Πόντος: Το μέλλον της ποντιακής μνήμης μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για το Έγκλημα κατά Ανθρωπότητας - Ν. Λυγερός (Videos)

Black Sea is a marginal mediterranean sea of the Atlantic Ocean lying between Europe and Asia, east of the Balkans
Φωτογραφία από την Μαύρη Θάλασσα στην Παραλία
Τραπεζούντας 2019: Λουλούδια και μηνύματα για τους
353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν είδες ακόμα το βάθος που κρύβει η έννοια της γενοκτονίας
γι’ αυτό πρέπει να έχεις αντοχές για ν’ ακούσεις το μέλλον.

Έρευνα, Επιμέλεια, Συλλογή
Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Δεν ξεχνάμε τις αιωνόβιες γενοκτονίες και δεν φοβόμαστε να κατηγορήσουμε όχι μόνο αυτούς που τις διέπραξαν αλλά και αυτούς που διαπράττουν γενοκτονία μνήμης με την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Διότι ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα μετά το έγκλημα.

Νόμιζαν οι γενοκτόνοι και οι συνεργάτες τους ότι οι Δίκαιοι και οι Αθώοι θα ξεχνούσαν όμως έκαναν λάθος γιατί χάρη στον Lemkin και στον όρο γενοκτονία που ανήκει στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών από το 1948, αυτό το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και κατά συνέπεια ο ένοχος συνεχίζει να διώκεται ακόμα και τώρα.

Οι αιωνόβιες γενοκτονίες είναι η απόδειξη ότι η συλλογική μνήμη ξεπερνά τον αιώνα κι ότι ο γενοκτόνος έχει ενάντιά του τον Χρόνο που πάντα βοηθάει τα θύματα και τη μνήμη τους σε αυτά τα βάρβαρα θέματα.

Σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι διαπράττουν μια γενοκτονία, ότι έχουν κόστος, νομικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό. Και βέβαια το τελευταίο είναι το χειρότερο για αυτόν τουλάχιστον προς το παρόν γιατί στη συνέχεια υπάρχει και η επιστροφή των εδαφών που κατασχέθηκαν στη φάση της γενοκτονίας και μετά.

Με άλλα λόγια το Δίκαιο που επινόησε ο Lemkin επιτρέπει την αποκατάσταση ακόμα και μιας μη αναστρέψιμης πράξης που πληγώνει την Ανθρωπότητα.


Διάλεξη του Ν. Λυγερού στην 102η επέτειο της Γενοκτονίας
«Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας ως Αγώνας της Ανθρωπότητας».

16 Μαΐου 2021 Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων
της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, δεν Ξεχνούμε

Ν. Λυγερός: Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας
ως Αγώνας της Ανθρωπότητας. 16/05/2021

Ο αγώνας συνεχίζεται για την αναγνώριση
της Γενοκτονίας των Ποντίων διότι αυτός
ανήκει και στον αγώνα για τα Δικαιώματα
της Ανθρωπότητας έτσι ο βαθμός δυσκολίας
είναι ακόμα πιο μεγάλος διότι δεν πρόκειται
να σταματήσουμε απλώς στην κατηγορία και
την καταγγελία της βαρβαρότητας αλλά να
ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας
διόρθωσης για να υπερασπιστούμε το πρέπον
για τους αθώους τους επιζώντες
και την ίδια την Ανθρωπότητα.

Το μέλλον της ποντιακής μνήμης μετά τη γενοκτονία

Ο μαθηματικός και στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός διοργάνωσε ένα διαδικτυακό masterclass με θέμα: «Το μέλλον της ποντιακής μνήμης μετά τη γενοκτονία», την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 από τις 11:00 έως τις 13:00 με δωρεάν συμμετοχή, στέλνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: lygerosinfo@gmail.com.

Δείτε τo Βίντεο:











Δείτε: Δεν ξεχνώ και προστατεύω με την μάσκα του Πόντου. Η μάσκα είναι μια ιδέα του μαθηματικού και στρατηγικού σύμβουλου Νίκου Λυγερού: ΕΔΩ

19 Μαΐου και Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο - Ν. Λυγερός
απομαγνητοφωνημένο μήνυμα του παρακάτω βίντεο

Σήμερα 19 Μαΐου έχουμε την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι κάτι που κλασικά θα μπορούμε να πούμε ότι μας πληγώνει, αλλά εμείς κάθε χρόνο νιώθουμε ότι μας ενισχύει αυτός ο αγώνας και χαιρόμαστε που είμαστε όλο και περισσότεροι που παλεύουμε για την Μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων της βαρβαρότητας, των αθώων της Ανθρωπότητας. 

Εδώ πιο ειδικά, επειδή βρισκόμαστε και σε αυτή την φάση της πανδημίας και είναι καλό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όπου και να βρισκόμαστε στον κόσμο, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει και ειδικά για το Bill 97 όσον αφορά στο θέμα της  αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί χάρη σε αυτές τις προσπάθειες στον Καναδά έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε ήδη αυτές τις αναγνωρίσεις με τις πόλεις που είναι σημαντικές, αλλά δείχνουμε ταυτόχρονα ότι το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μάς επιτρέπει να είμαστε ενωμένοι, μας επιτρέπει επίσης να λειτουργούμε μαζί με τους Αρμένιους και με τους Ασσύριους, γιατί προωθούμε αυτή την έννοια της Τριάδας Γενοκτονιών και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι όλος ο αγώνας που έγινε αυτές τις δεκαετίες έχει τώρα πια μια μορφή υλοποίησης, εφόσον έχουμε πετύχει και αναγνωρίσεις, βέβαια και σε άλλες χώρες. 

Αλλά εδώ επιμένω πάνω σε αυτή την συμβολή, γιατί ξέρουμε ότι ο αγώνας στον Καναδά είναι ακόμα στην αρχή, επειδή θα πρέπει να περάσουμε σε κάποια φάση και στις Πολιτείες και στον ίδιο τον Καναδά, για αυτό είναι καλό να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον αγώνα. Με ποια έννοια; Να έχουμε αυτή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αυτή σιγά σιγά να αποδειχτεί ότι είναι η αιχμή του δόρατος και για άλλες αναγνωρίσεις.

Άρα μπορούν κι άλλοι πληθυσμοί να χρησιμοποιήσουν αυτό το παράδειγμα και να το χρησιμοποιήσουν, όπως εμείς χρησιμοποιούμε και το παράδειγμα των Αρμενίων που είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο μαζί με τους Ασσύριους, για να πετύχουμε πιο δυναμικά αυτές τις αναγνωρίσεις και να αφήσουμε πίσω όλους αυτούς που αμφισβητούν τις γενοκτονίες και προσπαθούν να αρνηθούν την ύπαρξή τους, ενώ αυτές χάρη στο έργο του Lemkin ανήκουν πλέον σε αυτόν τον Αγώνα της Ανθρωπότητας, λόγω της επινόησης της λέξης Γενοκτονίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται από τον ίδιο τον Lemkin για να εξηγήσει σε άλλους τι σημαίνει αυτή η λέξη που επινόησε, κατά συνέπεια εμείς κάθε φορά που χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη ενισχύουμε και αυτή την ιστορικότητα και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, έτσι ώστε όταν πρέπει να πείσουμε ξένους ανθρώπους, που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με αυτή την συγκεκριμένη Γενοκτονία και πρέπει στη συνέχεια να περάσουν νόμους και να αλλάξουν νομοθεσίες, να μπορούμε να τους αγγίζουμε θεμελιακά λέγοντας ότι αυτή η Γενοκτονία χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για την επινόηση της λέξης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών επίσημα από το 1948.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το Κογκρέσο συμβάλει τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων και επειδή είμαστε τώρα σε αυτή την φάση της πανδημίας, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω τώρα από την Γαλλία όπου βρίσκομαι με ποια έννοια, ότι θα ήθελα βέβαια να ήμασταν και μαζί σε αυτόν τον αγώνα στον Καναδά, εφόσον βρεθήκαμε και ήδη είδαμε ότι είμαστε συντονισμένοι, αλλά τώρα επειδή έχουμε αυτή την δυσκολία, τουλάχιστον διαδικτυακά να ξέρουν ότι είμαστε μαζί του.



Η γενοκτονία ως σταύρωση ενός λαού
Ν. Λυγερός May 4, 2013 Category: Articles

Αν μπορούσε ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι η γενοκτονία είναι η σταύρωση ενός λαού, τότε θα ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να ανεχτεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση και βέβαια άρνηση. Ενώ όταν παρουσιάζεται μόνο και μόνο ως μία νομική διεκδίκηση, η αναγνώριση της γενοκτονίας αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους, διότι δεν κατέχουν τα ανάλογα εργαλεία κατανόησης και για την ποινικοποίηση της άρνησης.

Οι περισσότεροι που δεν ξέρουν την αλήθεια την βλέπουν απλώς ως μία λογοκρισία. Και δεν έχουν ποτέ σκεφτεί και στις δύο περιπτώσεις, το μάθημα του Χριστού, ο οποίος αν και δίκαιος είχε απέναντί του την δικαιοσύνη της κοινωνίας που τον καταδίκασε. Τώρα βέβαια λένε ότι πιστεύουν δίχως να βλέπουν τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής.

Είναι δυνατόν λοιπόν να αφήσουν κάποιον να αμφισβητήσει τη σταύρωση; Είναι δυνατόν να θεωρούν ότι είναι λογοκρισία, όταν κάποιος λέει ότι πρέπει να μην τον βρίζουμε; Δεν ανήκουμε στους χώρους, όπου η πίστη επιβάλλεται με καταναγκαστικό τρόπο. Θέλουμε απλώς να υπάρχει ένας σεβασμός για τον αθώο δίκαιο.

Όταν αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν θέλουμε τίποτα άλλο με την αναγνώριση της γενοκτονίας και με την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας, τότε ο αγώνας μας θα γίνει πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι είναι τώρα. Διότι ακόμα και οι αγωνιστές της αναγνώρισης της γενοκτονίας δεν συνειδητοποιούν πραγματικά την αξία του αγώνα τους.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κοιτάζουν μόνο και μόνο τη δική τους γενοκτονία και βέβαια ξαφνιάζονται όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπους που δεν είναι απόγονοι επιζώντων, γιατί δεν καταλαβαίνουν τον σκοπό. Είναι σαν να λένε ότι πρέπει να μιλάς αποκλειστικά αραμαϊκά, για να καταλάβεις τη θυσία του Χριστού και ότι αν δεν κατέχεις αυτή τη γλώσσα δεν μπορείς να συμπάσχεις και να πιστεύεις. Τα πράγματα είναι λοιπόν πιο απλά δίχως να είναι απλοϊκά.

Το θέμα της γενοκτονίας δεν είναι μια αντιπαράθεση ούτε μια εκδίκηση. Είναι μια ανθρώπινη διεκδίκηση που έχει νόημα όταν πιστεύεις στην Ανθρωπότητα, αφού μια γενοκτονία είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας για την οποία θυσιάστηκε ο Χριστός. Αν το κατανοήσουμε, θα επινοήσουμε και το ρόλο μας αφού θέλουμε μόνο και μόνο να συνεχίσουμε το έργο του Χριστού μέσω των μαθημάτων του.

ΔΕΙΤΕ: Αμερικάνικη αναγνώριση της γενοκτονίας των Χριστιανών

Η συνέχεια του μαθήματος e-Masterclass

Ν. Λυγερός: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Σκέψη VI, 19/05/2020

Με τη χρονοστρατηγική
μπορείς να συνδυάσεις
γεγονότα που απέχουν
γεωγραφικά αλλά και ιστορικά
διότι βλέπεις πιο καλά το βαθύ
νευρωνικό δίκτυο που κάνει
τις διασυνδέσεις μεταξύ
στοιχείων που έχουν
κοινές ρίζες.


Ν. Λυγερός: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και
Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας
. Σκέψη VI, 19/05/2020














Δείτε σχετικά Θέματα:

46131 - Ο αγώνας συνεχίζεται - Ν. Λυγερός October 21, 2019
45173 - Δεν ξεχνάμε τις αιωνόβιες γενοκτονίες Ν. Λυγερός
Post published: August 17, 2019 Post Category: Articles
12056 - Η γενοκτονία ως σταύρωση ενός λαού - May 4, 2013

Περισσότερα Θέματα: Αναγνώριση της Γενοκτονίας, Genocide

Δεν υπάρχουν σχόλια: