17/4/18

Θαυμασμός για τον Μοναχό που χτυπά το μοναστηριακό Σήμαντρο (Βίντεο)

Ο Ρουμάνος Μοναχός και το Σήμαντρο

Ο Ρουμάνος Μοναχός και το Σήμαντρο

Η εικόνα ενός μοναχού που κρούει το σήμαντρο καλώντας άπαντες στο μοναστήρι να συμμετάσχουν στα ιερά τους καθήκοντα εκφράζει έναν από τους πιο απλούς αλλά συνάμα και αγνούς συμβολισμούς της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό.

«Το ξύλο η ο «κόπανος», το δεύτερο ξύλινο σήμαντρο που κρούεται στις Ιερές Μονές πριν τις λατρευτικές ακολουθίες. Συμβολίζει το ξύλο που έκρουσε ο Νώε για να μπουν τα ζώα στην κιβωτό, και μάλιστα ο εύρυθμος ήχος συμβολίζει τα ποδοβολητά των ζώων.

Έτσι λοιπόν όπως τα άλογα ζώα άκουσαν το κάλεσμα του Νώε και σώθηκαν από τον κατακλυσμό, έτσι και ημείς ως έλλογα ζώα εισερχόμεθα στην πνευματική κιβωτό -την εκκλησία- για να σωθούμε από τον κατακλυσμό της αμαρτίας και αποστασίας.»

Επίσης, για το πρωινό ξύπνημα, ιδιαίτερα το χειμώνα στο Αγιο όρος που είναι νύχτα: Αρχίζει με αραιά χτυπήματα, που τα ακούς μέσα στον βαθύ σου ύπνο. Εντάσσονται στο όνειρο. Υψώνει αργά, βαθμιαία τον ρυθμό, ανεβάζοντας το επίπεδο της συνείδησης, μέχρι να ανοίξεις ταμάτια σου.

Προχωρεί σ' ένα κρεσέντο ρυθμικό, πράγμα που δημιουργεί εγρήγορση. Μια μικρή Ανάσταση κάθε πρωί. Όταν το σήμαντρο τελειώσει, έχεις ξυπνήσει τελείως, έτοιμος να βαδίσεις κάτω από το φως των άστρων προς το καθολικό. Για τον Όρθρο.

Οι μοναχοί ξέρουν να ζούν.

Το βίντεο είναι από Ρουμανικό Μοναστήρι. 
(Румынский монах и доска)«Κάνε την καρδιά σου Μοναστήρι.
Χτύπα εκεί το σήμαντρο. 
Κάλεσε εκεί για Αγρυπνία, θυμίασε, 
και ψιθύρισε ακατάπαυστα προσευχές. 
Ο Θεός είναι δίπλα σου.»
Άγιος Λουκάς ο Ιατρός (11 Ιουνίου)

Δείτε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: