Η Πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - The Fall of the Roman Empire (1964) η ταινία με ελληνικούς υπότιτλους

The Fall of the Roman Empire

Η αυλαία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έπεσε, όπως συνήθως λέγεται, στις 4 Σεπτεμβρίου 476, όταν ο νεαρός αυτοκράτορας Ρωμύλος Αυγουστύλος εκθρονίστηκε από τον Γότθο αρχηγό Οδοάκρο. Η ιστορική γραμμή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων έλαβε τέλος. Η αρχαιότητα είχε πεθάνει, ο Μεσαίωνας άρχιζε

Το 180 μ.Χ., κουρασμένος από τους μακροχρόνιους πολέμους, ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος συνάπτει ειρήνη με τους εχθρούς του. Ορίζει ως διάδοχό του τον στρατηγό και υιοθετημένο γιο του, Λίβιο και όχι τον βιολογικό του γιο του Κόμοδο. Το γεγονός πυροδοτεί αντιδράσεις εκ μέρους της συγκλήτου.

Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος κατακτά τις γερμανικές φυλές και προσπαθεί να επιβάλλει την Παξ Ρομάνα (Pax Romana* - Ρωμαϊκή Ειρήνη)*. Όμως, ο θετός του γιος ο Κόμοδος τον δηλητηριάζει και παίρνει τη θέση στον θρόνο. Ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στην δικτατορία του Κόμοδου είναι ο Λούσιος, ένας γενναίος στρατηγός.

1964 Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
The Fall of the Roman Empire, με υπότιτλους
σκηνοθεσία του Άντονι Μαν, Πρωταγωνιστούν:
Σοφία Λόρεν, Στίβεν Μπόιντ, Άλεκ Γκίνες.


Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι μια αμερικανική επική ιστορική δραματική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία Άντονι Μαν και παραγωγή Σάμιουελ Μπρόνστον, με σενάριο των Μπεν Μπάρζμαν, Μπαζίλιο Φραντσίνα και Φίλιπ Γιόρνταν.

Σύνοψη: Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος κατακτά τις γερμανικές φυλές και προσπαθεί να επιβάλλει την Παξ Ρομάνα. Όμως, ο θετός του γιος ο Κόμοδος τον δηλητηριάζει και παίρνει τη θέση στον θρόνο. Ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στην δικτατορία του Κόμοδου είναι ο Λούσιος, ένας γενναίος στρατηγός.

Τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χαρακτηρίστηκαν από την ηγεσία του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και τις μετέπειτα διαμάχες του γιου του, Κόμοδου, με τον νικηφόρο στρατηλάτη των λεγεώνων, Γάιο Λίβιο.

Η κόρη του Αυρήλιου Lucilla ήταν ερωτευμένη με τον Λίβιο, αλλά ο πατέρας της προτίμησε να την «εκχωρήσει» στον σατράπη της Αρμενίας Sohamus, για να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την ηγεσία της Ρώμης.

Ο Κόμοδος εξελίχθηκε σε ένα κακό Αυτοκράτορα με ελάχιστη αγάπη για τους λαούς της Αυτοκρατορίας, γεγονός που οδήγησε σε επαναστάσεις, πολέμους, έριδες, εμφύλιες συρράξεις και τελικά την σύλληψη του Λίβιου από τη φρουρά του Κόμοδου και οδήγηση του στην πυρά, με την κατηγορία της προδοσίας. Εκεί όμως, ο Κόμοδος, παρασυρμένος από το μονομαχικό του πνεύμα, ζητά από τον Λίβιο να αναμετρηθούν μία τελευταία φορά.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Το 1965 η ταινία τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής του Ντιμίτρι Τιόμκιν (Dimitri Tiomkin). Επίσης, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής.

Ο Dimitri Zinovievich Tiomkin (10 Μαΐου 1894, Κρεμεντσούγκ, Ουκρανία - 11 Νοεμβρίου 1979, Λονδίνο) ήταν Ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης μουσικής επένδυσης ταινιών. Εκπαιδεύτηκε κλασικά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, πριν από τη Μπολσεβίκικη Επανάσταση, μετακόμισε στο Βερολίνο και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη μετά τη Ρωσική Επανάσταση.

Πρόκειται για μια από τις πιο ακριβές παραγωγές του κινηματογράφου
Προϋπολογισμός: $19,000,000.00. Τζίρος: $4,750,000.00

Τα σκηνικά ήταν μεγαλοπρεπή και αληθοφανής. Πλήθος κομπάρσων
με ρούχα και εξοπλισμό εποχής. Ο ορισμός της υπερπαραγωγής

Τα αρχαία κτίρια της ρωμαϊκής αγοράς δημιουργήθηκαν κοντά στη Μαδρίτη. Μέχρι σήμερα, θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο κινηματογραφικό σετ, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες κάποιας ταινίας. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας και σε αυτά συμμετείχαν εκατοντάδες κομπάρσοι.

Η ταινία κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και η αμοιβή της Σοφία Λόρεν έφθασε το 1.000.000 δολάρια.

Σκηνοθέτης ήταν ο Άντονι Μαν και πρωταγωνιστής ο Στίβεν Μπόιντ, ο οποίος υποδυόταν τον Λίβιο.

Αρχικά ο ρόλος του είχε προταθεί στον Τσάρλτον Ίστον, αλλά παραιτήθηκε μόλις έμαθε ότι θα πρωταγωνιστούσε η Σοφία Λόρεν, καθώς δεν τη συμπαθούσε από παλαιότερη συνεργασία τους.

Στην αρχή της ταινίας εμφανιζόταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Άλεκ Γκίνες.

Σύμφωνα με το σενάριο, δηλητηριάστηκε από τον βιολογικό του γιο Κόμμοδο, επειδή αποφάσισε να χρίσει κληρονόμο τον υιοθετημένο γιο του, Λίβιο.

Μετά τον θάνατό του Αυρήλιου, την διακυβέρνηση της Ρώμης ανέλαβε ο Κόμμοδος ο οποίος δεν ενδιαφερόταν για τον λαό του και αποφάσισε να καταδικάσει την αδερφή του Λουσίλα σε θάνατο. Τότε ήρθε αντιμέτωπος με τον Λίβιο, σε μια αντιδικία που θα έκρινε τη μοίρα της αυτοκρατορίας.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1964. Παρά το εντυπωσιακό καστ, τα κοστούμια και τα σκηνικά, η ταινία απέτυχε εισπρακτικά. Μάλιστα, ήταν ο λόγος που ο παραγωγός, Σάμιουελ Μπρόνστον αναγκάστηκε να κλείσει την εταιρεία παραγωγής του.

Ο Μπρόνστον ήταν ανιψιός του Λέον Τρότσκι και είχε γυρίσει μεγάλες παραγωγές όπως «Ελ Σιντ», «Τζακ Λόντον» και «55 μέρες στο Πεκίνο».

O Άλεκ Γκίνες δήλωσε ότι δεν του άρεσε το σενάριο και είδε μόνο τα 20 λεπτά της ταινίας, ενώ ο Στίβεν Μπόιντ, που υποδυόταν τον Λίβιο, κατηγόρησε την αποτυχία της ταινίας για την πτώση της καριέρας του.

Δείτε ολόκληρη την ταινία ►►►►►►►





**Pax Romana (Ρωμαϊκή Ειρήνη) ήταν η μεγάλη περίοδος σχετικής ειρήνης και αμελητέας επέκτασης μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. Καθώς την καθιέρωσε ο Καίσαρας Αύγουστος καλείται μερικές φορές και Pax Augusta. Διήρκεσε περίπου από το 27 π.Χ. μέχρι το 180 μ.Χ..

Παρά τον όρο, η περίοδος δεν ήταν χωρίς ένοπλες συρράξεις, καθώς οι αυτοκράτορες συχνά έπρεπε να καταπνίγουν επαναστάσεις. Επιπλέον, τόσο συνοριακές αψιμαχίες όσο και κατακτητικοί πόλεμοι έλαβαν χώρα αυτή την περίοδο. Ο Τραϊανός έκανε σειρά εκστρατειών εναντίον των Πάρθων, ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος ξόδεψε σχεδόν όλη την τελευταία δεκαετία της εξουσίας του πολεμώντας γερμανικά φύλα.

Παρ' όλα αυτά καθώς το εσωτερικό της Αυτοκρατορίας έμεινε ουσιαστικά ανέγγιχτο από πολέμους, η Pax Romana ήταν μια περίοδος σχετικής ηρεμίας, στην οποία η Ρώμη δεν υπέστη ούτε μεγάλους εμφύλιους πολέμους, ούτε σοβαρές εισβολές. Κατά την περίοδο αυτή το ρωμαϊκό εμπόριο άνθισε, ανεμπόδιστο από πειρατές ή εχθρικά στρατεύματα.

Η Pax Romana έληξε το 180 μ.Χ. με τον θάνατο του Μάρκου Αυρήλιου.

Δείτε επίσης Κ.Π. Καβάφης - Στα 200 π.Χ. (ανάλυση)

Πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Map of the "barbarian" invasions by the Angles, Saxons, Jutes, Franks, Goths, Visigoths, Ostrogoths, Huns and Vandals of the Roman Empire showing the major incursions from 100 to 500 CE
Map of the "barbarian" invasions by the Angles, Saxons, Jutes, Franks,
Goths, Visigoths, Ostrogoths, Huns and Vandals of the Roman Empire
showing the major incursions from 100 to 500 CE. wikimedia

Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ή απλά Πτώση της Ρώμης ονομάζεται το σύνολο των γεγονότων που οδήγησε στην απώλεια του κεντρικού πολιτικού ελέγχου της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μια διαδικασία κατά την οποία η Αυτοκρατορία απέτυχε να επιβάλει την κυριαρχία της. Η Αυτοκρατορία έχασε ισχύ που της επέτρεπαν να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις δυτικές επαρχίες της.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί επικαλούνται παράγοντες όπως η αναποτελεσματικότητα και το μέγεθος του στρατεύματος, οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, η μείωση του πληθυσμού, η ισχύς της οικονομίας, η ικανότητα των αυτοκρατόρων, οι θρησκευτικές διαμάχες της περιόδου και η αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διοίκησης.

Οι βαρβαρικές επιδρομές συνέβαλαν επίσης στην εξασθένηση και την πτώση της Αυτοκρατορίας. Οι κλιματικές αλλαγές και τόσο οι επιδημίες διαδραμάτισαν επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Οι αιτίες της κατάρρευσης είναι κύρια θέματα
της ιστοριογραφίας του αρχαίου κόσμου.

Περισσότερες Ταινίες

Βιβλιογραφία:

• Πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: Diamond, Jared (Ιαν. 2011). Collapse. Penguin Books. σελίδες 13–14.
• Η αναμέτρηση δύο ετεροθαλών αδελφών που θα έκρινε την τύχη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Που τραβήχτηκε η φωτογραφία και ποιες ήταν οι συνέπειες για τους πρωταγωνιστές. mixanitouxronou.gr
• Pax Romana / Roman history. Encyclopedia Britannica, History
• Το οπτικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google.

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα Θέματα: Ελληνισμός, Ιστορία, Ταινίες



Δεν υπάρχουν σχόλια: