Σιχαίνομαι τον πολιτισμό: τα Φρικαλέα Καρούλια στο Άγιον Όρος

ΔΟΣ ΥΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ: Ακριβώς, επειδή τα κελιά
είναι απροσπέλαστα, τρόφιμα και λοιπά είδη ανάγκης
ανεβαίνουν σε ζεμπίλια. Φωτ.: Matt Fidler/ Getty/ Ideal

Τα φρικαλέα Καρούλια στο Άγιον Όρος
Οδοιπορικό στις απόκρημνες
σκήτες των ασκητών του Άθωνα
της Σοφίας Ντρέκου

Στην άνω φωτογραφία, ένας μοναχός που έχει ήδη πάρει τον ανήφορο για το απομονωμένο κελί του. Τα σκαλιά είναι πολλά, αλλά είναι ακόμη νέος. Τέτοιες αετοφωλιές είναι για αετούς. Βέβαια και οι αετοί στην αρχή είναι νεογέννητα αδέξια πουλάκια - αλλά μεγαλώνουν με τη βοήθεια του μπαμπά+της μαμάς (πνευματικών) και του Θεού που όλα τα τρέφει και τα αυξάνει κατά το άγιο θέλημά Του, φυσικά. 

Εκεί που οι μοναχοί ζουν κυριολεκτικά σε κελιά κρεμασμένα σε απόκρημνους βράχους, σα χελιδονοφωλιές, μακριά από την τάξη των μοναστηριών, ασκητικοί ως το τέλος της ζωής τους.

Τα Καρούλια είναι περιοχή στην έρημο του Αγίου Όρους που υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στην οποία βρίσκονται ησυχαστήρια της. Είναι συνέχεια από τα Κατουνάκια προς τη θάλασσα. Η περιοχή είναι βραχώδης, άνυδρος και ιδιαίτερα απόκρημνη. Υπάρχουν σπηλιές ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν από ασκητές και στην επέκτασή τους ενσωμάτωσαν αυτοσχέδια ησυχαστήρια.

φωτογραφίες είναι από τα Φρικαλέα ΚαρούλιαΟνομάζονται Καρούλια, καθώς λόγω της δύσβατης περιοχής, ο μόνος τρόπος προσέγγισης ήταν με καρούλια, όπου με δίχτυ ανέβαζαν ανθρώπους και υλικά. Σε όλη την περιοχή των Καρουλίων διασώζονται δεκαέξι και κατοικούνται δέκα από αυτά. Σήμερα κατοικούν δέκα γέροντες που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική, την ζωγραφική και άλλα εργόχειρα.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος έγραφε: «Είναι μια όψη της νοτιοδυτικής πλευράς του Αγίου Όρους, η πιο σκληρή κι απαρηγόρητη. Φρικαλέο λέγεται γιατί δημιουργεί πράγματι φρίκη στον προσκυνητή. Βράχοι θεόρατοι, πέτρινες πλαγιές, άγρια φαράγγια, ολόγυμνα, κατεβαίνουν προς τη θάλασσα και κόβονται απότομα φτιάχνοντας το αβυσσαλέο όριό της. Καλυβάκια απλά σε κάποια εσοχή ή εξοχή του βράχου, στεριωμένα σα φωλιές από πετροχελίδωνα, είναι τα ενδιαιτήματα των ερημιτών…» 

Όσοι έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος στο Άγιον Όρος, έχουν μείνει αποσβολωμένοι από την τραχύτητα και την αγριότητα της φύσης. Ακόμα δε περισσότερο, από τη διαβίωση εκεί των μονάχων, οι οποίοι κυριολεκτικά σαν τα άγρια πουλιά τ’ ουρανού κρέμονται απ’ τους βράχους, αντικρύζοντας καθημερινά το απόλυτο κενό. Η ζωή τους, συνεχής προσευχή και αγωνίας, χωρίς φαγητό, ξεκούραση και ανθρώπινες συνθήκες.

Ο Νίκος Καζαντζάκης στα Καρούλια του Αγίου Όρους το 1914

Οι γεροντάδες εκεί είναι πραγματικοί πένηδες και ασκητές. Χωρίς ρεύμα και τροφή έχουν σταυρώσει τις επιθυμίες τους προς Δόξαν Θεού! Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα πνευματικά καταφύγια... από τα τελευταία του κόσμου! Οι τελευταίοι «Μοϊκανοί...»

Τους αφιερώνω το ποίημα
«Σιχαίνομαι τον πολιτισμό»
της Σάνια Βόινοβιτς, 2012

Σιχαίνομαι τον πολιτισμό
με τις τράπεζες και τις τηλεοράσεις του 
με τα γυμνά κορίτσια που είναι μοντέλα
με την εκπόρνευση της γυναικείας υπόστασης
με την ταύτιση της ανδρικής απόστασης
με το χρήμα
με τις εφήμερες σχέσεις και τη βία
με την αθωότητα να πουλιέται 
για 30 αργυρά κέρματα
με το χρήμα να είναι το παν
με το να έχεις και να μην είσαι
με την επίσημη εκμετάλλευση του ανθρώπου
βάση του νόμου
με τη χυδαιότητα να βασιλεύει 
και την αρετή να παγώνει 
στους δρόμους σα ζητιάνα 

Σιχαίνομαι τον πολιτισμό
των τιμών χωρίς την αξία 
των ακριβών γούστων 
και των πεινασμένων παιδιών 
των βιβλίων με ωραία εξώφυλλα χωρίς
κανένα περιεχόμενο
των συγγραφέων που είναι φιγουρατζήδες
των γνώσεων χωρίς την παιδεία
των πουλημένων ψυχών 

Σιχαίνομαι τον πολιτισμό 
με τα σύνορά του και τα διαβατήριά του
με τα κράτη που εξασφαλίζουν να πεθάνεις
στον πόλεμο αλλά δε σου δίνουν ψωμί
με το ψέμα του που θέλει να περάσει
ως κορυφαία αλήθεια
με τη βρόμα των εργοστασίων του
όπου δουλεύεις 11 ώρες την ημέρα
με τα όπλα του που εφεύρεσε
με τους άνδρες που δεν είναι άνδρες πια
και τις γυναίκες που γίνανε βιτρίνες
της μόδας, της χαζομάρας και της ανίας
με τα παιδιά να παίζουν τα βίντεο- παιχνίδια
με το μακιγιάζ του, με την πούδρα του 
με όλα αυτά που κρύβουν τη σαπίλα του

Σιχαίνομαι τον πολιτισμό 
και αναζητώ μία σπηλιά
που θα μετακομίσω
όπου θα ζω σαν άνθρωπος
που έχασε όλα τα πολιτισμένα
και κέρδισε πίσω τον εαυτό του
καθαρό από τα δηλητήρια
της ψευδό- ανθρωπιάς
και της άνεσης χωρίς μέτρο.

Σάνια Βόινοβιτς 
15/10/2012


Με θαυμασμό μίλησε για τον τόπο αυτό κι ο Καζαντζάκης όταν 
επισκέφθηκε τα τρομερά ΚΑΡΟΥΛΙΑ του Αγίου Όρους το 1914


Η περιγραφή του για τους ασκητές, στα τρομερά Καρούλια: ΕΔΩ » 


Στις απόκρημνες σκήτες του Αγίου Όρους

Η διαβίωση σε μία σκήτη, είναι η εναλλακτική για έναν μοναχό του Αγίου Όρους που δεν θέλει να ζήσει την αυστηρή εκδοχή της μοναστικής απομόνωσης. Στις σκήτες αναπτύσσονται μικρές μοναστικές κοινότητες, σχετικής απομόνωσης, οι οποίες διοικούνται από γέροντες συμβούλους και εκτός από χειρωνακτικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, λαμβάνουν χώρα και μαθήματα αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής και μουσικής.

 Ο Άγιος Παΐσιος διηγείται την συνάντησή του με έναν από τους άγνωστους Αναχωρητές του Άθωνα και ο Αναχωρητικός μοναχισμός

Ωστόσο, το πιο απομονωμένο σημείο της χερσονήσου του Άθω είναι τα Καρούλια, εκεί που τα κελιά των μοναχών κρέμονται κυριολεκτικά από απόκρημνους βράχους που κοιτούν τη θάλασσα.

Μοναχοί κοιτάζουν έξω από το κελί τους, το οποίο κυριολεκτικά κρέμεται από τους βράχους στα Καρούλια του Αγίου Όρους. Φωτ.: Matt Fidler
Στην άνω φωτογραφία, μοναχοί κοιτάζουν έξω από το κελί τους, 
το οποίο κυριολεκτικά κρέμεται από τους βράχους στα Καρούλια 
του Αγίου Όρους. Πηγή και Φωτ.: εφημερίδα Guardian/Matt Fidler

Ακριβώς, κάτω από τα Κατουνάκια είναι χτισμένες 16 καλύβες, που προξενούν δέος στον επισκέπτη και αίσθημα πειθαρχίας, αλλά και πλήρους υπακοής των μοναχών -που επιλέγουν να ζήσουν έτσι- στον Θεό. Είναι ένας τρόπος απόλυτης συγκέντρωσης στην προσευχή, απόλυτης προσήλωσης στην πνευματικότητα ή για την ακρίβεια στην ουσία της, όχι στους τύπους.

Στις σκήτες αναπτύσσονται μικρές μοναστικές κοινότητες, σχετικής απομόνωσης, οι οποίες διοικούνται από γέροντες συμβούλους και εκτός από χειρωνακτικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, λαμβάνουν χώρα και μαθήματα αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής και μουσικής. Μικρή πολυτέλεια; Τσάι της γνωστής αγγλικής μάρκας "Twinings" στην κουζίνα του πατέρα Δαυίδ...

Τα οστά του μοναχού που κατοικούσε σε αυτό το κελί φυλάσσονται 
σε ασημένιο κουτί. Συνηθίζεται, ο μοναχός ακόμη και μετά 
τον θάνατο του να παραμένει στον χώρο που έζησε... Φωτ.: Matt Fidler 


ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Ο πατέρας Αρσένιος στην είσοδο του κελιού του. 
Δεν έχει φύγει από εκεί, εδώ και 64 χρόνια και πλέον είναι 
αρκετά ηλικιωμένος για να μπορέσει να κατέβει από τους βράχους 
που κυκλώνουν την απόκρημνη μοναστική κατοικία του.

Στην αυγή του 20ού αιώνα τριάντα ασκητές ζούσαν εδώ, σήμερα ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ δέκα και είκοσι...

by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση


ΠερισσότεραΆγιον Όρος, Καρούλια


Επιλεκτικά βίντεο για τα Φρικαλέα Καρούλια

Καρούλια Αγίου Όρους by Kostas Pappas












Βίντεο: τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μέγα»,
Με τίτλο: Ασκητές, οι Άγιοι του Αγίου Όρους.













Καρούλια Αγίου Όρους Αλυσίδες Φριχτό Καρουλιών












Αγιορείτικες ιστορίες. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Άγιον όρος, στην έρημο του αγίου όρους, Καρούλια, Ι.Μ. Μεγίστης λαύρας και άλλα προσκυνήματα. Συντροφιά με αγιορείτες πατέρες. Ένα όμορφο, συγκινητικό οδοιπορικό στο περιβόλι της Παναγίας Άγιον όρος και τα ιερά του προσκυνήματα. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ.

2:04:01 Αγιορείτικες ιστορίες, Συντροφιά
με Αγιορείτες πατέρες, στο Άγιον Όρος.

Ξενάγηση στα φρικαλέα Καρούλια του Αγίου
Όρους με τον Γέροντα Δανιήλ των Δανιηλαίων









Διάλογοι στο Facebook:

Σοφία Ντρέκου · 6 Νοεμβρίου 2016 · Misha Sarov.... αφιερωμένο... 5 Νοεμβρίου 2016 · Σιχαίνομαι τον πολιτισμό: τα φρικαλέα Καρούλια στο Άγιο Όρος. Φωτογραφίες από τα Φρικαλέα Καρούλια, οι γεροντάδες εκεί είναι πραγματικοί πένητες και ασκητές. Χωρίς ρεύμα και τροφή έχουν σταυρώσει τις επιθυμίες τους προς Δόξαν Θεού! Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα πνευματικά καταφύγια... από τα τελευταία του κόσμου! [Ντρέκου] φώτο: Μεταφορά αναγκαίων προμηθειών. Καρούλια, Άγιον Όρος — · 4 χρ.

Misha Sarov: δεν παύεις να με εκπλήσσεις Σοφία ... στήλη άλατος ξανά  · 4 χρ. πέρα από την πλάκα, είσαι ΜΟΝΑΔΙΚΗ περιπτωση διαδικτυακως....και χαίρομαι που είμαστε "φιλοι" τόσο καιρό...δεν φαντάζεσαι τι προσφέρεις (μη το παρεις και πάνω σου δλδ ) · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Μίσα να σου πω ειλικρινά... δεν το καταλαβαίνω ότι κάτι προσφέρω γιατί το διασκεδάζω. Τουτέστιν το πνευματικό μου κέφι κάνω. · 4 χρ.

Misha Sarov: αυτό ειναι το ασφαλέστερο , συγκριτικά, κίνητρο...να σου πω Σοφία μου...η ΣΥΝΕΠΕΙΑ που επιδεικνύεις ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΑΥΤΗ, αρκεί για να σε πάει ψηλά στο ranking ...5-6 xronia τώρα εχουμε παλαβώσει στην κωλοτουμπα και στην ατιμία...όποιος διατηρεί μια συνέπεια στη διαδρομή του ανεβαίνει στην εκτίμηση ... · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Αντιθέτως πιστεύω ότι εσύ με την μεγάλη διάρκεια στο διαδίκτυο παρουσία σου Μίσα, ότι εσύ έχεις προσφέρει και προσφέρεις ακόμη με την έγγραφη, αυστηρή κριτική σου στα καθημερινά δρώμενα, με το ακέραιο χαρακτήρα σου απ' όσο γνωρίζω και παρακολουθώ σχεδόν κοντά στα 8 χρόνια ( ίσως και παραπάνω. Έχω μάθει και μαθαίνω ακόμη από εσένα και σε ευχαριστώ για όλα. · 4 χρ.

Misha Sarov: Σοφία μου αγαπητή, έδωσε ο καλός Θεός να γνωρίσουμε και να "ερωτευτούμε"τον άγιο γεροντα Παϊσιο...αν κάτι καλο έχει προκύψει (που αμφιβάλω) από την ιντερνετικη παρουσία μας (η οποία επισυμβαίνει ως εσωτερική αναγκαιότητα και όχι επι σκοπώ πλουτισμού -διοικητικής αναρριχήσεως κλπ) αυτό ας αποδοθεί στον πολυαδικημένο παππούλη μας Παίσιο... · 4 χρ.

Σοφία ΝτρέκουMisha μου, με συγκίνηση και ευχαριστιακό συναίσθημα, ας έχουμε αενάως το άγιο χεράκι του Γέροντα μας επί της κεφαλής μας. Σε αγαπώ πολύ Μιχάλη μου! · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Μιχάλη, σε αυτήν την δημοσίευση μου με τα καρούλια και την ποίηση, τί τραγούδι θα έβαζες; · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Θα βάλουμε ένα εσύ και ένα εγώ. οκ; · 4 χρ.

Misha Sarov: οκ...το δικό μου -> · 4 χρ.













Σοφία Ντρέκου: Αμάν... φοβερό... Μιχάλη έχεις μοναδική γκάμα στις γνώσεις σου παντός επιστητού... γιατρέ μου! Με δυσκόλεψες τώρα στην επιλογή τραγουδιού, αλλά όχι δεν θα αλλάξω. Θα βάλω αυτό που είχα εξ αρχής κατά νου. Πάω να το ψάξω. · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Αφού θα πάμε στην Παναγούδα... · 4 χρ.












Misha Sarov: χαχαχα Σοφία ... θα γράψω κάτι βλάσφημο που θα σβησω εντός 5λεπτου...με όση πείρα κι απογοητεύσεις κουβαλώ πια θα έλεγα πια πως αν έκανα μια και μονη διαδήλωση αυτή θα είχε ως μόνο αίτημα: "κάντε τον γ.Παίσιο "θεό", με την έννοια πως το πιο πονετικο δημιούργημα που γνωρίσαμε ήταν Αυτός ο καππαδόκης γέροντας που κυριεύει τις ζωές μας εδώ και μια ζωή. · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Μην το σβήσεις... ΔΕΝ είναι βλασφημία... είναι ωραιότητα προς δόξα Του Θεού που προσευχόταν η ψυχή του Αγίου Παϊσίου!! · 4 χρ.

Misha Sarov: καλα,,, δεν το σβηνω... εσυ μπορείς να το αφαιρέσεις αν και οποτε το θεωρήσεις απάδον προς την φυσιογνωμία της ομάδας...κάνω υπακοή... · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Όχι ποτέ δεν θα το διαγράψω. Όποιος/α δεν καταλάβει το νοηματική διαδήλωση, τότε δεν έχει θέση στην ΟΜΑΔΑ μας! · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Εις ανάμνησιν του «έρωτά» μας για τον άγιο Γέροντα του αιώνα μας (21ο αι,). Για μας Μίσα η δημοσίευση η φωτογραφία σου (by Misha Sarov) και η βιογραφία. Στις παραπομπές... http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/04/blog-post_6323.html Χειρόγραφη προσευχή του παπα-Τύχωνα και η Βιογραφία του από τον Όσιο Παΐσιο · 4 χρ.

Misha Sarov: ξανά με άφησες παγωτό με τον Μάλαμα ...ν ανοίξεις παγωτατζιδικο ...μια φορά τον άκουσα στη Βλαστη της Κοζανης ...με κάτι "εναλλαχτικους" που χαμε πάει ενα καλοκαιρι...δεν το ξερα το άσμα, θα το παίζω καμιά ωρα τώρα ...με πιάσαν τα ζουμιά...λολ · 4 χρ.

Σοφία ΝτρέκουMisha, με συγκινείς για άλλη μια φορά. Τί να πω... να με έχεις στην προσευχή σου σε παρακαλώ πολύ Μιχάλη μου! · 4 χρ.

Misha Sarov: θα τα σβησω αυτά ..."μεταξύ μας" μένουν (κι οσων τυχόν προλάβουν να τα σκρινσοτάρουν ) · 4 χρ.

Σοφία Ντρέκου: Ωχ... Μιχάλη...!! · 4 χρ.

Maro Mela: Να μην σβήσετε τίποτα. Τα διάβασα όλα και με συγκινήσατε.! Αυτό θα έπρεπε να είμαστε οι άνθρωποι, αυτό θα έπρεπε να ήταν η επικοινωνία, αυτό οι φίλοι. Εγώ πάντως σας χαίρομαι.!! Να είστε πάντα καλά και καλό βράδυ.!!! · 4 χρ.

ΠΗΓΗ: Ομάδα - Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία, Πολιτισμός


Δεν υπάρχουν σχόλια: