Μάσκα Covid πιάστηκε σε ουρά ιππόκαμπου και Έλληνας φωτογράφος το απαθανάτισε στην Χαλκιδική (Βίντεο)

η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά με ένα
«κλικ» ανέδειξε τι συμβαίνει στις θάλασσες.

Υποψήφια για το πρώτο βραβείο στο Ocean Photography Awards 2021 είναι η φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά, η οποία απεικονίζει έναν ιππόκαμπο που στην ουρά του έχει πιαστεί μια προστατευτική μάσκα κατά της Covid-19.

Η εν λόγω φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες 3.500 και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year.

Τα βραβεία χωρίζονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει τον δικό της νικητή, καθώς κι έναν ακόμη νικητή με την καλύτερη φωτογραφία του event.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον βυθό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής*, όπου είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα.

Ένα κλικ ήταν αρκετό για να απαθανατίσει ο Νικόλας Σαμαράς μια συγκλονιστική και συνάμα θλιβερή φωτογραφία υποψήφια για το πρώτο βραβείο στο Ocean Photography Awards 2021.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον βυθό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και απεικονίζει έναν ιππόκαμπο στην ουρά του οποίου έχει σκαλώσει μια ιατρική μάσκα προστασίας. Σημάδι των καιρών.

Μιλώντας στο Grtimes o Νικόλας Σαμαράς είπε για τη φωτογραφία
«Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν».

Βίντεο: Ο φωτογράφος μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για τον διαγωνισμό, που καταγράφει τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εντός του έτους και αφορούν στις θάλασσες και τους ωκεανούς.


Στρατώνι: Η μόνη αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα

H λήψη χρονολογείται από πέρσι τον Αύγουστο με τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο να εξηγεί γιατί στο Στρατώνι. 
«Γιατί στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από τον Covid-19».

Αν και είναι από τους φωτογράφους που εργάζονται κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει ήδη σε Ινδονησία, Μαλδίβες, Μπαχάμες και Ερυθρά Θάλασσα, με πάνω από 80 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, ο ίδιος λέει: 
«πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει».

 


*Στρατώνι Χαλκιδικής

Το Στρατώνι είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Το 2011 αριθμούσε 1057 κατοίκους, που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία αλλά και σε αλιευτικά επαγγέλματα. Αποτελεί επίσης ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου. Η απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 98 χιλιόμετρα και από την έδρα του Δήμου 17.

Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Πολιτισμού. Στα τέλη Αυγούστου διεξάγονται κάθε χρόνο τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίσης στις 4 Δεκεμβρίου κορυφώνονται οι πενθήμερες εκδηλώσεις για την πολιούχο, Αγία Βαρβάρα. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης (Σ.Α. Στρατωνίου) αγωνίζεται A2 του πρωταθλήματος ανδρών.

Απαγόρευση κολύμβησης & αλιείας

Όπως δημοσιεύτηκε στο σχετικό ΦΕΚ, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Στρατωνίου από το 1980 απαγορεύονται η κολύμβηση και η αλιεία λόγω μόλυνσης των υδάτων. Η απαγόρευση αυτή αναφέρεται επίσης στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Ιππόκαμπος

Τον Νοέμβριο του 2007, κατά τη διάρκεια ελέγχου της επέκτασης του λιμένα των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων από καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης ανακάλυψε μια ευμεγέθη αποικία ιππόκαμπου.

Τον Φεβρουάριο του 2010 παρατεταμένη βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείλιση σε τοπικό φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων από το οποίο μεγάλες ποσότητες ιζημάτων κατέληξαν στα παράλια του χωριού, με συνέπεια ο πληθυσμός του θαλάσσιου αυτού οργανισμού να μειωθεί σημαντικά.

Το 2015 ο κ. Μεντόγιαννης ανέλαβε τη δημιουργία τεχνητού υποβρυχίου περιβάλλοντος, λόγω του οποίου η αποικία άρχισε να επανακάμπτει. Έκτοτε η ομάδα του παρακολουθεί στενά το θέμα.

Πληροφορίες: Documento, Cretalive ειδήσεις,
Πρώτο Θέμα - ειδήσεις, Έθνος.gr εφημερίδα,
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Πληροφορίες για την Ανατολική Χαλκιδική - Στρατώνι.
Εθνικό Τυπογραφείο. Βικιπαίδεια εγκυκλοπαίδεια, 
λιμενική αρχή Ιερισσού, διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας ΥΝΑΝΠ.


Βίντεο Η σπάνια μόνιμη «αποικία» Ιππόκαμπων στο Στρατώνι Χαλκιδικής: Πριν από 10 χρόνια μια παρέα καταδυτών εντοπίζει σε μια συγκεκριμένη μικρή θαλάσσια περιοχή στο Στρατώνι Χαλκιδικής, πλήθος Ιππόκαμπων. Από τότε όσες φορές και εάν καταδύθηκαν οι δύτες στο σημείο, οι μικροσκοπικοί αυτοί ιδιαίτεροι θαλάσσιοι δράκοι ήταν εκεί, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο ήρθαν να παρατηρήσουν από κοντά διακεκριμένοι επιστήμονες στο πρώτο Summer School που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 10 Μαΐου στο Στρατώνι. 

Την επιστημονική ευθύνη για το Summer School είχε ο Δρ. MiguelCorreia,MarineBiologist, MSc Marine Resources Biology and Management, PhD Marine Ecology, Project Seahorse Research Associate, C.C.M.A.R, Fisheries Biology and Hydroecology, του Πανεπιστημίου Universidadedo Algarve Campusde Gambelas, από την Πορτογαλία, με διεθνή αναγνώριση και ειδίκευση στη μελέτη των ιππόκαμπων παγκοσμίως. 

Κώστας Κατσιούλης, εκπαιδευτής καταδύσεων μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο. Βασίλης Μαντόγιαννης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου. Diogo Paolo, θαλάσσιος βιολόγος. Δρ. Miguel Correia, θαλάσσιος βιολόγος. ANA-MPAwebTV

























Ο ιππόκαμπος και η χειρουργική μάσκα στην Χαλκιδική













ΠερισσότερεςΕικόνες για Ocean Photography Awards 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: