Ακρόπολη: Μυσταγωγία η νέα φωταγώγηση του Παρθενώνα με μήνυμα στον Πλανήτη, το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει τον Ιερό Βράχο

Athens-Acropolis by night

Μυσταγωγία: Το φως στην Ακρόπολη
Έλαμψε ξανά σε όλη την υφήλιο.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης (video)


Σε μία περίοδο γεμάτη σκοτάδι, 
δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε το φως.
Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας 
χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας

Πρεμιέρα για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης
Η «μαρμάρινη» καρδιά της Ελλάδας αστράφτει

Περίμενα να δω τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, ένα έργο της Ελευθερίας Ντεκώ, δωρεά του ιδρύματος Ωνάση που θα αντικαθιστούσε τον φθαρμένο φωτισμό της Ολυμπιάδας του 2004. Ήθελα πολύ να τον δω από την Πνύκα, από το αγαπημένο μου σημείο, εκεί που «έμαθα» την Ακρόπολη αλλά δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον κόσμο λόγω της εκδήλωσης. Οπότε μαζευτήκαμε όλοι στον Άρειο Πάγο και κάπου εκεί εμφανίστηκε μαζί με την σχεδόν έτοιμη Πανσέληνο και έγινε μια μοναδική ένωση με πρωταγωνίστρια την Ακρόπολη που ακόμα και χωρίς φως τελικά είναι το πιο φωτεινό αστέρι...

athenologio
Φωτο Αθηνολόγιο / athenologio 1 Οκτ 2020

Μυσταγωγία Ακρόπολη με Φωταγώγηση
τον Παρθενώνα και μήνυμα σε όλο τον Πλανήτη:
το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει τον Ιερό Βράχο

Ένα έργο φωτός στο λίκνο της δημοκρατίας, την Αθήνα λουσμένη στο φως. Μια λιτή τελετή παρουσίασης έστρεψε το βλέμμα των ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη στον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, στέλνοντας ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας.

Την ειδική εκδήλωση στον Λόφο Νυμφών στην Πνύκα τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη μελέτη του έργου, επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους και βραβευμένη με ΕΜΜΥ σχεδιάστρια φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ.

Η τελετή παράδοσης περιλάμβανε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό δρώμενο σε φωτιστική επιμέλεια της Ελευθερίας Ντεκώ, σκηνοθεσία βίντεο του Αλέξανδρου Μαραγκού και πρωτότυπη μουσική στην κινηματογραφημένη εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου, με τη συνεργασία του Χρήστου Σαρρή εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση. Δέσμες λευκού φωτός αναδύθηκαν μέσα από τον Ιερό Βράχο στέλνοντας παντού ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς, πριν παραδοθεί στους πολίτες ο νέος λευκός φωτισμός.

Πλέον και η νυχτερινή Ακρόπολη εκπέμπει τη λάμψη που της αξίζει.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα Τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Εκτός από το αισθητικό μέρος, η μελέτη συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Μειώθηκε το φαινόμενο της φωτορύπανσης, αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρικοί πίνακες, τοποθετήθηκαν 609 (40% λιγότεροι σε σχέση με πριν) φωτιστικοί προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με ελάχιστο κόστος συντήρησης και εξοικονόμηση πάνω από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και, κατ’ επέκταση, η αισθητική του χώρου.

Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Αλλάζοντας την πόλη, αλλάζουμε κι εμείς. Βελτιώνοντας την όψη και τις υποδομές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνουμε ένα μήνυμα προσβασιμότητας προς το κοινωνικό σύνολο. Ο σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς και οι ολοκαίνουριες διαδρομές ΑμεΑ θα αποδοθούν στο κοινό στις 3 Δεκεμβρίου, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. 

Δείτε το ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό δρώμενο
και παρακάτω δείτε ολόκληρη την τελετή.


Κάτω από το ολόγιομο -σχεδόν- φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό φωτίστηκαν εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία απέκτησαν «λάμψη» για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου/Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Ο μαγικός φωτισμός της Ακρόπολης 
με μία γιορτή πέρα από σύνορα και γλώσσες 
και με «Τον Ιερό Βράχο να τον αγκαλιάζει 
το φως του 21ου αιώνα» μετά από 16 χρόνια, 
βράδυ Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2020 
ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης 
που αναμεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την υφήλιο.

Ακρόπολη. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού μας, ένα ζωντανό σύμβολο που έχει αναμετρηθεί με τον χρόνο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Αθήνας. Ο καθένας μας έχει ανέβει στον Ιερό Βράχο από διαφορετικό μονοπάτι, όμως όλοι οι δρόμοι της πόλης συναντιούνται εκεί. Σε ένα περιβάλλον που μας κάνει να ξεχνάμε το αστικό τοπίο, ακόμη και την εποχή που ζούμε, η Ακρόπολη ξεχωρίζει για την αρμονία, την ομορφιά και την ανθρώπινη κλίμακά της. Τώρα η Ακρόπολη γίνεται πιο λευκή, πιο όμορφη, πιο φωτισμένη.
Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης έγινε διά χειρός της βραβευμένης με ΕΜΜΥ Ελευθερίας Ντεκώ
Η φωταγώγηση πραγματοποιήθηκε με παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, που παραβρέθηκαν στην Πνύκα.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.
Η μελέτη δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.
Ένας χορός φωτός με 51 δέσμες, που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ, υπό τους ήχους της μουσικής που έγραψε ειδικά για την τελετή ο Σταύρος Γασπαράτος, στήθηκε γύρω από την Ακρόπολη, χαρίζοντας λάμψη σε κάθε σπιθαμή της.

Το φως ανέδειξε το σύμβολο της Δημοκρατίας, το οποίο έγινε πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, η αλήθεια της Δημοκρατίας πρέπει να φωτιστεί συμβολικά, και ο νέος φωτισμός σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕ ΝΕΟ ΦΩΣ
ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ Η ΟΜΟΡΦΙΑ 
ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Photography Gavriil Papadiotis by onassis.org

Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, με ένα μοναδικό οπτικοακουστικό event. Το έργο αποτελεί δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ελευθερία Ντεκώ, δίνοντας νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου.

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ, 
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μαραγκός
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, 
Creative Director: Χρήστος Σαρρής
Εκτέλεση Παραγωγής: V+O Group / YARD, 
Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση

Τη μαγεία της ειδικής τελετής για τον φωτισμό της Ακρόπολης 
από ψηλά, μοιάζει να εκπέμπει το φως της και να στέλνει 
το δικό της μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.
Το «φως του 21ου αιώνα» αγκαλιάζει τον Ιερό Βράχο

Αθηναϊκές ταράτσες και μπαλκόνια

Αθηναϊκές ταράτσες και μπαλκόνια, από το Αστεροσκοπείο ως τον Λυκαβηττό, από το Κουκάκι ως το Μοναστηράκι. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00, όπου κι αν βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, σηκώνουμε το βλέμμα μας ψηλά, προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για 3 λεπτά γεμάτα φως.

In a time filled with darkness, all we can do is seek out the light. On Wednesday, September 30, the new lighting of the Acropolis was presented with a unique audiovisual event. The contribution and implementation of the project was done by the Onassis Foundation, in collaboration with the Ministry of Culture and Sports, and Eleftheria Deko, breathing new life into the marbles on the Acropolis.












Lighting Design: Eleftheria Deko Lighting Design, Directed by: Alexandros Maragos, Music: Stavros Gasparatos, Creative Director: Christos Sarris, Production Planning & Execution: V+O Group / YARD, Production: Onassis Foundation


Ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη
Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία του Ιερού Βράχου

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.

Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης. Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου, σημειώνει ακόμη το υπουργείο Πολιτισμού. Τι αλλάζει στον φωτισμό της Ακρόπολης

Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά, το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους. Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης. 

Gavriil Papadiotis Instagram Acropolis of Athens
Gavriil Papadiotis Instagram Acropolis of Athens / gavriilux.com

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού. Επίσης, ότι βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και κατ' επέκταση της αισθητικής του χώρου.

Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Ίδρυμα Ωνάση για τη μελέτη του έργου, επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ.

«Τον Ιανουάριο του 2020 το Ίδρυμα Ωνάση μας επέλεξε ανάμεσα από άλλα έγκριτα γραφεία φωτισμού και μας ανέθεσε τον φωτισμό της Ακρόπολης και των μνημείων. Στήριξε την ιδέα μας και μας εμπιστεύτηκε απόλυτα», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ επικρότησαν την πρόταση του νέου φωτισμού που τους παρουσιάσαμε μετά από εντατική εργασία, δειγματισμούς και μελέτη 2 μηνών. Μετά και την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπήκαμε στη φάση της υλοποίησης, μαζί με την πανδημία να εμποδίζει την ταχύτητα της υλοποίησης. Ωστόσο οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα.

Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού. Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο νιώθω ότι ξαναβαπτίστηκα. Ήταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας».

Διαβάστε: Το Βρετανικό μουσείο της βαρβαρότητας και το ιστορικό των κλεμμένων γλυπτών από τον Έλγιν


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του: «Γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες» «Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει την Ακρόπολη. Είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα. Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν και ανάδειξη εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα και με το νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη. Ο προηγούμενος φωτισμός μετρούσε ήδη 15 χρόνια. ο χρόνος τον έφθειρε. Η τεχνολογία των ξεπερνούσε. 

Η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Να επανενταχθεί στη σύγχρονη καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδος. Ο πρακτικός στόχος ήταν διττός. Από τη μία πλευρά να αναδειχθεί ο χώρος με τον όγκο και τη γεωμετρία του. Από την άλλη μεριά να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Και η ίδια η Ακρόπολη αποτελεί ταυτόχρονα ένα ορυχείο μνήμης, ένα πυροδότη δημιουργίας και μία αιώνια πυξίδα. Σε ένα περιβάλλον πια απόλυτης προσβασιμότητας. Το σημερινό αναβατήριο αντικαθιστά ένας ευρύχωρος ανελκυστήρας».

Χαιρετισμός Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση
παρουσίασης του νέου φωτισμού της Ακρόπολης













Μήνυμα για την πανδημία

«Πράγματι είναι βαρύ το χρέος να καλούνται Έλληνες καλλιτέχνες να φωτίσουν έργο Ελλήνων προγόνων που επί αιώνες φωτίζει και θα φωτίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην πανδημία που πολιορκεί σήμερα τον κόσμο ολόκληρο καταφύγιο και όπλο μας είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας. Και εκείνες που μετουσιώθηκαν στις ιατρικές συμβουλές του Ιπποκράτη και στην πολιτική οξυδέρκεια του Περικλή. Ξαναφωτίζοντας την Ακρόπολη τους δίνουμε συμβολικά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Πριν από 3 χρόνια ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για μια νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία και όσα μεσολάβησαν επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητά της. Προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθούν μεμονωμένα παρά με τη συνεργασία όλων των χωρών και των λαών της Ηπείρου μας που είναι η κοινή μας πατρίδα. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμη περισσότερο φως που αιώνια θα εκπέμπει μέρα και νύχτα η Ακρόπολη. Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ και δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. 


Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη: Η εικόνα της Ακρόπολης αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας «Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες, στους επισκέπτες της, στον κόσμο ολόκληρο μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου. Η εικόνα του κορυφαίου μνημείου μας αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Αγαθή τύχη θέλησε, τον στόχο μας αυτό να υιοθετήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης, το οποίο προσφέρθηκε ευγενώς να αναλάβει τη σημαντική χορηγία για μια σειρά έργων στην Ακρόπολη. Τα σημαντικότερα, είναι ο φωτισμός που πλέον καταυγάζει τα μνημεία, στέλνοντας μήνυμα κάλλους και αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η κατασκευή και η αντικατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ενός πρωτοποριακού και εξαιρετικά σύνθετου έργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο με απόλυτη ασφάλεια, όχι μόνο για ΑμεΑ, αλλά και για όλους όσους έχουν δυσκολίες στην προσέγγιση της Ακρόπολης και των μνημείων της». 

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και  η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος «Ωνάση», Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και 
η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος «Ωνάση», Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου: Χρειάζεται ο κόσμος να ξαναδεί συμβολικά τον Παρθενώνα «Αυτά τα μάρμαρα κι αυτά που γράφτηκαν πάνω σε αυτά τα μάρμαρα, συνοδεύουν για 2.500 χρόνια, όχι μόνο τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλά και τη διανόηση όλης της ανθρωπότητας. Ως Έλληνες αλλά και ως Ευρωπαίοι, ως πολίτες του κόσμου, ήταν εκπλήρωση οφειλής για εμάς στο Ίδρυμα Ωνάση να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Πολιτείας να συνδράμουμε στον ανασχεδιασμό του φωτισμού της Ακρόπολης των Αθηνών και των μνημείων, που αυτή τη στιγμή μας αντικρίζουν από το βάθος των αιώνων.

Την άυλη πεμπτουσία της ιστορίας έπρεπε να φωτίσουμε. Συμβολικά να αναδείξουμε το μνημείο της Δημοκρατίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται η Αθήνα, χρειάζεται η Ευρώπη, χρειάζεται ο κόσμος να ξαναδεί συμβολικά τον Παρθενώνα, πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο, πιο παρηγορητικό. Η αλήθεια της Δημοκρατίας και η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να φωτιστούν συμβολικά και ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη.

Πέρα από αυτά, στην πόλη μας που παλεύει με τον εαυτό της, από τον Υμηττό ως την Πάρνηθα και τη Σαλαμίνα, θελήσαμε να ανανεώσουμε τη συνάντησή μας με αυτό το μοναδικό τοπόσημο. Στην πόλη που τη χαρακτηρίζει η Ακρόπολή της, ο Παρθενώνας είναι ορατός από τα πιο αναπάντεχα σημεία, από ένα στενό ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες κι ένα γιασεμί, από μπαλκόνια και ταράτσες στον Νέο Κόσμο, στο Αιγάλεω, στην Καισαριανή, στον Πειραιά, είναι το πιο διακριτό και το πιο δημοκρατικό τοπόσημο πόλης».

Eleftheria Deko & Associates Lighting Design.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Ο φωτισμός της Ακρόπολης δίνει νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου. Όμως δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνει και σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει τα τείχη, το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα πιο λευκά από ποτέ αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα βλέπουμε πλέον τον φωτισμό 14 σημείων, τα οποία είναι: o Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερεχθείο, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου η Στοά Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται πέντε ακόμα μνημεία: το μνημείο Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια Απόλλωνα και Αγλαύρου / Κλεψύδρα καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Πηγή φώτο υπουργείο Πολιτισμού - Gavriil Papadiotis - erextheio

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ, ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΕΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΝΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΟΛΟΓΥΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

Ακρόπολη είναι το ωραιότερο ποίημα 
του κόσμου, γραμμένο με λίθους 
(Λα Παλίς, Ζακ (Jacques de La Palice, 1470 – Παβία 1525)

Η μεν Ελλάς εν μέσω πάσης γης, 
η δ' Αττική της Ελλάδος, 
της δε χώρας η πόλις, 
της δ' αυ πόλεως η ομώνυμος 
(Η Ελλάδας βρίσκεται 
στη μέση όλης της γης, 
η Αττική στη μέση της Ελλάδας, 
η Αθήνα στη μέση της Αττικής 
και στη μέση της Αθήνας η Ακρόπολη) 
Αριστείδης (530 π.Χ. - 468 π.Χ.)


Περισσότερα: Ακρόπολη/Παρθενώνας

by Sophia-Ntrekou.gr με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onassis.org,
Αθηνολόγιο / athenologio 1 Οκτ 2020. Φωτογραφίες: Gavriil 
Papadiotis, Υπουργείο Πολιτισμού. Βίντεο από www.YouTube.

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.
Κάντε like στη σελίδα «Αέναη επΑνάσταση» στο Facebook

Πότε έγινε ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης. 
Πώς o Μιχάλης Κακογιάννης έπεισε πλούσιους 
Αθηναίους να βάλουν το «χέρι στην τσέπη» 
για να βγει ο ιερός βράχος από το σκοτάδι (βίντεο).

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ένας από τους Έλληνες σκηνοθέτες που κατάφερε με τις ταινίες του να απλώσει τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σταθμός στην καριέρα του ήταν η ταινία «Ζορμπάς», η οποία κέρδισε τρία Όσκαρ.

Εκτός από την πλούσια καλλιτεχνική του δράση, ο Κακογιάννης ήταν και ένας έντονα πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Υπάρχουν όμως και αρκετές άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου σκηνοθέτη, που φώτισε η «Μηχανή του Χρόνου» στο μεγάλο αφιέρωμά της.

Ο Κακογιάννης είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και πραγματοποίησε πρώτος τον φωτισμό της Ακρόπολης.

Δείτε στο βίντεο τον κορυφαίο σκηνοθέτη να διηγείται πως με όχημα την ιδιωτική πρωτοβουλία, κατάφερε να βγάλει τον Ιερό Βράχο από το σκοτάδι, καλώντας τον άνθρωπο που φώτισε τον πύργο του Άιφελ να κάνει το ίδιο με τον Παρθενώνα και τα άλλα κορυφαία μνημεία του ιερού βράχου.












ΕΡΤ LIVE - Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ























Athens Acropolis by night / Η Ακρόπολη την νύχτα από ψηλά
Acropolis of Athens - Night (Greece 2022) / Ακρόπολη Αθηνών













Δεν υπάρχουν σχόλια: