Το ασυνείδητο στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου - π. Βασίλειος Θερμός (video)

π. Β. Θερμός Το ασυνείδητο στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη

Το ασυνείδητο είναι έννοια της ψυχολογίας που, ενώ χρησιμοποιήθηκε από πολλούς στο παρελθόν, την σημερινή της ισχύ την έλαβε από τον Σίγκμουντ Φρόυντ.

Το ασυνείδητο μπορεί να περιγραφεί ως εκείνο το μέρος του μυαλού το οποίο "γεννάει" πολλές νοητικές διαδικασίες, οι οποίες εκδηλώνονται στο μυαλό του ατόμου χωρίς το άτομο να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ασυνείδητα συναισθήματα, ασυνείδητες σκέψεις ή και ιδέες, ασυνείδητες αντιλήψεις, ασυνείδητες αντιδράσεις, συμπλέγματα, φοβίες και κρυφούς πόθους και επιθυμίες.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 6 Μαΐου 1856 – 23 Σεπτεμβρίου 1939) ήταν διακεκριμένος Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, μιας κλινικής μεθόδου ψυχοθεραπείας διαμέσου του διαλόγου μεταξύ ασθενούς και ψυχίατρου.

Και εκ των κρυφίων μου καθάρισόν με.
Το ασυνείδητο στην Κλίμακα.

Στην «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου ανευρίσκεται αφθονία ψυχολογικών παρατηρήσεων, και μάλιστα σχετικών με το ασυνείδητο. Η διορατικότητα του Σιναΐτη ασκητή αποκαλύπτει τις παγίδες, όχι μόνο του διαβόλου, αλλά και του ψυχισμού μας. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεξαρτώνται αρετές και πάθη μας κάνει πιο προσεκτικούς με τον εαυτό μας και προάγει την αυτογνωσία μας. Θα μελετήσουμε ενδεικτικά παραδείγματα που ξεσκεπάζουν μηχανισμούς άμυνας και κάνουν την ψυχή περισσότερο ανοιχτή στην Χάρη.

👉 Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο: Η Κλίμαξ του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου

Στο βίντεο ο Πατήρ Βασίλειος Θερμός - Και εκ των κρυφίων μου καθάρισόν με. Συζήτηση με τον π. Βασίλειο Θερμό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά με θέμα «Το ασυνείδητο στην Κλίμακα». Η Ομιλία έγινε στις την Κυριακή 7 Απριλίου 2019.


Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. 

Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης επιστήμων (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Ψυχής δρόμοι».

Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στον Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang.

Το 2014 εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φινλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν η σχέση Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής-Ψυχοθεραπείας με την Θεολογία και την Ποιμαντική, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό κ.ά. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους. 

Η ίδια ομιλία σε ακουστική μορφή, με την εισαγωγή
του εφημέριου, στον Ιερό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά,
της υστεροβυζαντινής περιόδου. Ο Ναός Βρίσκεται
βορειοανατολικά της Ακρόπολης, λίγο πιο κάτω από
τα Αναφιώτικα. Βίντεο με κλικ στην φώτο ►











Ιστορία του ναού

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά χρονολογείται τον 11ο μ.Χ. αιώνα καθώς έχει παρόμοια αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά με άλλους ναούς αυτής της περιόδου, όπως οι Άγιοι Απόστολοι και ο Ναός Σωτείρας Λυκοδείμου. Κατασκευάστηκε από τη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια Ραγκαβά και αρχικά λειτουργούσε ως ιδιωτικός ναός. Υπάρχει πάντως και η άποψη ότι είναι του 9ου αιώνα μ.Χ. και ότι κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, από το γιό του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Α' Ραγκαβά, Θεοφύλακτο.

Το 1687 μ.Χ., στη διάρκεια της πολιορκίας της Αθήνας από τα στρατεύματα του Φραντσέσκο Μοροζίνι, στα πλαίσια του Έκτου Βενετουρκικού Πολέμου, μια οβίδα προκάλεσε ζημιές στο Ιερό Βήμα του ναού.

Το 1833 έγιναν στον ναό εργασίες συντήρησης και επέκτασης που αλλοίωσαν πολύ τη φυσιογνωμία του. Επανάκτησε σε σημαντικό βαθμό την αρχική του μορφή το 1979 -80 ύστερα από εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

1 σχόλιο:

almarcafe είπε...

Βαρύ πολύ το θέμα που πιάσατε και 1000 ψυχαναλυτές να το διαβάσουν το βιβλιο...αν δεν πάνε εκεί να δοκιμάσουν και να περάσουν όλα τα στάδια, να ανέβουν την κλίμακα...δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ ούτε τι "πραγματεύεται ο συγγραφέας ", ούτε φυσικά τι πραγματικά συμβαίνει ... πολύ βαρύ ζήτημα για να το προσεγγίσει κανείς έτσι θεωρητικά.... εντούτοις σας αξίζουν συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια που έχετε καταβάλει καθώς επίσης και τα θέματα που έχετε επιλέξει..