Εκεί όπου ο Χριστιανισμός έχει κόστος - Σφαγή στο Μπεσλάν 2004

Photo Musa Sadulayev Beslan Orthodox cross
AP Photo / Musa Sadulayev

Φωτογραφία από μια νέα κοπέλα, την Βικτόρια Κτσογιέβα, που επέζησε από την πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών στο ρωσικό σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2004. 

Η δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Νότιο Διαμέρισμα. Πρωτεύουσά της είναι το Βλαντικαβκάζ (311.693 κάτοικοι - απογρ. 2010) kai συνορεύει με τις Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, Τσετσενία και Σταυρούπολη.

Η Βικτόρια Κτσογιέβα, τραυματία μαθήτρια που δραπέτευσε από το κατασχεμένο ρωσικό σχολείο, κρατά ένα σταυρό στο χέρι της σε ένα νοσοκομείο στο Beslan της Βόρειας Οσετίας της Ρωσίας την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η Ρωσία σημάδεψε την τρίτη επέτειο της τραγωδίας του Μπεσλάν, όπου σκοτώθηκαν 330 θύματα, περισσότερο από τα μισά παιδιά. Με μάσκες, βαριά οπλισμένοι μαχητές κατέλαβαν περίπου 1.200 ομήρους που είχαν έρθει σε ένα σχολείο στη μικρή νότια πόλη για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γνώσης, την πρώτη μέρα του σχολείου.

Σοφία Ντρέκου: Εκεί όπου ο Χριστιανισμός έχει κόστος
και Αλήθεια... Δεν είναι εύκολο να είσαι Χριστιανός.

Η Σφαγή στο Μπεσλάν

Photos of the victims at Beslan school number 1
From top left clockwise: the building of school No. 1 in 2008, 
the Orthodox cross in the gymnasium in memory of the victims, 
the "Tree of Sorrow" memorial cemetery, photos of the victims

From Beslan school siege - Wikipedia

Ως Σφαγή στο Μπεσλάν είναι γνωστή η δολοφονία τουλάχιστον 385 ανθρώπων σε σχολείο του Μπεσλάν, το Σεπτέμβριο του 2004.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 μια ομάδα τρομοκρατών, την οποία αποτελούσαν κυρίως άτομα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία, και οι οποίοι είχαν σταλεί από τον Τσετσένο οπλαρχηγό Σαμήλ Μπασάγεφ που απαιτούσε το τέλος του πολέμου στην Τσετσενία, κατέλαβε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν [School Number One (SNO)], στη Βόρεια Οσετία, και πήρε ομήρους περισσότερους από 1,100 ανθρώπους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, και ενώ συνεχιζόταν η ομηρία, δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες όμηροι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

Beslan school hostage crisis or the Beslan massacre
Beslan school hostage crisis or the Beslan massacre

Η τραγωδία είχε ποικίλες επιπτώσεις στη Ρωσία και οδήγησε σε σειρά αλλαγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τις οποίες ενισχύθηκαν οι εξουσίες του Κρεμλίνου και του Ρώσου προέδρου και οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House, μετέτρεψαν τη Ρωσία σε ένα ανελεύθερο αυταρχικό κράτος.

Ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι ήταν οι τρομοκράτες και αν κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ούτε πως σχεδιάστηκε η επίθεση ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες.

Έντονη ήταν επίσης η κριτική που ασκήθηκε στη ρωσική κυβέρνηση για παραπληροφόρηση και λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης καθώς και για πιέσεις που ασκήθηκαν στους δημοσιογράφους που έφτασαν στην πόλη για να καλύψουν το γεγονός και για τη χρήση από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων υπερβολικής βίας.

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα: ΚόσμοςΣ.ΝτρέκουΠολιτικήΜεταστροφές

Δεν υπάρχουν σχόλια: