία έκδοση της εποχής που άνηκε σε μία μαρκησία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε με την κόρη του Κ. Καραθεοδωρή. Αυτή η νέα επιτυχία του Μουσείου Καραθεοδωρή αναδεικνύει ότι υπάρχει μέλλον, όταν υπάρχουν σπάνιοι άνθρωποι που το δημιουργούν.

Ινστιτούτο Καραθεοδωρή
χρειάζεται η Κομοτηνή
σε συνδυασμό πάντα
με το νέο της Μουσείο
για να ενισχύσει
την πνευματική της θέση
και να της δώσει
την απόχρωση
του Göttingen
διότι το πνεύμα
χάνει την ουσία του
όταν δεν έχει μέλλον
και προοπτικές
επειδή γίνεται
απλώς ανάμνηση
που ξεχνιέται
γι’ αυτό το λόγο
παλεύουμε
όλοι μαζί
για τη μνήμη
των Καραθεοδωρήδων
λόγω εθνικού θησαυρού
που άλλαξε
την ιστορία μας.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873
Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950

Carathéodory

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1873 στο Βερολίνο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως διπλωματικός ακόλουθος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τις περισσότερες σχολικές χρονιές πέρασε, ως μαθητής, στο Βέλγιο, επειδή ο πατέρας του διετέλεσε για πολλά χρόνια πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις Βρυξέλλες.

Η κλίση του για τα Μαθηματικά φάνηκε από την εποχή που ήταν μαθητής, σπούδασε όμως μηχανικός στη Βελγική Στρατιωτική Ακαδημία, απ' όπου αποφοίτησε το 1895. Εργάστηκε για πέντε χρόνια ως μηχανικός, αλλά τελικά υπερίσχυσε η αγάπη του για τα Μαθηματικά και το 1900 αποφασίζει να σπουδάσει Μαθηματικά στη Γερμανία.

Παρακολούθησε για δύο χρόνια μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο το Γκέτινγκεν (Goetingen), που την εποχή εκείνη ήταν το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Μαθηματικών της Ευρώπης.

Από το πανεπιστήμιο αυτό πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 1904 και τον τίτλο του υφηγητή το 1905. Αφού διετέλεσε καθηγητής για σύντομα χρονικά διαστήματα σε δύο περιφερειακά πολυτεχνεία της Γερμανίας, το 1913 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και το 1918 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Δεν πρόλαβε όμως να μείνει για πολύ στο Βερολίνο. Το 1920 δέχεται την πρόσκληση του Βενιζέλου να αναλάβει την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, παραιτείται από τη θέση του στο Βερολίνο και εγκαθίσταται οικογενειακώς στη Σμύρνη.

Δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης δεν έμελλε να λειτουργήσει ποτέ, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, και ο Καραθεοδωρή διορίστηκε τον Αύγουστο του 1922 καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο η κατάσταση στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν ήταν ρόδινη από τότε.

Έτσι στον Καραθεοδωρή, τον μεγαλύτερο έλληνα μαθηματικό εκείνης της εποχής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αναθέσει τη διδασκαλία των Μαθηματικών στους πρωτοετείς φοιτητές της Χημείας! Απογοητευμένος ο Καραθεοδωρή εγκαταλείπει το 1924 την Ελλάδα, αποδεχόμενος μια καθηγητική έδρα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στο ίδρυμα αυτό παρέμεινε ως τη συνταξιοδότησή του, το 1938.

Η Θεωρία της Σχετικότητας 

H-Mathimatiki-idiofyia-tou-karatheodori«S.Drekou»N.Lygeros
φώτο: Αριστερά, ο Καραθεοδωρή την εποχή που ήταν 
καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. 
Δεξιά, νεαρός ο Αϊνστάιν, την εποχή 
που γνωρίστηκε με τον Καραθεοδωρή.

Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με Φυσική και Μαθηματικά είναι πολύ συνηθισμένο να τοποθετούν κάτω από τον ίδιο τίτλο της «Θεωρίας της Σχετικότητας» δύο εντελώς διαφορετικά επιτεύγματα του Αϊνστάιν: την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Η Ειδική Θεωρία δημοσιεύθηκε το 1905, την εποχή που ο Καραθεοδωρή είχε μόλις πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, πολύ μακριά από τη Ζυρίχη όπου ζούσε ο Αϊνστάιν.

Άρα η οποιαδήποτε εμπλοκή του Καραθεοδωρή εκείνη την εποχή στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας είναι αδύνατη. Με το θέμα αυτό ο Καραθεοδωρή ασχολήθηκε το 1923, κατά την εποχή που ήταν καθηγητής στην Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας είναι μια ειδική περίπτωση πολύ γενικότερων θεωριών, οι οποίες προκύπτουν από πολύ απλά αξιώματα μαζί με το αποτέλεσμα του πειράματος των Μάικελσον και Μόρλεϊ.
  • Υπενθυμίζεται ότι με το πείραμα αυτό αποδείχθηκε ότι για το φως δεν ισχύει ο νόμος πρόσθεσης των ταχυτήτων που μαθαίνουμε στην Κλασική Μηχανική του σχολείου.
Δηλαδή αν παρατηρούμε από τη Γη έναν πύραυλο που τρέχει με 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, η ταχύτητα του φωτός μέσα στον πύραυλο δεν θα είναι 301.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά πάλι 300.000.

Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε το 1924, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη δημοσίευση της αρχικής εργασίας του Αϊνστάιν, στα Πρακτικά της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με εισήγηση του ίδιου του Αϊνστάιν. Επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Καραθεοδωρή να έχει εμπλακεί με κάποιον τρόπο στη διατύπωση και καθιέρωση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από την Ειδική, μιας και αποτελεί ουσιαστικά μια «νέα» θεωρία της Βαρύτητας, που αποφεύγει ερωτήματα του τύπου «πού ξέρει η Γη κατά πού πέφτει ο Ηλιος, για να νιώσει την έλξη του;».

Ο Αϊνστάιν άρχισε να τη διαμορφώνει στο μυαλό του ξεκινώντας από την αρχή ότι όλοι οι νόμοι της Φυσικής πρέπει να είναι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές, είτε είναι ακίνητοι, είτε κινούνται με σταθερή ταχύτητα, είτε επιταχύνονται.

Η θεωρία αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1915, εποχή που οι Αϊνστάιν και Καραθεοδωρή είχαν ήδη συναντηθεί πολλές φορές. Φαίνεται ότι τους δύο επιστήμονες είχε συστήσει για πρώτη φορά ο θεμελιωτής της Κβαντομηχανικής Μαξ Πλανκ το 1913 στο Βερολίνο.

Σίγουρα όμως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί μακρόν, όταν ο Αϊνστάιν είχε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν το καλοκαίρι του 1915, όπου ο Καραθεοδωρή ήταν ήδη καθηγητής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση σεμιναρίων με θέμα τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που τότε ήταν ακόμη «στα σπάργανα».

H-Mathimatiki-idiofyia-tou-karatheodori«S.Drekou»N.Lygeros
Μια από τις πολλές επιστολές που αντήλλαξαν 
ο Αϊνστάιν και ο Καραθεοδωρή, 
επισφραγίζοντας τη φιλία τους
 και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους.

Το καλοκαίρι του 1915 ο Αϊνστάιν είχε καταλήξει σε μια πρώτη μορφή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Τη μορφή αυτή παρουσίασε στα σεμινάριά του, τα οποία παρακολουθούσαν ο Χίλμπερτ, που τον είχε προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, και σίγουρα ο νεοδιορισμένος εκεί Καραθεοδωρή.

Ο Χίλμπερτ, με την αναλυτική ικανότητα που διακρίνει έναν μεγάλο μαθηματικό, αντιλήφθηκε ότι η θεωρία που ο Αϊνστάιν είχε εισαγάγει «διαισθητικά» θα μπορούσε να προκύψει αυστηρά μαθηματικά με βάση μια πολύ γνωστή μαθηματική αρχή της Φυσικής, την «αρχή του Χάμιλτον».

Η αρχή αυτή αναφέρει ότι η κίνηση ενός σώματος γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε κάποια ποσότητα να παίρνει ελάχιστη τιμή. Έτσι ο Χίλμπερτ απέδειξε τις εξισώσεις της Γ.Θ.Σ.(Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας) με βάση την αρχή του Χάμιλτον και δημοσίευσε το αποτέλεσμά του την άνοιξη του 1916, λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της θεωρίας του Αϊνστάιν, που έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1915.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι μια ειδική περίπτωση της αρχής του Χάμιλτον ήταν το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του Καραθεοδωρή και, έτσι, θα μπορούσε να είναι αυτός που θα είχε πραγματοποιήσει την «εναλλακτική» απόδειξη των εξισώσεων της ΓΘΣ. Αυτό όμως δεν συνέβη, ίσως επειδή ο Καραθεοδωρή εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με τη συγγραφή του βιβλίου του «Μαθήματα περί των πραγματικών συναρτήσεων» («Vorlesungen über reelle Funktionen»).

Η δεύτερη ευκαιρία 

Η ιστορία όμως της επιστημονικής σχέσης Αϊνστάιν - Καραθεοδωρή δεν τελειώνει εδώ. Το επόμενο φθινόπωρο, του 1916, οι δύο επιστήμονες ανταλλάσσουν τρεις επιστολές με θέμα ακριβώς την αρχή του Χάμιλτον. Φαίνεται ότι ο Αϊνστάιν είχε ζητήσει (είτε προφορικά είτε με μη διασωθείσα επιστολή) τη βοήθεια του Καραθεοδωρή για το πώς είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι εξισώσεις κίνησης, σε μια γενική περίπτωση, με βάση αυτή την αρχή, επηρεασμένος κατά πάσα πιθανότητα από την εργασία του Χίλμπερτ.

Ο Καραθεοδωρή αργεί να απαντήσει και ο Αϊνστάιν στέλνει δεύτερη επιστολή, στις 6.9.1916, στην οποία παρουσιάζει μια «ευρηματική» λύση για την ειδική περίπτωση που τον ενδιέφερε. Τη λύση αυτή την ανακοινώνει στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών στις 26.10.1916.

Ο Καραθεοδωρή τού απαντάει στις 16.12.1916 με την αυστηρά μαθηματική γενική περίπτωση, και ο Αϊνστάιν ανταπαντά λέγοντάς του ότι αυτή η γενική μέθοδος δεν είναι γνωστή στους φυσικούς και θα έπρεπε να δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό Φυσικής, μαζί ίσως με τη θεωρία των κανονικών μετασχηματισμών, που είναι μέρος της Μηχανικής που στηρίζεται στην αρχή του Χάμιλτον.

Αν ο Καραθεοδωρή δεν είχε καθυστερήσει να απαντήσει, ίσως να αναφερόταν το όνομά του ως συν-συγγραφέα μιας εναλλακτικής απόδειξης της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Ωστόσο καθυστέρησε και έτσι ο Αϊνστάιν κατάφερε να βρει μόνος του την απάντηση στο ερώτημά του.

Όσο για την τελευταία πρόταση αυτής της επιστολής, όπου ο Αϊνστάιν προτρέπει τον Καραθεοδωρή να λύσει το πρόβλημα των κλειστών χωροχρονικών γραμμών, αξίζει να σημειώσω ότι το ερώτημα αυτό συνδέεται με τη δυνατότητα ταξιδιών στον χρόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε τροχιές που ξεκινούν και καταλήγουν στο ίδιο σημείο κατά την ίδια χρονική στιγμή. Δυστυχώς όμως για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, ως σήμερα δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ενώ ο Καραθεοδωρή θα μπορούσε να έχει παίξει κάποιον ρόλο στην εναλλακτική διατύπωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αυτό δεν συνέβη. Άλλωστε και ο ίδιος ποτέ δεν το ισχυρίστηκε, τόσο στη μεταγενέστερη αλληλογραφία του με τον Αϊνστάιν όσο και στις πολυάριθμες διαλέξεις που έκανε με αυτό το θέμα, ότι είχε κάποιου είδους συμβολή στη διαμόρφωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας που δεν του είχε αναγνωρισθεί.

Οι «ανθρώπινες» επιστολές


Οι μη μαθηματικές επιστολές των δύο επιστημόνων αφορούν τρία θέματα. Οι περισσότερες από αυτές (δύο του Αϊνστάιν και τρεις του Καραθεοδωρή) αναφέρονται στη διαμάχη του μεγάλου γερμανού μαθηματικού Χίλμπερτ (David Hilbert) με έναν ολλανδό μαθηματικό, τον Εχμπέρτους Μπράουερ (Egbertus Brouwer).

Στα 1930 ο Χίλμπερτ προσπαθούσε να απομακρύνει τον Μπράουερ από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Μαθηματικά Χρονικά» (Annalen der Mathematik), που ήταν το καλύτερο μαθηματικό περιοδικό της εποχής.

Οι Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν, που ήταν μέλη της Επιτροπής, φαίνεται ότι δεν ενέκριναν αυτή τη στάση του Χίλμπερτ και, αφού αντάλλαξαν επιστολές με τις απόψεις τους, παραιτήθηκαν τελικά και οι δύο από την Επιτροπή. Το δεύτερο θέμα είναι ένα δώρο, που τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Μαθηματικά Χρονικά» έκαναν στον μαθηματικό και εκδότη του περιοδικού Λούντβιχ Μπλούμενταλ για την πεντηκοστή επέτειο των γενεθλίων του.

Φαίνεται ότι η «χειρονομία» οργανώθηκε από τον Καραθεοδωρή, ο οποίος στην επιστολή ενημερώνει τον Αϊνστάιν για το μερίδιό του στο κόστος του βιβλίου που ήταν το δώρο του Μπλούμενταλ – 40 μάρκα.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η επιστολή που έστειλε ο Καραθεοδωρή στον Αϊνστάιν το 1930 από τη Θεσσαλονίκη, όταν εργαζόταν εκεί για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή αναφέρει ότι ο αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Μοργκεντάου (Henry Morgenthau) ήθελε να συναντήσει τον Αϊνστάιν και, επειδή δεν τον γνώριζε προσωπικά, ζήτησε από τον Καραθεοδωρή, που ήταν φίλος του Αϊνστάιν, να κανονίσει μια συνάντηση στο Βερολίνο.

Ο Καραθεοδωρή αναφέρει στο γράμμα ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτή την εξυπηρέτηση στον Μοργκεντάου, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επειδή ήταν ένας πολύ καλός φίλος της Ελλάδας (υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων του ΟΗΕ στην Αθήνα).

Πέρα από το γεγονός ότι αυτή είναι η καλύτερη ίσως απόδειξη για το ότι ο Καραθεοδωρή θεωρούνταν καλός φίλος του Αϊνστάιν, η ίδια η επιστολή δημιουργεί ερωτηματικά για το θέμα της συνάντησης, το οποίο δεν αναφέρει ο Καραθεοδωρή.

Είχε να κάνει άραγε με το θέμα του αντισημιτισμού, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται εκείνη την εποχή στη Γερμανία, μιας και ο Μοργκεντάου ήταν, όπως και ο Αϊνστάιν, Εβραίος; Είχε να κάνει με τη μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη; Είχε να κάνει με πρόσκληση του Αϊνστάιν για τις ΗΠΑ, όπου ο τελευταίος ταξίδεψε τον Δεκέμβριο του 1930; Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν: «μίλησαν» τα αρχεία


Μια από τις πιο διαδεδομένες επιστημονικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο είναι ότι ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Καραθεοδωρή «βοήθησε», κατά κάποιον τρόπο, τον Αϊνστάιν στη διατύπωση της Θεωρίας της Σχετικότητας.

Έχει άραγε η αντίληψη αυτή κάποια βάση; Η πρόσφατη δημοσίευση των αρχείων του Αϊνστάιν από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ μού έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσω την αλήθεια μέσα από τα σωζόμενα γραπτά ντοκουμέντα, κυρίως την αλληλογραφία των δύο επιστημόνων.

Τα ντοκουμέντα αυτά, που έφθασαν στα χέρια μου χάρη στη βοήθεια της κυρίας Μπάρμπαρα Βολφ του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και μεταφράστηκαν από τον συνάδελφο στο ΑΠΘ Νίκο Στεργιούλα, αποτελούνται από έξι επιστολές του Καραθεοδωρή προς τον Αϊνστάιν, τέσσερις επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή και την περίληψη μιας ανακοίνωσης του Καραθεοδωρή στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Από το υλικό αυτό ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι επιστολές που αντηλλάγησαν το φθινόπωρο του 1916, έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, καθώς και η ανακοίνωση στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Αν έπρεπε να απαντήσει κανείς μονολεκτικά κατά πόσον από τα στοιχεία αυτά προκύπτει κάποιου είδους συνεισφορά του Καραθεοδωρή στην αρχική διατύπωση της Θεωρίας της Σχετικότητας, η απάντηση θα ήταν ένα ξερό «όχι».

Ωστόσο η απάντηση αυτή θα αδικούσε τον Καραθεοδωρή, όχι μόνον επειδή δεν είχε ανάγκη να εμφανισθεί ως αρωγός του Αϊνστάιν για να αποδειχθεί το μεγάλο του επιστημονικό ανάστημα, όσο και επειδή είχε πράγματι κάποια εμπλοκή με τη Θεωρία της Σχετικότητας, τόσο την Ειδική όσο και τη Γενική.[2]

H-Mathimatiki-idiofyia-tou-karatheodori«S.Drekou»N.Lygeros

Παραπομπές/Αναφορές/Πηγές:
1. «Αντάξιο του Ιδρώτα των Καλυτέρων» Σοφία Ντρέκου / www.sophia-ntrekou.gr
2. «Η μαθηματική ιδιοφυΐα του Καραθεοδωρή» Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν: «μίλησαν» τα αρχεία. Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, του Χάρη Βάρβογλη, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Σχόλια αναγνωστών (34)Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σχετικά με την σχέση του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν και την θεωρία της σχετικότητας. Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν: «μίλησαν» τα αρχεία. και physicsgg.me Διαβάστε επίσης: Ο Δημήτριος Χριστοδούλου σχολιάζει την επιστολή του Einstein προς τον Καραθεοδωρή
Ο Ν. Λυγερός για την μαθηματική ιδιοφυΐα του 
Καραθεοδωρή (Carathéodory of N. Lygeros)

Carathéodory Articles & Analyses

Carathéodory

Articles N. Lygeros
lygeros.org/caratheodory

Carathéodory en tant qu'action du groupe Bourbaki (Dessin au feutre)

Sur les somas de Carathéodory et les hypergroupes de Marty. Dans nos précédents articles (...) nous avons traité les hypergroupes de Marty comme une généralisation des groupes introduits par Galois...

La vision politique de Constantin Carathéodory. Si nous considérons l’exemple de Constantin Carathéodory comme une vision politique c’est qu’il...

Η συμβολή του Καραθεοδωρή στη στατιστική μηχανική… Μετά από το έργο του Prigogine για τη φυσική μακράν της ισορροπίας μπορούμε να κατανοήσουμε πραγματικά τη στρατηγική που επινόησε ο Καραθεοδωρή το 1919. Πιο συγκεκριμένα ο Καραθεοδωρή ήταν ειδικός της θεωρίας μέτρου όπως το αποδεικνύει και ένα από τα θεωρήματά του που είναι πλέον κλασικό στη θεωρία...

Le point de vue de Carathéodory sur la théorie de la mesure. En s’inspirant du point de vue algébrique de George Boole, Constantin Carathéodory a introduit le thème...

Υπολογιστικές παρατηρήσεις περί επιστολής Carathéodory. (Cod. Ms. F. Klein 8, 463). Το γράμμα που έστειλε o Carathéodory στον Klein από τη Γοττίγγη στις 26 Σεπτ.1913 αναφέρεται στη θεμελιώδη περιοχή (Fundamentalbereich)...

Στρατηγική της μαθηματικής ανάλυσης των επιστολών Carathéodory. Μέσω της έκδοσης Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή 50 επιστολές προς συναδέλφους του στη Γοτττίγγη, έχουμε πρόσβαση και στο γερμανικό κείμενο και στην ελληνική μετάφραση. Όλες οι επιστολές του Carathéodory δεν αφορούν τα ίδια θέματα ακόμα και στον μαθηματικό τομέα...

Έλεγχος των υπολογισμών της επιστολής Carathéodory προς Herglotz. (Cod. Ms. G. Herglotz F 18, 6).

Ανάλυση μιας αρμονικής ιδέας του Carathéodory. Στην επιστολή του προς τον D. Hilbert (Cod. Ms. D. Hilbert 55, 5), ο Carathéodory σε σχέση με τον νόμο του Kirchoff εξετάζει την εξής ιδέα...

Παίγνιο γραφής του Carathéodory. (Cod. Ms. D. Hilbert 55, 7).

Ο Carathéodory και το γαλλικό πνεύμα Αν και ο Carathéodory έγινε γνωστός από τη γερμανική πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία δεν πρέπει, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη σκέψη του, να ξεχάσουμε τα ίδια του τα λόγια στις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις: «Ελληνικά και Γαλλικά ήταν οι δύο γλώσσες τις οποίες από την πρώτη παιδική μου ηλικία μιλούσα ταυτόχρονα.»...

Η κομψότητα του μαθηματικού τεχνάσματος του Carathéodory. (Cod., Ms. F. Klein 22A, Blatt 8). Σε ερώτηση του Klein σχετικά μ’ ένα πρόβλημα ουράνιας μηχανικής, ο Carathéodory εισαγάγει έναν τρόπο επίλυσης που είναι ιδιαίτερα κομψός για εκείνη την εποχή. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί κανονικές μεταβλητές με τον εξής τρόπο. Όλο του το μαθηματικό τέχνασμα βασίζεται στο πλαίσιο που ανέπτυξε ο Hamilton...

De Picard à Carathéodory via Landau. Grâce au théorème classique de Picard, nous savons que toute fonction entière – qui n'est pas constante – prend au moins...

Η λύση του προβλήματος της επιστολής Carathéodory προς Hilbert. Όπως το επισημάναμε σ’ ένα προηγούμενο άρθρο (βλέπε opus 1595), στο βιβλίο 50 επιστολές… υπάρχει η σημείωση 47 που εξηγεί ότι η διάτρηση του χαρτιού δεν επιτρέπει την ανάγνωση ενός τύπου της επιστολής Carathéodory προς Hilbert (βλέπεCod. Ms. D.Hilbert 55,5)...

Η ανακάλυψη της αλληλογραφίας Carathéodory-Kneser. Με την αποστολή μας στο Göttingen μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, ανακαλύψαμε ολόκληρη αλληλογραφία μεταξύ Carathéodory και Kneser, η οποία βρίσκεται στο αρχείο Cod. Ms. H. Kneser A12...

Το επιστημονικό πλαίσιο της επιστολής Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12 (1) ). Στο αντίγραφο της πρώτης επιστολής του Kneser προς Carathéodory, υπάρχει μία αναφορά στον Dr. U. Kowallik. Πρόκειται για τον διδακτορικό του καθηγητή Adolf Kneser, πατέρα του επιστολογράφου...

Η αποκατάσταση της επιστολής του Carathéodory προς Hilbert. (Cod. Ms. D. Hilbert 55,4). Η επιστολή του Carathéodory που στάλθηκε στον Hilbert από το Breslau στις 12/12/1912 ανήκει στο πλαίσιο της διαμάχηςHilbert-Pringsheim...

Θερμοδυναμική και προσέγγιση του Carathéodory. Στο περίφημο άρθρο του με τίτλο: Untersuchungen über die Grundlagen der Thermodynamik ( Mathematische Annalen, 67, 1909), ο Carathéodory δίνει μια μοντέρνα ερμηνεία του ορισμού της εντροπίας. Με την πάροδο του χρόνου, η θερμοδυναμική αναπτύχθηκε και άγγιξε πολλούς τομείς της φυσικής και αναπόφευκτα έγινε γενικότερα γνωστικό αντικείμενο...

Μετάφραση της επιστολής Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12 (1) ). Με τον θάνατο του πατέρα μου, η συνεργασία με τον Δρα Kowallik διακόπηκε...

Το πνεύμα του Carathéodory. Μελετώντας τις επιστολές του Carathéodory, είναι αδύνατο να μη δούμε πόσο ανοιχτό πνεύμα είχε και πόσο ειλικρινής ήταν. Οι επιστολές του στον Klein και στον Hilbert δεν δείχνουν μόνο σεβασμό και εκτίμηση. Ο Carathéodory κάνει κάθε προσπάθεια για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα που του κάνουν...

Ανάλυση του σημειώματος του Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser G 5 (2) ). Στα χειρόγραφα του μαθηματικού H. Kneser που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Göttingen υπάρχουν δύο μικρές σελίδες του C.Carathéodory...

Η δεύτερη επιστολή του Kneser προς Carathéodory. Το θέμα της δεύτερης επιστολής του Kneser προς Carathéodory είναι και πάλι ο Δρ. Kowallik. Δηλαδή συνεχίζεται ο διάλογος της πρώτης (Cod . Ms . H . Kneser A 12, 1) που έστειλε ο Kneser στις 31/01/1930 και της δεύτερης (Cod. Ms. H. Kneser A 12, 2) που έστειλε ο Carathéodory στις 01/02/1930 από το Μόναχο, στην οποία εξηγούσε ότι θα βρισκόταν στην Αθήνα για μερικούς μήνες...

Το πλαίσιο της τελευταίας επιστολής του Kneser προς Carathéodory. Το αντίγραφο της τελευταίας επιστολής του Kneser προς Carathéodory που έγραψε στις 20/11/1949, έχει ως γενικό πλαίσιο το έργο του μαθηματικού Erich Bessel-Hagen . O Bessel-Hagen γεννήθηκε στις 12/09/1898 δηλαδή την ίδια χρονιά με τον Kneser...

Le cadre de la dernière lettre de Kneser à Carathéodory. La copie de la dernière lettre de Kneser à Carathéodory qu'il écrivit le 20/11/49 a pour cadre général l'oeuvre du mathématicien Erich Bessel-Hagen...

Η δομή της διατριβής του Erich Bessel-Hagen. Στην τελευταία επιστολή του Kneser προς Carathéodory υπάρχει μια αναφορά στη διατριβή του Bessel-Hagen. Μαθαίνουμε πως ο Kneser την έχει ήδη ζητήσει από τον Hasse. Όμως, όπως του έγραψε ο Hasse, η αποστολή βερολινέζικων αντιτύπων είναι αδύνατη...

Ο Bessel-Hagen ως φοιτητής του Carathéodory. Ο Bessel-Hagen όπως και ο ίδιος ο καθηγητής του, ο Carathéodory, δεν ήταν μόνο ένας κοινός μαθηματικός. Το θέμα της ειδίκευσης δεν είχε νόημα γι' αυτόν όπως και για τους μεγάλους μαθηματικούς...

Μετάφραση της επιστολής του Βίκτωρ Ουγκώ στην Ελένη Καραθεοδωρή.

Μετάφραση της πρώτης σελίδας της επιστολής του Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12.9). 20.11.1949 Αξιότιμε κ. Καραθεοδωρή ! Για την ταχεία εκπλήρωση της επιθυμίας μου σας ευχαριστώ πολύ. Πράγματι μου γράφει ο Hasse, ότι η αποστολή από το Βερολίνο των βερολινέζικων αντιτύπων της διδακτορικής διατριβής του Bessel - Hagen,...

Transcription d'une page du journal d'Alexandre Carathéodory. Μετάφραση.

Τα χειρόγραφα της ζωής.
Αχιλλέας : Γιατί πέθανες εδώ?
Αλέξανδρος : Εδώ με ξέχασαν.
Αχιλλέας : Ποιος?
Αλέξανδρος : Ο λαός μου.
Αχιλλέας : Ποιος είναι ο λαός?
Αλέξανδρος : Η λήθη.
Αχιλλέας : Και πώς το άντεξες?
Αλέξανδρος : Μου χάρισαν ένα κελί.
Αχιλλέας : Δίχως κλειδί?...

Les manuscrits de la vie.
Achille : Pourquoi es-tu mort ici ?
Alexandre : On m’a oublié ici.
Achille : Qui ?
Alexandre : Mon peuple.
Achille : Qui est le peuple ?
Alexandre : L’oubli.
Achille : Et comment y résistes-tu ?
Alexandre : On m’a offert une cellule.
Achille : Sans clé ?
Alexandre : Sans barreaux...

Τα γαλλικά της Περσίας.
Σύνη : Τι γράφεις?
Γιάννης : Τίποτα.
Σύνη : Απλώς τίποτα?
Γιάννης : Πρέπει να μελετήσω κάτι χαρτιά.
Σύνη : Τι σόι χαρτιά?
Γιάννης : Σκίτσα.
Σύνη : Σκίτσα?
Γιάννης : Ναι. Τα βρήκα σε ένα παλιό βιβλίο.
Σύνη : Ένα παλιό βιβλίο?
Γιάννης : Ένα χαμένο βιβλίο.
Σύνη : Αφού το βρήκες δεν είναι χαμένο.
Γιάννης : Επειδή το βρήκα είναι χαμένο. Πριν ήταν ξεχασμένο...

Le Français de Perse.
Sini: Qu’est-ce que tu écris ? Giannis: Rien. Sini : Rien tout simplement ? Giannis : Il faut que j’étudie des feuilles.

Transcription d’une note des archives d’Alexandre Carathéodory. La Sublime Porte a reçu et étudié le mémoire que Leurs Excellences Messieurs les Ambassadeurs d’Autriche-Hongrie et de Russie ont bien voulu lui remettre le 10 novembre 1903...

Το πνεύμα των χειρογράφων. (ποίημα)
Όταν είδαμε την παλιά φωτογραφία
δεν κλάψαμε, δεν τολμήσαμε, δεν προλάβαμε.
Μας κοίταζε ένα πρόσωπο που δεν μας έβλεπε....

L’esprit des manuscrits. (poème)
Quand nous avons vu les vieilles photographies
nous n’avons pas pleuré, pas osé, pas eu le temps.
Un visage qui ne nous voyait pas nous regardait...

Ανάλυση εγγράφου Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή.
Στα αρχεία του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή βρίσκουμε ένα έγγραφο (βλέπε opus 1917) που επιβεβαιώνει όχι μόνο την αξία του ημερολογίου του αλλά και τον ρόλο σε αυτήν τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αυστρίας- Ουγγαρίας, Ρωσίας και Υψηλής Πύλης...

Remarques sur les archives Carathéodory.
A une époque où nous commençons à peine à réaliser l'importance du rôle de Carathéodory en Mathématiques, Physique et Thermodynamique...

Μουσείο Καραθεοδωρή και Ερευνητικό Κέντρο.
Το Μουσείο Καραθεοδωρή αποδεικνύει μόνο και μόνο από την ύπαρξή του δίχως να λειτουργεί ακόμα, πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή της Θράκης. Το ζήτημα της λειτουργίας του, δίχως να μετατραπεί ακόμα σε ανατολικό ζήτημα, δείχνει πόσο αναγκαίο είναι...

Transcription d'une lettre des archives d'Alexandre Carathéodory.
Ce 10/22 Mars 1896. Athènes. Ma très chère Cassandra. Je suis on ne peut plus heureuse de pouvoir t’adresser enfin des félicitations...

Το πλαίσιο της επιστολής της Μαρίας προς Κασάνδρα Καραθεοδωρή.
Για να κατανοήσουμε πραγματικά την επιστολή της Μαρίας στην Κασάνδρα Καραθεοδωρή είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το οικογενειακό πλαίσιο και όχι μόνο. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στους απογόνους του Στεφάνου Καραθεοδωρή. Ο Στέφανος απέκτησε 7 παιδιά, τα οποία είναι κατά χρονολογική σειρά: η Σμαράγδα, ο Αλέξανδρος, η Ελένη, ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Μαρία και η Ζωή...

Transcription de notes explicatives des Archives Alexandre Carathéodory.

Transcription de la lettre de Longeville à Alexandre Carathéodory.
Paris, le 29 Juin 1899. Mon Cher Conseiller, J'ai eu l'honneur d'adresser à son Excellence votre Président, la requête ci-jointe en copie...

Οι δάσκαλοι του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στην άλγεβρα.
Σ’ ένα από τα πολλά τετράδια του αρχείου του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή, βρίσκουμε τις βιβλιογραφικές αναφορές που χρησιμοποιεί για την άλγεβρα. Το τετράδιο είναι γραμμένο στα γαλλικά αλλά οι αναφορές είναι και στα αγγλικά και στα ιταλικά. Δύο από τους συγγραφείς που αναφέρει ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρή είναι ο Baltzerκαι ο Salmon...

Μορσικό αλφάβητο και εκδοχή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή.
Μία από τις σελίδες των μαθηματικών τετραδίων του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή αφορά αποκλειστικά το μορσικό αλφάβητο. Αυτή η σελίδα βρίσκεται με τους υπολογισμούς της θεωρίας αριθμών. Οι εξηγήσεις είναι γραμμένες στα γαλλικά. Ο γενικός τίτλος είναι: Alphabet Morse (Μορσικό Αλφάβητο)...

Transcription d'un algorithme d'Alexandre Carathéodory.
Je commence d’abord par déduire le nombre écrit dans le système décimal à ne pas avoir de chiffre supérieur à 4 et à cet effet je retranche 5 de tous les chiffres 5,6,7,8,9 qu’il se trouve renfermer. Quant aux chiffres inférieurs à 5, je les laisse tels qu’ils sont...

Αποκρυπτογράφηση του κώδικα Καραθεοδωρή.

Transcription d'une page de théorie des nombres d'Alexandre Carathéodory.
Je peux désigner les nombres 0000-9999 au moyen des nombres 000-399 et d’un double indice...

Transcription du règlement de la question crétoise.
Le Règlement de la question crétoise[.] Voici le texte qui vient d’être publié par la Porte des concessions formant la Cons[t]itution de la Crète: Article 1er. – Le gouverneur général de la Crète sera chrétien et nommé pour..

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και Otto Hesse.
Ανάμεσα στα αρχεία του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή βρίσκουμε μία ειδική αναφορά στο έργο του μαθηματικού Otto Hesse. Η αναφορά είναι στα γαλλικά : Résumé des 7 lectures de Hesse sur les sections coniques. [Περίληψη των 7 διαλέξεων του Hesseπερί κωνικών τομών.]...

Θερμοδυναμική και αξιώματα του Καραθεοδωρή.
Το άρθρο του James Serrin με τίτλο Conceptuals Analysis of the Classical Second Laws of Thermodynamics, επικεντρώνεται στα θεμελιακά προβλήματα των διαφόρων προτάσεων του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής...

Αξίωμα του Καραθεοδωρή και αντιπαράδειγμα του Whaples.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στο άρθρο του με τίτλο Untersuchungen über die Grundlagen der Thermodynamik που δημοσιεύτηκε το 1909, εισάγει το εξής σύστημα εξισώσεων...

Καταγραφή επιστολής προς Α. Καραθεοδωρή.
Υψηλότατε, Λαμβάνω το θάρρος να εξαποστείλω σήμερον εις την Υμετέραν Υψηλότητα τέσσαρα φυλλάδιά μου, ων τα τρία, ιδία δε το επιγραφόμενον «Δύο κώδικες του Καρατζά», αναφέρονται εις το πολύτιμον χειρόγραφον της βιβλιοθήκης Αυτής, όπως...

Transcription d'une note biographique d'A. Carathéodory.
Jourdain. Mémoire sur l'Observatoire de Méragah Paris. 1810. Extraits I. Renseignemen[t]s sur Nassyr Eddin fournis par Rhondemir, historien persan :...

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ως ερευνητής ιστορίας μαθηματικών.
Αν και επίσημα ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ήταν νομικός και διπλωμάτης, τα αρχεία του αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο γνώσεων που είχε και στα μαθηματικά και στην ιστορία των μαθηματικών. Οι σημειώσεις του για τη βιογραφία του Nassyr Eddin είναι ενδεικτικές από μόνες τους για το ύφος του στην έρευνα της ιστορίας των μαθηματικών...

Transcription d'une missive d'Agnes Böhm à Alexandre Carathéodory.

Transcription de la lettre de A. Carathéodory à Chryssidhys du 25/07/1885.

Transcription de la lettre de A. Carathéodory à Chryssidhys du 07/08/1885.

Στοιχεία της αλληλογραφίας Καραθεοδωρή-Χρυσίδη. Η εποχή της αλληλογραφίας Καραθεοδωρή-Χρυσίδη συμπίπτει με την περίοδο της ηγεμονίας του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Σάμο, δηλαδή από τον Μάιο 1885 έως τον Δεκέμβριο 1894. Ο Στέφανος Χρυσίδης είναι ο σύγγαμβρός του και ο σύζυγος της Ερυφίλης Π. Μουσούρου...

Καταγραφή της επιστολής Κωνσταντίνου προς Αλέξανδρο Καραθεοδωρή στις 08/03/1897.

Transcription de la lettre d'A. Carathéodory au sujet de la poste de Samos.

Η διπλωματική αντίσταση του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή. Η επιστολή που στέλνει ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής στον Στέφανο Χρυσίδη σχετικά με το ταχυδρομείο της Σάμου είναι απόλυτα ενδεικτική του πολιτικού του ύφους (βλέπε opus 2002). Στην αρχή, το θέμα μπορεί να φανεί ανούσιο για την ηγεμονία...

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 09/10/1885 (Contrebande).

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 09/10/1885 (Décorations).

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 29/10/1885 (Cornaglia).

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 30/10/1885 (Altesse).

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και αναφορές ανάλυσης.
Για να κατανοήσουμε αποτελεσματικά το μαθηματικό υπόβαθρο του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή, πρέπει να εξετάσουμε τις αναφορές του σε διάφορους τομείς. Έχουμε ήδη αναλύσει την άλγεβρα κι εδώ θα παρουσιάσουμε την περίπτωση της ανάλυσης. Στα έγγραφα του Καραθεοδωρή υπάρχουν πολλών ειδών αναφορές στην ανάλυση...

Première page des notes de Statique d’Alexandre Carathéodory.

Το όνειρο του Αχιλλέα. Αλέξανδρος: Ήρθε και πάλι ο άλλος. Αχιλλέας: Το ξέρω. Χρόνος. Τον έστειλα εγώ. Αλέξανδρος: Μα γιατί? Σιωπή. Η φυλακή δεν σου αρκεί? Αχιλλέας: Παλιά δεν ήξερα τι είναι ελευθερία. Αλέξανδρος: Και τώρα που ξέρεις, χάνεις τον χρόνο σου με μένα. Αχιλλέας: Τώρα ξέρω ότι ανήκεις στον χρόνο μου. Χρόνος. Και πρέπει να γράψω για σένα..

Le rêve d'Achille.
Alexandre : L’autre est revenu.
Achille : Je le sais. Je te l’ai envoyé.
Alexandre : Mais pourquoi ? Silence. La prison ne te suffit pas ?
Achille : Avant je ne savais pas ce qu’est la liberté.
Alexandre : Et maintenant que tu sais, tu perds ton temps avec moi.
Achille : Maintenant je sais que tu appartiens à mon temps. Un temps. Et il faut que j’écrive pour toi...

Transcription de la page sur la théorie des centres d'Alexandre Carathéodory.
On appelle centre dans une courbe etc. La methode pour
trouver les centres des courbes consiste a y transporter l’origine des coordon-
nees et au moyen de la forme particuliere que prend alors l’
equation de trouver les coordonnees de cette nouvelle origine...

Καταγραφή της πρώτης σελίδας της γενικής θεωρίας των καθοριζόντων του Αλ. Καραθεοδωρή.

Transcription de la page d'Alexandre Carathéodory sur le mouvement des gaz.

Εξίσωση του Bernouilli και σημειώσεις του Καραθεοδωρή.

Henry Darcy et Alexandre Carathéodory.

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή προς Α. Καραθεοδωρή 09/03/1898.

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και μηχανική ρευστών. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το επίπεδο των γνώσεων του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στον τομέα της μηχανικής ρευστών, δεν αρκεί να ξέρουμε ότι γνώριζε το έργο του Darcy. Πρέπει να ενσωματώσουμε αυτήν τη γνώση μέσα στο πλαίσιό της. Διότι το έργο του Darcy έχει νόημα ως γνωστικό αντικείμενο γι’ αυτόν που το κατέχει μόνο και μόνο αν γνωρίζει τις βάσεις του...

Η συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου. Για να κατανοήσουμε την πραγματική συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου, πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα που δημιούργησε η Συνθήκη Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινουπόλεως (3 Μαρτίου 1878)...

Transcription de la lettre d'Angela Armenante à Alexandre Carathéodory.

Transcription de la lettre de Juin 1878 à Alexandre Carathéodory.

Transcription du télégramme de Jannina aux représentants de la Turquie à Berlin.

Η αξία ενός μάταιου αγώνα (ποιήμα).

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και το τηλεγράφημα της προδοσίας.

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 31 Juillet 1885.

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 14 Août 1885.

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 11 Septembre 1885.

Οι Καραθεοδωρήδες ως εθνικός θησαυρός: Το θέμα του Καραθεοδωρή δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Όταν μελετάμε το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, δεν κατανοούμε αμέσως το βάθος του, αλλά βλέπουμε την αξία του. Αυτή είναι τόσο προφανής που δεν υπάρχει επιστήμονας να την αμφισβητήσει. Όπως και στη μουσική που δεν μπορούμε ν’ αμφισβητήσουμε την αξία του Mozart...

Konstantin Carathéodory

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 19 Mars 1886.

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 28 Mai 1886.

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 3 Septembre 1886.

Transcription de la lettre d'AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 2 Mai 1890.

Transcription de la lettre d'AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 4 Septembre 1890.

Transcription de la lettre d'AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys (non datéemais de 1890).

Transcription de la lettre d’AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 8 Novembre 1889.

Transcription de la lettre d’AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 10 Février1888.

Transcription de la lettre d’AlexandreCarathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 8 Juin1888.

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 19 Novembre1888.

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 21 Décembre 1888.

Το διπλωματικό πλαίσιο του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή: Η μελέτη της αλληλογραφίας του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στην περίοδο της Ηγεμονίας της Σάμου (1885-1890) είναι ενδεικτική του διπλωματικού του πλαισίου. Μετά από τη Συνθήκη Βερολίνου και τη Διοίκηση της Κρήτης, η Ηγεμονία της Σάμου είναι αντικειμενικά ένας μικρός χώρος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής εμβέλειας.

Το λάθος της ειρήνης (ποιήμα). Άκουγες κραυγές και δεν έβλεπες το μέλλον. Ζούσες μέσα στον θάνατο κι έτρεμες για τον θάνατο της ζωής. Κι όμως είχες γεννηθεί μετά την επανάσταση...

Τα δεσμά της ζωής (ποιήμα) Δεν πίστεψες στην ου-τοπία και χάθηκες μέσα στην πραγματικότητα. Δεν πίστεψες στην ελευθερία...

Ο διάλογος της σκλαβιάς. Αχιλλέας: Όταν ήσουν στη Σάμο, δεν έβλεπες τα γεγονότα? Αλέξανδρος: Τα κοίταζα, μα δεν τα έβλεπα. Αχιλλέας: Ήθελες να βοηθήσεις τους φτωχούς, τους χριστιανούς. Αλέξανδρος: Όμως ήταν όλοι σκλάβοι... Αχιλλέας: Η ελευθερία είναι σπάνια. Αλέξανδρος: Ήμουν ένας ελεύθερος σκλάβος. Αχιλλέας: Δίχως ιστορία...

O Albert Einstein, o Constantin Carathéodory και ο χρόνος. Για να κατανοήσουμε τη συμβολή του Carathéodory στη θεμελίωση της Γενικής Σχετικότητας του Einstein, το μόνο στοιχείο που είναι αντικειμενικό είναι οι ιστορικές πηγές. O Albert Einstein δημοσίευσε στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik, το άρθρο του Die Grundlage der allgemeinen Relativitätstheorie το 1916. Ακριβέστερα το άρθρο του στάλθηκε σ 4, ις 20 Μαρτίου 1916. Στην πρώτη σελίδα (βλ. Relativitatstheorie) αναφέρονται ονόματα μαθηματικών που ανέπτυξαν τον διαφορικό λογισμό «absoluten Differential Kalkül» ο Gauss, o Riemann και ο Christoffel...

Transcription de la lettre d’André Mouravieff à Alexandre Carathéodory du 1 Avril 1860.

Transcription du rapport sur la Crète envoyé à Alexandre Carathéodory (en 1895).

Τα νέα αποτελέσματα της γερμανικής αποστολής για τον Κ. Καραθεοδωρή. Στα πλαίσια της γερμανικής αποστολής για την έρευνα εγγράφων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ανακαλύψαμε βιβλία γνήσια της εποχής του Καραθεοδωρή. Βρήκαμε υλικό σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Βέβαια, τα περισσότερα βιβλία είναι στα γερμανικά. Πάντα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που αγόρασε με τα κονδύλιά του όλα τα βιβλία που βρήκαμε, λάβαμε τα πρώτα βιβλία που ανήκουν πια στο Μουσείο Καραθεοδωρή της Θράκης...

Transcription du rapport d’Alexandre Carathéodory sur les assassinats politiques en Crète.

Etude de l’article de C. Carathéodory sur la représentation conforme des polygones convexes. L’article de Constantin Carathéodory intitulé Sur la représentation conforme des polygones convexes est paru dans les Annales de la Société scientifique de Bruxelles...

Sur la fonction rationnelle de C. Carathéodory et L. Féjer. L’historique de la découverte de la fonction rationnelle de C. Carathéodory et L. Féjer, débute avec la publication de l’article de J. Jensen...

Transcription of a letter of Alexander Carathéodory (1891).

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphane Chryssidhys.

Transcription d'un document d'Alexandre Carathéodory sur l'étude des Traités. (Article I)

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités. (Article X)

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités. (Article XVII)

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités

Les manuscrits d'Alexandre C. (poème) Cachés dans le fond de la mémoire les manuscrits d’Alexandre C. attendaient patiemment les lecteurs du futur...

Remarque sur la citation de l’Ambassadeur de France à propos du Traité de Berlin «La Porte n’avait pas été heureuse dans le choix de ses plénipotentiaires. Tandis qu’elle aurait dû faire défendre...

Les points du Rapport secret adressé à la Sublime-Porte par Carathéodory pacha, plénipotentiaire turc, au congrès de Berlin en 1878 I. Le prince de Bismarck. Son influence dominante sue le congrès...

Les instructions secrètes de la Sublime Porte au plénipotentiaire Carathéodory En étudiant attentivement le rapport secret d’Alexandre Carathéodory sur le Congrès de Berlin de 1878...

Méthodologie ottomane Pour étudier la méthodologie ottomane, l’idéal c’est l’examen des traités. Ceux-ci permettent de mettre en évidence des schémas...

Transcription des notes d’Alexandre Carathéodory sur les traités de Paris et de Londres

Transcription des notes d’Alexandre Carathéodory sur le détroit des Dardanelles

Réflexions sur les recherches de C. Carathéodory en Calcul des Variations L’approche de Constantin Carathéodory dans le domaine du Calcul des Variations est non seulement classique mais aussi historique...

Transcription des notes d’Alexandre Carathéodory sur la protection des Catholiques

Η εμβέλεια του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Πολλοί από εμάς για διάφορους λόγους δεν μπορούν να συλλάβουν την εμβέλεια του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναδείξει το βάθος του έργου του στους πιο αντιδραστικούς και συντηρητικούς. Αυτή η μερίδα του πληθυσμού δεν ασχολείται άμεσα με τον μεγάλο μαθηματικό...

Transcription de la lettre de Baltazzi à Alexandre Carathéodory du 29 Avril 1899

Transcription de la lettre de Baltazzi à Alexandre Carathéodory du 30 Avril 1899

Σύμμορφες απεικονίσεις και ιστορικό του Κ. Καραθεοδωρή Το βιβλίο του Κ. Καραθεοδωρή με τίτλο Conformal Representation εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1932 (Cambridge University Press). Είναι το γενικό αποτέλεσμα των διαλέξεων που έκανε στο Göttingen, Βερολίνο, Αθήνα, Μόναχο και Harvard. Το χειρόγραφο ήταν στα γερμανικά και μεταφράστηκε από τον B. M. Wilson και την.M. Kennedy. Τον πρόλογο τον έγραψε στη Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1931...

Transcription of Alexander Carathéodory Note on Treaties

Notes d’Alexandre Carathéodory sur la correspondance de Bismarck

Le signe du caméléon
Les textes étaient des messages et les messages des codes. Tout était simple et pourtant personne ne le savait...

Αναφορές στον Καραθεοδωρή στις επιστολές του Einstein Για να κατανοήσουμε τη σχέση που υπήρξε μεταξύ Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και Albert Einstein, διαθέτουμε ένα στοιχείο που παρουσιάζεται ως λεπτομέρεια εκ πρώτης όψεως. Αυτό το στοιχείο είναι οι αναφορές στον Καραθεοδωρή όταν ο Einstein γράφει σε άλλους αποδέκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάσαμε την αλληλογραφία του Albert Einstein με τον Michele Besso που διαρκεί από το 1903 έως το 1955, με τον Max Born που διαρκεί από το 1916 έως το 1955 και τη γαλλική του αλληλογραφία. Σε όλο αυτόν τον όγκο βρήκαμε τρεις αναφορές, μια σε κάθε αλληλογραφία...

Carathéodory dans les Eléments de Bourbaki En France, nous connaissons bien le style développé par léauteur polycéphale Bourbaki dans son œuvre majeure à savoir lesEléments de Mathématique...

Ο Καραθεοδωρή μέσα στα Στοιχεία του Bourbaki Στη Γαλλία, γνωρίζουμε καλά το ύφος που αναπτύχθηκε από τον πολυκέφαλο συγγραφέα Bourbaki στο μεγάλο του έργο, τα Στοιχεία των Μαθηματικών. Έχοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αποδώσουμε την πρέπουσα αξία στην παρουσία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στις αναφορές του. Επιπλέον, καθώς το έργο του Nicolas Bourbaki παραμένει προς το παρόν ατέλειωτο, δεν θα μας εξέπληττε εάν στη συνέχεια παρουσιάζονταν επιπρόσθετες αναφορές ειδικά στον τομέα του λογισμού μεταβολών...

Εθνικό πανεπιστήμιο και εθνική στρατηγική Η συμβολή του Ποντιακού στον ελληνισμό δεν περιορίζεται στο συμβατικό πλαίσιο της προσφυγιάς. Υπάρχουν πλούσια νοητικά σχήματα που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα και δεν είναι απαραίτητα λόγω άγνοιας. Ένα από αυτά αφορά τη σχέση που υπάρχει μεταξύ εκπαίδευσης και στρατηγικής...

W. Lambrecht zu A. Karatheodory

W. Lambrecht zu A. Karatheodory II

Πρώτη σελίδα της καταγραφής του Α. Καραθεοδωρή του καταλόγου των Σουλτάνων Οι τουρκικοί τίτλοι εκάστου Σουλτάνου και η σειρά των Σουλτάνων απ’ αρχής μέχρι τέλους αντεγράφησαν εκ της επισήμου επετηρίδος...

Η αξιοποίηση του λήμματος του Schwarz από τον Κ. Καραθεοδωρή Ένα από τα χαρακτηριστικά του Κ. Καραθεοδωρή στον τομέα της ανάλυσης είναι η έννοια της θεμελίωσης. Δεν του αρκεί η μελέτη ενός τομέα. Χρειάζεται να εξετάσει τα θεμέλιά του και μάλιστα να επανεξετάσει την ιεραρχία των θεωρημάτων από μία νέα οπτική γωνία, όπως γίνεται με το παράδειγμα του λήμματος του Schwarz...

Ο μυστικός χάρτης. (ποίημα) Ανάμεσα στα χειρόγραφά σου βρέθηκε ένας μυστικός χάρτης...

Courbe de Jordan et Calcul de Carathéodory Pour comprendre le contexte de l'article de C. Carathéodory intitulé: Exemples particuliers et théorie générale dans le calcul des variations...

Δωρεά της Δ. Ροδοπούλου στον Ν. Λυγερό για το Μουσείο Καραθεοδωρή

Transcription d’une dédicace de Jules Verne à Constantin Carathéodory Καταγραφή της αφιέρωσης του Ιουλίου Βερν στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Αφιερώσεις στο τετράδιο του μικρού Κ. Καραθεοδωρή
Dédicaces sur le cahier du petit C. Carathéodory

Η συμβολή του Α. Καραθεοδωρή στην ιστορία ως μεταφραστής Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ως μεταφραστής έχει αφήσει ένα τεράστιο συγγραφικό έργο. Βέβαια, είναι πιο γνωστός για τις μαθηματικές του μεταφράσεις διότι έχουν εκδοθεί ήδη από την εποχή του. Όμως ως διπλωμάτης είχε την ανάγκη να γνωρίζει τον διαχρονικό ρόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur le Tableau Général de l’Empire Othoman par d’Ohsson p. XXXIII D’après cela on se persuadera que la correction de ces abus
et le changement de cet Empire ne présentent point...

Καταγραφή της μετάφρασης του Α. Καραθεοδωρή Ιστορία Λουτφή Εφέντη. Τόμος Αος -1 Αναλαβών κατά καθήκον ως ιστοριογράφος της Υψηλής Κυβερνήσεως να καταγράψω τα από του έτους 1241 και εφεξής συμβάντα, ευρέθην εις θέσιν πολλώ δυσκολωτέραν της των προκατόχων μου..

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur le droit international

Commentaire sur la citation latine d’Alexandre Carathéodory Dans la première division de son manuscrit, celle qui est intitulée Epoque antérieure à la prise de Constantinople...

Transcription des notes d'Alexandre Carathéodory sur l'évolution du droit I. De même que le Digeste Romain se compose bien moins d’une série

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur le mariage en pays musulman L’étranger en pays Musulman est soumis, comme le sujet tributaire

Μουσουλμανικό δίκαιο και παρατηρήσεις του Α. Καραθεοδωρή Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής δεν ήταν μόνο ο πρώτος πληρεξούσιος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν και ο ειδήμονας στον τομέα του ρωμαϊκού δικαίου, του Κώδικα του Ναπολέοντα και βέβαια του μουσουλμανικού δικαίου. Μία από τις σπουδαιότερες μελέτες του ως νομικός αφορά στην εξέλιξη του μουσουλμανικού δικαίου και στις επιπτώσεις της στη διαχείριση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτήν τη μελέτη, ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής κάνει πολύ εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στα θεμέλια αυτού του δικαίου...

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur la vision musulmane de la guerre

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur la vision musulmane de la paix

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane du butin légal
Du butin légal. Dans une expé-dition militaire légale (autrement c’est un vol)

Η Σύμβαση των Αθηνών ως συνέχεια της Συνθήκης της Λωζάνης
Η μελέτη των συμβάσεων που ακολούθησαν τη Συνθήκη της Λωζάνης μάς επιτρέπει να αναδείξουμε μερικά διαχρονικά στοιχεία όπως και την έννοια των Etablis και να κατανοήσουμε καλύτερα το Υπόμνημα των εν Κωνσταντινούπολει ομογενών προς την ελληνικήν κυβέρνησιν (1931) που μας παραχώρησε ο Νικόλαος Ουζούνογλου...

Transcriptions des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane des captifs et des pays conquis 6. Des captifs: Les prisonniers faits à la guerre perdent leur liberté civile.

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane des rebelles et des droits imposés au commerce 8. Des rebelles. Tout Musulman rebelle à l’autorité légitime est digne de mort. Cependant la défaite des rebelles doit arrêter le bras du vainqueur.

Mémoire mathématique
L'apprentissage de mathématiques comme l'indique André Weil n'est pas linéaire.

Alphonse Rivier et Constantin Carathéodory
Dans notre transcription du cahier du petit Constantin Carathéodory (cf. opus 2482), nous avions mis en évidence une dédicace d’Alphonse Rivier à la date du 14 Février 1892.

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (15/12/1936)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à H. Kneser (15/12/1936)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (17/09/1942)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à H. Kneser (17/09/1942) Lieber Herr Kneser, [Ich] freue mich sehr dass endlich die Sache geklappt..

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (28/11/1942)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à H. Kneser (28/11/1942) Lieber Herr Kneser,

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (16/11/1949)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à H. Kneser (16/11/1949) Lieber Herr Kneser,

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (01/02/1930)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à H. Kneser (01/02/1930) Lieber Herr Kneser,

Remarques sur la généralisation de Carathéodory du théorème d'Hadamard
Dans le Bulletin de la Société Mathématique de France, Jacques Hadamard a publié en 1906, un mémoire sur les transformations ponctuelles continues...

Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή (19/10/1928)
Transcription de la lettre de A. Einstein à C. Carathéodory (19/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (04/10/1926)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (04/10/1926)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (16/10/1928)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (16/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (20/10/1928)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (20/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (12/05/1930)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (12/05/1930)

Καταγραφή των σημειώσεων του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή του Καταλόγου των Σουλτάνων

Ο Ludwig Otto Blumenthal στην αλληλογραφία Einstein-Καραθεοδωρή
Με την καταγραφή μας της επιστολής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στον Albert Einstein [βλ. opus 2756], βλέπουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου 1926 γίνεται μία αναφορά στην ημερομηνία γεννήσεως του Ludwig Otto Blumenthal μέσω των γενεθλίων του. Όντως εκείνη τη χρονιά έκλεισε τα πενήντα...

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (03/12/1928)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (03/12/1928)

Transcription d’une note sur Carathéodory

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (16/12/1916)
Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Einstein (16/12/1916)

Notes sur la décomposition des somas de Carathéodory
Le cas de deux somas A et B : A et B engendrent de manière générique trois régions dans le plan que nous noterons S1, S2, S3.

Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή(06/09/1916)
Transcription de la lettre d’A. Einstein à C. Carathéodory (06/09/1916)

Καταγραφή της επιστολής του Πολυζέττη στον A. Καραθεοδωρή.
(1/13 Ιουνίου 1896) Transcription de la lettre de Polyzéttis à A. Carathéodory. (1/13 juin 1896)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Καραθεοδωρή στον Ι. Ησυχάκη

Καταγραφή της επιστολής του K. Στ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (29/06/1896) Transcription de la lettre de C. St. Carathéodory à A. Carathéodory. (29/06/1896). Perfection 8 4 4/2007.

Καταγραφή της επιστολής του K. Στ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (30/08/1896) Transcription de la lettre de C. St. Carathéodory à A. Carathéodory. (30/08/1896)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Καραθεοδωρή στον Ι. Ησυχάκη (04/07/1896)
Transcription de la lettre de A. Carathéodory à Εsychakis (04/07/1896)

Ο ξεχασμένος δίσκος
Όταν μελετούσε τα Άπαντα του Euler, άκουγε τον αγαπημένο του δίσκο. Έτσι ένιωθε ότι τα lieder του δυστυχισμένου συνθέτη τον βοηθούσαν να κατανοήσει τις επινοήσεις του δασκάλου. Η γυναικεία φωνή που συνόδευε τόσο τρυφερά το πιάνο της ανάγκης τον γέμιζε με το παράξενο αίσθημα της χαράς. Μία περίεργη χαρά που ζούσε από τότε που ήξερε πως θα πέθαινε μόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του Ελβετού μαθηματικού...

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (01/04/1897)

Καταγραφή και μετάφραση επιστολής της Ιωσηφίνας Καραθεοδωρή στην Helen Dukas

Καταγραφή της επιστολής της Ι.Μ. Αδριανουπόλεως στον Α. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής της Σάμου στον Α. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (27/10/1898)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Παπαδοπούλου στον Α. Καραθεοδωρή

Μετάφραση της επιστολής του O. Nathan στην Ι. Καραθεοδωρή

Sur la thèse de doctorat d’Alexandre Carathéodory
La thèse de doctorat d’Alexandre Carathéodory a pour titre : De l’erreur en matière civile d’après le droit Romain et le code Napoléon. Elle a été soutenue à la Faculté de Droit de Paris le jeudi 16 août 1860 comme l’indique sa couverture. Le Président du jury est le Professeur Valette et les Suffragants, selon la terminologie de l’époque les Professeurs Royer-collard et Pellat ainsi que les Agrégés Labbé et Vernet...

Καταγραφή της επιστολής του H. Kneser στον Κ. Καραθεοδωρή. (19/01/1934)

Καταγραφή της επιστολής του H. Kneser στον Κ. Καραθεοδωρή. (4.2.34)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (25/02/1934)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (02/05/1937)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (16/12/1949)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (8/12/1949)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στην γυναίκα του Hilbert

Καταγραφή του μαθήματος Θεωρητικής Μηχανικής του Κ.Καραθεοδωρή

Transcription des notes de C. Carathéodory sur la géométrie analytique

Transcription des notes de C. Carathéodory sur le problème de Riemann pour les surfaces minima Problème de Riemann pour les surfaces minima 1) Il faut montrer qu'on peut faire la carte de surfaces analytiques contenant à leur intérieur des points singu- liers de la forme, aux environs de ces points...

Carathéodory : Perron : Klammersymbole

Καταγραφή της επιστολής του A. Rosenthal στον Κ. Καραθεοδωρή. (13/06/1938)

Carathéodory : Die Laval-Turbine

Transcription des notes de Constantin Carathéodory sur la Note de Nicolas Bourbaki

Καταγραφή σημειώματος του Κ. Καραθεοδωρή περί Υπουργείου

Sur la géométrie synthétique de Carathéodory
Dans son article intitulé La Géométrie synthétique, paru dans la Revue de l’Université de Bruxelles, en 1900-1901, Constantin Carathéodory tente d’expliciter sa vision de la géométrie pure via une présentation diachronique. Il remarque tout d’abord que la géométrie pure est l’une des premières branches mathématiques à se constituer comme une discipline en soi...

Note sur la démonstration de Carathéodory de l’unicité de la solution du problème V

Καταγραφή της επίσημης επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή (06/01/1924)

Transcription du rapport de C. Carathéodory sur l’article de Ch. Papakyriakopoulos
Ch. Papakyriakopoulos : Über die geschlossenen Jordanschen Kurven im Rn.

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Κτενά στον Κ. Καραθεοδωρή Αθήναι, Ακαδημίας 38
18 Ιουνίου. Αξιότιμε κ. συνάδελφε, Κατά την εκτύπωσιν της προηγουμένης ανακοινώσεως σας εις την Ακαδημίαν Αθηνών ακούσαμεν πολλούς επαίνους δια μίαν στοιχειοθέτησιν...

Transcription des notes de C. Carathéodory sur l'article d'A. Bloch
André Bloch. Fonctions méromorphes & Surf. algébriques. Liouv. 1931 (9) T.10 p287
Lemme1. Il existe des fonctions entières (indépendantes)...

Από τον μετασχηματισμό του Legendre στον μετασχηματισμό του Carathéodory
Στο άρθρο του με τίτλο Περί ενός μετασχηματισμού ανάλογου προς τον μετασχηματισμό του Legendre, ο Καραθεοδωρή εξηγεί πρώτα τη συμβολή του μετασχηματισμού του Legendre και τη χρήση του από τον Hamilton, που εισήγαγε τις κανονικές μεταβλητές στη θεωρία λογισμού μεταβολών...

Το θεώρημα του Ν. Κρητικού και η συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή
Στην σημείωση του Κ. Καραθεοδωρή, που δημοσιεύτηκε στα γαλλικά, στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών 7 σελ. 46 – 47, έχουμε την εξήγηση για το θέμα της προτεραιότητας όσον αφορά στη δημοσίευση του γενικευμένου θεωρήματος των δι-κυρτών συναρτήσεων. Ο Κ. Καραθεοδωρή, ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διευκρινίζει όλο το πλαίσιο της υπόθεσης και στο μαθηματικό τομέα και στον ιστορικό τομέα...

Remarque de Carathéodory sur les applications de l’intégrale de Lebesgue en géométrie Nicolas Bourbaki lui-même a reconnu dans l'histoire des Élèments de Mathématiques, le rôle fondamental de Constantin Carathéodory dans la révélation et l'approfondissement de l'intégrale de Lebesgue.

Παρατήρηση του Καραθεοδωρή περί εφαρμογών της ολοκλήρωσης του Lebesgue στη γεωμετρία: Ο ίδιος ο Nicolas Bourbaki αναγνώρισε στην ιστορία των Στοιχείων των Μαθηματικών, το θεμελιακό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην αποκάλυψη και την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης του Lebesgue. Αυτή η εργασία βοήθησε να μετατραπεί ένα εργαλείο που θεωρείτο περίπλοκο και ειδικής μεταχείρισης σε ένα ισχυρό εργαλείο για την παρουσίαση σημαντικών θεωρημάτων...

Commentaires de C. Carathéodory sur les Leçons sur le calcul des variations de J. Hadamard Les leçons sur le calcul des variations ont été professées par Jacques Hadamard au Collège de France et recueillies par Fréchet.

L'apport de Weierstrass en calcul fonctionnel selon Carathéodory
Dans le cadre de son analyse de l'ouvrage de Jacques Hadamard intitulé Leçons

Remarques sur la conclusion de la thèse d'Alexandre Carathéodory
Alexandre Carathéodory conclut sa thèse intitulée De l'erreur en matière civile d'après le droit romain et le code napoléon, en sept points...

Το άρθρο του Pauli περί σχετικότητας του Einstein
Ο Wolfgang Pauli έγραψε ένα άρθρο το 1921 περί ειδικής και γενικής σχετικότητας του Albert Einstein. Το 1956 με πάρα πολλές προσθήκες και ιστορικού και φυσικού περιεχομένου, έγινε ένα βιβλίο. Αυτό είναι το τυπικό πλαίσιο...

Περί μαθηματικής μεθοδολογίας του Κ. Καραθεοδωρή
Όταν εξετάζουμε διαχρονικά το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή παρατηρούμε μερικά μεθοδολογικά χαρακτηριστικά που δίνουν ενδείξεις όχι μόνο για την τεχνογνωσία του αλλά και ως ένα βαθμό για τον τρόπο σκέψης. Η ιστορική προσέγγιση της μαθηματικής εξέλιξης είναι χαρακτηριστική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Στους τομείς των μερικών διαφορικών εξισώσεων και του λογισμού μεταβολών, η προσέγγισή του είναι πράγματι ιδιόμορφη. Πρώτον, εξετάζει πάντα διαχρονικά ένα μαθηματικό πρόβλημα και δίνει λιγότερη έμφαση στη σύγχρονη σύγκριση...

Inégalité de Lindelöf et approche de Carathéodory
Soit R un domaine multiplement convexe du plan complexe...

La théorie des somas de Carathéodory via la théorie des posets
Il est possible d'interpréter les somas de Carathéodory comme des posets particuliers. Ceci permet d'appréhender la théorie des somas via la théorie des posets.

Vérification de la démonstration de Carathéodory de l’indépendance des axiomes de la théorie des somas via la théorie des posets

Επαλήθευση της απόδειξης του Καραθεοδωρή περι ανεξαρτησίας των αξιωμάτων της θεωρίας των Somasμέσω της θεωρίας των συνόλων μερικής διάταξης

Η αλγεβροποίηση του Καραθεοδωρή της θεωρίας μέτρου μέσω της θεωρίας συνόλων με μερική διάταξη
Η αλγεβροποίηση της θεωρίας μέτρου και των ολοκληρωμάτων, είναι ένα θέμα που απασχόλησε διαχρονικά τον Καραθεοδωρή. Οι υλοποιήσεις των σκέψεών του βρίσκονται στις εξής δημοσιεύσεις: 1. Entwurf für eine Algebraisierung des Integralbegriffs. 1938
2. Bemerkungen zur Axiomatik der Somentheorie. 1938...

Sur l’importance du dénombrable dans la théorie des somas de Carathéodory
Un des points les plus cruciaux de la théorie des somas développée par Carathéodory, c’est le caractère dénombrable de l’union.

Remarques sur le théorème d'Egoroff et la théorie des somas de Carathéodory
Théorème d'Egoroff: Soit E un espace métrique, séparable et localement compact, sur lequel on a une mesure...

Sur les transformations de Möbius et le théorème de Carathéodory
C'est à Möbius (1790-1868) que nous devons la première étude des transformations qui portent désormais son nom.

Η μοναδικότητα της συνάρτησης Γ(x)
Η γενίκευση στους πραγματικούς αριθμούς του παραγοντικού των φυσικών αριθμών, αποτελεί μια ειδική περίπτωση παρεμβολής, όπου δεν ισχύει η προσέγγιση του Newton, διότι τα σημεία είναι άπειρα και τα πολυώνυμα δεν επαρκούν για να τα καλύψουν...

Μία ιδιότητα του μιγαδικού λογάριθμου
Ήδη η ύπαρξη του μιγαδικού λογάριθμου, είναι από μόνη της μια θεαματική ιδιότητα που δείχνει το μονοπάτι των πολλαπλοτήτων του Riemann. Αυτή η συμβολή προέρχεται από την πολυπλοκότητα του ορισμού...

Ο Einstein και τα δομικά στοιχεία της θεωρίας της γενικής σχετικότητας
[...] Η συμβολή του Καραθεοδωρή στη θεωρία της γενικής σχετικότητας είναι μεταγενέστερη από τη θεμελίωσή της, όπως το αποδεικνύει και η αναφορά των Landau και Lifshitz. Αυτή η αναφορά είναι εξωγενής σε σχέση με τη θεωρία...

Η Αλληλογραφία Καραθεοδωρή - Rosenthal
Η περιπέτεια που πέρασε η Ελλάδα με την αλληλογραφία των Καραθεοδωρή και Rosenthal, είναι ιστορική. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας καταφέραμε με στρατηγικό τρόπο να πάρουμε γνήσιες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από το εξωτερικό...

Η δημοπρασία της Ελλάδας (ποίημα)
Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν μονόλογος και σιωπή...

Somas του Καραθεοδωρή ως κλάσεις συνόλου
Μια από τις αποτελεσματικότερες και πρακτικές μεθόδους για τη μελέτη των somas του Καραθεοδωρή, είναι να τα παριστάνουμε ως κλάσεις συνόλου, όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ισχυρό εργαλείο του διαμερισμού. Ο ίδιος ο Καραθεοδωρή εκμεταλλεύτηκε αυτήν την προσέγγιση στο βιβλίο του κορυφή, όπου αλγεβροποίησε τη θεωρία μέτρου και τη θεωρία ολοκληρωμάτων...

Η αποτελεσματικότητα του λογισμού μεταβολών
Όταν εξετάζουμε το έργο του Καραθεοδωρή, αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχυρό αποδεικτικό εργαλείο είναι η θεωρία του λογισμού μεταβολών. Βέβαια, ακολουθεί με τον δικό του τρόπο την παράδοση που ανέπτυξαν ο Bernouilli, o Euler, o Jacobi και ο Hamilton...

Θεωρητικά προβλήματα ολοκληρωμάτων
Μια πρώτη ματιά της θεωρίας των ολοκληρωμάτων δίνει την εντύπωση ότι το ολοκλήρωμα του Riemann εξασφαλίζει όλο το θεωρητικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε τον ορισμό του ολοκληρώματος του Riemann συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια πρόσθετη απαίτηση στην απλή συνθήκη της παραγώγισης...

Το υπόβαθρο του Καραθεοδωρή στον λογισμό μεταβολών
Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ερευνήσουμε το υπόβαθρο του Καραθεοδωρή στο λογισμό μεταβολών είναι να αναλύσουμε παραδείγματα ανάλογα με το αρχικό πρόβλημα του Bernoulli...

Το νέο επίτευγμα του Μουσείου Καραθεοδωρή
Στις 18 Ιουνίου 2008, σε δημοπρασία Βέργου περί σπανίων βιβλίων, εγγράφων και χαρακτικών, το Μουσείο Καραθεοδωρή απέκτησε δύο αυτόγραφες επιστολές στα ελληνικά με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή για το ποσό των 1.500€. Αυτή η νέα επιτυχία είναι το αποτέλεσμα του συντονισμού των κινήσεων του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Κομοτηνής και του Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή, Αθανάσιου Λιπορδέζη, για τη διάσωση του έργου του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού...

Η δύναμη της φιλίας (ποίημα)
Ήμασταν δύο μέσα στο κρύο της αίθουσας για δύο επιστολές του ανύπαρκτου λαού και περίμενε ο τρίτος μόνος...

Άλλες δύο επιστολές (ποίημα)
Ποιος θα έδινε σημασία στις δύο επιστολές αν δεν υπήρχε το στίγμα του ανύπαρκτου που δεν έπαψε να ζει μέσα στη λήθη ...

Μεθοδολογία του Fejér και σχέση με τον Καραθεοδωρή
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, είναι καλό να ξέρουμε και το έργο των συνεργατών του. Διότι έιναι ο συνδυασμός των δύο που έφερε στο φως το αποτέλεσμα που μελετάμε. Ένας από τους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήταν ο Ούγγρος μαθηματικός Lipót Fejér (1880-1959)...

Transcription de la lettre de C. Carathéodory à A. Rosenthal (01/06/1938)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Πορφύριο (24/02/1935)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Πορφύριο (18/02/1935)

Καταγραφή της επιστολής του Ι. Πορφύριου στον Κ. Καραθεοδωρή (14/03/1935)

Καταγραφή της επιστολής του Ι. Πορφύριου στον Κ. Καραθεοδωρή (21/01/1935)

Καταγραφή της επιστολής του Ι. Πορφύριου στον Κ. Καραθεοδωρή (23/02/1935)

Παρατηρήσεις διδακτικής περί αλληλογραφίας Καραθεοδωρή - Πορφύριου
Η ανάγνωση μετά την καταγραφή των επιστολών της αλληλογραφίας Καραθεοδωρή – Πορφύριου που απέκτησε το Μουσείο Καραθεοδωρή στη δημοπρασία, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας όσον αφορά στη διδακτική και στο ύφος του Κ. Καραθεοδωρή...

Ανύπαρκτος διάλογος: Πότε του έγραψες, Στις 21 Ιανουαρίου 1935. Και πότε σου απάντησε, Στις 18 Φεβρουαρίου 1935...

Ο ορισμός του αριθμού του Καραθεοδωρή

Ο νοητικός μετανάστης (ποίημα)
Ακόμα κι αν μένεις στο εξωτερικό και ζεις στην πατρίδα σου, ...

Μαθηματική Συνείδηση (ποίημα)
Κανένα πανεπιστήμιο της πατρίδας σου δεν χωρούσε την εμβέλειά σου...

Transcription du télégramme 1 d'Alexandre Carathéodory (11/06/1878)

Transcription du télégramme 2 d'Alexandre Carathéodory (13/06/1878)

Transcription du télégramme 3 d'Alexandre Carathéodory (13/06/1878)

Transcription du télégramme 4 d'Alexandre Carathéodory (14/06/1878)

Transcription du télégramme 5 d'Alexandre Carathéodory (15/06/1878)

Transcription du télégramme 6 d'Alexandre Carathéodory (15/06/1878)

Transcription du télégramme 8 d'Alexandre Carathéodory (16/06/1878)

Transcription du télégramme 9 d'Alexandre Carathéodory (16/06/1878)

Transcription du télégramme 10 d'Alexandre Carathéodory (16/06/1878)

Transcription du télégramme 11 d'Alexandre Carathéodory (16/06/1878)

Transcription du télégramme 12 d'Alexandre Carathéodory (17/06/1878)

Transcription du télégramme 16 d'Alexandre Carathéodory (18/06/1878)

Transcription du télégramme 18 d'Alexandre Carathéodory (19/06/1878)

Transcription du télégramme 19 d'Alexandre Carathéodory (19/06/1878)

Transcription du télégramme 20 d'Alexandre Carathéodory (19/06/1878)

Transcription du télégramme 17 d'Alexandre Carathéodory (18/06/1878)

Quand les télégrammes racontaient l'histoire (poème)
Parfois, il suffisait de quelques mots pour comprendre les sous-entendus...

Όταν τα τηλεγραφήματα διηγούνταν την ιστορία (ποίημα)
Μερικές φορές, αρκούσαν μερικές λέξεις για να καταλάβουμε τα υπονοούμενα...

Transcription du télégramme 7 d'Alexandre Carathéodory (15/06/1878)

Transcription du télégramme 13 d'Alexandre Carathéodory (17/06/1878)

Transcription du télégramme 14 d'Alexandre Carathéodory (17/06/1878)

Transcription du télégramme 14bis d'Alexandre Carathéodory (18/06/1878)

Transcription du télégramme 15 d'Alexandre Carathéodory (18/06/1878)

Transcription du télégramme 21 d'Alexandre Carathéodory (19/06/1878)

Transcription du télégramme 22 d'Alexandre Carathéodory (19/06/1878)

Transcription du télégramme 23 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Transcription du télégramme 24 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Transcription du télégramme 25 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Transcription du télégramme 26 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Transcription du télégramme 27 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Νέα υπολογιστικά αποτελέσματα στη θεωρία των Somas του Καραθεοδωρή

Transcription du télégramme 28 d'Alexandre Carathéodory (20/06/1878)

Transcription du télégramme 29 et 29bis d'Alexandre Carathéodory (20 et 21/06/1878)

Transcription du télégramme 30 d'Alexandre Carathéodory (21/06/1878)

Transcription du télégramme 31 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 32 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 33 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 34 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 35 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 36 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Transcription du télégramme 37 d'Alexandre Carathéodory (22/06/1878)

Συνέδριο Βερολίνου και στρατηγικές επιπτώσεις: Το Συνέδριο Βερολίνου λειτουργεί τοπικά και επίσημα ως μια προσπάθεια να τροποποιηθεί η Συνθήκη Αγίου Στεφάνου. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο σαν μια σκακιέρα, μόνο που τα κομμάτια παίζουν με τους δικούς τους κανόνες...

Transcription du télégramme 38 d'Alexandre Carathéodory (23 juin 1878)

Transcription du télégramme 39 d'Alexandre Carathéodory (23 juin 1878)

Transcription du télégramme 40 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 41 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 42 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 43 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 44 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 45 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 46 d'Alexandre Carathéodory (24 juin 1878)

Transcription du télégramme 47 d'Alexandre Carathéodory (25 juin 1878)

Transcription du télégramme 48 d'Alexandre Carathéodory (25 juin 1878)

Transcription du télégramme 49 d'Alexandre Carathéodory (25 juin 1878)

Transcription du télégramme 50 d'Alexandre Carathéodory (25 juin 1878)

Transcription du télégramme 51 d'Alexandre Carathéodory (21 juin 1878)

Transcription du télégramme 52 d'Alexandre Carathéodory (26 juin 1878)

Transcription du télégramme 53 d'Alexandre Carathéodory (27 juin 1878)

Transcription du télégramme 54 d'Alexandre Carathéodory (27 juin 1878)

Transcription du télégramme 55 d'Alexandre Carathéodory (27 juin 1878)

Transcription du télégramme 56 d'Alexandre Carathéodory (27 juin 1878)

Transcription du télégramme 57 d'Alexandre Carathéodory (28 juin 1878)

Transcription du télégramme 58 d'Alexandre Carathéodory (28 juin 1878)

Transcription du télégramme 59 d'Alexandre Carathéodory (28 juin 1878)

Transcription du télégramme 60 d'Alexandre Carathéodory (28 juin 1878)

Transcription du télégramme 61 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 62 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 63 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 64 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 65 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 66 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 67 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 68 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 69 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 70 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 71 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 72 d'Alexandre Carathéodory (29 juin 1878)

Transcription du télégramme 73 d'Alexandre Carathéodory (30 juin 1878)

Transcription du télégramme 74 d'Alexandre Carathéodory (30 juin 1878)

Transcription du télégramme 75 d'Alexandre Carathéodory (1er juillet 1878)

Transcription du télégramme 76 d'Alexandre Carathéodory (1er juillet 1878)

Transcription du télégramme 77 d'Alexandre Carathéodory (1er juillet 1878)

Transcription du télégramme 78 d'Alexandre Carathéodory (2 juillet 1878)

Transcription du télégramme 79 d'Alexandre Carathéodory (2 juillet 1878)

Transcription du télégramme 80 d'Alexandre Carathéodory (2 juillet 1878)

Ανάλυση της συμβολής του Καραθεοδωρή στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Einstein. Το 1899, ο Poincaré υποστήριξε ότι η απόλυτη ομαλή κίνηση είναι θεμελιωδώς μη ανιχνεύσιμη με οποιονδήποτε τρόπο. Το 1900, ο Larmov υπέδειξε ότι τα κινούμενα ρολόγια πρέπει να πηγαίνουν αργά. Το 1903, ο Lorentz δημοσίευσε την τελική μορφή του μετασχηματισμού του...

Ο Adolf Kneser ως αναφορά του Wolfgang Pauli
Όταν ο Wolfgang Pauli γράφει το άρθρο του αναφορά για τη Γενική Σχετικότητα του Albert Einstein στην Enzyklopädie der mathematischen Wissenschaften, το οποίο προλογίζει ο Arnold Sommerfeld και κάνει μια διευκρίνιση σχετικά με τις γεωδαισιακές: «The geodesic lines can also be characterized by means of a variational principle for they are, at the same time, the “shortest” lines or, put more precisely, they are the “extremals” for which the variation of the cure length vanishes (the later need not necessarily be a minimum)», κάνει χρήση του άρθρου που έγραψε στην ίδια εγκυκλοπαίδεια ο Adolf Kneser (1862 – 1930)...

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Νοέμβριος 1926, Ι

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Νοέμβριος 1926, ΙΙ

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Νοέμβριος 1926, ΙΙI

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Νοέμβριος 1926, ΙV

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Μάρτιος 1927

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Δεκέμβριος 1927

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, 17 Μαΐου 1926

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, 10 Οκτωβρίου 1935

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Ιανουάριος 1936

Καταγραφή επιστολής Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, 16 Ιουλίου 1940

Ο Otto Hönigschmid στο φωτογραφικό υλικό του Κ. Καραθεοδωρή
Στο φωτογραφικό υλικό του Κ. Καραθεοδωρή βρίσκουμε αναφορά στον Otto Hönigschmid. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στις φωτογραφίες της παρέλασης του 1926 για τα εκατό χρόνια του Πανεπιστημίου του Μονάχου...

Κλειστές χρονικές καμπύλες. (διάλογος).
- Δάσκαλε, υπάρχουν πραγματικά οι κλειστές χρονικές καμπύλες; - Τις ανακάλυψε ο Kurt Gödel το 1949. - Το πρόβλημα που έθεσε ο Albert Einstein στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. - Ναι το 1916...

Όταν βλέπεις τον τάφο. (ποίημα).

Ο Σάκης δεν πρόλαβε

Η μεγαλοσύνη του Καραθεοδωρή. (ποίημα).

Η καινοτομία του Μουσείου Καραθεοδωρή. οφείλεται στον Σάκη Λιπορδέζη και στην αγανάκτησή του όταν έμαθε για το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενώ κανείς δεν του είχε πει απολύτως τίποτα για αυτό σε όλες του τις σπουδές στο μαθηματικό. Έτσι αποφάσισε να υπάρξει στη Θράκη το Μουσείο Καραθεοδωρή...

Ανταπόκριση στο Μόναχο. (ποίημα).

Άλλο να λέμε Θράκη. (ποίημα).

Μέσα στο σύμπαν του Gödel. (ποίημα).

Ο μαθηματικός της Κομοτηνής
Τον γνωρίσαμε το 2004 χάρη στην πρωτοβουλία της Μελαχροινή Μαρτίδου κι από την αρχή αυτό που μας άγγιξε είναι το αθώο και γενναιόδωρό του βλέμμα πάνω στο οποίο πολύ συχνά ζωγραφιζόταν το γέλιο ενός μικρού πρίγκιπα που ...

Στα Αρχεία του Einstein
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς όταν βρίσκεις τις γνήσιες επιστολές του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που κράτησε ο Albert Einstein, πώς νιώθεις ακριβώς. Όμως όταν δεν είσαι μόνος σου κι έχεις μαζί σου τον πιστό σου φίλο να ...

Διάβασε τον Καραθεοδωρή. (ποίημα).

Τρεις φιλικοί. (ποίημα).

Τα περσικά. (ποίημα).

Πριν χρόνια. (ποίημα)

Il y a des années. (poème)

Καταγραφή Επιστολής Κ.Καραθεοδωρή στον Bieberbach

Η αποστολή του Μουσείου Καραθεοδωρή προς τον Ludwig Bieberbach ήταν κλειστή έως το 2012 λόγω του κανονισμού της Γερμανίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων για 30 χρόνια. Έτσι στην πρώτη μας αποστολή τον Ιανουάριο του 2006 δεν ήταν δυνατόν να τη διαβάσουμε. Το ίδιο ισχύει και για την...

Με την ελευθερία. (ποίημα).

Avec la liberté. (poème).

Με το δώρο. (ποίημα).

Κάθε στιγμή. (ποίημα).

Από την ώρα. (ποίημα).

Και στη διαδρομή. (ποίημα).

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ως μικρό Göttingen της Κομοτηνής
Μετά τη δεύτερη αποστολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο Göttingen για την αναζήτηση των επιστολών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τους μεγάλους μαθηματικούς της Γερμανίας όπως ο Hilbert, ο Klein, ο Kneser και ο Bieberbach τώρα, συνειδητοποιήσαμε ότι η επιλογή του να σπουδάσει εκεί και να γίνει ...

Ο Κ. Καραθεοδωρή και ο P. Debye
Στην αποστολή μας στο Göttingen για το Μουσείο Καραθεοδωρή, μέσω της επιστολής του στον Bieberbach στις 24 Απριλίου 1915, βρήκαμε την ακριβή τοποθεσία της κατοικίας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και την επισκεφτήκαμε, όμως εκεί που παρκάραμε βρεθήκαμε στο διπλανό σπίτι, όπου διαβάσαμε την εξής ...

Η κοπέλα στο Göttingen. (Sur bloc Fabriano 23x31).

C. Carathéodory - Göttingen 1904. (Sur bloc Fabriano 23x31).

Το έργο του Καραθεοδωρή. (ποίημα).

Μετά το Göttingen. (ποίημα).

Ινστιτούτο Καραθεοδωρή. (ποίημα).

Αν δεν το ξέρεις. (ποίημα).

Στο Göttingen το 1915. (ποίημα).

Η εικασία του Bieberbach

Hans Julius Zassenhaus (1912-1991)
Γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1912 στο Koblenz-Moselweiss στη Γερμανία και πέθανε στο Columbus, στο Ohio στις ΗΠΑ. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική αλλά η επιρροή των Emil Artin και Erich Hecke τον οδήγησε στη μαθηματική έρευνα. Έκανε το διδακτορικό του με τον Artin. Τότε απέδειξε το περίφημο λήμμα της...

Μαθηματικές Προκλήσεις από τo Göttingen. (με Σ. Λιπορδέζη).
Είμαστε στο μπαλκόνι του σπιτιού του K. Καραθεοδωρή στο Göttingen. Στο μυαλό μας έρχεται μια φωτογραφία που έχουμε στο Mουσείο στη Θράκη, με τον K. Καραθεοδωρή να συλλογάται όρθιος στο μπαλκόνι με θέα την καστανιά στη γωνία του κήπου...

Το πνεύμα του Καραθεοδωρή. (ποίημα).

Το τραπέζι του Καραθεοδωρή. (Dessin au feutre).

Δίπλα στον Καραθεοδωρή. (Dessin au feutre).

Με τα σκίτσα. (ποίημα).

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη
Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη καθίσαμε στο τραπέζι που μας υπέδειξαν πάντα σιωπηλοί. Τα φως δεν ήταν αναμμένο και χρειαζόταν να βρούμε την πρίζα για να ενεργοποιήσουμε τις δύο λάμπες. Περιμέναμε να μας φέρουν τα δύο βιβλία...

Εγκυκλοπαίδεια είναι
Ανανεώνεται εδώ: https://lygeros.org/tag/caratheodory/
H-Mathimatiki-idiofyia-tou-karatheodori«S.Drekou»N.Lygeros

Conférences Talks 

· Αναφορά στον Καραθεοδωρή. Lettre à Carathéodory. Κομοτηνή, Komotini, Grèce 10/12/2005.

· Ανάλυση βιογραφικών στοιχείων του Καραθεοδωρή. Analyse d'éléments biographiques de Carathéodory. Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης, Université d'Alexandroupolis, Grèce 21/03/2006.

· Το νοητικό μοντέλο του Καραθεοδωρή. Le modèle mental de Carathéodory. Χρυσούπολη 16/05/2006.

· Η συμβολή του Καραθεοδωρή στα μαθηματικά. L’apport de Carathéodory en mathématiques. Κεραμωτή 16/05/2006.

· ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ο μεγάλος Έλλην Μαθηματικός και το γένος Καραθεοδωρή ως εθνικός θησαυρός. Grèce 29/10/2006.

· Η εμβέλεια του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. L'envergure de l'œuvre de Constantin Carathéodory. Μαθηματική Εβδομάδα 2007, Θεσσαλονίκη 5-9 Μαρτίου 2007.

· Ο Δήμος Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση για τον μεγάλο Έλληνα Μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή. Αμφιθέτρο Παπανικολάου, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 7 μ.μ. Πρόσκληση

· Η εμβέλεια του Κ. Καραθεοδωρή. L'envergure de C. Carathéodory. Θεσσαλονίκη. Thessalonique, 07/03/2008.

· Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα:"Οικογένεια Καραθεοδωρή: Οι διεθνείς Έλληνες". Αίθουσα Τελετών του κτιρίου της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 02/04/2008. - Κείμενο της διάλεξης.

· Διάλεξη με θέμα: "Tα νοητικά σχήματα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Άγιοι Απόστολοι, Καλαμάτα, 24/07/2008.

· Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα: 'Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ως μαθηματικό πρότυπο' . Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 25/10/2008, ώρα 20.00. - Πρόσκληση.

· Στρατηγική μάθησης και το πρότυπο του Κ. Καραθεοδωρή. Πνευματικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων, Μελίσσια. Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, ώρα: 20.00. - Πρόσκληση.

· Συνθήκη Βερολίνου 1878: " Η συμβολή του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή στον ελληνισμό". Μουσείο Καραθεοδωρή με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, του συλλόγου φίλων του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής. Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. 09/11/2009. - Πρόσκληση. - Αφίσα. - Audio. - Video.

· Sur le fonctionnement du Musée Carathéodory. Ignitions, 13/11/2009.

· "Η θεωρία των SOMAS του Καραθεοδωρή για την τιμή του ανθρώπινου πνεύματος". Ερμούπολη Σύρου, 17/02/2010, ώρα 19.30, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης. -Πρόσκληση. - Audio. - Video.

· Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα:"Σύμμορφη απεικόνιση του Κ. Καραθεοδωρή". Αίθουσα εκδηλώσεων (αμφιθέατρο) της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010, ώρα: 20.00. - Πρόσκληση. - Audio. - Video.

· Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση μνήμης 60 χρόνων από το θάνατο του Κ. Καραθεοδωρή που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, παράρτημα Σερρών. Αίθουσα Επιμελητηρίου Σερρών. 13/10/2010. - Audio.

· Eισήγηση του Ν. Λυγερού και Αθ. Λιπορδέζη με θέμα: "H αλληλογραφία Καραθεοδωρή – Rosenthal. Η θεωρία Somas του Καραθεοδωρή και τα νέα υπολογιστικά αποτελέσματα από αυτή". 3η Μαθηματική Εβδομάδα, Θεσσαλονίκη. 05/03/2011. - Video.

· Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η συμβολή του Καραθεοδωρή στη στρατηγική". Λύκειο Μεγαλόπολης. Μεγαλόπολη, 05/04/2011. - Video.

· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού και ο Καραθεοδωρή" στην εκδήλωση για τα 140 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κομοτηνή. Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 19.00. - Πρόσκληση. - Αφίσα - Video

· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Κ. Καραθεοδωρή: Παράδειγμα ανθρωπιάς και επιστημοσύνης". Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, ώρα: 19:00. - Video

· Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Κυριακή 17 Απριλίου 2016, ώρα: 11.00 - Πρόσκληση

· Νίκος Λυγερός: "Ο Νίκος Λυγερός ανάμεσά μας", "Για το Μουσείο Καραθεοδωρή, τον Καραθεοδωρή και την Κομοτηνή ". Λέσχη Κομοτηναίων, Κομοτηνή. Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, ώρα: 20.00 - Αφίσα, Πρόσκληση

· Ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ένας ξεχωριστός, μεγάλος και σοφός Έλληνας της οικουμένης". Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς. Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, ώρα: 20. 00 - Αφίσα

· Ομιλία του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή". Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας. Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα: 11.00 - Πρόσκληση
Ανανεώνεται ΕΔΩ: https://lygeros.org/tag/caratheodory/
Μετά το Göttingen
Ν. Λυγερός

Μετά το Göttingen
αντιλαμβανόμαστε
ότι δημιουργείται
αλλαγή φάσης
με τα ευρήματα
που λειτουργούν
καταλυτικά
στη διαμόρφωση
του Μουσείου
που θα αποκτήσει
μια νέα μορφή
διότι μέσω του έργου
εμπλουτίζεται
και η ιστορία
των Μαθηματικών
λόγω της πόλης
που επέλεξε
ο Καραθεοδωρή
για να σπουδάσει
και ν' αρχίσει
την πορεία του
χάρη στον Hilbert
και στον Klein.

Articles & Analyses
CARATHÉODORY
N. Lygeros


Sur les somas de Carathéodory et les hypergroupes de Marty.
Dans nos précédents articles (...) nous avons traité les hypergroupes de Marty comme une généralisation des groupes introduits par Galois...

La vision politique de Constantin Carathéodory.
Si nous considérons l’exemple de Constantin Carathéodory comme une vision politique c’est qu’il s’est engagé à maintes reprises...

Η συμβολή του Καραθεοδωρή στη στατιστική μηχανική.
Μετά από το έργο του Prigogine για τη φυσική μακράν της ισορροπίας μπορούμε να κατανοήσουμε πραγματικά τη στρατηγική που επινόησε ο Καραθεοδωρή το 1919.
Πιο συγκεκριμένα ο Καραθεοδωρή ήταν ειδικός της θεωρίας μέτρου όπως το αποδεικνύει και ένα από τα θεωρήματά του που είναι πλέον κλασικό στη θεωρία...

Le point de vue de Carathéodory sur la théorie de la mesure.
En s’inspirant du point de vue algébrique de George Boole, Constantin Carathéodory a introduit le thème des somas pour étudier en profondeur la théorie de la mesure et de l’intégration...

Υπολογιστικές παρατηρήσεις περί επιστολής Carathéodory. (Cod. Ms. F. Klein 8, 463).
Το γράμμα που έστειλε o Carathéodory στον Klein από τη Γοττίγγη στις 26 Σεπτ.1913 αναφέρεται στη θεμελιώδη περιοχή (Fundamentalbereich)...

Στρατηγική της μαθηματικής ανάλυσης των επιστολών Carathéodory.
Μέσω της έκδοσης Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή 50 επιστολές προς συναδέλφους του στη Γοτττίγγη, έχουμε πρόσβαση και στο γερμανικό κείμενο και στην ελληνική μετάφραση. Όλες οι επιστολές του Carathéodory δεν αφορούν τα ίδια θέματα ακόμα και στον μαθηματικό τομέα...

Έλεγχος των υπολογισμών της επιστολής Carathéodory προς Herglotz. (Cod. Ms. G. Herglotz F 18, 6).

Ανάλυση μιας αρμονικής ιδέας του Carathéodory.
Στην επιστολή του προς τον D. Hilbert (Cod. Ms. D. Hilbert 55, 5), ο Carathéodory σε σχέση με τον νόμο του Kirchoff εξετάζει την εξής ιδέα...

Παίγνιο γραφής του Carathéodory. (Cod. Ms. D. Hilbert 55, 7).

Ο Carathéodory και το γαλλικό πνεύμα.
Αν και ο Carathéodory έγινε γνωστός από τη γερμανική πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία δεν πρέπει, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη σκέψη του, να ξεχάσουμε τα ίδια του τα λόγια στις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις: «Ελληνικά και Γαλλικά ήταν οι δύο γλώσσες τις οποίες από την πρώτη παιδική μου ηλικία μιλούσα ταυτόχρονα.»...

Η κομψότητα του μαθηματικού τεχνάσματος του Carathéodory. (Cod., Ms. F. Klein 22A, Blatt 8). Σε ερώτηση του Klein σχετικά μ’ ένα πρόβλημα ουράνιας μηχανικής, ο Carathéodory εισαγάγει έναν τρόπο επίλυσης που είναι ιδιαίτερα κομψός για εκείνη την εποχή. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί κανονικές μεταβλητές με τον εξής τρόπο. Όλο του το μαθηματικό τέχνασμα βασίζεται στο πλαίσιο που ανέπτυξε ο Hamilton...

De Picard à Carathéodory via Landau.
Grâce au théorème classique de Picard, nous savons que toute fonction entière – qui n'est pas constante – prend au moins une fois l'une des valeurs zéro ou un...

Η λύση του προβλήματος της επιστολής Carathéodory προς Hilbert.
Όπως το επισημάναμε σ’ ένα προηγούμενο άρθρο (βλέπε opus 1595), στο βιβλίο 50 επιστολές… υπάρχει η σημείωση 47 που εξηγεί ότι η διάτρηση του χαρτιού δεν επιτρέπει την ανάγνωση ενός τύπου της επιστολής Carathéodory προς Hilbert (βλέπε Cod. Ms. D.Hilbert 55,5)...

Η ανακάλυψη της αλληλογραφίας Carathéodory-Kneser.
Με την αποστολή μας στο Göttingen μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, ανακαλύψαμε ολόκληρη αλληλογραφία μεταξύ Carathéodory και Kneser, η οποία βρίσκεται στο αρχείο Cod. Ms. H. Kneser A12...

Το επιστημονικό πλαίσιο της επιστολής Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12 (1) ). Στο αντίγραφο της πρώτης επιστολής του Kneser προς Carathéodory, υπάρχει μία αναφορά στον Dr. U. Kowallik. Πρόκειται για τον διδακτορικό του καθηγητή Adolf Kneser, πατέρα του επιστολογράφου...

Η αποκατάσταση της επιστολής του Carathéodory προς Hilbert. (Cod. Ms. D. Hilbert 55,4). Η επιστολή του Carathéodory που στάλθηκε στον Hilbert από το Breslau στις 12/12/1912 ανήκει στο πλαίσιο της διαμάχης Hilbert-Pringsheim...

Θερμοδυναμική και προσέγγιση του Carathéodory.
Στο περίφημο άρθρο του με τίτλο: Untersuchungen über die Grundlagen der Thermodynamik ( Mathematische Annalen, 67, 1909), ο Carathéodory δίνει μια μοντέρνα ερμηνεία του ορισμού της εντροπίας. Με την πάροδο του χρόνου, η θερμοδυναμική αναπτύχθηκε και άγγιξε πολλούς τομείς της φυσικής και αναπόφευκτα έγινε γενικότερα γνωστικό αντικείμενο...

Μετάφραση της επιστολής Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12 (1) ).
Με τον θάνατο του πατέρα μου, η συνεργασία με τον Δρα Kowallik διακόπηκε...

Το πνεύμα του Carathéodory.
Μελετώντας τις επιστολές του Carathéodory, είναι αδύνατο να μη δούμε πόσο ανοιχτό πνεύμα είχε και πόσο ειλικρινής ήταν. Οι επιστολές του στον Klein και στον Hilbert δεν δείχνουν μόνο σεβασμό και εκτίμηση. Ο Carathéodory κάνει κάθε προσπάθεια για να απαντήσει σε κάθε ερώτημα που του κάνουν...

Ανάλυση του σημειώματος του Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser G 5 (2) ).
Στα χειρόγραφα του μαθηματικού H. Kneser που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Göttingen υπάρχουν δύο μικρές σελίδες του C. Carathéodory...

Η δεύτερη επιστολή του Kneser προς Carathéodory.
Το θέμα της δεύτερης επιστολής του Kneser προς Carathéodory είναι και πάλι ο Δρ. Kowallik. Δηλαδή συνεχίζεται ο διάλογος της πρώτης (Cod . Ms . H . Kneser A 12, 1) που έστειλε ο Kneser στις 31/01/1930 και της δεύτερης (Cod. Ms. H. Kneser A 12, 2) που έστειλε ο Carathéodory στις 01/02/1930 από το Μόναχο, στην οποία εξηγούσε ότι θα βρισκόταν στην Αθήνα για μερικούς μήνες...

Το πλαίσιο της τελευταίας επιστολής του Kneser προς Carathéodory.
Το αντίγραφο της τελευταίας επιστολής του Kneser προς Carathéodory που έγραψε στις 20/11/1949, έχει ως γενικό πλαίσιο το έργο του μαθηματικού Erich Bessel-Hagen . O Bessel-Hagen γεννήθηκε στις 12/09/1898 δηλαδή την ίδια χρονιά με τον Kneser...

Le cadre de la dernière lettre de Kneser à Carathéodory.
La copie de la dernière lettre de Kneser à Carathéodory qu'il écrivit le 20/11/49 a pour cadre général l'oeuvre du mathématicien Erich Bessel-Hagen. Bessel-Hagen est né le 12/09/1898 c'est-à-dire la même année que Kneser...

Η δομή της διατριβής του Erich Bessel-Hagen.
Στην τελευταία επιστολή του Kneser προς Carathéodory υπάρχει μια αναφορά στη διατριβή του Bessel-Hagen. Μαθαίνουμε πως ο Kneser την έχει ήδη ζητήσει από τον Hasse. Όμως, όπως του έγραψε ο Hasse, η αποστολή βερολινέζικων αντιτύπων είναι αδύνατη...

Ο Bessel-Hagen ως φοιτητής του Carathéodory.
Ο Bessel-Hagen όπως και ο ίδιος ο καθηγητής του, ο Carathéodory, δεν ήταν μόνο ένας κοινός μαθηματικός. Το θέμα της ειδίκευσης δεν είχε νόημα γι' αυτόν όπως και για τους μεγάλους μαθηματικούς...

Μετάφραση της επιστολής του Βίκτωρ Ουγκώ στην Ελένη Καραθεοδωρή.
Guernesey 21/06/1862. Madame, Vous m'envoyez un cri de l'âme, cri d'une âme charmante. Vous êtes de la patrie du beau, belle probablement, bonne à coup sûr. Je ne saurais vous dire à quel point votre lettre me touche...

Μετάφραση της πρώτης σελίδας της επιστολής του Kneser προς Carathéodory. (Cod. Ms. H. Kneser A12.9). Για την ταχεία εκπλήρωση της επιθυμίας μου σας ευχαριστώ πολύ. Πράγματι μου γράφει ο Hasse, ότι η αποστολή από το Βερολίνο των βερολινέζικων αντιτύπων της διδακτορικής διατριβής του Bessel - Hagen,...

Transcription d'une page du journal d'Alexandre Carathéodory. Μετάφραση.
Bach Kintif m'a dit qu'il y a eu erreur (quelle erreur ?) du grand vizir et que c'est là la cause du retard... Ο Μπαχ Κίντιφ μού είπε ότι έγινε ένα λάθος (ποιο λάθος;) του μεγάλου βεζίρη και είναι αυτό η αιτία της καθυστέρησης...

Transcription d’une note des archives d’Alexandre Carathéodory.
La Sublime Porte a reçu et étudié le mémoire que Leurs Excellences Messieurs les Ambassadeurs d’Autriche-Hongrie et de Russie ont bien voulu lui remettre le 10 novembre 1903...

Ανάλυση εγγράφου Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή.
Στα αρχεία του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή βρίσκουμε ένα έγγραφο (βλέπε opus 1917) που επιβεβαιώνει όχι μόνο την αξία του ημερολογίου του αλλά και τον ρόλο σε αυτήν τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αυστρίας- Ουγγαρίας, Ρωσίας και Υψηλής Πύλης...

Remarques sur les archives Carathéodory.
A une époque où nous commençons à peine à réaliser l'importance du rôle de Carathéodory en Mathématiques, Physique et Thermodynamique, il est difficile de comprendre l'essence de l'œuvre d'Alexandre de Carathéodory. En analysant les 6000 pages de ses archives personnelles, nous pouvons éclairer le substrat cognitif de Constantin Carathéodory...

Μουσείο Καραθεοδωρή και Ερευνητικό Κέντρο.
Το Μουσείο Καραθεοδωρή αποδεικνύει μόνο και μόνο από την ύπαρξή του δίχως να λειτουργεί ακόμα, πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή της Θράκης. Το ζήτημα της λειτουργίας του, δίχως να μετατραπεί ακόμα σε ανατολικό ζήτημα, δείχνει πόσο αναγκαίο είναι...

Transcription d'une lettre des archives d'Alexandre Carathéodory.
Ce 10/22 Mars 1896. Athènes. Ma très chère Cassandra...

Το πλαίσιο τησ επιστολής της Μαρίας προς Κασάνδρα Καραθεοδωρή.
Για να κατανοήσουμε πραγματικά την επιστολή της Μαρίας στην Κασάνδρα Καραθεοδωρή είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το οικογενειακό πλαίσιο και όχι μόνο. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στους απογόνους του Στεφάνου Καραθεοδωρή. Ο Στέφανος απέκτησε 7 παιδιά, τα οποία είναι κατά χρονολογική σειρά: η Σμαράγδα, ο Αλέξανδρος, η Ελένη, ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Μαρία και η Ζωή...

Transcription de notes explicatives des Archives Alexandre Carathéodory.
MINISTERE DE LA LISTE CIVILE. Constantinople, le 21 octobre 1896. Chère Excellence, J’ai lu la lettre de Monsieur Lambrecht...

Transcription de la lettre de Longeville à Alexandre Carathéodory.
Paris, le 29 Juin 1899. Mon Cher Conseiller, J'ai eu l'honneur d'adresser à son Excellence votre Président, la requête ci-jointe en copie...

Ανανεώνεται εδώ: https://lygeros.org/tag/caratheodory/


Οι δάσκαλοι του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στην άλγεβρα

Μορσικό αλφάβητο και εκδοχή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή

Αποκρυπτογράφηση του κώδικα Καραθεοδωρή

Transcription d’une page de théorie des nombres d'Alexandre Carathéodory

Transcription du règlement de la question crétoise par A. Carathéodory

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και Otto Hesse

Θερμοδυναμική και αξιώματα του Καραθεοδωρή

Αξίωμα του Καραθεοδωρή και αντιπαράδειγμα του Whaples

Καταγραφή επιστολής προς Α. Καραθεοδωρή

Transcription d'une note biographique d'A. Carathéodory

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής ως ερευνητής ιστορίας μαθηματικών

Transcription d'une missive d'Agnes Böhm à Alexandre Carathéodory

Transcription de la lettre de A. Carathéodory à Chryssidhys du 25/07/1885.

Transcription de la lettre de A. Carathéodory à Chryssidhys du 07/08/1885

Στοιχεία της αλληλογραφίας Καραθεοδωρή-Χρυσίδη

Καταγραφή της επιστολής Κωνσταντίνου προς Αλέξανδρο Καραθεοδωρή στις 08/03/1897

Transcription de la lettre d'A. Carathéodory au sujet de la poste de Samos

Η διπλωματική αντίσταση του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 09/10/1885 (Contrebande) .

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 09/10/1885 (Décorations)

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 29/10/1885 (Cornaglia)

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory du 30/10/1885 (Altesse)

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και αναφορές ανάλυσης

Transcription de la page sur la théorie des centres d'Alexandre Carathéodory

Καταγραφή της πρώτης σελίδας της γενικής θεωρίας των καθοριζόντων του Αλ. Καραθεοδωρή

Transcription de la page d'Alexandre Carathéodory sur le mouvement des gaz

Εξίσωση του Bernouilli και σημειώσεις του Καραθεοδωρή

Henry Darcy et Alexandre Carathéodory

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή προς Α. Καραθεοδωρή 09/03/1898

Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και μηχανική ρευστών

Η συμβολή του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή στη Συνθήκη Βερολίνου

Transcription de la lettre d'Angela Armenante à Alexandre Carathéodory (Mai 1878)

Transcription de la lettre de Juin 1878 à Alexandre Carathéodory

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής και το τηλεγράφημα της προδοσίας

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 31 Juillet 1885

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 14 Août 1885

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 11 Septembre 1885

Οι Καραθεοδωρήδες ως εθνικός θησαυρός

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 19 Mars 1886

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 28 Mai 1886

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 3 Septembre 1886

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 2 Mai 1890

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 4 Septembre 1890

Transcription de la lettre d'Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys (non datée mais de 1890)

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 8 Novembre 1889

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 10 Février 1888

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 8 Juin 1888

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 19 Novembre 1888

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphanos Chryssidhys du 21 Décembre 1888

Το διπλωματικό πλαίσιο του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή

O Albert Einstein, o Constantin Carathéodory και ο χρόνος

Transcription de la lettre d’André Mouravieff à Alexandre Carathéodory du 1 Avril 1860

Transcription du rapport sur la Crète envoyé à Alexandre Carathéodory (1895)

Τα νέα αποτελέσματα της γερμανικής αποστολής για τον Κ. Καραθεοδωρή

Transcription du rapport d’Alexandre Carathéodory sur les assassinats politiques en Crète

Etude de l’article de C. Carathéodory sur la représentation conforme des polygones convexes

Sur la fonction rationnelle de C. Carathéodory et L. Féjer

Transcription of a letter of Alexander Carathéodory (1891)

Transcription de la lettre d’Alexandre Carathéodory à Stéphane Chryssidhys

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités. (Article I)

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités. (Article X)

Transcription d’un document d’Alexandre Carathéodory sur l’étude des Traités

Les points du Rapport secret adressé à la Sublime-Porte par Carathéodory pacha, plénipotentiaire turc, au congrès de Berlin en 1878

Les instructions secrètes de la Sublime Porte au plénipotentiaire Carathéodory

Transcription des notes d’Alexandre Carathéodory sur les traités de Paris et de Londres

Transcription des notes d’Alexandre Carathéodory sur le détroit des Dardanelles

Η εμβέλεια του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Transcription de la lettre de Baltazzi à Alexandre Carathéodory du 29 Avril 1899

Transcription de la lettre de Baltazzi à Alexandre Carathéodory du 30 Avril 1899

Σύμμορφες απεικονίσεις και ιστορικό του Κ. Καραθεοδωρή

Transcription of Alexander Carathéodory Note on Treaties

Notes d’Alexandre Carathéodory sur la correspondance de Bismarck

Transcription des Notes d’Alexandre Carathéodory sur le droit des européens en Turquie

Αναφορές στον Καραθεοδωρή στις επιστολές του Einstein

Carathéodory dans les Eléments de Bourbaki

Η μεθοδολογία του Κ. Καραθεοδωρή στον Λογισμό Μεταβολών

W. Lambrecht zu A. Karatheodory

W. Lambrecht zu A. Karatheodory II

Πρώτη σελίδα της καταγραφής του Α. Καραθεοδωρή του καταλόγου των Σουλτάνων

Η αξιοποίηση του λήμματος του Schwarz από τον Κ. Καραθεοδωρή

Δωρεά της Δ. Ροδοπούλου στον Ν. Λυγερό για το Μουσείο Καραθεοδωρή

Καταγραφή της αφιέρωσης του Ιουλίου Βερν στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Αφιερώσεις στο τετράδιο του μικρού Κ. Καραθεοδωρή

Η συμβολή του Α. Καραθεοδωρή στην ιστορία ως μεταφραστής

Καταγραφή της μετάφρασης του Α. Καραθεοδωρή

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur le Tableau Général de l’Empire Othoman par d’Ohsson

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur le droit international

Commentaire sur la citation latine d’Alexandre Carathéodory

Transcription des notes d'Alexandre Carathéodory sur l'évolution du droit

Μουσουλμανικό δίκαιο και παρατηρήσεις του Α. Καραθεοδωρή

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur le mariage en pays musulman

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur la vision musulmane de la guerre

Transcription des notes d'A. Carathéodory sur la vision musulmane de la paix

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane du butin légal

Transcriptions des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane des captifs et des pays conquis

Transcription des notes d’A. Carathéodory sur la vision musulmane des rebelles et des droits imposés au commerce

Τα κριτικά σημεία του μουσουλμανικού δόγματος από τον Α. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (15/12/1936)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (17/09/1942)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (28/11/1942)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (16/11/1949)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (01/02/1930)

Ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ως ηγεμόνες της Σάμου

Osgood et Carathéodory : de l’holomorphie à la méromorphie

Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή (19/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (04/10/1926)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (16/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (20/10/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (12/05/1930)

Καταγραφή των σημειώσεων του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή του Καταλόγου των Σουλτάνων

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Einstein (03/12/1928)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Einstein στον Κ. Καραθεοδωρή (06/09/1916)

Καταγραφή της επιστολής του Πολυζέττη στον A. Καραθεοδωρή.(1/13 Ιουνίου 1896)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Καραθεοδωρή στον Ι. Ησυχάκη

Καταγραφή της επιστολής του K. Στ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (30/08/1896)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Καραθεοδωρή στον Ι. Ησυχάκη (04/07/1896)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (01/04/1897)

Καταγραφή και μετάφραση επιστολής της Ιωσηφίνας Καραθεοδωρή στην Helen Dukas

Καταγραφή της επιστολής της Ι.Μ. Αδριανουπόλεως στον Α. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής της Σάμου στον Α. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον Α. Καραθεοδωρή. (27/10/1898)

Καταγραφή της επιστολής του Α. Παπαδοπούλου στον Α. Καραθεοδωρή

Μετάφραση της επιστολής του O. Nathan στην Ι. Καραθεοδωρή

Καταγραφή της επιστολής του H. Kneser στον Κ. Καραθεοδωρή. (19/01/1934).

Καταγραφή της επιστολής του H. Kneser στον Κ. Καραθεοδωρή. (4.2.34)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (25/02/1934)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (02/05/1937)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (16/12/1949)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον H. Kneser (8/12/1949)

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στην γυναίκα του Hilbert

Καταγραφή του μαθήματος Θεωρητικής Μηχανικής του Κ.Καραθεοδωρή

Transcription des notes de C. Carathéodory sur le problème de Riemann pour les surfaces minima

Carathéodory : Perron : Klammersymbole

Καταγραφή της επιστολής του A. Rosenthal στον Κ. Καραθεοδωρή.

Carathéodory : Die Laval-Turbine

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή στον E. Schmidt.

Transcription des notes de C. Carathéodory sur la Note de Nicolas Bourbaki

Καταγραφή σημειώματος του Κ. Καραθεοδωρή περί Υπουργείου

Καταγραφή της επίσημης επιστολής του Κ. Καραθεοδωρή (06/01/1924)

Transcription du rapport de C. Carathéodory sur l’article de Ch. Papakyriakopoulos

Καταγραφή της επιστολής του Κ. Κτενά στον Κ. Καραθεοδωρή

Transcription des notes de C. Carathéodory sur l'article d'A. Bloch

Από τον μετασχηματισμό του Legendre στον μετασχηματισμό του Carathéodory

Η εσωτερική αντίσταση του Α. Καραθεοδωρή

Το θεώρημα του Ν. Κρητικού και η συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή

Περί μαθηματικής μεθοδολογίας του Κ. Καραθεοδωρή

La théorie des somas de Carathéodory via la théorie des posets

Η αλγεβροποίηση του Καραθεοδωρή της θεωρίας μέτρου μέσω της θεωρίας συνόλων με μερική διάταξη

Ανανεώνεται ΕΔΩ Articles & Analyses CARATHÉODORY
N. Lygeros Cara Articles & Analyses N. Lygeros / Talks

Ομιλίες Ν. Λυγερού για τον Κ. Καραθεοδωρή στο YouTube














Εργασία: Σοφία Ντρέκου - www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε και στην Ιστοσελίδα μας:

Καραθεοδωρή και Αριστοτέλης
Δύο απάτες για τη θεωρία του Αϊνστάιν από Αρχαιοπλήκτους

Από την Ελληνοκεντρική υστερία των αρχαιοπλήκτων, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο Αϊνστάιν και η θεωρία της Σχετικότητας! Για δύο λόγους: Όχι μόνο επειδή κατά την "λογική" τους, κάθε τι καλό, μόνο Ελληνικό μπορεί να είναι, αλλά και επειδή ο Αϊνστάϊν ήταν Εβραίος. Και κάθε τι Εβραϊκό, (πάλι κατά την αρχαιολατρική "λογική",) δεν μπορεί παρά να είναι είτε λάθος, είτε αν είναι σωστό, να είναι κλεμμένο από... Έλληνες!

Αν και το θέμα αυτό δεν είναι θρησκευτικό, το συμπεριλαμβάνουμε στα θέματά μας, επειδή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε την αναξιοπιστία των Αρχαιολατρών ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ. Ας δούμε λοιπόν, πώς διαστρέφουν τα γεγονότα γύρω από τη Θεωρία της Σχετικότητας, και πώς τους διαψεύδουν τα ντοκουμέντα ως απατεώνες! Αναλυτικά εδώ:  www.oodegr.com

Σοφία Ντρέκου 2 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:18 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: