Η ιστορική Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά Δεκαπενταύγουστο έπειτα από 88 χρόνια στην Τραπεζούντα του Πόντου (βίντεο)


Η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον
Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια.

Η ιστορική Θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Παναγίας
Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, προεξάρχοντος
του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία «Άξιος, Άξιος». Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.

Στον αύλιο χώρο βρίσκονται περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία θα εισέλθουν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.

Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για ιστορικό γεγονός:

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας, προσωπικό για εμένα που έρχομαι από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψω τις μνήμες των προγόνων μας, να τελέσω την Θεία Λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Να συνδέσω το σήμερα με το χθες, να δοξολογήσουμε όλοι μαζί τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία, την οποία επεφύλαξε στη δική μας τη γενιά. Και να ευχαριστήσουμε επίσης την Παναγία, την Θεοτόκο Μαρία, η οποία θα μας υποδεχθεί στο ιστορικό Μοναστήρι της και επικαλούμαι αυτή την στιγμή την χάρη της και την προστασίαν της για όλο τον Γένος μας, για όλο τον κόσμο, για την χώρα αυτή στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και επαναλαμβάνω, για όλο τον κόσμο.

Είμαι πολύ συγκινημένος, πολύ χαρούμενος όπως ασφαλώς και όλοι εσείς που ήρθατε από την Ελλάδα, από την Ρωσία, οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας που έχουμε τόση ευλάβεια και σεβασμό στην μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αύριο θα ζήσουμε μια ιστορική ημέρα και θα μεταφέρουμε στα σπίτια μας ο καθένας, εγώ στο Πατριαρχείο μας και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο την χάρη αυτού του θεομητορικού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά».

Κυριακή, 15 Αυγ 2010
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε βίντεο ►►►►►►►
Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά είναι χριστιανικό μνημείο της Τουρκίας, (ποντιακά: σου Μελά, από το όρος Μελά), είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα (πόλη της Μικράς Ασίας (Πόντος) στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, στη σημερινή Τουρκία), σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Η προέλευση τού ονόματος προέρχεται από τη Λαζική λέξη σούμελα [sumela], που σημαίνει αγία Τριάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απρόσιτες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα.

Η Τραπεζούντα η ωραιότερη πόλη του Πόντου, η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, το τελευταίο καταφύγιο του Ελληνισμού, είναι πόλη της Μικράς Ασίας (Πόντος) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη σημερινή Τουρκία. 

Ιδρύθηκε το 756 π.Χ. από Ίωνες αποίκους κατά την Αρχαιότητα, ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και το ελληνικό στοιχείο αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα. Η πόλη έχει κτίσματα από διάφορες εποχές. 

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Περισσότερα: Θεομητορικά, Μικρά Ασία, Πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια: