Ένα Adagio στον απομονωμένο κήπο του Τζιμ Μόρισον ~ Video Albinoni by Jim Morrison, The Doors A Feast Of Friends The Severed Garden

ΤΖΙΜ ΜΟΡΙΣΟΝ The Doors Jim Morrison

Γράφει η Σοφία Ντρέκου

«Η νύχτα είναι νέα φρέσκια και ξεκούραστη.
Δεν έχω λόγια να περιγράψω πώς είναι ντυμένη.»

Jim Morrison 🎂 8 Δεκεμβρίου 1943

3 Ιουλίου 1971 «έφυγε» με ένα αινιγματικό χαμόγελο
στο πρόσωπό του... ήταν μόλις 27 χρόνων .✟. 

Έγραψε και τραγούδησε αριστουργήματα...

Το 1971 ο Τζιμ Μόρισον αποφάσισε να αποφορτιστεί από το εναντίον του κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις ΗΠΑ και μαζί με τη σύντροφό του Πάμελα Κούρσον (1946-1974) εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να ασχοληθεί απερίσπαστος με την ποίηση. Ένα χρόνο πριν είχε κυκλοφορήσει η ποιητική του συλλογή «The Lord and Creatures».

Όμως, στις 3 Ιουλίου 1971 βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του διαμερίσματος, σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή του θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή. Τάφηκε στη «γωνιά των ποιητών» του ονομαστού παρισινού νεκροταφείου «Περ Λασέζ», κοντά στους Μπαλζάκ, Μολιέρο και Όσκαρ Γουάιλντ, Σοπέν.

Δείτε: Γιατί ο τάφος του Jim Morrison έχει Ελληνική επιγραφή «Κατά τον δαίμονα εαυτού»;

The Doors A Feast Of Friends: The Severed Garden
Jim Morrison & Adagio, Albinoni (Video & Ελληνικοί υπότιτλοι)

Πραγματικά ίσως ο χαρισματικότερος frontman στην παγκόσμια μουσική Ροκ σκηνή. Έγραψε και τραγούδησε αριστουργήματα. 

Απίστευτοι στίχοι στο «The Severed Garden - Feast Of Friends» και ένας από τους πιο ευρηματικούς ήχους από τον Τομάζο Αλμπινόνι (Tomaso Albinoni 1671-1751) που βγήκαν ποτέ. Ισορροπία ανάμεσα στο ψυχεδελικό ταξίδι και την αποτελεσματικότητα του pop τραγουδιού... και έτσι γεννήθηκε το φιλοσοφικό ροκ. Μάλλον έχουν «αδικηθεί» από το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένοι κυρίως με εφηβικό θηλυκό κοινό (όχι ότι είναι κακό, αλλά τους έχει κοστίσει).

Οι Doors άνοιξαν τον δρόμο σε πολλά μετέπειτα συγκροτήματα πχ. στην Ελλάδα βλ. «Πελόμα Μποκιού», Πουλικάκος, Σαββόπουλος κ.ά. 

Τα τραγούδια και οι στίχοι του Μόρρισον κρύβουν μια μελαγχολία που παραλληλίζονται με τον δικό μας Καρυωτάκη. Το σίγουρο είναι ότι ο Morisson ήταν άλλος ένας «καταραμένος ποιητής» του 20ου αιώνα.

Ο θαυμασμός του Τζιμ Μόρρισον για τον Μ. Αλέξανδρο, τον Πλούταρχο, Νίτσε ...είχε IQ 149, πως ο Morrison εμπνεύστηκε το όνομα The Doors

Στα τελευταία του γραπτά αναφέρει: «Ο θάνατος μας κάνει όλους αγγέλους και μάς δίνει φτερά εκεί που είχαμε ώμους λείους σαν τα νύχια του κορακιού» (Severed Garden), για να έρθει ήσυχα ο φυσικός του θάνατος στο μπάνιο του στο Παρίσι, με ένα αινιγματικό χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό του, για το πέρασμά του στην άγνωστη πύλη, όπως ο ίδιος είχε γράψει στο «The End», από τα πρώτα μακροσκελή ποιήματά του, που έθεσε τις βάσεις της ποίησης και του στοχασμού του: 
«Αυτό είναι το τέλος, μοναδικέ μου φίλε, το τέλος των αφελών σχεδίων μας και όσων ακόμη στέκονται [...] πονάω που σ' ελευθερώνω, μα ποτέ δε θα μ' ακολουθήσεις. Αυτό είναι το Τέλος», ή «Ω μεγάλε Δημιουργέ της ύπαρξης, δώσε μας μια ακόμη ώρα για να δοκιμάσουμε την τέχνη μας και να τελειοποιήσουμε τα λόγια μας. Ζούμε, πεθαίνουμε και ο θάνατος δεν είναι το τέλος». 

Στο βίντεο με αποσπάσματα από την ταινία του Όλιβερ Στόουν «The Doors» (1991) με πρωταγωνιστές τους Val Kilmer και Meg Ryan, ακούγεται η διασκευή ενός υπέροχου κλασσικού κομματιού του Tomaso Albinoni (1671-1751), «Adagio in G Minor» και σε υπέροχους στίχους του Jim Morrison που τους αφηγείται ο ίδιος, με τον τίτλο: «The Severed Garden». Μια κλασική μελωδία θλίψης, σήμα κατατεθέν του συναισθήματος της απώλειας, δοσμένη μέσα από τα μάτια, μίας από τις πιο χαρισματικές μουσικές μπάντες, που έχουν περάσει ποτέ... «The Doors»! 

Το «Αdagio - The Severed Garden - Feast Of Friends» που θα
ακούσουμε, αποτέλεσε ίσως το ρέκβιεμ της ζωής και του έργου του.

Το βίντεο (οι στίχοι είναι με ελληνικούς υπότιτλους) εμπεριέχει 
σκηνές από την ταινία «The Doors» (1991) του Όλιβερ Στόουν


Το Adagio είναι μουσικό τέμπο, το οποίο έχει μελωδικό χαρακτήρα. Το τέμπο (από τα Ιταλικά tempo=χρόνος) αποτελεί τον ρυθμικό χαρακτήρα, με τον οποίο πρέπει να εκτελεστεί ένα μουσικό έργο. Τα δύο βασικά αργά tempi είναι, όπως έρχονται από το Μπαρόκ (1600 - 1750): το Largο το οποίο έχει ρυθμικό χαρακτήρα και το Adagio μελωδικό.

Ο Τομάζο Τζιοβάννι Αλμπινόνι (ιτ. Tomaso Giovanni Albinoni, 8 Ιουνίου 1671 – 17 Ιανουαρίου 1751) ήταν Ιταλός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής. Η οργανική μουσική του θεωρείται πως επηρέασε το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο οποίος έζησε την ίδια περίοδο με τον Αλμπινόνι.

Το έργο «Αντάτζιο σε Σολ μινόρε» που αποδιδόταν στον Αλμπινόνι, στην πραγματικότητα είναι σύνθεση του Ιταλού βιογράφου και μουσικολόγου Ρέμο Τζιατσόττο (Remo Giazotto, 1910-1998). Ο Giazotto, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ενορχήστρωσε και συνέθεσε το έργο βασιζόμενος σε ένα μικρό κομμάτι χειρόγραφης παρτιτούρας του Αλμπινόνι, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του από την Σαξονική Κρατική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Κατόπιν, συνέθεσε το αντάτζιο βασιζόμενος στο αποσπασματικό θέμα του αποσπάσματος της παρτιτούρας. Κατοχύρωσε τα δικαιώματα και δημοσίευσε το έργο το 1958, με τον τίτλο «Αντάτζιο σε Σολ μινόρε για Έγχορδα και Όργανο, σε Δύο Θεματικές Ιδέες και Μπάσο του Τομάσο Αλμπινόνι» (Adagio in G Minor for Strings and Organ, on Two Thematic Ideas and on a Figured Bass by Tomaso Albinoni). Ο Giazotto δεν εμφάνισε ποτέ το απόσπασμα της παρτιτούρας, και δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταχώρηση της παρουσίας του στην συλλογή της Βιβλιοθήκης της Δρέσδης.

Η ανακάλυψη από τον μουσικολόγο Muska Mangano, τελευταίο βοηθό του Giazotto, μιας σύγχρονης αλλά ανεξάρτητης παρτιτούρας της μεταγραφής του μέρους του μπάσου και των έξι αποσπασματικών μέτρων του βιολιού «που φέρει στην πάνω δεξιά γωνία σφραγίδα που δηλώνει ξεκάθαρα την προέλευση από την Δρέσδη του πρωτότυπου από την οποία προήρθε», δίνει κάποια υποστήριξη στην αναφορά του Giazotto ότι πηγή του ήταν μια χειρόγραφη παρτιτούρα από τη Δρέσδη. Η συναίνεση των ειδικών είναι ότι το Αντάτζιο είναι σύνθεση του Giazotto, όποια και να ήταν η πηγή που τον ενέπνευσε.

Βιβλιογραφία: Michael Talbot, Tomaso Albinoni:
The Venetian Composer and His World,
Oxford University Press. 1994. wikipedia.org

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

ΠερισσότεραΜουσικήJim Morrison


Δεν υπάρχουν σχόλια: