Η πρώτη εκπομπή του Χατζιδάκι στο σχόλιο του Τρίτου: Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες το 1978


Η πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», του Χατζιδάκι με τίτλο
«Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες» το 1978

...χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο κορυφαίος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι και με το έργο του σημάδεψε τη νεότερη πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς ένωσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση.

Σφράγιζε με την παρουσία του το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όταν επί θητείας του (1975-1982) ως διευθυντής του σταθμού, ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του με βάση το όραμά του για τη μουσική στην Ελλάδα και μια νέα ραδιοφωνική έκφραση.

Στις 30 Απριλίου 1978 καθιερώθηκε η εβδομαδιαία εκπομπή πεντάλεπτων σχολίων του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο, τις Κυριακές το μεσημέρι, αναγνώσεις κειμένων από τον ίδιο, που με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό και συγχρόνως εύστοχο και καυστικό τρόπο σχολίαζαν την επικαιρότητα της εποχής και της σύγχρονης Ελλάδας.

Ακούστε την πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», με τίτλο «Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες» που μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις 30 Απριλίου 1978.

Ο Μάνος Χατζιδάκις επικοινωνούσε με ένα πλατύτερο κοινό και εκφραζόταν για την νεοελληνική κοινωνία μέσα από τα ραδιοφωνικά σχόλια στο Τρίτο με την χαρακτηριστική γλωσσική τους ατμόσφαιρα και την θεματολογία τους, από το 1978 έως το 1980. Στο έντυπο, που τυπωνόταν με ευθύνη του Τρίτου Προγράμματος εκείνα τα χρόνια, διαβάζουμε για το ύφος της εκπομπής:

«Το πεντάλεπτο σχόλιο του Τρίτου κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι και την επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 8 βράδυ, δεν είναι πολιτικό, όπως νόμισαν μερικοί σαν το πρωτοαναγγείλαμε. Είναι η Πολιτική του Τρίτου πάνω στα διάφορα καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα του τόπου. Φυσικά το ύφος των σχολίων δεν διεκδικεί βραβείο εκλαϊκευμένης έκφρασης, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει πως είναι δυσνόητο και βαρυσήμαντο. Απλούστατα, είναι ένα παιχνίδι εκφραστικό που φιλοδοξεί να παρέχει, να παρουσιάζει, με τρόπο ευχάριστο την κατά την κρίση του Τρίτου, σωστή άποψη του «θέματος». («Τρίτο Πρόγραμμα», τεύχος 2, 6-12 Μαΐου 1978). ertnews.gr 


Σαν άρχισα τα «Σχόλια» στο Τρίτο το '78, δεν είχα αποσαφηνίσει μέσα μου ούτε το ύφος της γραφής τους, ούτε καλά-καλά τους στόχους μου. Γνώριζα βέβαια πως θα' πρεπε να ξεκινήσω απ' την πραγματικότητα του τόπου μας, αλλά όχι με τον τρόπο της «βραδυνής» και «μεσημβρινής» παραδημοσιογραφίας - τρόπος και είδος γραφής που απεχθάνομαι από νέος και περιφρονώ.

Σχόλιο με σχόλιο λοιπόν σχημάτιζα τον τρόπο, τη γραφή και το επίπεδο μέσα απ' το οποίο έβλεπα τον νεοελλαδικό κόσμο μας και επικοινωνούσα ολοένα με ένα πλατύτερο κοινό ή καλλίτερα με ένα μεγαλύτερο κοινό, γιατί ποτέ είναι αλήθεια δεν υπήρξα κατάλληλος για το πλατύ κοινό. Φυσικά επικοινωνούσα με όλους, εκτός από τους παραδημοσιογράφους και τον αρμόδιο υφυπουργό - ανίκανους, για μια οποιαδήποτε επικοινωνία.

Αυτοί όμως ενοχλήθηκαν πολύ σαν συνειδητοποίησαν το γεγονός ότι επιτυγχάνετο επικοινωνία χωρίς τη συμμετοχή τους, χωρίς τα δημοσιογραφικά ή τα πολιτικά οφέλη, έτσι κι η αντίδρασή τους ήταν άμεση - ενορχηστρωμένη λασπολογία, «αγανακτισμένοι ακροατές», μηνύσεις και ένας υφυπουργός πιεζόμενος από την Κοινή, κοινότατη Γνώμη.

Το Τρίτο σταμάτησε τη λειτουργία του, σταμάτησαν και τα «Σχόλια». Για μιαν ακόμη φορά η ποιητική συνείδηση και η έκφρασή της καταδιώχθηκε και εξαναγκάστηκε στη σιωπή. Η έκδοση λοιπόν αυτών των «Σχολίων» ήταν επιβεβλημένη για να μην ξεχνάμε την αθλιότητα και τις οδυνηρές αλήθειες του καιρού μας και του τόπου μας.

Μάνος Χατζιδάκις, Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1980.
Από τον πρόλογο του βιβλίου, εκδόσεις Εξάντας.

«Τα Σχόλια του Τρίτου» με τα Χριστούγεννα του Μάνου Χατζιδάκι:
Ο μύθος των Χριστουγέννων και η σιωπηλή Γέννηση του Χριστού
https://www.sophia-ntrekou.gr/2020/12/xristougenna-Xatzidaki_25.html

Περισσότερα: Σχόλια του ΤρίτουΜ. Χατζιδάκις

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση











Δεν υπάρχουν σχόλια: