Βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ

Βραχονησίδα Ζουράφα

Η Βραχονησίδα Ζουράφα, η 
δύναμη του σημείου της ΑΟΖ

της Σοφία Ντρέκου

Λευκές βραχονησίδες στη θέα του ουρανού 
για να μην ξεχάσουμε ποιο είναι το όραμά μας 
όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν ξέρουμε 
προς τα πού να πάμε για να ξαναβρούμε 
το μονοπάτι του φωτός που γέννησε ο 
Ελληνισμός για να μη χαθεί η Ανθρωπότητα, 
όταν διασχίζει τις κοινωνίες της λήθης 
που θέλουν μόνο το παρόν.

Στον Έβρο είδαμε την απόλυτη 
ήττα της τακτικής του Ερντογάν
αφού βρήκε απέναντι
την ελληνική άμυνα 
που δεν γονάτισε
έτσι αναγκάστηκε
ο δικτάτορας να κάνει
πίσω και εδώ.

Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Έχει επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν., ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα, είναι χαμηλή και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης, από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου.

Εμφανίζονται να υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του κύριου ονόματος, Ζουράφα. Ο λαογράφος Γιώργος Λεκάκης υποστηρίζει πως είναι συνδυασμός της λέξης «ζούρα» με την έννοια της στάθμης και της λέξης «φα» η οποία έχει την έννοια του φωτός/φανερού. Παραλλαγές της ίδιας ονομασίας αποτελούν η Σγοράφα ή η Τζουράφα ή τα Ζγόραφα.

Η ονομασία Λαδόξερα φαίνεται να προκύπτει από την παρουσία ελαιώδων υδάτων, την οσμή πετρελαίου και επειδή το πετρέλαιο αναβλύζει από μόνο του. 

Η Ζουράφα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία αφού σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο, και παράλληλα είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Θρακικών Σποράδων, κάτι που αποτελεί συχνό σημείο εντάσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στα υδάτινα σύνορα.

Υπάρχει εγκατεστημένος αυτόματος φάρος επί της νησίδας, μια και η ίδια έχει χαμηλό υψόμετρο και αποτελεί κίνδυνο προς τη ναυσιπλοΐα ανατολικά της Σαμοθράκης σε περιπτώσεις κακοκαιρίας ή συνθηκών χαμηλής ορατότητας, καθώς και έχει περιοχές με ρηχό βάθος(περίπου 10 μέτρα) σε μια περίμετρο 100 μέτρων γύρω της. Ο φάρος είχε καταστραφεί το 2012 λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, και κτίστηκε ξανά μερικούς μήνες αργότερα, και στην τσιμεντένια βάση του ενσωματώθηκε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών.

7700 - Ν. Λυγερός June 12, 2012 / Articles

Αν χρειαζόμαστε ένα φυσικό παράδειγμα της δύναμης του σημείου στην ΑΟΖ για να γίνει κατανοητή σε όλους η αξία της, αρκεί να πάρουμε τη Ζουράφα
. Σε σχέση με τα μεγέθη των κλασικών νησιών του Αιγαίου, μπορεί αυτή να μοντελοποιήσει με την έννοια των φυσικών, το σημείο. Όσον αφορά στην ΑΟΖ, η ύπαρξη του φάρου υποστηρίζει την έννοια της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του ελάχιστου βαθμού, πράγμα που σημαίνει εκ των υστέρων ότι θα χρειαστεί μία επένδυση.

Με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επιπλέον, όταν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη μέση του πουθενά, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι διευκόλυνση προσφέρει ένα σταθερό σημείο. Η Ζουράφα όσον αφορά το θέμα της επικάλυψης ανήκει στην κατηγορία της Γαύδου, διότι η ΑΟΖ της Σαμοθράκης την καλύπτει.

Από την άλλη, η Ζουράφα ανήκει όντως στα ακριτικά νησιά, τα οποία καλύπτουν με την ΑΟΖ τους περιοχές που δεν καλύπτει κανένα άλλο νησί. Με άλλα λόγια, λόγω του μεγέθους της Ζουράφας, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε το εμβαδόν της κυψέλης Voronoi που καλύπτει και κατά συνέπεια, να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ΑΟΖ. Είναι βέβαια ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξή της ως αντικείμενο της ΑΟΖ.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αντιληφθούμε κι εμείς ως Έλληνες τη σπουδαιότητα της Ζουράφας μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι αυτή τη φορά, το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μας προκαλεί. Εννοούμε ότι όταν το νησί είναι μεγάλο, έχουμε την εντύπωση ότι το μέγεθος του σχετίζεται με το μέγεθος της ΑΟΖ. Εδώ το παράδειγμα της Ζουράφας αποδεικνύει ότι ακόμα κι ένα σημείο, προσφέρει σε άδειο χώρο μια ΑΟΖ που έχει εμβαδόν π(200)2 ΝΜ2. 


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κυψέλη της Ζουράφας αγγίζει και τις κυψέλες που δημιουργούν τα σημεία της τουρκικής ακτής, υπάρχει βέβαια μία τροποποίηση. Το σημαντικό όμως είναι το διαφορικό, δηλαδή τι προσφέρει η ύπαρξη της Ζουράφας ως αντικείμενο της ΑΟΖ και αυτό εντοπίζεται εύκολα στο χάρτη. Αν τα μεγέθη ήταν του ίδιου τύπου, το εμβαδόν αυτό θα ήταν σχεδόν μηδενικό. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουμε με τη Ζουράφα την αξία της ΑΟΖ ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

Στο Λιμανάκι δεν είδαμε μόνο το παρελθόν 
και την ιστορία της περιοχής αλλά και την 
αναζήτηση του μέλλοντος που περιμένει 
το απέραντο γαλάζιο παλεύοντας καθημερινά 
με την πραγματικότητα που σιγά σιγά αλλάζει ριζικά 
δίχως να οπισθοχωρεί διότι υπάρχει η ανάγκη του λαού.
Ν. Λυγερός June 8, 2012 Category: Articles
in English: The issue of the expansionist policy

zourafa Ζουράφα

«Οι εντάσεις που υφίστανται στις σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στο πλαίσιο μίας γενικής θαλάσσιας στρατηγικής στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η χώρα αυτή, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικό το ισχύον καθεστώς που περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας, ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική».

Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύει τα δεδομένα του Αιγαίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Όχι μόνο το τουρκικό καθεστώς διέπραξε τρεις γενοκτονίες, που δεν αναγνωρίζει, ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο την ίδια στρατηγική για να εκκαθαρίσει με βίαιο τρόπο όλη την Μικρά Ασία από μη μουσουλμανικά στοιχεία, αλλά τώρα που βρίσκεται στα παράλια, θέλει να πάρει και τα νησιά, λόγω ζωτικού χώρου. 

Το παράλογο της προσέγγισης δεν ξαφνιάζει τους στρατηγιστές, διότι γνωρίζουν τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας διαχρονικά. Το μοναδικό πρόβλημα είναι γιατί δεν γίνεται ευρύτερα γνωστή αυτή η τάση στον ελληνικό λαό, για να γνωρίζει τουλάχιστον, όχι τι πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά να πάψει να ακούει μερικούς που κάνουν τα στραβά μάτια.
«Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να ακολουθήσει μία δραστήρια πολιτική σε κάθε σημείο που οδηγεί τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο στις ανοικτές θάλασσες.». 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας γράφει τη λέξη «αναπόφευκτο» ως εάν να μην υπήρχε άλλη επιλογή στην υψηλή στρατηγική του κράτους του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει προκαθορίσει το όραμα του κι αυτό εμπεριέχει το Αιγαίο. Επιπλέον, όπως το αποδεικνύει και το επόμενο απόσπασμα, η προσέγγιση του είναι ξεκάθαρα διαχρονική και μακροπρόθεσμη.

«Στα ευαίσθητα θέματα, όπως το Αιγαίο, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να επιδείξει την απαραίτητη προσοχή, ώστε να μην κάνει λάθη που θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές της».

Και το παράδειγμα που χρησιμοποιεί αφορά, ούτε λίγο, ούτε πολύ τα Ίμια με την τουρκική ονομασία.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης των Καρντάκ, το γεγονός ότι στους χάρτες που μοιράστηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τις εκεί διπλωματικές ενέργειες, οι βραχονησίδες Καρντάκ εμφανίζονταν να είναι εντός των 12 ν.μ., όπως ισχυριζόταν η Ελλάδα, προξένησε ασυγχώρητη ζημιά που έβλαψε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.».

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι δίχως χάρτες, δίχως διαγράμματα Voronoi, δίχως τοποστρατηγική θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όχι στο μέλλον, αλλά ήδη στο παρόν.

Όταν τα νησιά δείχνουν τα μονοπάτια
όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για γη 
ενώ αυτό βρίσκεται αλλού 
στο απέραντο γαλάζιο 
όπου υπάρχει η ουσία 
διότι δεν μπορείς να βρεις όαση 
δίχως να υπάρχει έρημος 
και μόνο μέσω του χρόνου
θα τα αντικρίσεις αν το αξίζεις.

Μετά το Καστελόριζο η Ζουράφα
Τετάρτη, 17/8/2011, ΕΘΝΟΣ «E»

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατήγγειλε... 
παρενόχληση τουρκικών αλιευτικών ανατολικά 
της βραχονησίδας που βρίσκεται κοντά στη Σαμοθράκη 
αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα


Μετά το Καστελόριζο η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την άλλη άκρη του «τόξου» των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, τη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, 6 μίλια βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα, η Τουρκία κατήγγειλε... παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού ανατολικά της Ζουράφας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η «παρενόχληση» δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα δεν είναι τυχαία, καθώς η βραχονησίδα έχει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, εξ ου και το όνομα «Λαδοξέρα», από την ελαιώδη ουσία που αναβλύζει γύρω από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Την ίδια στιγμή μάλλον αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα, με συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στη «Χουριέτ». Θέτοντας χρονοδιάγραμμα το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ο κ. Δρούτσας θέτει και ένα δίλημμα στην τουρκική πλευρά, το οποίο όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκφραση επιθυμιών της ελληνικής κυβέρνησης.

Το μήνυμα

«Μετά τις εκλογές είναι η ώρα των αποφάσεων: Ή λύση ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είναι το μήνυμα του κ. Δρούτσα, όταν είναι σαφές ότι και για τα δύο προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli, η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας, ενώ ακόμη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η μη επίτευξη συμφωνίας διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας κάθε άλλο παρά οδηγεί αυτομάτως στη Χάγη. Η ελληνική στρατηγική, πάντως, δεν έχει απάντηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε λύση ούτε προσφυγή στη Χάγη.

Στην συνέντευξή του, πάντως, ο κ. Δρούτσας καλεί τον κ. Νταβούτογλου να αντιληφθεί ότι με τις παραβιάσεις και την ένταση που δημιουργείται «δεν αλλάζει το καθεστώς του Αιγαίου», αλλά αντιθέτως δημιουργείται καχυποψία και στην ελληνική κοινή γνώμη.

Στον Έβρο είδαμε την απόλυτη 
ήττα της τακτικής του Ερντογάν
αφού βρήκε απέναντι
την ελληνική άμυνα 
που δεν γονάτισε
έτσι αναγκάστηκε
ο δικτάτορας να κάνει
πίσω και εδώ.
March 31, 11, 2020

ΤΑ 492 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ 
Πολυεταιρική Σχολική Σύμπραξη


ΟΝΟΜΑ ΝΗΣΟΥ: ΖΟΥΡΑΦΑ - ΛΑΔΟΞΕΡΑ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 40ο 28' 23''
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25ο 50' 18''
ΕΚΤΑΣΗ (σε τετραγωνικά χιλιόμετρα): 0.009
ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΗΣ (σε χιλιόμετρα): 0.465
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ: ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

Παραμένει άσημη ενώ θα έπρεπε να είναι διάσημη, αν όχι για άλλους λόγους, τουλάχιστον γιατί οριοθετεί την ελληνική επικράτεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι η Βορειοανατολικότερη των Θρακικών Σποράδων.

Η Ζουράφα (Λαδόξερα) με επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν., ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα, είναι χαμηλή και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης, από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου. Έπ' αυτής λειτουργεί φανός μεμονωμένου κινδύνου με αναλάμπον λευκό φως. Η μεταλλική πυραμίς του φανού είναι χρωματισμένη μαύρη με ερυθρή λωρίδα. Βάθη μικρότερα από 10 μέτρα βρίσκονται μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων περίπου γύρω της. Απέχει 22 ν.μ περίπου από το φάρο της Αλεξανδρουπόλεως, είναι υπόλειμμα ηφαιστειογενούς νήσου και έχει παρατηρηθεί αξιόλογο θαλάσσιο ρεύμα ανατολικής διευθύνσεως κοντά της. Η ευρύτερη περιοχής της είναι πλούσιος ψαρότοπος, όπου συχνάζουν ακόμη όλων των ειδών τα ψάρια. Με την Ζουράφα ασχολήθηκε διεξοδικώς σε περισπούδαστο άρθρο του στη «Θρακική Επετηρίδα» ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901). («Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών»)

Ο συγγραφεύς αυτός γράφοντας για το νησί το 1897 το αποκαλεί «Ζγοράφα» (τα) και σημειώνει, ότι σε καιρό γαλήνης διακρίνεται και από κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου. Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: α) Για πρώτη φορά διαπίστωσε προσωπικώς την ύπαρξη εκεί πετρελαίου το 1874, του οποίου η πηγή ευρίσκετο επί της Ζουράφας β) Η Ζουράφα ήταν ονομαστή για την ποσότητα και την ποιότητα των σπόγγων της γ) Στην περιοχή της υπήρχαν πολλά ίχνη κτηρίων των οποίων διακρίνονται οι θύρες, τα παράθυρα οι κίονες, τα κιονόκρανα κ.λ.π. (προφανώς η εναλλακτική ονομασία Λαδόξερα οφείλεται στην ύπαρξη της παραπάνω ελαιώδους ουσίας).

Ο κορυφαίος των θαλασσογράφων μας Σ.Ε. Λυκούδης έγραφε προ εβδομήντα περίπου ετών, ότι η διαβρωτική επεξεργασία της θάλασσας κατήντησε την Ζουράφα να έχει διάσταση μέγιστη 35 μέτρα, της οποίας οι δύο ακραίες κεφαλές είναι ξηρές σε περίοδο γαλήνης και αναπαυτήρια γλάρων.

Η Ζουράφα είναι, όπως προαναφέρεται το Βορειανατολικότερο, αναδυόμενο στην ανοιχτή θάλασσα, νησαίο Ελληνικό έδαφος υπόλειμμα μεγάλου εδάφους. Αναφέρεται από τον Marko Boscini (1613 -1678), χωρίς όνομα και τον Alexander Conze Γερμανό αρχαιολόγο που επισκέφτηκε την Σαμοθράκη κατά τον β' ήμισυ του παρελθόντος αιώνος «Τα Ζγόραφα».

Χάρη στην επί αυτής κυριαρχία, η Ελλάς επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχία της (χωρικά ύδατα κ.ά.) στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου, προς τα Ανατολικά. Στο στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια (σήμερα Boztepe Burnu, της Ανατολικής Θράκης) έχει εύρος 14 ν.μ. περίπου. Στο παρελθόν αρκετά πλοία, προσπαθώντας να αποφύγουν την προσέγγιση προς την Ζουράφα είχαν προσαράξει στα βραχώδη νησαίο εδάφη που περιβάλουν την άκρα Γκρέμια. Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν την ύπαρξη της Ζουράφας, που κείται Ανατολικά της Σαμοθράκης, Βόρεια της Ίμβρου και Νότια της Αλεξανδρουπόλεως και την οποία περιφρονητικώς παραλείπουν οι περισσότεροι από τους κυκλοφορούντες για το ευρύ κοινό (σχολικοί, τουριστικοί κ.ά.) χάρτες μας, μολονότι σηματοδοτεί τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας.

Σε όσα Αναφέρει Ο Σ.Ε. Λυκούδης για την διαβρωτική επεξεργασία της θάλασσας και η ταπεινότητα μας για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της Ζουράφας από την αέναη δράση των στοιχείων της φύσης, πρέπει να προστεθεί η παρατήρηση που έχει καταχωρηθεί στην παλαιότερη έκδοση του Πλοηγού του έτους 1955, σύμφωνα με την οποία σε μικρές αποστάσεις από τη Ζουράφα υπάρχουν στα μεν Δυτικά της «Βράχος» μικρού υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας ύψους, στα σε Νοτιοανατολικά της «Βράχος» περί την επιφάνεια της θάλασσας. Ήδη, μετά από 40 χρόνια, τα βραχώδη αυτά νησαία εδάφη έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί. Προφανώς περιέπεσαν στην κατηγορία του σκόπελοι ή και της υφάλου. Απέμεινε η κάπως υψηλότερη Ζουράφα. Νησιοφύλακες και νησίαρχοι της (μέχρι πότε); τα θαλασσοπούλια.

Ν. Λυγερός: Στον Έβρο 
αξίζουν να είναι
μόνο αυτοί που παράγουν
έργο για το Έθνος
διότι χρειαζόμαστε
μια ανθεκτική άμυνα
κι όχι απλώς
περαστικούς
που θέλουν
να φανούν
ενώ δεν έκαναν
απολύτως τίποτα
για την προστασία
των δικών μας.

Η πρώτη θάλασσα άγγιξε τους βαρκάδες 
από τη Θεσσαλία για να τους δείξει ότι το 
απέραντο γαλάζιο είναι για την πατρίδα 
όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον 
έτσι ένιωσαν τη δύναμη της θάλασσας 
που περίμενε τα παιδιά της για την 
επανάσταση την ανθρώπινη 
που θ' αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Περισσότερα: Ν. Λυγερός, ΑΟΖ


Επιλεκτικά βίντεο

Διάλεξη του Δρ. Νίκου Λυγερού: 
«Aποκλειστική Oικονομική Zώνη. 
Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση». 
Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής 
Λ. Συγγρού 103-105. Αθήνα, 12/11/2011

Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο.
Είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής,
ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική,
την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία,
το μάνατζμεντ, τη στρατηγική, τη γεωπολιτική,
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »Stergios Kaprinis: Τη λένε Λαδοξέρα επειδή το πετρέλαιο αναβλύζει από μόνο του. Όσο θυμάμαι τη δεκαετία του '90 που διάφοροι επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί μάς κορόιδευαν όταν λέγαμε πως το λογικό, σύμφωνα με τη γεωλογία, είναι το Αιγαίο να έχει πολύ πετρέλαιο, θυμώνω πάρα πολύ. [Αέναη επΑνάσταση]by Sophia Ntrekou.gr Αντλήθηκαν πληροφορίες απόwww.lygeros.org 6165) Το θέμα της επεκτατικής πολιτικής. Perfection 11 7 7/2010. Le problème de la politique expansionniste. En. The issue of the expansionist policy. 7689) Όταν τα νησιά δείχνουν τα μονοπάτια. (ποίημα). Perfection 12 7 7/2011. Quand les îles montrent les sentiers. (poème). 7700) Η Ζουράφα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ. Perfection 12 7 7/2011. Zourafa, la force du point dans la ZEE. 12251) Λευκές βραχονησίδες. (ποίημα). Perfection 14 5 5/2013. Στο Λιμανάκι 12252) (ποίημα). Perfection 14 5 5/2013. • Σαμοθράκη: Η ιερά νήσος - Γιώργος Λεκάκης, Θεσσαλονίκη, Ερωδιός 2006 σ. 412 • Σγοράφα ή Τζουράφα στο Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τομ.16ος, σελ.901 • Λευκές βραχονησίδες. 12251) (ποίημα). Perfection 14 5 5/2013. • Στο Λιμανάκι. 12252) (ποίημα). Perfection 14 5 5/2013. • Η πρώτη θάλασσα. 12243) (ποίημα). Perfection 14 5 5/2013. • ΤΑ 492 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ: Από τη μελέτη του Γεωργίου Γιαγκάκη «Η ΖΟΥΡΑΦΑ ΜΑΣ: Βορειοανατολικη νησαία προεξοχή της χώρας» 1996. • Το οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google. Πηγή

STILL GUARDING (GREECE - AEGEAN SEA - SAMOTHRAKI ISLAND) Φωτογραφία by KAROLOS TRIVIZAS
Still Guarding Greek Islands Samothraki (Samothrace) 
by Karolos Trivizas στο flickr.com/photos/karolos-trivizas

In a hill over an idyllic beach of the island of Samothraki, an old tank from the 2nd world war, firmly stands strong against time, still guarding the pass between the island and the mainland in the area of Thraki. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σε έναν λόφο πάνω από μια ειδυλλιακή παραλία του νησιού της Σαμοθράκης, ένα παλιό τανκ από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, στέκεται σταθερά ενάντια στον χρόνο, διατηρώντας ακόμα το πέρασμα μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής περιοχής της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: