Χριστός Ανέστη στο Mall της Βηρυτού στο Λίβανο και στα Ελληνικά (βίντεο)

Beirut-City-Centre-Mall
Beirut-City-Centre-Mall

Αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία ορθοδόξων στο
εμπορικό κέντρο Mall στο Λίβανο (Βηρυτός), οι οποίοι
ανήμερα το Πάσχα, σηκώνονταν ένας-ένας όρθιοι κι 
έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη» και στα Ελληνικά!

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος επί χρόνια μαστιζόταν από αιματηρότατο 
εμφύλιο πόλεμο και συγκρούσεις μεταξύ θρησκευτικών ομάδων.  

Οι αδελφοί μας, στην Παλαιστίνη, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στην Συρία, έτσι προσεύχονται ανάμεσα σε αλλοθρήσκους, με πίστη και υπερηφάνεια που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί !!! Κάποιοι από εμάς τους χριστιανούς, ντρέπονται και ίσως να φοβούνται να πούν το «Χριστός Ανέστη» ακόμη και την ημέρα του Πάσχα. Χριστός Ανέστη στο πολυκατάστημα Mall, του πολύπαθου Λιβάνου από μια Ορθόδοξη μειοψηφία, που αψηφώντας τον κίνδυνο, υμνούν την Ανάσταση του Κυρίου.

Λίβανος – Βηρυτός εμπορικό κέντρο Πάσχα 2011. Ένα
εντυπωσιακό βίντεο από το αραβικό δορυφορικό κανάλι
SAT 7. Ιερό ρίγος, τα συμπεράσματα όμως δικά σας!


Η Βηρυτός είναι πρωτεύουσα του Λιβάνου. Είναι το κεντρικό λιμάνι και η μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου. Αποκαλούνταν και «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» λόγω της διεθνούς ατμόσφαιρας που τη διαπνέει.

Ο Λίβανος είναι χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Έγινε ανεξάρτητη στις 22 Νοεμβρίου 1943 μετά από εικοσάχρονη γαλλική κατοχή. Έχει συνολική έκταση 10.452 τ.χλμ. και πληθυσμό, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση του ΟΗΕ για το 2021, 6.769.000 κατοίκους (109η στον κόσμο). Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Βηρυτός.

Αρχηγός Κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσοι είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Από πλευράς γυναικών, δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όσες έχουν συμπληρώσει την στοιχειώδη εκπαίδευση και είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες. Απαγορεύεται να ψηφίσουν οι στρατιωτικοί.

Διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που κατάγονται από 
τον Λίβανο είναι μεταξύ άλλων ο Χαλίλ Γκιμπράν.

Επίσημη γλώσσα: Αραβικά
Υπάρχει και ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου

Ο πληθυσμός του Λιβάνου, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021, είναι 6.769.000 κάτοικοι, εκ των οποίων το 54% είναι μουσουλμάνοι (διαφορετικών δογμάτων) και το 40,5% χριστιανοί (επίσης πολλών διαφορετικών δογμάτων) μεταξύ των οποίων 3.674 Μάρτυρες του Ιεχωβά και το 5,5% Δρούζοι. 

Επίσημα αναγνωρίζονται 18 διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα

Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν το 27% του πληθυσμού ακολουθούμενοι από τους Σιίτες που αποτελούν το 24%. Οι Αλαουίτες αποτελούν το 3% του πληθυσμού της χώρας. 

Οι Μαρωνίτες χριστιανοί αποτελούν την σημαντικότερη πολιτικά ομάδα του Λιβάνου με 20% του συνολικού πληθυσμού. 

Ακολουθούν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας με 9% του συνολικού πληθυσμού, οι Μονοφυσίτες με 5%, οι Καθολικοί χριστιανοί με 4% και οι Προτεστάντες με 2%. 

Η θρησκεία είναι απαραίτητη καθώς χρειάζεται για όλους τους τομείς της καθημερινότητας ενώ όλες οι οικογενειακές υποθέσεις καθώς και η ζωή των πιστών ρυθμίζονται από τις θρησκευτικές κοινότητες που ανήκουν αφού δεν υπάρχει αστικό δίκαιο, ούτε επιτρέπονται πολιτικοί γάμοι ή άλλες πολιτικές πράξεις. 

Επιπλέον η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, στο δημόσιο, στα σχολεία και στην αγορά εργασίας γίνεται με βάση τις θρησκευτικές κοινότητες που ανήκουν οι πιστοί. Επίσης εκεί εδρεύει το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, γνωστό και ως AUB (American University of Beirut).

Ο πρόεδρος της χώρας πρέπει υποχρεωτικά 
πρέπει να είναι Χριστιανός Μαρωνίτης, 
ο πρωθυπουργός Σουνίτης Μουσουλμάνος, 
ο πρόεδρος της Βουλής Σιίτης Μουσουλμάνος 
και ο υπουργός εξωτερικών Ορθόδοξος χριστιανός. 

Οι θέσεις στο κοινοβούλιο καταλαμβάνονται κατά 50% από μουσουλμάνους και κατά 50% από χριστιανούς υποχρεωτικά. 

Στην κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο εκπροσωπούνται όλα τα 18 αναγνωρισμένα Μουσουλμανικά και χριστιανικά δόγματα καθώς και οι Δρούζοι όπως και στο δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας. 

Στις 13 Απριλίου 1975 ξέσπασε στο Λίβανο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ φαλαγγιτών (δεξιών χριστιανών) και αριστερών Μουσουλμάνων Παλαιστινίων που κράτησε ως τις 18 Οκτωβρίου 1976, οπότε υπογράφτηκε ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνέπειες του πολέμου αυτού, που επιδεινώθηκε με την επέμβαση συριακών και άλλων αραβικών δυνάμεων που υποστήριζαν τους Φαλαγγίτες, ήταν δυσμενείς. Ο πόλεμος αυτός κόστισε 6.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και καταστροφή πόλεων. Τον Ιούνιο του 1982 έγινε εισβολή Ισραηλινών, που κατέλαβαν το νότιο τμήμα της χώρας με σκοπό την εξόντωση των Παλαιστινίων. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν το 2000. Από τη Βικιπαίδεια


Περισσότερα: Χριστός ΑνέστηΠάσχα,

Δεν υπάρχουν σχόλια: