13 Μαΐ 2020

Η Κυρά της Ρω το 1976 στην συνέντευξη με τον Φρέντυ Γερμανό (βίντεο)

Η ακρίτισσα Κυρά της Ρω 
† 13 Μαΐου 1982

της Σοφίας Ντρέκου

Σήμερα, ο Κορωναΐός και οι δυσκολίες μπορεί να μην αφήνουν περιθώρια για σκέψεις που έχουν σχέση με ηρωισμούς, πατριωτισμούς και πράξεις ανιδιοτελείς, όμως η αναρχική, πέρα από κομματική και πολιτικοποιήμενη στάση ζωής της Κυράς της Ρώ, τα παραμερίζει όλα και με σεμνότητα της αποτίουμε φόρο τιμής. Ζούσε φτωχικά, μοναχικά, με αξιοπρέπεια και είχε την Ελλάδα, τον Ελληνισμό ολόκληρο και το νησί της, στην καρδιά της!

Αιωνία η Μνήμη της Ακρίτισσας Ελληνίδας Γερόντισσας.

Η συνέντευξη με τον Φρέντυ Γερμανό: Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εκπομπές που αγάπησα» προβάλλεται η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976), αφιερωμένη στην ακρίτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως Κυρά της Ρω, η οποία ύψωνε την ελληνική σημαία στο νησάκι της Ρω από το 1943 μέχρι το θάνατό της.

Περιέχεται συνέντευξη για τη ζωή και τη δράση της στη Ρω και για το Καστελόριζο. Καλεσμένοι της εκπομπής, ο ναύαρχος Μιχαήλ Ν. Αγαπητός και ο αξιωματικός Νικόλαος Πάγιας. Περιλαμβάνεται επίσης, οπτικοακουστικό υλικό με στιγμιότυπο από τη βράβευση της Δέσποινας Αχλαδιώτη για την προσφορά της από το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελόριζο το 1975.

Δέσποινα Αχλαδιώτη, η Κυρά της Ρω – 13 Μαΐου 1982 | ΕΡΤΜερικά απομαγνητοφωνημένα στιγμιότυπα από την συνέντευξη που έδωσε η Κυρά της Ρω και ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου, Νίκος Πάγιας, στον Φρέντυ Γερμανό διαβάστε εδώ: http://www.sophia-ntrekou.gr/2019/05/KyratisRo-DelpoinaAxladioti.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: