Ο Χριστιανισμός ως επανάσταση και κοινωνική δικαιοσύνη


Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης (20 Φεβρουαρίου) καθιερώθηκε για την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή κοινωνία.

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Εκατομμύρια είναι οι αγωνιστές της ελευθερίας, του αγώνα κατά της φτώχειας, του αιτήματος για δικαιοσύνη.

Βασικότατη καμπή αυτή της αλλαγής υπήρξε μια «εισβολή στην ανθρώπινη ιστορία. Ποιά είναι;;;

Ο Χριστιανισμός ως επανάσταση


Η πίστη και ο αγώνας για τη βελτίωση του κόσμου μας και των συστημάτων του είναι αναμφισβήτητα καλή. Εκατομμύρια είναι οι αγωνιστές της ελευθερίας, του αγώνα κατά της φτώχειας, του αιτήματος για δικαιοσύνη. Ο κόσμος μας, ωστόσο, ελάχιστα έχει βελτιωθεί στο πέρασμα των αιώνων. Βασικότατη καμπή αυτή της αλλαγής υπήρξε μια «εισβολή στην ανθρώπινη ιστορία».

Η ζωή και το έργο του Χριστού πάνω στη γη. Για τους καλόπιστους ερευνητές ο Χριστιανισμός υπήρξε η πιο μεγάλη επανάσταση. Η πιο μεγάλη πνευματική επανάσταση.

Δεν παρουσίασε ένα επαναστατικό πρόγραμμα, για να αλλάξει το κοινωνικό ή πολιτικό κατεστημένο με εξωτερικές μεταρρυθμίσεις. Έριξε μέσα στην ανθρωπότητα ή μάλλον στις καρδιές, ένα σπέρμα επαναστατικό που θα τις αναμοχλεύει αδιάκοπα.

Δεν έφερε απλώς ένα νέο πρόγραμμα ζωής, έφερε μια καινούργια ζωή, δεν επεδίωξε να αλλάξει βίαια και βεβιασμένα συνήθειες εξωτερικές ή συστήματα κοινωνικά.

Θέλησε να αλλάξει όχι τα συστήματα, αλλά τους ίδιους τους ανθρώπους, να μεταμορφώσεις τις καρδιές και έτσι με νέους και αναγεννημένους ανθρώπους να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία.

Ήξερε πολύ καλά, ότι οποιαδήποτε αλλαγή, μεταρρύθμιση ή επανάσταση, που δεν αλλάζει και δε μεταμορφώνει τον άνθρωπο και δεν ανακαινίζει και δεν εξαγνίζει την καρδιά του, είναι ματαιοπονία και αυταπάτη. 

Χωρίς την επανάσταση μέσα στην καρδιά τα αποτελέσματα είναι επιφανειακά, προσωρινά και ασήμαντα. Το είδαμε αυτό σε πολλές «επαναστάσεις» ή «αλλαγές». Χωρίς μια διαδικασία αυτοαλλαγής, τα υποκείμενα της αλλαγής αλλοτριώνονται και τα επαναστατικά κινήματα μετατρέπονται σε αντιδραστικά.

Δεν ήταν, λοιπόν, επαναστατική η διδασκαλία του Χριστιανισμού και δεν ήταν επαναστάτης ο Χριστός; Μα η πρώτη λέξη που πρόφερε στην αρχή της δημόσιας δράσης Του, το πρώτο κήρυγμά Του, άρχισε με μια λέξη κατ’ εξοχήν επαναστατική: 

«Μετανοείτε» (Ματθ. δ' 17). Αλλάξτε, δηλαδή, νοοτροπία και ζωή. Κάντε στροφή εκατόν ογδόντα μοίρες και βάλτε νέες αρχές και κατευθύνσεις. Αρχίστε μια καινούργια ζωή.

πίνακας ζωγραφικής: The Sermon on the Mount   Sebastiano Ricci (Belluno 1659 - Venice 1734)
πίνακας ζωγραφικής: Η επί του Όρους Ομιλία
Σεμπαστιάνο Ρίτσι (Sebastiano Ricci 1659-1734)

Τι σημαίνει τώρα νέα ζωή για τον/την Χριστιανό/ή;

Τέτοια ζωή δε θα μπορούσε ούτε να τη φανταστεί κι ο πιο τολμηρός επαναστάτης του υλισμού. Μια ζωή αληθινά προοδευτική, ζωή αγάπης, δικαιοσύνης, αλήθειας, ελευθερίας, που και σήμερα, αν και πέρασαν δυο χιλιάδες χρόνια από τότε, για πολλούς είναι ασύλληπτη.

Είναι η νέα ζωή, που έφερε ο Χριστός στη γη, αληθινά επαναστατική και πρωτοποριακή, που όμοιά της δε γνώρισε ούτε θα γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

Μια ζωή απαιτητική, ριζοσπαστική, που αποστρέφεται τα ημίμετρα και τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις. 


Όσοι θέλουν να δουν αν ήταν αληθινά προοδευτική και ριζοσπαστική η διδασκαλία και η νέα ζωή που έφερε ο Χριστός στη γη, ας διαβάσουν προσεκτικά την περίφημη «επί του όρους ομιλία» Του. Δεν υπάρχει πιο επαναστατική διδασκαλία.

Αυτή έδωσε το σύνθημα και τη δύναμη για την αποτίναξη των δεσμών της αμαρτίας και κάθε τυραννίας. Εκεί μακαρίζονται και προβάλλονται προς μίμηση «οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην» (Ματθ. ε' 6) και όχι την αδικία, «οι ειρηνοποιοί» και όχι οι ειρηνοκάπηλοι. 

Προχωρεί από την επιφάνεια στο βάθος και χτυπάει το κακό στη ρίζα του, γιατί βλέπει πίσω από την πράξη την επιθυμία που κυοφόρησε μέσα στην καρδιά.

Δυστυχώς τα δυο χιλιάδες χρόνια που πέρασαν έχουν ξεθωριάσει πολλά πράγματα. Ο Χριστιανισμός έγινε για πολλούς κατεστημένο, ρουτίνα, άχρωμος και νεκρός τυπικισμός, αναιμική και ασπόνδυλη πίστη, χειρότερη και από την απιστία


Για άλλους είναι ένα ηρεμιστικό, ένα αναλγητικό για τις δοκιμασίες της ζωής. Άλλοι τον βλέπουν σαν ασφαλιστική εταιρεία ζωής αιωνίου.

Όλα όμως αυτά ποια σχέση έχουν με το Χριστιανισμό; Η απάθεια, η ακινησία και η μοιρολατρία μπορεί να έχουν σχέση με τις ανατολικές θρησκείες.


Αστρονομική, όμως, είναι η απόσταση, που χωρίζει από τη δυναμική θρησκεία του πιο μεγάλου πνευματικού Επαναστάτη, που «ήρθε να βάλει φωτιά στη γη» (Λουκ. ιβ' 49).

Από την αρχή ως το τέλος
το μήνυμα του Ευαγγελίου,
για εκείνους φυσικά
που το μελετούν
σοβαρά και υπεύθυνα,

Αυτή η πλευρά η ριζοσπαστική του Χριστιανισμού συχνά μάς διαφεύγει. Διαφεύγει όχι μονάχα από τους αρνητές ή τους πολεμίους της πίστης, αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους Χριστιανούς. 

Κάποτε όμως πρέπει όλοι να γνωρίσουμε το τόσο επίκαιρο και για την εποχή μας αφυπνιστικό μήνυμα του Χριστού.

Σχόλια στο Facebook του θέματος


Σοφία Ντρέκου 20 Φεβ 2019 · 20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε για την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Εκατομμύρια είναι οι αγωνιστές της ελευθερίας, του αγώνα κατά της φτώχειας, του αιτήματος για δικαιοσύνη. Βασικότατη καμπή αυτή της αλλαγής υπήρξε μια «εισβολή στην ανθρώπινη ιστορία. Ποιά είναι;;; δείτε εδώ: http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/05/blog-post_8827.html

Maria Samara: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πατέρας μου... Και ήταν ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε έμπρακτα για δικαιοσύνη, ελευθερία, αξιοπρέπεια... Σοφία να σε έχει καλά ο Θεός!!! (Τα τρία θαυμαστικά σημαίνουν -για μένα. - Εις το του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος)... το είχα διαβάσει στην δημοσίευση που είχες κάνει. Και ειλικρινά πιστεύω πως είναι καταπληκτικό! Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου θύμισε κάποιες σκέψεις του Όσκαρ Ουάιλντ στο "Εκ βαθέων", σχετικά με τον Ιησού Χριστό. Σε ευχαριστώ, για όλα όσα προσφέρεις!!! · 20 Φεβ 2019

George Spiropoulos · 23 Ιαν 2015: Το μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον στη σχέση Χριστιανισμού - Αριστεράς παρουσιάζει η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα το κίνημα για την «Θεολογία της Απελευθέρωσης». Είναι η πρώτη φορά ιστορικά όπου αριστερές δυνάμεις ενώνουν τις δυνάμεις τους με μερίδα της εκεί καθολικής εκκλησίας η οποία έχει προσχωρήσει στο κίνημα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των δικτατορικών καθεστώτων της εποχής. Οι ιερείς Όσκαρ Ρομέρο, Καμίλο Τόρες, Χουάν Ερντάντο Πίκο και λοιποί συντάσσονται στο πλευρό των αριστερών κινημάτων της εποχής από τη Βραζιλία και το Περού έως το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα. 

Οι λεγόμενοι «κόκκινοι» επίσκοποι που πολέμησαν στο πλευρό του Τσε Γκεβάρα, του Φαραμπούτο Μαρτί και των Σαντινίστας έδωσαν μια άλλη προοπτική στο ρόλο της θρησκείας και της σχέσης της με τον βαθιά θρησκευόμενο λαό. Στη Νικαράγουα με την επικράτηση του επαναστατικού κινήματος των Σαντινίστας για πρώτη φορά συμβαίνει το ιστορικό φαινόμενο. Η επαναστατική αριστερή κυβέρνηση των Σαντινίστας διορίζει 3 παππάδες υπουργούς της κυβέρνησης (προκαλώντας την έντονη αντίδραση και του Βατικανού αλλά και διαφόρων δογματικών σταλινικών της περιόδου στην Ευρώπη).

Η Εθνική Επαναστατική Διεύθυνση του F.S.L.N., επιστεγάζοντας μια πρωτοποριακή σύζευξη τονίζει σε κείμενο της: «Οι Χριστιανοί συντέλεσαν στην ανατροπή του Σομόζα σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο σε άλλο επαναστατικό κίνημα στη Λατινική Αμερική και ίσως σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό ανοίγει καινούργιες και ενδιαφέρουσες δυνατότητες συμμετοχής των Χριστιανών σε επαναστάσεις οπουδήποτε αλλού, όχι μόνο στη φάση της πάλης για εξουσία, αλλά και στη φάση της οικοδομής μιας νέας κοινωνίας».

Οι διορισμένοι υπουργοί της επαναστατικής κυβέρνησης των Σαντινίστας, παππάδες Μιγκέλ ντ' Εκσότο και Ερνέστο Καρντενάλ δηλώνουν πως: «η επανάσταση ενάντια στη φτώχεια, την αδικία, τους φόνους και τα βασανιστήρια, είναι χρέος κάθε πιστού. Μια κοινωνία δικαίου που στηρίζεται στις αρχές του σοσιαλισμού για παύση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο δεν διαφέρει σε τίποτα απ' όσα εμείς διακηρύττουμε στο ευαγγέλιο».

Τα παραπάνω απλά ως μια ιστορική ενημέρωση. Βεβαίως η πλειοψηφία της καθολικής εκκλησίας ακολούθησε τις εντολές του συντηρητικού Βατικανού και συνεργάστηκε ουκ ολίγες φορές ακόμα και με τους στυγνούς δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής. Πηγή: 23 Ιαν 2015

Βιβλιογραφία:
• «Ο Χριστιανισμός ως επανάσταση» Από το περιοδικό της
«Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης», φοιτητικού τομέα του
Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως. Πηγή
• Σχόλια στο Facebook του θέματος Πηγή: 23 Ιαν 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: