Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής από τον π. Νικ. Λουδοβίκο (βίντεο)


21 Ιανουαρίου εορτάζει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής o Μέγας θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, ομολόγησε την Ορθόδοξο Πίστη σε μία εποχή που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την δική μας.

Μεταξύ των διαπρεπέστερων θεολόγων και μαχητικότερων αγωνιστών της ορθοδόξου πίστεως εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο οποίος αναδείχθηκε «ουρανόφωτος φωστήρ της Εκκλησίας».

Αν και απλός μοναχός για εικοσιπέντε τουλάχιστον χρόνια ήταν ο κύριος εκφραστής της ορθόδοξης πίστης.
Διαβάστε τον Βίο του και Κατεβάστε Άπαντα τα έργα του.

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και η Έπαρση
Βίντεο: π. Νικόλαος Λουδοβίκος (21 Ιαν 2018)

«Ήταν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, απλός μοναχός ήταν. Όλη η επίσημη εκκλησία, η διοικούσα και οι αρχιερείς και οι πατριάρχες είχαν τότε προσκυνήσει μια αίρεση... Και ο Άγιος Μάξιμος απλός μοναχός, ούτε παπάς ούτε δεσπότης. Και έλεγε «όχι, έχετε λάθος..!»

Σήμερα, έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, δεν είναι καιρός «μαρτυρίου», δηλαδή δεν μας ζητάει ο Θεός να γίνουμε μάρτυρες, να δώσουμε την ζωή μας, αλλά είναι καιρός να δώσουμε ΜΑΡΤΥΡΙΑ για τον Χριστό με την ζωή μας, με την στάση μας, με τα λόγια μας, με τα έργα μας.

Να αντισταθούμε στο κακό! Τα λέω αυτά για να μη ντρέπεστε, και να μη δειλιάζετε, και να μη μπερδεύεστε. Γιατί λέει ο παπάς το είπε! Και επειδή το είπε ο παπάς; Και ο δεσπότης να το πει, και ο πατριάρχης να το πει..! Όταν είναι αντίθετο με τον νόμο του Θεού, δεν θα το κάνω..! Επίσης έλεγε: 
«Δεν έγινε η αλήθεια για την αγάπη, αλλά η αγάπη για την αλήθεια...» (Δηλαδή η αλήθεια είναι πάνω από την αγάπη, ότι αγάπη χωρίς την αλήθεια δεν νοείται.)
~ Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Θεοφώτιστος Πατέρας της Εκκλησίας. (580-662 μ.Χ.)

Η ομιλία έγινε στο αρχονταρίκι της Ι.Μ Αγίου Διονυσίου εν
Ολύμπω, από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, την 21η Ιαν 2018


Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος (γενν.: 1959, Βόλος), είναι συγγραφέας, διδάκτορας θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής δογματικής και φιλοσοφίας στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Θεολογικών και Ιερατικών Σπουδών και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας, επιστημονικός συνεργάτης-συγγραφέας στο μεταπτυχιακό θεολογικό πρόγραμμα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέμπριτζ και διδάσκων Ερευνητής στο Παν/μιο του Γουίντσεστερ (UK), ενώ έχει εργαστεί στο ερευνητικό κέντρο για τον αρχέγονο χριστιανισμό Tyndale House του Κέμπριτζ, έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια στο Κέντρο Προχωρημένων Θεολογικών και Θρησκευτικών Σπουδών (C.A.R.T.S.) της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και μέχρι σήμερα δίνει διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Επίσης είναι πρωτοπρεσβύτερος της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Βίντεο 2: Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής - Η ομιλία έγινε από τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, στο αρχονταρίκι της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω 21 Ιαν 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: