5 Δεκ 2013

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με Κάλαντα, Τραγούδια, Ευχές και Βίντεο 🎄


🎄 Καλή Χριστουγεννιάτικη Θέαση 🎄
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η κ. Νεκταρία Καραντζή είναι ιεροψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους.

Από το 2012 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης μαέστρο, συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συναυλίες που επιχειρούν να εναρμονίσουν τον κόσμο της μουσικής της Δύσης με εκείνον της Ανατολής. Πρώτη τους κοινή καλλιτεχνική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα του 2013 και έφερε τον τίτλο «Ώρες».

Η απόλυτη Ορθόδοξη Ελληνίδα Ρωμηά.
Το θηλυκό αηδόνι της Πατρίδας!
Τυχεροί όσοι έχουν την τύχη
να την ακούν από κοντά
να δοξάζει το Θεό με το ταλέντο της.

Περισσότερα για την κ. Νεκταρία Καραντζή βλ. εδώ:
www.sophia-ntrekou.gr/2016/02/erws-anterws.html


«Ύμνοι και Κάλαντα» "Hymns and Carols" 
Christmas Byzantine Hymn by Nektaria Karantzi

Η Νεκταρία Καραντζή ψάλτρια κι ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής στο δίσκο με τίτλο «Ύμνοι και Κάλαντα». Πρόκειται για τα κάλαντα Χριστουγέννων Δωδεκανήσου, τη διασκευή και ενορχήστρωση των οποίων έκανε ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Στα Κάλαντα Χριστουγέννων Θράκης συμμετέχει το συγκρότημα «Γη και Θάλασσα», που ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική μουσική και παίζει με αρχαία ελληνικά όργανα. Στην ορχήστρα συνυπάρχουν, κατά κύριο λόγο, ο αρχαίος, ο βυζαντινός και ο παραδοσιακός ήχος. Αρχαιοελληνική λύρα, βαλίχα, πλαγίαυλος, κρουστά, πήλινη ταραμπούκα αλλά και κανονάκι, ο πρόγονος του αρχαίου «ψαλτηρίου», με το οποίο ο Προφητάναξ Δαβίδ συνόδευε τους ψαλμούς του.Ο κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και αρχιμουσικός. Κινείται ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού και τη διεύθυνση ορχήστρας. Οι διακρίσεις του σε διαγωνισμούς πιάνου, αλλά και οι σοβαρές σπουδές του σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα, όπως η Juilliard της Νέας Υόρκης, του άνοιξαν το δρόμο της μετέπειτα καριέρας του, από τα παιδικά του χρόνια. 

Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες. Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον Βλαντιμίρ Ασκενάζυ και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχμάνινοφ.

Βίντεο: Ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας και σύνθετης Βασίλης Τσαμπρόπουλος μιλάει για τον Sergey Rachmaninnov και χαρίζει δύο μοναδικές ερμηνείες σε έργα του μεγάλου Ρώσου μουσικού, συνθέτη και μαέστρου.
Βίντεο: O Βασίλης Τσαμπρόπουλος σε μια συζήτηση με τον Άγγελο Καλογερόπουλο μιλά για την ίδρυση Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια, αναφέρεται στην σχέση του με το πιάνο και την μουσική και εντοπίζει τις καλλιτεχνικές του επιρροές.

Καταθέτει τη γνώμη του για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το "βυζαντινό" μέλος, τη σχέση μουσικής και ποίησης, το τραγούδι, τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα, το ρόλο των μουσικών σχολείων. Υπερτονίζει την αξία του συνθέτη ενός έργου έναντι του εκτελεστών. Ενώ προχωρεί σε μια αντίστιξη της μουσικής ως μελωδίας-αρμονίας εν σχέσει με τα σύγχρονα ακροάματα. Ορίζει την Μουσική Σύνθεση ως μια αρχιτεκτονική διαδικασία (με σκοπό τη γέννηση ενός έργου) που προσβλέπει στην Ελευθερία της γραφής αφού, όμως, κατακτήσει τον Κανόνα.

Παίζει μεταξύ άλλων Chopin, Shostakovich, Rachmaninoff, αποδίδει εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και εξηγεί με βιωματική πειστικότητα ότι «Αυτό που αγαπάμε είναι αυτό που είμαστε».
Βίντεο: Παρακολουθούμε την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, που έγινε στην Χαλκίδα 8 Δεκεμβρίου 2013 με την συμμετοχή του Χρόνη Αηδονίδη της Νεκταρίας Καραντζή και της Χορωδίας «DE PROFUNDIS» υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της ΜΟΥΣΙΚΗΣ Σχολής «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» Λευτέρη Πνευματικού. Τηλεοπτική εκπομπή «ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΠΑ». Σε τρία μέρη.Nektaria Karantzi in christmas concert at the Monastery of blessed Elder Porfyrios (18.12.2011)Για τον κ. Χρόνη Αηδονίδη βλ. εδώ: «Χρόνης Αηδονίδης:
Η παραδοσιακή μουσική είχε στόχο να μην ξεχνάμε τα σημαντικά
www.sophia-ntrekou.gr/2014/02/Synenteyxi-Xroni-Aidinidi-28.1.2014 

«Γένεσις» Μουσικό πρόγραμμα στο κλίμα των Χριστουγέννων 
με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την Νεκταρία Καραντζή.Ευχαριστούμε την αγαπητή μας Νεκταρία Καραντζή, για την αποστολή της παρουσίασης του μουσικού έργου των Χριστουγέννων, στην ιστοσελίδα (www.sophia-ntrekou.gr) μας αγαπητοί αναγνώστες. Καλά Χριστούγεννα με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

«Γένεσις» στο Gazarte με Βασίλη Τσαμπρόπουλο & Νεκταρία Καραντζή. Δύο αναγνωρισμένοι αλλά εντελώς διαφορετικοί καλλιτέχνες σε μια απρόβλεπτη σύμπραξη.

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ μαζί με την ιδανική ερμηνεύτρια του θρησκευτικού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το κλίμα των Χριστουγέννων, σε δυο μοναδικές εμφανίσεις 19 και 26/12 / 2013 στο Gazarte. 


Από τον Bach έως τα παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα και από τις συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου έως τη βυζαντινή υμνωδία, ο μουσικός κόσμος της Δύσης συναντά την Ανατολή, με τον πιο ανατρεπτικά αρμονικό τρόπο, δίνοντας μια άλλη διάσταση στις γιορτινές βραδιές του Δεκεμβρίου.

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, η οποία έχει ήδη ηχογραφηθεί, αναμένεται να κυκλοφορήσει διεθνώς μέσα στο 2014 από τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία ECM, κορυφαία σήμερα στις παγκόσμιες πωλήσεις, με την οποία ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος διατηρεί μια πολυετή συνεργασία, έχοντας εκδώσει ήδη 6 επιτυχημένους δίσκους. Πληροφορίες εισιτηρίων: gazarte.gr «Γένεσις» στο Gazarte με Βασίλη Τσαμπρόπουλο & Νεκταρία Καραντζή 19 και 26 Δεκεμβρίου 2013.
Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: