Άγιο Όρος Πίστη vs Επιστήμη για το εμβόλιο (Video)

Άγιο Όρος Πίστη vs Επιστήμη για το εμβόλιο

Άγιο Όρος: Πίστη vs Επιστήμη για το εμβόλιο

Οι γέροντες επικαλούνται πίστη στον Θεό
αλλά και στην επιστήμη και στο εμβόλιο

Η εξάπλωση της COVID-19 στα μοναστήρια του Αγίου Όρους ώθησε κάποιους μοναχούς να εμβολιαστούν. Ιερωμένοι που έχουν εμβολιαστεί διαχωρίζουν τα επιστημονικά ζητήματα από τα θεολογικά.

Στη χερσόνησο του Άθω ζουν περίπου 1.600 μοναχοί. Πολλοί δεν είχαν εμβολιαστεί καθώς εξαπλωνόταν η πανδημία. Το λοκντάουν κράτησε για τρεις μήνες μακριά τους επισκέπτες. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Άγιο Όρος με ράπιντ τεστ.

Τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 κρούσματα στο Άγιο Όρος. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε αρκετούς μοναχούς στην ουρά για το εμβόλιο. Όμως, σχεδόν 60% παραμένουν ανεμβολίαστοι και τα κρούσματα ανεβαίνουν μετά την άρση του λοκντάουν. 

Ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για κορονοϊό από γέροντες στον Άθω, σε ρεπορτάζ που μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς (Reuters). To Reuters είναι παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.


Ιερωμένοι που έχουν εμβολιαστεί, διαχωρίζουν
τα επιστημονικά ζητήματα από τα θεολογικά.


Photos via Reuters 

O πατήρ Μακάριος, 70 ετών, από την Σκήτη Μαρούδα, νόσησε με κορονοϊό το περασμένο καλοκαίρι και τώρα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για να προστατευθεί από τον COVID-19, στο κέντρο υγείας των Καρυών - διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους, στις 17 Νοεμβρίου 2021.


Στο παρεκκλήσι ενός μοναστηριού στο Άγιο Όρος της Ελλάδας, ο πατήρ Μακάριος διαβάζει το Ευαγγέλιο ενώ τελεί την Θ. λειτουργία, λίγο πριν προσέλθει στον εμβολιασμό για κορωνοϊό.

Ο 70χρονος μοναχός λέει ότι «πλησίασε τον θάνατο» όταν κόλλησε COVID-19 και ξέρει να διαχωρίζει τη θρησκεία από την επιστήμη.

«Είχα κάποιες σκέψεις για το αν (ο εμβολιασμός) χρειάζεται. Φυσικά έχουμε πίστη στον Θεό και ο Θεός μας προστατεύει», λέει. «Αλλά η επιστήμη είναι κάτι στα χέρια του Θεού, ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες ώστε να μπορούν να προστατεύσουν την ανθρωπότητα».

17 Νοεμβρίου 2021. O πατήρ Αναστάσιος και ο πατήρ Μάξιμος
κουβεντιάζουν μετά την λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου για
COVID-19 στο Άγιο Όρος. Picture taken November 17, 2021 via Reuters

Αστραπιαία εξάπλωση κρουσμάτων

Το Άγιο Όρος είναι ένας από τους πιο ιερούς θρησκευτικούς χώρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί αστραπιαία και γίνεται προσπάθεια για τον εμβολιασμό των περίπου 1.600 μοναχών στην κλειστή κοινότητα στη χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Εννέα έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας και πολλά από τα 20 μοναστήρια έχουν μολυνθεί. Όμως τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν περίπου στο 40% και η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας έχει κλιμακώσει το πρόβλημα στον δημοφιλή - για πολλούς επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο - προορισμό.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 100 κρούσματα, δήλωσε ο Γιώργος Μητελούδης, γιατρός στο κέντρο υγείας του Αγίου Όρους.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια κλειστή κοινότητα όπως ένα μοναστήρι, που είναι βασικά σαν οικογένεια. Είναι δύσκολο για τα μέλη της οικογένειας να προστατευτούν το ένα από το άλλο», είπε.


O πατήρ Μακάριος, 70 ετών, που νόσησε το περασμένο
καλοκαίρι με κορονοϊό και μόλις έλαβε την πρώτη δόση
εμβολίου Pfizer-Biontech, ψάλλει κατά την τέλεση της
λειτουργίας στην Σκήτη Μαρούδα. 17 Νοεμβρίου 2021.

70χρονοι γέροντες και απομακρυσμένα κελιά

Αφού είδαν άλλους να αρρωσταίνουν ή κόλλησαν οι ίδιοι τον ιό, τουλάχιστον 30 μοναχοί προσήλθαν για να εμβολιαστούν αυτόν τον μήνα. Πολλοί από αυτούς που ζουν στον Άθω είναι ηλικίας άνω των 70 ετών και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην κοινότητα.

«Στο Άγιο Όρος οι γέροντες λέγονται γέροντες, οι σεβαστοί γέροντες, είναι οι οδηγοί της πνευματικής ζωής στο Άγιο Όρος. Μεταβιβάζουν την προσωπική τους πνευματική σοφία και εμπειρίες, ακόμη και την αγιότητά τους, και οφείλουμε να τους προστατεύουμε», είπε ο Μητελούδης.

Με ηλικία άνω των 1.000 ετών, το αυτόνομο ορθόδοξο πνευματικό κέντρο διαθέτει πολλές μικρές κατοικίες (κελιά) πέρα από τα μοναστήρια του, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των λοιμώξεων.

Το Άγιο Όρος περικλείει μια ολόκληρη χερσόνησο που «προεξέχει» στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε γυναίκες και παιδιά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και αρκετοί διάσημοι έχουν έρθει για προσκύνημα εδώ.

Η χερσόνησος του Άθω έκλεισε για τους εξωτερικούς επισκέπτες επί τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του τελευταίου lockdown, ενώ άνοιξε ξανά τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν απαιτείται μόνο rapid test για την είσοδο.

Ωστόσο, τα κρούσματα στην Ελλάδα κατέγραψαν νέα ρεκόρ αυτόν τον μήνα και τα νοσοκομεία είναι και πάλι υπό πίεση, ειδικά στο βορρά.


O πατήρ Παχώμιος, 88 ετών, από τη Μονή Παντοκράτορα,
λαμβάνει δόση του εμβολιου Pfizer-BioNTech για COVID-19,
στις Καρυές, στις 16 Νοεμβρίου 2021. Φωτο από Reuters

Θρησκεία και Επιστήμη

Για κάποιους στο Άγιο Όρος, οι εμβολιασμοί ήταν ένας αγώνας μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.

Ο πατέρας Μακάριος λέει ότι οι άνθρωποι ζητούν τη γνώμη των γερόντων.

«Έρχεται (ο κόσμος) και ρωτάει τους ιερείς. Οι ιερείς έχουν άποψη για πνευματικά θέματα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ιατρικά θέματα, δεν είμαστε ενημερωμένοι, δεν είμαστε μορφωμένοι, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Οι γιατροί, όσο αυτοί μπορεί, να μας πουν τις απόψεις τους και νομίζω ότι αυτές είναι πιο έγκυρες από τις απόψεις ενός ιερέα για αυτά τα θέματα», είπε.

Όμως ο πατέρας Επιφάνιος, που ήρθε στο κέντρο υγείας για τον τρίτο του εμβολιασμό, δεν είχε αυτό το δίλημμα.

«Τα φάρμακα είναι φάρμακα, δεν είναι ιερό νερό, προσπαθούν να θεραπεύσουν την υγεία των ανθρώπων όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ελπίζω ο Θεός να φωτίσει τους επιστήμονες ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους με αυτό το εμβόλιο», είπε.


Ο πατήρ Παύλος, 49 ετών, νόσησε το περασμένο καλοκαίρι
με COVID-19) και έλαβε πριν από μερικές ημέρες την πρώτη
δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech. Εδώ στην Σκήτη Μαρούδα
(Αγίου Ανδρέα) μέσα στην τραπεζαρία στις 17 Νοεμβρίου 2021.


Moναχοί περιμένουν για να εμβολιαστούν για τον COVID-19
στο κέντρο υγείας στις Καρυές, στις 16 Νοεμβρίου 2021 Reuters

Πηγές: Reuters 23/11/2021,
huffingtonpost.gr, news247.gr,
inewsgr.com, sophia-ntrekou.gr.
Φωτογραφίες από Reuters
Videos από www.youtube.com

Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

ΠερισσότεραΆγιον ΌροςΚορωνοϊός [Covid-19]

Βίντεο: Η μεταφυσικοποίηση του εμβολίου είναι μορφή
κοινωνικής παράνοιας - π. Νικόλαος Λουδοβίκος

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ 10-11-2021 Ο ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια: