Η δικαιοσύνη του μεθυσμένου βασιλιά Φιλίππου Β' του Μακεδόνα

Philip II of Macedon

Μια φτωχή γυναίκα είχε καταφύγει στον βασιλιά Φίλιππο Β' τον Μακεδόνα (ήταν ο βασιλιάς που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό βασίλειο) για να βρει το δίκιο της, ενώ εκείνος αποτελείωνε το γεύμα του κι είχε πιει πολύ κρασί.

Ο Φίλιππος άκουσε την υπόθεσή της, αλλά δεν ικανοποίησε το αίτημά της. Φεύγοντας, λοιπόν, η γυναίκα εκείνη, του είπε:
– «Δεν θα παρατήσω την υπόθεσή μου. Θα κάνω έφεση.»
– «Και σε ποιον θα κάνεις έφεση;» ρώτησε με απορία ο μονάρχης.
– «Φυσικά στον βασιλιά Φίλιππο, αλλά όταν δεν θα είναι μεθυσμένος», αποκρίθηκε η γυναίκα.

Η γενναία απάντηση της φτωχής γυναίκας έκανε τον Φίλιππο να συνέλθει και να της αποδώσει αμέσως δικαιοσύνη.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας

Πίνακας Ζωγραφικής δια χειρός Διονυσίου Ζαχαρίου: «Ολυμπιάς, Φίλιππος Β' και Μέγας Αλέξανδρος»
Πίνακας Ζωγραφικής δια χειρός Διονυσίου Ζαχαρίου: 
«Ολυμπιάς, Φίλιππος Β' και Μέγας Αλέξανδρος»

Ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών (382 π.Χ. - 336 π.Χ.) ήταν Έλληνας βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. μέχρι τη δολοφονία του από τον Παυσανία, το 336 π.Χ.

Ήταν μέλος της δυναστείας των Αργεάδων των Μακεδόνων βασιλιάδων, τρίτος γιος του βασιλιά Αμύντα Γ' της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Γ'. 

Η άνοδος της Μακεδονίας, η κατάκτησή της και η πολιτική εδραίωση του μεγαλύτερου μέρους της Κλασικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Β' επιτεύχθηκε εν μέρει με την αναμόρφωση του μακεδονικού στρατού, ιδρύοντας την ξακουστή μακεδονική φάλαγγα που αποδείχθηκε κρίσιμη για την εξασφάλιση των νικών στο πεδίο της μάχης, την εκτεταμένη χρήση των μηχανημάτων πολιορκίας και τη χρήση αποτελεσματικών συμμαχιών διπλωματίας και γάμου.

Αφού νίκησε τις ελληνικές πόλεις-κράτη της Αθήνας και της Θήβας στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., ο Φίλιππος Β' ηγήθηκε της προσπάθειας για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας ελληνικών κρατών, γνωστό ως το Συνέδριο της Κορίνθου, με επικεφαλής τον ίδιο και στόχο τη διεξαγωγή εισβολής στην Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία της Περσίας. 

Ωστόσο, η δολοφονία του από έναν βασιλικό σωματοφύλακα, τον Παυσανία του Ορέστη, οδήγησε στην άμεση διαδοχή του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος θα εισέβαλε στην Περσική Αυτοκρατορία στη θέση του πατέρα του.

Λίγο πριν από την προβλεπόμενη εκστρατεία εναντίον της Περσίας, μία από τις κόρες του Φιλίππου παντρεύτηκε. Εν μέσω της γιορτής και της διασκέδασης, ο Φίλιππος δολοφονήθηκε από το μαχαίρι ενός από τους σωματοφύλακές του. 

Στον θρόνο της Μακεδονίας ανέβηκε ο 20χρονος Αλέξανδρος, ο γιος του, και για ένα διάστημα οι αντίπαλοι διοικητές στον στρατό του Φιλίππου ήλπιζαν ότι θα είχαν υπό τον έλεγχό τους τον νεαρό μονάρχη. Όμως τα έχασαν με την επιβλητική παρουσία και την αποφασιστικότητα του νεαρού βασιλιά όχι μόνο να συνεχίσει την επιθετική τακτική του Φιλίππου απέναντι στην Περσία, αλλά και να επεκτείνει την ελληνική επικράτεια στο απόλυτο όριό της.

Ο θάνατος του Αλεξάνδρου άφησε ένα κενό εξουσίας που κατέληξε σε πολυετή σύγκρουση και τελικά έστρωσε τον δρόμο για τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας.

Στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. οι ίντριγκες είχαν κοπάσει. Οι αντίπαλοι υπαρχηγοί του Αλεξάνδρου συνειδητοποίησαν ότι κανένας δεν μπορούσε να κυβερνήσει μόνος του την αχανή αυτοκρατορία που είχε κατακτήσει ο Αλέξανδρος με την κόψη του σπαθιού του.

Το 281 π.Χ. η επικράτεια του Αλεξάνδρου είχε διαμελιστεί σε τέσσερις μεγάλες περιοχές. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε ένα κενό εξουσίας που οδήγησε στην κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρώμη.

Πηγές

• Συλλογικό, Φίλιππος βασιλεύς Μακεδόνων, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1980
• N.G.L. Hammond, Φίλιππος ο Μακεδών, Μαλλιάρης Παιδεία Α.Ε., Θεσσαλονίκη, 1997

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Περισσότερες: Διηγήσεις, Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: