Απόδοσις της εορτής του Πάσχα: η Αναστάσιμη Ακολουθία επί τη αποδόσει εορτής στις εκκλησίες



Στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την κατάκλειση (ολοκλήρωση) της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου...

Στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την κατάκλειση (ολοκλήρωση) της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (9 Ιουνίου 2021).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες. (αναλυτικά βλ. εδώ)

Λαογραφικά

Όσοι «φύλαξαν» την εορτή του Πάσχα, προσέχουν και την Απόδοσή της. Παύουν την εργασία τους στον εσπερινό της παραμονής και ανάβουν ειδικά το καντήλι του σπιτιού.

Ανήμερα της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα (παραμονή της Αναλήψεως) οι πιστοί λένε για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», οι νοικοκυρές βάφουν ή τρώνε τα τελευταία κόκκινα αυγά, ενώ σε κάποια μέρη καίνε τα δαφνόφυλλα που έμειναν από το «Ανάστα ο Θεός» του Μεγάλου Σαββάτου και τα πηδούν για το καλό της νέας περιόδου.

ΠηγήΤί είναι η Απόδοση του Πάσχα: Κάθε τι στη ζωή κρίνεται από την απόδοσή του.





Η Απόδοση του Πάσχα του 2020 λόγω κορωνοϊού

Ψάλλεται στις εκκλησίες η Αναστάσιμη Ακολουθία οπότε και θα δοθεί το Άγιο Φως, μετά από σχετική απόφαση της Διεθνούς Ιεράς Συνόδου. 

Την σχετική απόφαση έλαβε την Τετάρτη 1 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το πώς θα τελεστούν οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες το Πάσχα είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Θυμάστε;;: Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εορτάσει πανηγυρικά την Ανάσταση στην Απόδοση της Εορτής του Πάσχα 26 Μαΐου

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ ανέφερε πως «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα*, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020». (εδώ)

Η «απόδοση της εορτής του Πάσχα», στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας, σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, δηλαδή την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στις 21:00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.
Δείτε: Τί είναι η Απόδοση του Πάσχα

Αναβιώνουμε και πάλι στην Εκκλησία την 
λησμονημένη Ακολουθία της Ιεράς Παννυχίδος.

Η Παννυχίδα είναι παλαιά Ακολουθία του ενοριακού-ασματικού τυπικού, που τελούνταν στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης († 1429), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου.

Είναι δομημένη σε τρία ψαλμικά αντίφωνα, με εφύμνιο μετά από κάθε στίχο. Επίσης, περιλαμβάνει Ευαγγελική περικοπή, με κυρίαρχο θέμα την προσευχή.

Οι ευχές της Παννυχίδος είναι κατανυκτικότατες.

Στο τέλος ψάλλεται ο αρχαίος δεκαπεντασύλλαβος ύμνος «Η ασώματος φύσις», κατ’ επίδραση από το Μοναχικό Απόδειπνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι, κατά τα Απόδειπνα των ημερών της Α' Εβδομάδος των Νηστειών, αναγιγνωσκόμενες σήμερα ευαγγελικές περικοπές είναι κατάλοιπο της παλαιάς Ασματικής Παννυχίδος.

Το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό, χωρίς πιστούς στις εκκλησίες λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και της απόφασης να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αντ' αυτού οι πιστοί γιόρτασαν στα μπαλκόνια τους. !!!


Σχετικά Θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια: