Ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για Θεία Κοινωνία και κορονοϊό: Σεβόμαστε την Ιατρική

Bartholomew I of Constantinople

Ανακοίνωση της Αγίας 
και Ιεράς Συνόδου 
για τον κορωναϊό Covid-19

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλεί τους πιστούς να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις αποφάσεις των κρατών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για τον νέο κορωνοϊό συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στο επίκεντρο ετέθη η επέκταση του Covid-2019, καθώς και όλες οι εξελίξεις που συνδέονται με τον θανατηφόρο ιό.
Μεταξύ άλλων, το Φανάρι επεσήμανε ότι η Εκκλησία σέβεται την Ιατρική και κάλεσε τους πιστούς να τηρούν τις υποδείξεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών.
Στη σχετική ενημέρωση, μάλιστα, υπογραμμίστηκαν τα εξής:

Ἀνακοινωθέν Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου 
διά τόν ἰόν Covid-19 (κορωνοϊόν)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ανακοινωθέν

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό τήν προεδρεία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κορωνοϊού), με αίσθημα δε ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:

α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι "αντίδοτον του μη αποθανείν" και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία.

11 Μαρτίου 2020

Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ

Ἀρ. Πρωτ.: δ. ἀ. π.

Διαβιβάζοντες διά τῆς παρούσης τό, σήμερον (11ην Μαρτίου 2020) ἐκδοθέν, Ἀνακοινωθέν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου διά τόν ἰόν Covid-19 (κορωνοϊόν), παρακαλοῦμεν ὅπως χρησιμοποιήσετε αὐτό ὅπου δεῖ.

Ἐπί δέ τούτοις, εὐχόμενοι αἴσιον καί ὑγιές τό ὑπόλοιπον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, διατελοῦμεν μετά πατρικῶν εὐχῶν καί ἀγάπης ἀνυποκρίτου.

Ἐν Κῷ, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μητροπόλει, τῇ 11ῃ Μαρτίου 2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον

Προσφάτως, αντίστοιχη συνεδρίαση πραγματοποίησε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεφάνθη ότι «η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να καταστεί πηγή μετάδοσης ασθενειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωναϊού (Covid-19) στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 99, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης επιβεβαιώθηκαν ακόμη 10. Δύο εκ των ασθενών, μάλιστα, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείο Ρίου και ΑΧΕΠΑ.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Bartholomew I of Constantinople


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης, Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου, 29 Φεβρουαρίου 1940) είναι ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην Ίμβρο και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σε πανεπιστήμια της δυτικής Ευρώπης. Χρημάτισε διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και κατόπιν Χαλκηδόνος. 

Εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο 22 Οκτωβρίου 1991. Εκλέγεται
270ός Οικουμενικός Πατριάρχης ο από Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης έχει εργαστεί για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία παραδοσιακών τόπων χριστιανικής λατρείας στην Τουρκία, την προώθηση της ενότητας των Ορθόδοξων εκκλησιών και τη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στην Κρήτη, τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και την προστασία του περιβάλλοντος, δράση για την οποία έχει χαρακτηριστεί «πράσινος Πατριάρχης».

► Εδώ και αρκετά χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει κηρύξει την 1η Σεπτεμβρίου (την εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – «αρχή της Ινδίκτου») ημέρα προσευχής υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος. » Σεπτέμβριος: Αρχή της Ινδίκτου παγκόσμια ημέρα προσευχής υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος ΚΑΙ Εορτή των Φώτων και φυσικό περιβάλλον


Δεν υπάρχουν σχόλια: