Το ζεϊμπέκικο θέλει ψυχή, όχι πόδια... σε αναπηρικό αμαξίδιο το καλύτερο ζεϊμπέκικο (video)

ΦΩΤΟ από μουσικό βίντεο Papa Roach - Meet Wheelz / Born For Greatness
ΦΩΤΟ από το μουσικό βίντεο Papa Roach - 
Meet Wheelz / Born For Greatness

Ο φωτισμός στην φωτογραφία
σε μια ζεϊμπέκικη αγρυπνία
που οδηγεί μετέωρα
τον βαρύ ψυχικό βηματισμό του
σ' έναν χορό γήϊνο κι οδυνηρό
σαν την αναμέτρηση με το θάνατο.

by Sophia Drekou

Το ζεϊμπέκικο (ή ζεϊμπέκικος) είναι ελληνικός λαϊκός χορός. Το όνομά του οφείλεται στον πληθυσμό των Ζεϊμπέκων. Αναφέρεται ότι διαδόθηκε στα ελλαδικά αστικά κέντρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η εμφάνισή του ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώνα σε αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη.

Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης σε μια συνομιλία του με τον ρεμπέτη Τάκη Μπίνη έχει υποστηρίξει ότι οι Ζεϊμπέκηδες ήταν Έλληνες κυρίως από την Μακεδονία και αλλού και Θρακιώτες, που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στα βάθη της Ασίας. 

Ο ζεϊμπέκικος είναι λεβέντικος χορός. Η λεβεντιά, ή μαγκιά είναι να γεύεσαι τη χαρά της ζωής κάτω από αντιξοότητες, πάνω σ’ ένα αμαξίδιο. Ό,τι κι αν γράψω είναι προσβολή στη μαγεία του χορού. Το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός που δεν έχει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία μπορείς να διδαχθείς, καθώς οι κινήσεις και οι φιγούρες βγαίνουν από τη ψυχή σου.

Δυστυχώς ζούμε σε έναν άξενο κόσμο, πού ενώ θέλει στην θεωρία να είναι ευνοϊκός και να δίνει ίσες ευκαιρίες, μέριμνα και παροχές κατά την ανάγκη του καθενός μας, στην πράξη όμως δεν απέχει πολύ από την φιλοσοφία του καιάδα.

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (AmeA)

ΑμεΑ: Τι και πόσοι είναι;

ΑμεΑ σημαίνει Άτομα με Αναπηρία, όχι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
(εκείνο γράφεται ΑμΕΑ). Βάσει της ανάλυσης και σύνθεσης
δεδομένων από έρευνες, προκύπτει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια
ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα ο αριθμός είναι... » Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο
και όμως έχουν χορέψει τα καλύτερα ζεϊμπέκικα που έχουμε δει.

Το αμαξίδιο κινείται στον ρυθμό της μουσικής...

Γιατί το ζεϊμπέκικο θέλει ψυχή, όχι πόδια...!!!
Μακράν το καλύτερο ζεϊμπέκικο....!!!

Ο Μανώλης, παρά το γεγονός πως είναι καθηλωμένος
σε αναπηρικό καροτσάκι, συγκίνησε τους πάντες με τον
χορό του... το καλύτερο ζεϊμπέκικο που έχω δει ποτέ!


Νύφη χορεύει στο γάμο της

Είναι τα βαθιά συναισθήματα που μας αγγίζουν
και αυτό είναι αρκετό. Ένα τέτοιο παράδειγμα χωρίς
αμφιβολία είναι ο ιδιαίτερα συγκινητικός χορός μίας
νύφης κατά τη διάρκεια του γαμήλιου γλεντιού...



Ζεϊμπέκικο αντρικό, βαρύ και μάγκικο

Κι όμως αυτός ο χορός είναι νόμιμος... Γιατί ο Στράτος (Αστυνομικός που καθηλώθηκε σε αμαξίδιο μετά από τραυματισμό σε καταδίωξη) δε σηκώθηκε... Το σώμα του δε μπορεί να σηκωθεί... Μπορεί όμως η ψυχή του... Και χόρεψε ζεϊμπέκικο αντρικό, βαρύ και μάγκικο. Του άντρα που ξέρει πότε και γιατί θα χορέψει τη ζεϊμπεκιά του. Σοβαρός μετρημένος και απόλυτος κυρίαρχος του εαυτού του χόρεψε με λεβεντιά!

Στράτο σε ευχαριστώ που μου επέτρεψες να ανεβάσω αυτό το βίντεο.
Πιστεύω θα δώσεις δύναμη σε πολλούς όπως έδωσες σε μένα!
Κι αυτό που σου είπα στο γράφω κιόλας! Δε θα σε ξεχάσω φίλε ποτέ!
Καλή συνέχεια και τα λέμε μάγκα μου! Giorgos Tsalikis 12 Σεπ 2021


Ο Παναγιώτης, ένα παιδί με τεράστια δύναμη ψυχής που με την συμπαράσταση των γονιών του και των φίλων του, μας παραδίδει καθημερινά μαθήματα ζωής. Το συγκλονιστικό γεγονός εκείνης της βραδιάς ήταν όταν ο Παναγιώτης χόρεψε αρχικά με το καροτσάκι και στην συνέχεια υποβασταζόμενος από τους γονείς του, κάνοντας όλο τον κόσμο να θαυμάσει την δύναμη ψυχής αυτών των ανθρώπων και κυρίως του πρωταγωνιστή της βραδιάς και της εκδήλωσης Παναγιώτη. Enimerotiko.gr


Ο κ. Γιώργος Χρηστάκης, εμπνευστής και ιδρυτής
του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ., απέδειξε πως ακόμα
και άτομα με αναπηρίες μπορούν να προσφέρουν
ένα υπέροχο χορευτικό θέαμα, καθηλώνοντας το κοινό.


Ο αθλητής Δημήτρης Βάσσης στο ημίχρονο του αγώνα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών, με καρότσι που συμμετείχε στη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ, χόρεψε έναν εκπληκτικό χορό, αποδεικνύοντας πως ο μαγευτικός αυτός χορός χρειάζεται μόνο ψυχή και καρδιά για να ξεσηκώσει τα πλήθη.


Τα πεζοδρόμια της Ανισότητας και του μη περιπάτου

Αθηνολόγιο: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Άτομα με αναπηρία δεν είναι μόνο τα άτομα με αμαξίδια. Αφού όμως μιλούμε για άτομα με αμαξίδια, άτομα με αμαξίδιο σημαίνει, ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Σαν ταξιδιώτης έχω δει άτομα με αμαξίδια στα πιο δύσβατα εθνικά πάρκα να εξερευνούν τον κόσμο διότι τα κράτη στα οποία υπάρχουν, αυτά τα πάρκα προσφέρουν. Αυτό που μας χωρίζει είναι η δυνατότητα να δούμε και να ζούμε αυτόν τον κόσμο επί ίσοις όροις.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας που είναι η βιτρίνα όλων των ελληνικών πόλεων, η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης είναι ανύπαρκτη. Ο Μεγάλος Περίπατος στην πιλοτική εφαρμογή του μας χάρισε την δυνατότητα να κάνουμε ακόμα και καλλιτεχνικό πατινάζ σε δρόμους, που ήταν ήδη ανθρώπινοι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα πρόσβασης (Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Όλγας), αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης και μάλιστα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, οι πεζοί περπατάνε στους δρόμους και τα αμαξίδια βρίσκονται σπίτι τους.


Αυτή η εικόνα από την οδό Ασωμάτων που βλέπεις είναι από το 2015 και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει από κανένα μεγάλο περίπατο. Αυτό ειναι το δώρο σε πεζούς και ΑΜΕΑ, δεν είναι εξαίρεση, είναι μια από τις πολλές εικόνες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο παρά μόνο ακριβές βιτρίνες φθηνών αντιγράφων για χειροκροτήματα και ξύλινες γλώσσες που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες Ασωμάτων, ανθρώπινο πεζοδρόμιο για όλους. Παραμένει έτσι από το 2015 που τραβήχτηκε η Φώτο.

Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

• Η Αγία Μαρίνα (17 Ιουλίου) θεωρείται προστάτης των παιδιών και κυρίως των άρρωστων ή με ειδικές ανάγκες

Βίντεο: Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ν. Πέλλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, το ΕΕΕΕΚ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών. [4] Απαγγέλλουν το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Επίλογος» παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑμεΑ) ΕΔΩ

Βίντεο: «Βλέπω, νιώθω, ακούω», ταινία μικρού μήκους. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας σε συνεργασία με το 48ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. ΕΔΩ

Σχετικά:


Videos με ζεϊμπέκικα των αγαπημένων ΑμεΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια: