Ο Ιεράρχης με λόγο και μάτια φωτιά Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος (αφιέρωμα και videos)

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος

της Σοφίας Ντρέκου (Sophia Drekou)
Αρθρογράφος (BSc in Psychology)


Θα μάς λείψει ο λόγος και το βαθύ του βλέμμα.
Ιεροπρεπής παρουσία ακόμα και με την σιωπή του.

Ο λόγος του, όπως και τα μάτια του, δήλωναν
έναν τίμιο αγωνιστή και κήρυκα του Ευαγγελίου.
Σεβασμιότατε εύχεσθε για όλους/ες μας εν Παραδείσω †

Sophia-Ntrekou.gr

Εκοιμήθη βράδυ Κυριακής 13ης Ιανουαρίου 2019
ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος †

Αποδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 71 ετών. Τον Μητροπολίτη εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο, στο σπίτι του στη Χαλκίδα. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη σκόρπισε θλίψη σε όλο το ποίμνιο του τόσο της επαρχίας του όσο και Πανελλήνιο.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακός είχε στο ενεργητικό του πλήθος ομιλιών και έπαιρνε θέση συχνά σε θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα. (Βλ. παρακάτω βίντεο και άρθρα)

Είχε την ικανότητα να προσεγγίσει τους νέους ενώ σημαντικό ήταν και το φιλανθρωπικό του έργο στην ευρύτερη περιοχή στα 13 χρόνια παρά 2 μήνες ποιμαντορίας του στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησε το 1971.

Το 1973 χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι.

Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο και ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία.

Στην περιοχή αυτή και με την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.

Από το έτος 1998, κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.

Επίσης του ανετέθηκε η Διεύθυνση Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.

Πολλά έτη είναι παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».

Για τριάντα και πλέον έτη ασχολήθηκε με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός, ενώ παράλληλα κλήθηκε να μιλήσει σε σχολές γονέων, ιερατικά και νεανικά συνέδρια σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ιδιαίτερη μέριμνα του Μητροπολίτου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.

Στα 14 χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί.

Ήταν συγγραφέας βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Σοφία Ντρέκου
Φώτο από το προσωπικό αρχείο sophia-ntrekou.gr




Βίντεο: Λίγες Μέρες πριν κοιμηθεί ο Μακαριστός μητροπολίτης 
Σισανίου & Σιατίστης Παύλος την παραμονή πρωτοχρονιάς 
31 Δεκεμβρίου 2018 στον εσπερινό της πρωτοχρονιάς στο Επισκοπείο. 

«Όταν ο χρόνος αυτός που τελειώνει πια, ξεκινούσε, είχαμε πολλές ελπίδες και προσδοκίες. Τι έμεινε, το ξέρει ο καθένας και η καθεμιά. Εμείς πάντοτε ευχόμεθα. Βέβαια το νόημα στο χρόνο, το δίνουν τρία αιτήματα, στη ζωή της Εκκλησίας: 

Την ημέραν πάσαν τελείαν, αγία, ειρηνική και αναμάρτητον παρά του Κυρίου αιτησώμεθα. Αυτό γιατί την ημέρα την ορίζουμε, ξυπνήσαμε, είναι δική μας. Και τι παρακαλάμε; Να είναι αυτή η μέρα που η αγάπη του Θεού μας χάρισε να είναι τέλεια, άρτια, ειρηνική κατά το δυνατόν αναμάρτητη. Επειδή όμως, ζούμε σήμερα αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα ζήσουμε, παρακαλάμε για τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας να τον περάσουμε εν ειρήνη και μετανοία. Γιατί αυτή η στάση ζωής, είναι εκείνη που μας φέρνει σε επαφή με εκείνον που μας κάλεσε να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στην αγάπη του.

Και τέλος παρακαλάμε όταν θα έρθει το τέλος, να είναι χριστιανά τα τέλη της ζωής μας ανώδυνα, ανεπαίσχυντα ειρηνικά και να έχουμε καλή απολογία ενώπιον του Θεού»


Το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος επί τη προς Κύριον 
εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης

Επί τω απροσδοκήτω ακούσματι της προς Κύριον εκδημίας του ήδη αειμνήστου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, εξ ής κατήγετο, ήν ενδόξως έκλεισε, δια της εν αγάπη θυσιαστικής προσφοράς του προς την αγίαν Εκκλησίαν, και εν η ετελειώθη εν Κυρίω, και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αυτής κ.κ. Χρυσόστομος ανακοινώνει ότι:

α) την Δευτέραν 14ην Ιανουαρίου και περί ώραν 18:30 θα τελεσθεί υποδοχή του ιερού Σκηνώματος και θα εκτεθεί τούτο εις Προσκύνημα εν τω Ιερώ Ναώ της Πολιούχου Χαλκίδος αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής,

β) το εσπέρας της αυτής ημέρας και ώραν 20:30 θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου,


γ) θα αναρτηθώσιν αι Σημαίαι της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος μεσιστίως και κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα κρούωνται κατά το ειθισμένον οι κώδωνες των Ιερών Ναών πενθίμως,

δ) η αναχώρησις της πομπής δια την Σιάτιστα θα πραγματοποιηθεί λίαν πρωΐ της Τρίτης 15ης Ιανουαρίου.

ε) Όσοι εκ των Χριστιανών επιθυμούν να ακολουθήσουν την πομπή διά Σιάτιστα, και δεν διαθέτουν μέσον μεταφοράς, ας επικοινωνήσουν με τους Εφημερίους των Ενοριών των, ώστε εφ’ όσον υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός, να συμπληρωθεί πούλμαν.

στ) Διάπυρος η ευχή όλων, που αποτελούν το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας είναι να αξιωθεί ο πολυσέβαστος, πολυαγαπητός και πολύκλαυστος Μητροπολίτης Παύλος της χαράς της αιωνίου παραδείσιας ζωής και της παρεδρεύσεώς του στο Ουράνιο Θυσιαστήριο.

Η 
Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπως κάνει γνωστό με ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το σκήνωμα του μακαριστού σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας.

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος

Βίντεο: Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα. Στην ακολουθία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον μακαριστό Ποιμενάρχη τους.Τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «ο μακαριστός Παύλος απεδείχθη εις καιρούς χαλεπούς άριστος και άξιος οιακοστρόφος της λαχούσης αυτού Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, την οποία εποίμανε θεοφιλώς επί 12 συναπτά έτη».



Το τελευταίο του άρθρο: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
τοῦ Μητροπολίτου Σισανίου καί Σιατίστης ΠΑΥΛΟΥ.
on 10 Ιανουαρίου 2019 by siatistaagiosnikolaos.gr

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος

Τό κείμενο τῶν 22 Μητροπολιτῶν τῆς Μακεδονίας πού ἀφορᾶ τήν Συμωνία τῶν Πρεσπῶν ἔχει ἤδη περάσει στήν Ἱστορία καί θά παραμείνει στή μνήμη τοῦ κάθε σκεπτόμενου ἀνθρώπου, ἀλλά καί τῶν μελλοντικῶν γενεῶν σάν ἕνα κείμενο εὐθύνης καί ἀξιοπρέπειας γιά τόν λαό μας σέ μιά ἀπό τίς πιό κρίσιμες στιγμές τῆς ἱστορίας Του. Εἶναι βέβαια σέ συνέχεια καί συνέπεια τῆς ἀρχικῆς στάσης ὅλης τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλά πιό ἐξειδικευμένο ἀπό αὐτούς πού θά γνωρίσουν ἄμεσα τίς συνέπειες. Μέ γλῶσσα εὐπρεπῆ, μέ ἐπιχειρήματα σαφέστατα, δείχνοντας καθαρά τίς παρενέργειες ἀπό τώρα μιᾶς μειοδοτικῆς γιά τήν Πατρίδα συμφωνίας θά εἶναι στό μέλλον μιά ἀκόμη βεβαίωση τῆς διαρκοῦς συνοδοιπορίας τῆς ποιμαίνουσας Ἐκκλησίας μέ τόν Λαό, μία ἀκόμη φανέρωση ὅτι ἡ ποιμαίνουσα Ἐκκλησία βρίσκεται σέ ἀπόλυτη ταύτιση μέ τήν συνείδηση τοῦ λαοῦ καί σέ ἀντίθεση μέ τήν ὀλιγαρχία τῶν ἐξουσιαστῶν, τούς ὁποίους ἡ ἐξουσία καί ἡ νομή της ἐνδιαφέρει περισσότερο ἀπό τήν Πατρίδα


Ποιά ἀξία μπορεῖ νά ἔχει ἡ δῆθεν ἀλλαγή τοῦ Συντάγματος στά Σκόπια, ὅταν τά βασικά σημεῖα τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ τῆς χώρας τά προσφέρουμε ἐμεῖς στό πιάτο. Δηλαδή τήν ἀναγνώριση τῆς γλώσσας καί τῆς Ἐθνότητας; Γιά ποιά ὑπέρβαση τοῦ ἀλυτρωτισμοῦ μιλᾶμε ἀπό τούς γείτονές μας ὅταν πρίν ἀκόμη ὑπογραφεῖ ἡ συμφωνία διακηρύττουν ὅτι αὐτοί καί μόνον, καί μέ τήν δική μας συγκατάθεση, εἶναι οἱ Μακεδόνες. Ὅταν τίς παραμονές πού θά ψηφίσουν τήν δῆθεν ἀλλαγή τοῦ ὀνόματός τους σέ «
Βόρεια Μακεδονία», ἐκεῖνοι τυπώνουν χιλιάδες διαβατήρια μέ τό ὄνομα «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας»; Ποιά εἶναι ἡ ἀντίδραση τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως σέ ὅλα αὐτά. Οὐσιαστικά καμμία. Ἡ ἐντύπωση πού δίνουν σέ μένα οἱ ἀντιδράσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ εἶναι σάν νά λέει: 
  • «Αφῆστε ρέ παιδιά νά τελειώνουμε καί μετά κάντε τα ὅλα αὐτά!!!» Μήπως δέν γνωρίζει ὁ δῆθεν ἐξανιστάμενος Πρωθυπουργός ὅτι διά τῆς δικαστικῆς ὁδοῦ μετά τήν ὑπογραφή τῆς συμφωνίας θά διεκδικήσουν καί θά ἐπιτύχουν τήν ἀναγνώριση ἐντός τῆς Ἑλλάδος «Μακεδονικῆς Μειονότητας» καί θά ἀπαιτήσουν γιά χάρη της τήν διδασκαλία τῆς «Μακεδονικῆς γλώσσας»; Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Καί ὅταν οἱ ὑπερβάσεις θά γίνονται πιό ἔντονες καί ἐμεῖς τάχα θά καταφεύγουμε διαμαρτυρόμενοι στό ΝΑΤΟ καί στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση θά μᾶς λένε, ὅπως μᾶς λένε γιά τήν Τουρκία, «βρέστε τα μόνοι σας».
Ὅσο γιά τόν κ. Καμμένο μία μόνο πρόταση. Ὁ ρόλος τοῦ Πόντιου Πιλάτου εἶναι πάντα ἕνας ἀπεχθής καί στιγματισμένος ἀπό τήν ἱστορία ρόλος. Ἡ μειοδοσία ἔχει καί τήν δική του συγκατάθεση. Ἀργά πλέον γιά δάκρυα.

Τά γεγονότα ὅμως ἀπέδειξαν καί κάτι ἄλλο πολύ σημαντικό. Δέν ὑπάρχει Ἀριστερά καί δέν ὑπάρχει «πρώτη φορά ἀριστερά». Αὐτά εἶναι γιά τούς ἀφελεῖς. Ὑπάρκει μόνον Ἐξουσία. Ἡ Ἐξουσία ὡς ἄλλη Κίρκη διαμορφώνει ὅλους, δεξιούς, ἀριστερούς κλπ. ὥστε νά ἀποκτήσουν τήν ἴδια μούρη. Ἡ λαγνεία τῆς ἐξουσίας ἐξαφανίζει δῆθεν ἰδεολογίες καί διαχωριστικές γραμμές καί τούς ἰσοπεδώνει ὅλους καί τούς μεταποιεῖ σέ λακέδες τῶν μεγάλων συμφερόντων. Νά εἴμαστε ἀρεστοί στά ἀφεντικά μας καί ἄσε τήν Πατρίδα.

Ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν σέ τίποτα δέν ἐξυπηρετεῖ τήν Ἑλλάδα. Ἄν κάποιος ἐξυπηρετεῖται εἶναι τά Σκόπια, ἀλλά οὔτε καί αὐτά. Ἐξυπηρετεῖται κυρίως τό παιχνίδι ἤ μᾶλλον ὁ ἀνταγωνισμός τῶν Μεγάλων Δυνάμεων καί κανείς ἄλλος. Γιά τήν Πατρίδα μας ὅμως ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν ἔχει ἕνα ἄλλο μειοδοτικό στοιχεῖο. Τήν ἀπόλυτη περιφρόνηση τοῦ Λαοῦ. Στά Σκόπια τουλάχιστον ἔγινε Δημοψήφισμα. Κατά τήν ἑλληνική Κυβέρνηση ὅμως ὁ Ἑλληνικός Λαός εἶναι ἀνώριμος. Δέν τοῦ ἐπιτρέπεται νά ἐκφράσει τήν γνώμη του. Αὐτό μπορεῖ νά συμβαίνει στίς Δημοκρατίες, ἀλλά ἐμεῖς δέν ἔχουμε Δημοκρατία. Πόσο δίκαιο εἶχε ὁ μακαρίτης ὁ Γιάννης ὁ Τσαρούχης ὅταν πρίν πολλά χρόνια ἕνα βραδάκι στήν Χαλκίδα ἔλεγε: «
Ἡ Ἑλλάδα πέρασε πολλές κατοχές. Ἡ χειρότερη ἀπό ὅλες εἶναι ἡ ἑλληνική κατοχή».

Ξέρω τήν ἀντίδραση τοῦ ἐξουσιαστικοῦ κατεστημένου. «Κάνεις πολιτική, δέν σοῦ ἐπιτρέπεται». Ἡ συκοφαντία ἦταν πάντα τό ὅπλο τῶν ἐξουσιαστῶν. Μέ τήν γραφίδα μου ὑπερασπίζομαι τήν Πατρίδα μου, αὐτό κάνω. Γίνομαι ἡ φωνή τῶν συμπολιτῶν μου, τῶν ἀνθρώπων τοῦ ποιμνίου μου. Ἴσως μέ ἐρωτήσετε: «Καί ἐμεῖς εἴμαστε προδότες;». Σᾶς ἀπαντῶ λοιπόν εὐθέως. Σήμερα πιστεύω ὅτι ἔχετε κάνει μεγάλο λάθος μέ αὐτή τή συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Πιστεύω ὅτι εἶσθε σέ λάθος δρόμο. Σᾶς τό φωνάζει ὅλος ὁ λαός. Ἄν ὅμως τήν ψηφίσετε καί αὐτά πού φοβόμαστε ὅλοι ἐμεῖς, ἔλθουν στήν Πατρίδα μας, τότε θά σᾶς τό ποῦμε ξεκάθαρα ὅτι ὑπογράψατε μιά συμφωνία προδοτική γιά τήν Πατρίδα.

Ἐμεῖς σᾶς προτείνουμε νά μοιραστεῖτε τήν εὐθύνη τῆς ἀπόφασης μέ τόν Λαό. Σᾶς προτείνουμε Δημοψήφισμα, ἐδῶ καί τώρα. Δέν εἶναι οἱ κάτοικοι τῆς γειτονικῆς Χώρας ὡριμότεροι τῶν Ἑλλήνων. Ἀλλοιῶς ἐκφράζετε περιφρόνηση ἀπέναντι στό λαό. Μακάρι νά σᾶς φωτίσει ὁ Θεός αὐτή τήν ἔσχατη ὥρα.

ΜΗΤΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Περισσότερα ΘέματαΣιατίστης κ. Παύλος

by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Βίντεο με τον μακαριστό Παύλο


Ο Μακαριστός κυρός Παύλος, ως γνήσιος Πατριώτης σε ένα συγκλονιστικό λόγο του με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Παύλο Μελά στις 18 Οκτώμβρη του 2018 στην πόλη της Σιάτιστας! είχε πει χαρακτηριστικά: "Η Ιστορία που γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με μελάνι και υπογραφές"


Σιατίστης κ. Παύλος: «Εμείς και Λαός μας ξεσηκωνόμαστε για τη Μακεδονία
γιατί είναι η πατρίδα μας, γιατί την αγαπάμε, ενώ εκείνοι την πουλάνε».


Θέματα με τον Μακαριστό Μητροπολήτη
Παύλο στην Αέναη επΑνάσταση




Θέματα στην Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (Μητρόπολή του)

Οι Άγιοι λιγοστεύουν, οι τυχοδιώκτες περισσεύουν

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος

Αποδίδουμε σήμερα εις Κύριον τον μακαριστό αρχιερέα Παύλο. Το Βόιο είχε τη μεγάλη ευλογία, μετά τον άγιο επίσκοπο Πολύκαρπο και τον άλλο ταπεινό άγιο Αντώνιο, να έχει τη ρωμαλέα καθοδήγηση ενός τρίτου αγίου, του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, που και αυτός ήταν πνευματικό παιδί άλλου αγίου, του Ιακώβου Τσαλίκη. Η αγιοσύνη του μακαριστού Παύλου ομολογείται από όλους όσοι τον γνώρισαν, αλλά είναι και καθολικά πανθομολογούμενη. Το Βόιο ορφάνεψε, έχασε έναν πραγματικό πατέρα. Η εκκλησία έχασε έναν φωτισμένο και δραστήριο ιεράρχη. Η Πατρίδα, και μάλιστα η ματωμένη γη της Μακεδονίας μας, έχασε έναν φλογερό και αυθεντικό πατριώτη. Πάνω από όλους όμως έχασε η νεολαία έναν χριστοφόρο παιδαγωγό.

Ο Παύλος ήταν αγέρωχος, στιβαρός, απλός, ασυμβίβαστος, αληθινός, κοινωνικός, απάλυνε τον πόνο των ανθρώπων, έτρεχε να συνδράμει στα προβλήματά του. Γνήσιος αντιεξουσιαστής, κατέκρινε και τον δεξιό και τον αριστερό φασισμό που κατέστρεψαν τη βασανισμένη χώρα. Διεκδίκησε πολιτικό λόγο, διότι είχε πνευματικό λόγο, πάντοτε προς όφελος του ποιμνίου και όχι από διάθεση για στείρα κριτική και αντιπαράθεση. Πάνω από όλα όμως ο μακαριστός Παύλος ήταν μυστηριακός, όχι μόνον τελώντας λειτουργίες, αγρυπνίες και ακολουθίες, αλλά κατηχώντας και το ποίμνιο στα μυστήρια της εκκλησίας.

Ο μακαριστός πατέρας του Βοΐου Παύλος μάς άφησε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Μια ματιά στον πολύβουο περίγυρο στη χώρα είναι απογοητευτική, αηδιαστική. Τσίρκο η προσκυνημένη, φτωχοποιημένη και χρεοκοπημένη Ελλάς, «βγήκαμε από τα μνημόνια» με νέα μνημόνια και ξεπουλώντας και τα «ασημικά» ες αεί, δαιμονικό περιβάλλον, «ένα πεδίο βολής φτηνό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Ξεφτισμένες αξίες, πεταμένες παραδόσεις, βιασμός ιστορίας, ξεπούλημα Μακεδονίας, υποταγή στους ξένους προστάτες, ο λαός στο περιθώριο, πολιτικές εις βάρος των πολιτών που βαφτίζονται «υποστήριξη ασθενών τάξεων», οι νεο-Ιακωβίνοι αλωνίζουν, αντιδημοκρατικές-φασιστικές συμπεριφορές της εξουσίας, αχρειότητα, υποκρισία και ασυνειδησία πολιτικών, μάλλον σαλτιμπάγκων της εξουσίας, αποστάτες και βολεψάκηδες, μεταγραφές βουλευτών εν είδει ποδοσφαίρου, έλλειψη ορθού πολιτικού λόγου και πράξης, αγράμματοι και αμόρφωτοι, ανιστόρητοι και ανενδοίαστοι, αριβιστές τυχοδιώκτες εθνοπατέρες, το ψέμα προβάλλεται ως δήθεν αλήθεια, οσφυοκάμπτες στα αφεντικά τους με συνεχείς κωλοτούμπες, όλοι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα. Και τα ξεπούλησαν, ενώ ο λαός υπνώττει. Ο διάολος οργώνει με τριπλό υνί…

Είναι φορές που δεν καταλαβαίνεις τον θεό! Γιατί να πάρει νωρίς έναν τέτοιον άγιο άνθρωπο, στήριγμα ψυχών; Ο θεός όμως δεν κάνει διακρίσεις και έχει άλλη λογική, έχει και το σχέδιό του, ακατανόητο για μας και «παράλογο». Ο γέρων όσιος Παΐσιος κοιμήθηκε 70 ετών, αλλά και πολλοί άλλοι ιεράρχες ακόμη μικρότεροι: Ο Ιωάννης Χρυσόστομος 50-60 ετών, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος στα 60, ενώ ο άγιος και μέγας Βασίλειος μόλις 49 ετών! Το βασικό για μάς είναι ότι γνωρίσαμε αγίους στην εποχή μας.

Οι άγιοι της εποχής και του τόπου μας θα μας κρίνουν, έλεγε ο μακαριστός Παύλος. Θα μας κρίνει η σύγκριση του αγώνα τους να μείνουν αλώβητοι από τη σαπίλα της εποχής τους, σε σχέση με τη δική μας αδυναμία. Γι’ αυτό, όπως έλεγε πάλι ο ίδιος, πρέπει να προσέξουμε η ευλογία των αγίων μας να μην γίνει για μάς κατάρα! Ζήσαμε τον άγιο επίσκοπο και δεν έχουμε δικαιολογίες. Ο άγιος επίσκοπος απέδειξε ότι ο λόγος του Χριστού δεν είναι μάταιος και παρωχημένος, αλλά ζωντανός και επίκαιρος όσο ποτέ. Ο θεός πήρε κοντά του τον Παύλο, και το γιατί το ξέρει αυτός. Η δική μας δουλειά είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του φωτισμένου ιεράρχη. Η εκκλησία μας είναι εκκλησία και κοινωνία των αγίων, και έχει να παρουσιάσει νέφος αγίων, ακόμη και σήμερα. Η εκκλησία μας δεν θα είχε κανένα νόημα με έναν θεάνθρωπο Χριστό, αλλά χωρίς αγίους. Αυτό θα σήμαινε ότι ο λόγος του θεού είναι ανεφάρμοστος. Χωρίς τη βιωτή των αγίων, τον αγώνα τους, την ευχή τους, η εκκλησία δεν θα υπήρχε, και ο Χριστός θα ήταν μόνος!

Ο αγιασμένος επίσκοπος ήταν έτοιμος από χρόνια. Ο πατέρας μας Παύλος κοιμήθηκε, πληρώνοντας το κοινόν χρέος των βροτών, αλλά θα ζει στην αιωνιότητα, στην πραγματική ζωή και θα εύχεται και θα σκέπει το Βόιο και όλη την εκκλησία. Ο θεός να δώσει και οι ευχές των αγίων επισκόπων της Σιάτιστας να έλθει αντάξιος διάδοχος. Σε μάς μένει μια «Χαρμολύπη»: λύπη για την απώλεια του επισκόπου αλλά και τη μοίρα των δύστηνων ανθρώπων, χαρά όμως για την οσιακή ζωή και τελευτή του μακαριστού πατέρα, που συγκαταριθμείται πλέον στους αγιασμένους της βασιλείας του θεού, νικώντας και τον «έσχατο εχθρό» των ανθρώπων. Ας είναι ο μακαριστός Παύλος παράδειγμα, δύναμη και καύχημά μας. Καλόν Παράδεισο, αδελφέ και πατέρα Παύλε, και εύχου για όλους μας. Θα ζεις στη δόξα του Χριστού και στις καρδιές μας. Θάνατος δεν υπάρχει, γιατί Χριστός ανέστη! (Χαρίτονος Καρανάσιου)

by  Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού κυρού Παύλου



Εξωτερικοί Σύνδεσμοι:
• Θεωρώ ότι στα χνάρια του Αντώνιου βαδίζει και ο σημερινός (2011) μητροπολίτης Σισανίου Παύλος. Ορίστε κείμενα και συνέντευξή του (που δε θ' αρέσει σε πολλούς).
• Eviaportal.gr Μητροπολίτης Παύλος Ιωάννου 
14/1/2019
• παπάδες που ΛΕΝΕ: Ποιοι απειλούν τον μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο; Παρακολουθήστε συνέντευξη του π. Παύλου στη ΝΕΤ για το θέμα της Χρυσής Αυγής & του "Corpus Christi" εδώ.• Το Zωντανό Iστολόγιο » π. Παύλος +Σισανίου
• Ανακοπή καρδιάς ή αιχμαλωσία τελειότητος; (κατευόδιο τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Παύλου) Του Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημητρίου: Ζοῦμε εἰσέτι τά μεθέορτα τῶν διττῶν Θεοφανείων, στή διάρκεια ἑνός κυριολεκτικά “χειμωνιάτικου (πρωτο)πάσχα”, τή μυστική καί τόσο πραγματική κοινωνία τῆς ἀποκάλυψης τῶν ἐσχάτων. Μέσα ἀπό τά διαγενόμενα Χριστούγεννα-σαρκωμένη ἀποκάλυψη τοῦ Λόγου. Μέσα ἀπό τήν ἐφυμνούμενη ἀκόμη Βάπτιση-Τριαδική μαρτυρία τῆς θεοφανείας τοῦ Λόγου.
• Ανακοπή καρδιάς: Έχει προειδοποιητικά σημάδια; Η ανακοπή καρδιάς είναι αποτέλεσμα ηλεκτρικής δυσλειτουργίας της καρδιάς, η οποία οδηγεί σε διαταραχή του καρδιακού παλμού (αρρυθμία) και αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αίμα στο υπόλοιπο σώμα...

Επιλεκτικά Βίντεο με τον Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης Παύλο †

Σοφία Ντρέκου - Αέναη επΑνάσταση 13 Μαρτίου 2014: ΟΜΙΛΙΑ γιά τά νέα ζευγάρια του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. ΚΑΛΥΜΝΟΣ 14-5-2016. Βαρυσήμαντη ομιλία γιά τά νέα ζευγάρια από τόν Σεβ. Μητρ. Σισανίου κ' Σιατίστης κ.Παύλο καλεσμένο από την Σχολή Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Καλύμνου-Λέρου-Αστυπάλαιας. Πάρα πολύς κόσμος προσήλθε καίω όλο το ιερατείο. Μακάρι να δουν την ομιλία αυτή όλοι οι γονείς αλλά και ο κάθε Ορθόδοξος χριστιανός!


π. Παντ. Κρούσκος 14 Μαΐου 2016 στις 5:46 μ.μ.: Πήραμε την πρώτη δόση από τον άγιο Σισανίου και Σιατίστης, στην Ιερατική Σύναξη πού έγινε σήμερα το πρωΐ. Τρεις ώρες τον κρατούσαμε και μας μιλούσε.Θα μοιραστώ μαζί σας το σχετικό βίντεο και το δεύτερο βίντεο της ομιλίας πού θα γίνει απόψε στις 6.30, μόλις τα ανεβάσει ο π. Κων/νος στο δίκτυο.

Πολλά μας είπε ο άγιος Σιατίστης, τα οποία συν Θεώ θα ακούσετε και σείς. Εγώ σας μεταφέρω μόνο ένα πού σαν ιερέα με ανάπαυσε και μου έδωσε άνεση και χαρά. Μπορώ να σας πω πώς με ελευθέρωσε από ψευδοευθύνες και προκαταλήψεις. Ο ιερέας, είπε, δεν είναι αντιπρόσωπος του Θεού στους ανθρώπους, γιατί ο Θεός είναι ανάμεσα μας και ποτέ δεν έπαψε να ΕΙΝΑΙ.

Θυμήθηκα τον ορισμό πού έδωσε ο άγιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, ότι ο ιερεύς είναι άγγελος Κυρίου Παντοκράτορος. Και πράγματι! Τι ζητάμε τα περισσότερα ή αυτά πού δεν είμαστε; Αν κρατάμε αγκαλιά το άγιο θυσιαστήριο, αγνιζόμαστε και θυσιάζουμε τον αμνό του θεού επάνω του θυσιαστηρίου και ως άγγελοι της αποκαλύψεως μεταφέρουμε θυμίαμα τις προσευχές των αγίων(αιτήματα των χριστιανών) ενώπιον Κυρίου Σαβαώθ, τί περισσότερο και παραπάνω ζητάμε;

Όλα τα άλλα δεν θα μας προστεθούν; Και άλλοι μέσα στην Εκκλησία έχουν το διδακτικό, τα έργα, τις δράσεις κλπ. Την ιερωσύνη μόνο εμείς. Αν λοιπόν την δεχτούμε με ευγνωμοσύνη και έργα θα κερδίσουμε και θα είναι θαυμαστά. Δεν χρειάζεται να είμαστε τιμητές, διευθυντικά στελέχη και ενθουσιώδεις τεχνολόγοι κήρυκες για να είμαστε καλοί ιερείς. Και αυτά μπορεί να μας δοθούν, αλλά μπορεί και όχι. Για σκεφτείτε το. Όπως σας υποσχέθηκα, η χθεσινοβραδυνή ομιλία του αγίου Σιατίστης στην Σχολή Γονέων. 



Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης 
Παύλος στην «Άλλη Όψη» (1-12-2012)

- Ο κληρικός είναι λαμπάδα αναμμένη
- Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης
- Το νόημα της ζωής δεν είναι η κατανάλωση
- Πρώτα πτωχεύσαμε στην καρδιά και ύστερα στην τσέπη
- Τα χωράφια μας πρέπει να ξανακαλλιεργηθούν
- Απαξιώθηκε, χλευάστηκε οποιαδήποτε πνευματική πρόταση έξω από τα καθιερωμένα
- Οι ιεράρχες που μάζεψαν χρήματα για τον εαυτό τους δεν έχουν θέση στην Εκκλησία
- Οι χώροι που ανήκουμε μας έχουν εφοδιάσει με μπροσούρες
- Ένας άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ελευθερία του και η ελευθερία έχει ευθύνη
- Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της ανθρωπιάς
- Το νόημα του γάμου και της σχέσης του ζευγαριού
- Η Χ.Α. επεχείρησε να παρουσιαστεί ως προστάτης του Χριστού και της Εκκλησίας
- Η Ορθοδοξία δεν είναι στην ταυτότητα της Χρυσής Αυγής
- Η Χ.Α. υποστηρίζει ότι ο Χριστιανισμός κατέστρεψε τον Ελληνισμό
- Δεν μπορείς να ανήκεις στην Χρυσή Αυγή και να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός
- Προτιμώ να έχω απέναντί μου έναν άθεο, παρά έναν που κοροϊδεύει
- ΚΚΕ, πόση σχέση έχει το "κόμμα του λαού" με τον λαό;
- Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κόμπλεξ απέναντι στην Εκκλησία, τη φοβάται
- Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ακόμα με την ξύλινη γλώσσα του μαρξισμού
- Όταν οι Τούρκοι ζητούσαν απ' τον ραγιά να τουρκέψει, δεν του ζητούσαν ν' αλλάξει υπηκοότητα. Ήξεραν ότι όσο ο ραγιάς είναι πιστός, θα παραμένει κι Έλληνας
- Η δυστυχία των ανθρώπων, δεν είναι πολιτική;
- Σ' ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

Ο Μανώλης Κοττάκης ταξιδεύει στη Σιάτιστα της Κοζάνης και συναντά τον Μητροπολίτη κ. κ. Παύλο. Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Ιεράρχης εξηγεί στην κάμερα της εκπομπής γιατί τα έβαλε με την Χρυσή Αυγή.

Μιλά ακόμα για τους Μητροπολίτες που έχουν αποκτήσει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους αναρχικούς, τους ομοφυλόφιλους και αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την γνωριμία και τη σχέση του με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.




Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητάει με τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο. Είναι δυνατός ο «εκσυγχρονισμός» της παράδοσης;

Η Ορθοδοξία, ως βιωμένη παράδοση, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μια σύγχρονης πρότασης για τον ελληνισμό, στον 21ο αιώνα;

Μιας πρότασης που να υπερβαίνει το δίπολο μιας παράδοσης που στρέφεται αποκλειστικά στο παρελθόν και μιας νεωτερικότητας, αποκλειστικά εισαγόμενης , μιμητικής και παρασιτικής;

Μπορούμε να απαντήσουμε στην καθολική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο, πατώντας στην παράδοσή και την ιδιοπροσωπία μας για να συναντήσουμε τον σύγχρονο κόσμο και να συγκροτήσουμε ένα νέο πρόταγμα;



Παύλος: "Θέλουν τα παιδιά σας, τα γκαρσόνια
της Ευρώπης και τους σκλάβους των ισχυρών"







FaceBook
Σοφία Ντρέκου είναι με Giannis Ioannou 13 Ιανουαρίου 2020 ·

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιανουαρίου 2019 Εκοιμήθη ο
Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος †

Μας λείπει πολύ ο επαναστατικός λόγος του...
Ας έχουμε την ουράνια ευχή του αγίου Γέροντα.

Giannis Ioannou: ένα χρόνο πριν, τέτοια ώρα καθόσουν εδώ που κάθομαι εγώ τώρα! Άραγε ποιες ήταν οι σκέψεις εκείνης της στιγμής... Είμαι σίγουρος πως ήξερες τι θα επακολουθούσε, μου θύμισες τη μαμά που ξημερώματα, μέσα από τον δικό της πόνο που της προκαλούσε η αρρώστια της, σηκώθηκε στα γόνατα να προσευχηθεί. Έφυγες σε λίγο από τώρα, αλλά κι εκείνη τη στιγμή, την τελευταία σου στιγμή, μιλούσες, συμβούλευες μια κοπέλα που το είχε ανάγκη, περισσότερο από σένα. Για να εκπληρωθεί η δική σου προφητεία!!! Εγώ θα πεθάνω επί των επάλξεων είχες πει. Σ αγαπώ. 13 Ιανουαρίου 2020


3 σχόλια:

Προσπαθώ να καταλάβω είπε...

Καλή σας μέρα
Ψάχνοντας για τον Παύλο, έπεσα στο ιστολόγιό σας και έμεινα άναυδος
Από τα καλύτερα που έχω δει
Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλη την παρουσίαση που έχετε κάνει για τον Παύλο, είναι πραγματικά εκπληκτική, περιεκτικότατη και βαθιά ανθρώπινη.
Είμαι ο αδελφός του, ο Γιάννης
Γιάννης Ιωάννου

Προσπαθώ να καταλάβω είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ

Προσπαθώ να καταλάβω είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ
Γιάννης Ιωάννου