Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων στην Ελλάδα με την Μηχανή του Χρόνου (Video)

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών, Αθανάσιος Ρακιντζής
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών, Αθανάσιος Ρακιντζής 1.12.1960

Οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 χαρακτηρίστηκαν
από την έντονη ανοικοδόμηση ειδικά στις πόλεις.

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα προσπαθούσε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι οικοδόμοι αυξήθηκαν ραγδαία και εμφανίστηκαν σαν μια από τις πιο δυναμικές εργατικές ομάδες της εποχής.

Εκτός από το μεροκάματο, η οικοδομή τους εξασφάλιζε και πολιτική ασφάλεια, αφού για να δουλέψει κανείς στο γιαπί, δεν χρειαζόταν να επιδείξει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, το οποίο σε άλλες δουλειές ήταν υποχρεωτικό.

Το καλοκαίρι του 1960 η κυβέρνηση συζητούσε ένα νομοσχέδιο που έθιγε τους οικοδόμους, οι οποίοι την 1η Δεκεμβρίου κατέβηκαν σε απεργία.

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν η δυναμική καταστολή και οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Οι αρχές αιφνιδιάστηκαν από τη μαχητικότητα των διαδηλωτών που ξήλωναν ακόμα και τα πεζοδρόμια των δρόμων της πόλης και χρησιμοποιούσαν τις πέτρες σαν όπλα εναντίον αστυνομικών.

Τις επιχειρήσεις εναντίον των οικοδόμων συντόνιζε προσωπικά ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής των Αθηνών, Αθανάσιος Ρακιτζής. (Βλ. κεντρική φωτο)

Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων 1930 - 1967
Πρωτομαγιά στη Μηχανή του Χρόνου (Video)

Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων 1930 - 1967 Πρωτομαγιά στη Μηχανή του Χρόνου

Με ειδική επετειακή εκπομπή για την Πρωτομαγιά η «Μηχανή του Χρόνου» ερευνά την ιστορία της εργασίας στην Ελλάδα και ρίχνει φως στους αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες από τη δεκαετία του ’30 έως τα χρόνια της Χούντας.

Άθλιες συνθήκες, εξαντλητικό ωράριο, χαμηλά ημερομίσθια και απουσία κάθε ασφάλισης συνθέτουν το σκηνικό της εργασίας στην Ελλάδα, που υφίσταται τις συνέπειες του Κραχ και της πτώχευσης.

Η χώρα συγκλονίζεται από δυναμικές κινητοποιήσεις και η έκρηξη θα έρθει τον Μάιο του ’36 στη Θεσσαλονίκη, κατά τις αιματηρές συγκρούσεις των καπνεργατών με την αστυνομία.

Ο Επικός Επιτάφιος των Γιάννη Ρίτσου, Μίκη Θεοδωράκη τον ματωμένο Μάη του '36

Στην Κατοχή οι εργαζόμενοι μάχονται για την επιβίωσή τους. Έγιναν απεργίες για λίγα δράμια ψωμί και λάδι αλλά και μεγάλη κινητοποίηση για να μην πάνε οι Έλληνες ως εργάτες στα γερμανικά εργοστάσια. Ήταν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της παλλαϊκής αντίστασης εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι οικοδόμοι ξεκινούν απεργία με κυρίαρχο σύνθημα τη φράση «ξηλώστε τα πεζοδρόμια». Τα αιτήματά τους για εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος ταυτίζονται με το αίτημα για εκδημοκρατισμό της χώρας.

Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων 1930 - 1967
Η Μηχανή του χρόνου στην ΝΕΤ, 1 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: