Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή ώρας και τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα;

Surrealist photographer Ben Goossens, 1945

Γιάννης Ρίτσος: «Να είμαστε έτοιμοι 
...κάθε ώρα, είναι η δική μας ώρα...».

Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή
ώρας και τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα;

Οριστικό τέλος μπαίνει στο ερώτημα για το εάν θα γίνει τελικά, η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή στην Ελλάδα. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα γίνει κανονικά η αλλαγή της ώρας και αυτό γιατί η πανδημία κορωνοϊού έφερε αλλαγές και έβαλε στον «πάγο» τον σχεδιασμό για την χειμερινή ώρα.

Συνεπώς καλούνται όλοι να γυρίσουν μία ώρα πίσω τους 
δείκτες του ρολογιού, από τις 04.00 στις 03.00 προκειμένου 
να γίνει το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ανακοινώσει πότε θα καταργηθεί και γιατί η αλλαγή ώρας, ωστόσο η πανδημία κορωνοϊού οδήγησε σε αναβολή. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν την ώρα που επιθυμούσαν να κρατήσουν.

Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή ώρας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, είχε αποφασίσει την λήξη του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Τον Μάρτιο του 2018 οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση της ΕΕ.

Με ψήφους 410 έναντι 192 η Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής ώρας.

Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Η απόφαση για κατάργηση της αλλαγής της ώρας

Clock Conversion Time Change

Να σημειωθεί πως το μέτρο εναλλαγής χειμερινής και θερινής ώρας, μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βαίνει προς κατάργηση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παραμένει, ωστόσο ανοιχτό το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Όσα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, τότε η τελευταία φορά που θα κάνουν την παραδοσιακή αλλαγή θα είναι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν, επίσης, οι χώρες της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά» αναφέρει η απόφαση.

Η οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας, πρέπει να αποφασιστεί και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί όλων των χωρών της ΕΕ. Ο υπουργοί έχουν εμφανιστεί επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα έως το 2021 κι έτσι δεν αποκλείεται η οριστική κατάργηση αλλαγής ώρας να πάρει περισσότερο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται
σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:


• την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), • την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες)
• και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία)

Ο κορονοϊός, όμως έφερε τα πάνω κάτω και στην... ώρα και αυτό το ζήτημα έμεινε πίσω, μιας και οι ευρωπαϊκές χώρες - αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης- σταμάτησε την υπόθεση αλλαγής της ώρας και ασχολείται με τα της πανδημίας. Έχει ήδη γίνει μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια ώρα θέλουν να παραμείνουν. 

Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Η Ελλάδα φέρεται να υιοθετεί την θερινή ώρα ως μόνιμη, 
αλλά... αποφάσισε να παγώσει το θέμα λόγω Πανδημίας.

Η ιστορία της Θερινής Ώρας: Η πρώτη επιστροφή 
στην χειμερινή ώρα έγινε το 1932. Πως αντέδρασαν 
οι Αθηναίοι στην πρώτη αλλαγή της ώρας;


• Πως αντέδρασαν οι Αθηναίοι στην αλλαγή της ώρας;
• Πως το αντιμετώπισε ο κόσμος; • Ποιοι ήταν δηλαδή
οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι αυτής της αλλαγής;

...το είδωλον του νέου σώματός μου,
απ' τες εννιά που άναψα την λάμπα,
ήλθε και με ηύρε και με θύμησε...
δρόμους που τώρα έγιναν αγνώριστοι,
κέντρα γεμάτα κίνησι που τέλεψαν,
και θέατρα και καφενεία που ήσαν μια φορά.

Δώδεκα και μισή. Γρήγορα πέρασεν η ώρα
Δώδεκα και μισή. Πως πέρασαν τα χρόνια.

Απ' τες εννιά [1918 απόσπασμα], Κ. Καβάφη


Βιβλιογραφία:

by Sophia Ntrekou.gr από: • ΑΜΠΕ, • Reuters,
• Ψιλή κουβέντα με τον Πέτρο Πικρό, rednnoir.gr.
• Γιάννης Μπάρτζης, «Συγκριτική ματιά:
Πέτρος Πικρός-Πηνελόπη Δέλτα», στο:
Το παιδί και το βιβλίο σήμερα-αφιέρωμα Διαβάζω,
τ/χ.462, (Απρίλιος 2006), σελ.106-108.
• Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.42
• Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2021.
• Κ. Καβάφης [1916-1918, θεματική συλλογή] - Onassis Cavafy


Δεν υπάρχουν σχόλια: