Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (Video)


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι. Το πρώτο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου γράφτηκε από τον Ζαν Κοκτώ (Jean Cocteau).

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Με Στόχο μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Κάθε χρόνο το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου και μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε) σε όλον τον κόσμο.


Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο και πολλοί άλλοι έχουν καταθέσει τη γραφή και τις σκέψεις τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το θέατρο είναι η δημιουργία επί της γης ενός χώρου ισότητας μεταξύ ανθρώπων, θεών, φυτών, ζώων, βροχοσταλίδων, δακρύων και αναγέννησης. Ο χώρος της ισότητας και της βαθιάς ακρόασης φωτίζεται από κρυμμένη ομορφιά, διατηρείται ζωντανός σε μια βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ κινδύνου, γαλήνης, σοφίας, δράσης και υπομονής.

Έφθασε η ώρα για τη βαθιά ανανέωση του μυαλού, των αισθήσεων, της φαντασίας, της ιστορίας και του μέλλοντός μας. Η δουλειά αυτή δεν μπορεί να γίνει από απομονωμένους ανθρώπους που δουλεύουν μόνοι τους. Τη δουλειά αυτή πρέπει να την κάνουμε μαζί. Το θέατρο είναι η πρόσκληση για να κάνουμε αυτή τη δουλειά μαζί. (2022 απόσπασμα από το μήνυμα του αμερικανού σκηνοθέτη Πίτερ Σέλαρς).

Ο Peter Sellars είναι Αμερικανός σκηνοθέτης θεάτρου, ο οποίος φημίζεται για τις μοναδικές σύγχρονες σκηνές κλασικής και σύγχρονης όπερας και έργων του. Ο Sellars είναι καθηγητής στο UCLA, όπου διδάσκει την Τέχνη ως Κοινωνική Δράση και την Τέχνη ως Ηθική Δράση.

«Το θέατρο ήταν ανέκαθεν ένας καθρέφτης της πραγματικής ζωής, άλλοτε ακριβής κι άλλοτε παραμορφωμένος, πάντοτε όμως συνδεδεμένος με την αλήθεια και τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων. Αυτήν την πραγματική φύση, των ανθρώπων και του κόσμου, επιχειρεί να καθρεφτίσει και το Εθνικό Θέατρο, στήνοντας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μια κινητή σκηνή σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Κι από εκεί, στρέφει το βλέμμα προς τον κόσμο του σήμερα, μιλά για τη φρίκη του πολέμου και για τα προαιώνια ανθρώπινα αδιέξοδα με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει να μιλά το θέατρο. Μέσα από έργα, μέσα από ποίηση, μέσα από τραγούδια, μέσα από την εγγύτητα, το μοίρασμα και την επαφή με τον άλλον» (ανακοίνωση από το Εθνικό Θέατρο).

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ για την Παγκόσμια
Ημέρα Θεάτρου που παρουσιάζει η Άννα ΣυνοδινούΤόσο οι Δήμοι όσο και πολλά θέατρα είχαν παραστάσεις με δωρεάν είσοδο. Επειδή στα θέατρα θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας τηλεφωνήστε στο θέατρο της επιλογή σας έγκαιρα για να ενημερωθείτε αν θα υπάρξει τέτοια προσφορά και να κάνετε κράτηση.

Περισσότερα θέματαΘέατροΒιντεο/αφιέρωμα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Ημέρα, παρουσιάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου για το 2000 όπως μεταδόθηκε τότε από την ΕΤ 1. Διαβάζει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το κείμενο υπογράφει ο διακεκριμένος γαλλοκαναδός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Μισέλ Τραμπλαί (Michel Tremblay).

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2000 αναφέρεται στον αντίκτυπο του θεάτρου στις σύγχρονες κοινωνίες της παγκοσμιοποίησης, και στο πώς ορίζεται η οικουμενικότητα του δραματικού έργου που βρίσκεται στον ανθρωπισμό του, στη σχέση του με το κοινό του και την ομορφιά της δομής του, κάνοντας αναγωγή στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Γίνεται ακόμη αναφορά στον οικουμενικό θεατρικό συγγραφέα με ειδική μνεία στον Τσέχωφ.

Το συγκεκριμένο αρχείο επιλέχτηκε με αφορμή την ανακήρυξη του 2022, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» προκειμένου να προβληθεί το πολυδιάστατο έργο και η προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα. Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο, μέχρι τον θάνατό του το 2011.

Μηνύματα Ημέρας Θεάτρου

Past Message Authors

To read the message and get more information about the message author, please click on the name. >> Message of Jean Cocteau, World Theatre Day 1962

Δεν υπάρχουν σχόλια: