Ευαγγέλιο και Επανάσταση (video)

Georgios-Kranidiotis-arkadas-dimitris

Αν δεν αγωνιζόμαστε, ας έχουμε τουλάχιστον την
ευπρέπεια να σεβαστούμε αυτούς που το κάνουν
(Χοσέ Μαρτί, Κουβανός ποιητής, 1853 - 1895).

Ευαγγέλιο και Επανάσταση: Η κοινωνική επανάσταση, η ειδωλολατρία του Μαμωνά, η πραγμοποίηση και ο φετιχισμός του εμπορεύματος, η «δομική αμαρτία», η βία κ.α.

Ο Γιώργος Κρανιδιώτης και ο Δημήτρης Αρκάδας συζητούν για τους άξονες μιας ριζοσπαστικής χριστιανικής οπτικής και τους πολιτικούς όρους πραγμάτωσής της, επιχειρώντας να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

• Μπορεί να συνδυαστεί η θεολογία ως ο λόγος του Θεού με την προοπτική μιας βίαιης ανατροπής των δομών ενός κοινωνικού σχηματισμού;

• Είναι δυνατόν μια επανάσταση (ανάμεσά της και η Ελληνική) να εκφράζει δυναμικά το θέλημα του Θεού;

• Η Εκκλησία δύναται να προσλάβει ακόμα και τον μαρξιστικό αθεϊσμό;

• Ο χριστιανός οφείλει να παραιτηθεί αξιωματικά από τη χρήση της βίας;

Η συζήτηση έγινε στις 29 Μαρτίου του 2023 στον Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά που είναι ναός της υστεροβυζαντινής περιόδου και βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης, λίγο πιο κάτω από τα Αναφιώτικα.

Οι ομιλητές

Ο Γιώργος Κρανιδιώτης σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία – Παιδαγωγική – Ψυχολογία (ειδίκευση: Φιλοσοφία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Εργάζεται ως Παθολόγος - Επιμελητής Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Τζάνειο». Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο Δημήτρης Αρκάδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (1998) στο γνωστικό πεδίο της Ερμηνευτικής και Θεολογίας της καινής Διαθήκης. Επιστημονικός σύμβουλος στην εφημερίδα Ορθοδοξία.




Περισσότερα: ΒίντεοΘεολογίαΚοινωνίαΠολιτική

Μπροστά στο τέλος. Υπάρχει «ευθάνατος» θάνατος;
Georgios Kranidiotis | TEDxUniversityoftheAegean

Από την ομιλία δεν πετάς ούτε μία λέξη από τα λεγόμενα του εισηγητή. Είναι μια ελεύθερη και απροκατάληπτη ομιλία, οφειλόμενη στην ευρύτατη παιδεία του κ. Κρανιδιώτη.











Ο κ. Γιώργος Κρανιδιώτης, «Θεατροκρατία και
επαναστατική μάζα κατά τον Κώστα Παπαϊωάννου»


Κώστας Παπαϊωάννου, ο φιλόσοφος της συμφιλίωσης: 40 χρόνια από τον θάνατό του (1925- 1981). Εισήγηση του Δρ. Γιώργου Κρανιδιώτη στην διαδικτυακή διημερίδα "Κώστας Παπαϊωάννου, ο φιλόσοφος της συμφιλίωσης. 40 χρόνια από τον θάνατό του (1925-1981)" που διοργανώθηκε από το PPE Lab στις 15 και 16 Ιουνίου 2021.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου (16 Ιανουαρίου 1925, Βόλος – 17 Νοεμβρίου 1981, Μπομπινί) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, ιστορικός της τέχνης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι.











Αφιέρωμα: Σπυρίδων Κυριαζόπουλος. Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, Iερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, Φιλοσοφικός Κύκλος: Αφιέρωμα στον Νεοέλληνα φιλόσοφο Σπυρίδωνα Κυριαζόπουλο. Mίλησαν:

- Γιώργος Κρανιδιώτης, (ιατρός, πτυχιούχος Φιλοσοφίας): «Η φιλοσοφική θεολογία του Σπ. Κυριαζόπουλου».

- Γιάννης Ιωαννίδης (αρχιτέκτονας – μεταφραστής): «Ο Σπ. Κυριαζόπουλος και η κριτική του τεχνικού πνεύματος».

- Θεόδωρος Ζιάκας (μαθηματικός - ανεξάρτητος ερευνητής επί θεμάτων κοινωνικής οντολογίας): «Από την "πολιτική θρησκεία" στον χριστιανισμό».











Δεν υπάρχουν σχόλια: