Βίντεο αφιέρωμα στην Επέτειο του ΟΧΙ - Ο Άγνωστος Πόλεμος του ’40 στην Μηχανή του Χρόνου 28 Οκτωβρίου 1940 οι Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη και οι Δωσίλογοι


Βίντεο αφιέρωμα στο Έπος του '40
Εκπομπή η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Έρευνα - Συλλογή - Επιμέλεια των Videos

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων. O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: 

  • «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.

Βίντεο αφιέρωμα στην Επέτειο του ΟΧΙ

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Μια δημοσιογραφική προσπάθεια που ταξιδεύει στην ιστορία, διερευνά σημαντικά γεγονότα και παρουσιάζει άγνωστες πλευρές από την ζωή ανθρώπων που αξίζει να γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες τους. Μέχρι σήμερα η δημοσιογραφική ομάδα έχει παρουσιάσει στην τηλεόραση περισσότερα 250 ντοκιμαντέρ. Έχει λάβει το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την προαγωγή της Δημοσιογραφίας και στην Κύπρο έχει αναδειχθεί δύο φορές καλύτερη τηλεοπτική εκπομπή. Στο διαδίκτυο, στόχος είναι να παρουσιάζει σε 24ωρη βάση, πρωτότυπα δημοσιογραφικά θέματα και έρευνες χωρίς χρονικούς περιορισμούς και γεωγραφικές δεσμεύσεις. Διεύθυνση συντακτικής ομάδας: Χρίστος Βασιλόπουλος – Δημήτρης Πετρόπουλος

Βίντεο αφιέρωμα στο Έπος του '40 και στην Επέτειο του ΟΧΙ

Καλή Θέαση και βλέποντά τα, να ευχόμαστε για τους ήρωες
και τις ηρωΐδες εις ανάπαυσιν ψυχών και σωμάτων ✟ 🌿 †

Βίντεο «Επέτειος 28 Οκτωβρίου 1940»
ντοκιμαντέρ στην Μηχανή του Χρόνου
Δείτε το Βίντεο με κλικ στην φωτογραφία:

Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη - Η Μηχανή του Χρόνου
Ο Άγνωστος Πόλεμος του ’40 - Η Μηχανή του Χρόνου
Η μηχανή του χρόνου S05/E03 Ύψωμα 731
Η Μηχανή του Χρόνου - 28η Οκτωβρίου 1940
Η Μηχανή του Χρόνου «Η Γερμανική εισβολή στην
Ελλάδα - Η μάχη των οχυρών» 04 Απρ 2015
Επέτειο 28 Οκτωβρίου 1940 Η μηχανή του Χρόνου
Το χρονικό της κατοχής Α' - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι Δωσίλογοι πρωθυπουργοί της κατοχής
Τα ατιμώρητα ολοκαυτώματα στα
χωριά της Μακεδονίας» 18Φεβ2017
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΊΝΙ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΝ ΒΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ
ΠΡΩΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΏΣ ΤΟΥ
ΙΤΑΛΟΥ ΔΙΚΤΆΤΟΡΑ ΜΠΕΝΊΤΟ ΜΟΥΣΟΛΊΝΙ (ΝΤΟΎΤΣΕ).
Το κατοχικό δάνειο χορηγήθηκε στις αρχές της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα. Το ποσό του δανείου ανέρχεται σε 228 εκατομμύρια δολάρια (σημ. περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια) και χορηγήθηκε το 1944. Αποτελεί μέρος των μεταπολεμικών οικονομικών διεκδικήσεων της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας, μαζί με τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Η θεαματική εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου
και της ΝΕΤ μάς ταξιδεύει με τη μηχανή του χρόνου.
Σε αυτό το επεισόδιο όλα όσα αφορούν το τεράστιο
κατοχικό άτοκο δάνειο που συνέταξε η Ελλάδα
με τους Γερμανούς
την 01-01-1942

Δεν υπάρχουν σχόλια: