5/12/13

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με την Ν. Καραντζή, τον Χρ. Αηδονίδη και τον Β. Τσαμπρόπουλο (Βίντεο)


Καλή Χριστουγεννιάτικη Θέαση 🎄
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η κ. Νεκταρία Καραντζή είναι ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους.

Από το 2012 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης μαέστρο, συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συναυλίες που επιχειρούν να εναρμονίσουν τον κόσμο της μουσικής της Δύσης με εκείνον της Ανατολής. Πρώτη τους κοινή καλλιτεχνική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα του 2013 και έφερε τον τίτλο «Ώρες».

Περισσότερα για την κ. Νεκταρία Καραντζή βλ. εδώ:
www.sophia-ntrekou.gr/2016/02/erws-anterws.html


Ο κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και αρχιμουσικός. Κινείται ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού και τη διεύθυνση ορχήστρας. Οι διακρίσεις του σε διαγωνισμούς πιάνου, αλλά και οι σοβαρές σπουδές του σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα, όπως η Juilliard της Νέας Υόρκης, του άνοιξαν το δρόμο της μετέπειτα καριέρας του, από τα παιδικά του χρόνια.


Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες. Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον Βλαντιμίρ Ασκενάζυ και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχμάνινοφ.

Βίντεο: Ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας και σύνθετης Βασίλης Τσαμπρόπουλος μιλάει για τον Sergey Rachmaninnov και χαρίζει δύο μοναδικές ερμηνείες σε έργα του μεγάλου Ρώσου μουσικού, συνθέτη και μαέστρου.


Βίντεο: O Βασίλης Τσαμπρόπουλος σε μια συζήτηση με τον Άγγελο Καλογερόπουλο μιλά για την ίδρυση Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια, αναφέρεται στην σχέση του με το πιάνο και την μουσική και εντοπίζει τις καλλιτεχνικές του επιρροές.

Καταθέτει τη γνώμη του για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το "βυζαντινό" μέλος, τη σχέση μουσικής και ποίησης, το τραγούδι, τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα, το ρόλο των μουσικών σχολείων. Υπερτονίζει την αξία του συνθέτη ενός έργου έναντι του εκτελεστών. Ενώ προχωρεί σε μια αντίστιξη της μουσικής ως μελωδίας-αρμονίας εν σχέσει με τα σύγχρονα ακροάματα. Ορίζει την Μουσική Σύνθεση ως μια αρχιτεκτονική διαδικασία (με σκοπό τη γέννηση ενός έργου) που προσβλέπει στην Ελευθερία της γραφής αφού, όμως, κατακτήσει τον Κανόνα.

Παίζει μεταξύ άλλων Chopin, Shostakovich, Rachmaninoff, αποδίδει εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και εξηγεί με βιωματική πειστικότητα ότι «Αυτό που αγαπάμε είναι αυτό που είμαστε».


Συνεχίζουμε με διάφορους Χριστουγεννιάτικους 
Ύμνους και Κάλαντα με την ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή.

Η Νεκταρία Καραντζή ψάλτρια κι ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής στο δίσκο με τίτλο «Ύμνοι και Κάλαντα». Πρόκειται για τα κάλαντα Χριστουγέννων Δωδεκανήσου, τη διασκευή και ενορχήστρωση των οποίων έκανε ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Στα Κάλαντα Χριστουγέννων Θράκης συμμετέχει το συγκρότημα «Γη και Θάλασσα», που ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική μουσική και παίζει με αρχαία ελληνικά όργανα. Στην ορχήστρα συνυπάρχουν, κατά κύριο λόγο, ο αρχαίος, ο βυζαντινός και ο παραδοσιακός ήχος. Αρχαιοελληνική λύρα, βαλίχα, πλαγίαυλος, κρουστά, πήλινη ταραμπούκα αλλά και κανονάκι, ο πρόγονος του αρχαίου «ψαλτηρίου», με το οποίο ο Προφητάναξ Δαβίδ συνόδευε τους ψαλμούς του.

«Ύμνοι και Κάλαντα» "Hymns and Carols
Christmas Byzantine Hymn by Nektaria Karantzi
Βίντεο: Παρακολουθούμε την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, που έγινε στην Χαλκίδα 8 Δεκεμβρίου 2013 με την συμμετοχή του Χρόνη Αηδονίδη της Νεκταρίας Καραντζή και της Χορωδίας «DE PROFUNDIS» υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της ΜΟΥΣΙΚΗΣ Σχολής «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» Λευτέρη Πνευματικού. Τηλεοπτική εκπομπή «ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΠΑ». Σε τρία μέρη.

Nektaria Karantzi in christmas concert at the Monastery of blessed Elder Porfyrios (18.12.2011)Για τον κ. Χρόνη Αηδονίδη βλ. εδώ: «Χρόνης Αηδονίδης:
Η παραδοσιακή μουσική είχε στόχο να μην ξεχνάμε τα σημαντικά
www.sophia-ntrekou.gr/2014/02/Synenteyxi-Xroni-Aidinidi-28.1.2014 

«Γένεσις» Μουσικό πρόγραμμα στο κλίμα των Χριστουγέννων 
με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο & την Νεκταρία Καραντζή.Ευχαριστούμε την αγαπητή μας Νεκταρία Καραντζή, για την αποστολή της παρουσίασης του μουσικού έργου των Χριστουγέννων, στην ιστοσελίδα (www.sophia-ntrekou.gr) μας αγαπητοί αναγνώστες. Καλά Χριστούγεννα με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

«Γένεσις» στο Gazarte με Βασίλη Τσαμπρόπουλο & Νεκταρία Καραντζή. Δύο αναγνωρισμένοι αλλά εντελώς διαφορετικοί καλλιτέχνες σε μια απρόβλεπτη σύμπραξη.


Ο διεθνούς φήμης πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ μαζί με την ιδανική ερμηνεύτρια του θρησκευτικού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το κλίμα των Χριστουγέννων, σε δυο μοναδικές εμφανίσεις 19 και 26/12 / 2013 στο Gazarte. 


Από τον Bach έως τα παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα και από τις συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου έως τη βυζαντινή υμνωδία, ο μουσικός κόσμος της Δύσης συναντά την Ανατολή, με τον πιο ανατρεπτικά αρμονικό τρόπο, δίνοντας μια άλλη διάσταση στις γιορτινές βραδιές του Δεκεμβρίου.


Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, η οποία έχει ήδη ηχογραφηθεί, αναμένεται να κυκλοφορήσει διεθνώς μέσα στο 2014 από τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία ECM, κορυφαία σήμερα στις παγκόσμιες πωλήσεις, με την οποία ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος διατηρεί μια πολυετή συνεργασία, έχοντας εκδώσει ήδη 6 επιτυχημένους δίσκους. Πληροφορίες εισιτηρίων: gazarte.gr «Γένεσις» στο Gazarte με Βασίλη Τσαμπρόπουλο & Νεκταρία Καραντζή 19 και 26 Δεκεμβρίου 2013.


Η «θρησκευτική μουσική» στην Ελλάδα

Δυστυχώς υπάρχει ακόμα πολλή γραφικότητα στο χώρο της λεγόμενης «θρησκευτικής μουσικής». Για να μη γίνει σύγχυση, δεν μιλώ για «ψαλτική», αλλά για τον ευρύτερο χώρο της θρησκευτικής μουσικής.

Για μουσική που επικαλείται θρησκευτική αναφορά, με πιο απλά λόγια, ή επικεντρώνεται και εμπνέεται από θρησκευτική θεματολογία. Και ας με συγχωρήσετε που θα μιλήσω έτσι, αλλά ελπίζω να κατανοήσετε ότι, όταν βλέπουμε κάτι που αγαπάμε πολύ, να υποβαθμίζεται στα χέρια κάποιων, θα πρέπει αν μη τι άλλο να μιλάμε. Ωραία η σιωπή ως αδιαφορία -ειδικά όταν ο λόγος μας πραγματικά δεν αξίζει να σκορπάται σε παρόμοιες περιστάσεις- αλλά η αδιαφορία, σε έναν κόσμο που αρέσκεται να πλάθει και να πιστεύει εύκολα σε μύθους -έστω κι αν κριθούν αμελητέοι- σκοτώνει.

«Με αφορμή αφιερώματα σε Γέροντες, Αγίους κ.ο.κ., κάποιοι εντελώς ξένοι από αυτό που ονομάζεται μουσική παιδεία, με αρκετά επίσης προβληματική συμπεριφορά και οι οποίοι τρέφουν ή τους τρέφουν αυταπάτες για την αξία τους, παριστάνουν τα λεγόμενα «καλά παιδιά» και επιδιώκουν πάνω στη μουσική που θα προβάλλουν ως "θρησκευτική" ή «με θρησκευτική χροιά» -με εντελώς λανθασμένο τρόπο- να αποκτήσουν απλώς (και μέσω αυτού του δρόμου) «όνομα" ...Τίποτε παραπάνω.

Μια τραγελαφική οφθαλμοφανής προσπάθεια να γίνουν, σε αυτόν τον κόσμο της ματαιότητας, απλώς «κάποιοι». Κι αν μελετούσαν, αν καθόντουσαν στα θρανία της συστηματικής μάθησης και «έκλιναν γόνυ» στην προσπάθεια, να έλεγες, χαλάλι...

Ζητούν όμως με ευκολία, πλαστά και γρήγορα ένα όνομα κενό, καθώς ούτε τη γνώση της μουσικής έχουν κατακτήσει, ούτε την ποιότητα αυτού που θα ήθελαν να εκπροσωπούν αναγνωρίζουν και τέλος εκβιάζουν τις ιδιότητες που θέλουν να τους προσάπτουν, είτε διαχέοντας τες με παιδαριώδη -κυριολεκτικά- δελτία τύπου, είτε με εκατοντάδες χιλιάδες πληρωμένα like σε ιντερνετικές σελίδες (ναι, για όσους δεν το ξέρετε ακόμα, τα likes υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, γι' αυτό κάποιοι βρίσκονται με αριθμούς «ακολούθων» που συναγωνίζονται τους Rolling Stones), είτε με ψεύτικα προφίλ που δημιουργούν οι ίδιοι για να αυτοσυγχαίρονται...!

Όλα ως εδώ θα ήταν ανώδυνα, απλώς γιατί ειναι οφθαλμοφανής η περίπτωσή τους. Οποιοδήποτε παραπάνω σχόλιο σίγουρα θα υποτιμούσε τη νοημοσύνη πολλών από εσάς που συχνά μιλάμε μέσα από αυτό το χώρο.

Δυστυχώς όμως μπορεί κανείς να παρατηρήσει γενικότερα, με αφορμή αυτό, ότι ο κόσμος τελικά δεν μπορεί πάντα να ξεχωρίσει. Γιατί δυστυχώς το κοινό αυτού που θα έπρεπε να ονομάζεται «θρησκευτική μουσική» στην Ελλάδα ή μουσική «με θρησκευτική αναφορά" ειναι απαίδευτο μουσικά για να εκτιμά αυτό το είδος και να αναγνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει ή πως εκπροσωπείται στο εξωτερικό σε ιδανικό επίπεδο. Εκτός ασφαλώς ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων που ειναι απλώς συνειδητοποιημένοι και μορφωμένοι ακροατές.

Οι περισσότεροι ακροατές που θα προσεγγίσουν ένα μουσικό υλικό θρησκευτικής «χροιάς», συνήθως ξεκινούν από τη θρησκευτική τους πίστη -την οποία ακριβώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι παραπάνω «επιτήδειοι»- και θα το κάνουν συχνά απλώς γιατί τους επαναπαύει η παρουσία του ονόματος του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου Αγίου ή ενός Αγγέλου στο όνομα ή το εξώφυλλο του δίσκου. Όχι γιατί γνωρίζουν απαραίτητα να το εκτιμούν μουσικά.

Είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούμε σε αυτή τη χώρα να ξεχωρίσουμε τα αυτονόητα. Είναι κρίμα τα αυτονόητα να γίνονται ζητούμενα και να χρειάζονται επεξηγήσεις. Είναι κρίμα οι προχειρότητες και οι γραφικότητες, παντός είδους, να συντηρούνται πίσω από θρησκευτικά προκάλυμματα.

Είναι το ίδιο κρίμα επίσης να μην εκπαιδεύουμε τα αυτιά μας, ώστε να ξεχωρίζουμε το αληθινό από το ψεύτικο. Κι αν όχι τα αυτιά μας, αρκεί συχνά το ένστικτο και η συνείδηση μας... Μια εκπαιδευμένη συνείδηση αναγνωρίζει τις υποκρισίες -σε όποιον χώρο αυτές κι αν βρίσκονται- από πολύ μακρια.»

Ευχαριστώ την κ. Νεκταρία Καραντζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: