27/10/17

Το Βλέμμα της εξοικείωσης με τον Θάνατο (+Βίντεο)


Σοφία Ντρέκου

Γερόντισσα, Σουλιώτισσα
Ελληνίδα μάνα
Καρυάτιδα, αρχόντισσα
γέννημα από Μουργκάνα.

Το θάνατο περιφρονεί
το φόβο και τον πόνο
ένα μονάχα να γενεί
θέλει, το λέει με τόνο!

να βρει ο τόπος λευτεριά
η ένδοξη πατρίδα
βίωσε «μαύρη» σκλαβιά
γίναν τα όμματα μαβιά
θάνατος με ...βολίδα !!!

Δεν έχει διαφορά αν είσαι έτοιμος να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς. Απλά κοιτάς τον θάνατο με παγερό βλέμμα, χωρίς συναίσθημα, με κόρη διεσταλμένη. Έτοιμη για ΟΛΑ! Η σφαίρα που θα έτρωγε εντός ολίγων ωρών η Ελληνίδα γερόντισσα δεν ήταν τίποτε μπροστά σε αυτό που έζησε εκείνη την στιγμή ο Γερμανός στρατιώτης!

«Και κοίταξαν τον θάνατο κατάματα... 
Κι ο Χάρος εφοβήθηκε από τέτοιο θάρρος!»

Το βλέμμα της αλήθειας, την ανάγκη να του μιλήσει. Να του πει για τα παιδιά που δεν γύρισαν, να του πει ότι και αυτός είναι όργανο, είναι παιχνίδι στα χέρια μισάνθρωπων και κάποτε θα μετανοιώσει όταν μάθει την αλήθεια, γιατί αυτή σπουδάζει την αλήθεια. Διδάσκει την Λευτεριά. 


Η ταινία «Το Μπλόκο» (1964)

Σημ.: Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Το Μπλόκο» (1964) του σκηνοθέτη Άδωνι Κύρου (18 Οκτωβρίου 1923 - 4 Νοεμβρίου 1985), εμπνευσμένος από τη μαζική εκτέλεση 176 Ελλήνων αγωνιστών από τους Γερμανούς στις 17 Αυγούστου 1944. Έλληνας σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος και θεωρητικός του κινηματογράφου. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Έλληνας μελετητής και θεωρητικός του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο. Ήταν επίσης παγκόσμια γνωστός με το ψευδώνυμο Ado Kyrou. Η σκηνή, που ξεκινάει μετά το 1:11:08 με ανατριχιάζει. Δείτε ολόκληρη την ταινία στο παρακάτω βίντεο πατώντας την εικόνα ή τον σύνδεσμο. Αθάνατη η μνήμη των Ελλήνων και Ελληνίδων Ηρώων μας!


Σχετικά επετειακά θέματα:

FaceBook

Δεν υπάρχουν σχόλια: