Αφιέρωμα στον επαναστάτη της ιστορίας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ~ Hasta Siempre Comandante Che Guevara (video tribute by Αέναη επΑνάσταση)

Hasta Siempre Comandante Che Guevara

Την μέρα που οι Χριστιανοί
θα πάρουν σοβαρά την πίστη τους 
η επανάσταση θα είναι ασταμάτητη. 
Ernesto Che Guevara

Ο πιο συνεπής επαναστάτης της ιστορίας

Η ζωή του Τσε, είναι η ιστορία του 
πληρέστερου ανθρώπου της εποχής μας.
Ζαν-Πωλ Σαρτρ [Sartre, 1905-1980]

Τσε Γκεβάρα, ο ονειροπόλος κι ανιδιοτελής επαναστάτης γιατρός

Για να μην ξεχνιόμαστε, πριν την σύλληψη, η προδοσία. Μοίρα των αθώων είσαι δικιά μου μοίρα. Σημαντικότατο στοιχείο του ήθους τους είναι ότι με πλήρη επίγνωση επιλέγουν να θυσιαστούν ταυτίζοντας στο εξής το όνομά τους µε τη συμβολική σημασία που δηλώνει ο τόπος «Θερμοπύλες» για όλους τους ανθρώπους που μένουν πιστοί στις αξίες τους και, παρά τα εμπόδια και την προδοσία, επιμένουν να αγωνίζονται για να τις διαφυλάξουν. Και, σύμφωνα με τον Καβάφη, τότε είναι που τους πρέπει και τους αξίζει ακόμη μεγαλύτερη τιμή. 

Επαναστατικό σύμβολο, αντάρτης-ίνδαλμα από τη βιομηχανία ονείρων ως τη βιομηχανία της μουσικής, κοσμεί από τις σημαίες της Αργεντίνικης ποδοσφαιρικής λέσχης Τσακαρίτα Τζούνιορς ως τα μακό μπλουζάκια ροκ συναυλιών. Το όνομα του όσο και η εικόνα του, εξακολουθούν να φέρουν ιδέες και οράματα, να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλα τα μέρη του κόσμου! 

Ο αιχμάλωτος Γκεβάρα δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν (Mario Terαn). Ο συγκεκριμένος αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή για τη δολοφονία του, αλλά τελικά πυροβόλησε εν ψυχρώ τον αιχμάλωτο, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις». Είχε προηγηθεί η σύλληψη του αποτέλεσμα συνεργασίας του βολιβιανού στρατού με κλιμάκιο της CIA επικεφαλής του οποίου ήταν ο πράκτορας Φέλιξ Ροντρίγκεζ.

Στις μέρες μας, που οι ΗΠΑ των αναγεννημένων χριστιανών αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης, η Κούβα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη δίχως προβλήματα ρύπανσης τού περιβάλλοντος, δίχως προβλήματα διατροφικών σκανδάλων καθώς το σύνολο της γεωργίας είναι βιολογική, με το υψηλότερο επίπεδο υγείας στη Νότιο Αμερική και δείκτες υγείας εφάμιλλους των αμερικανικών.

Οι Κουβανοί έδιωξαν τους γιάνκηδες που είχαν μετατρέψει την πανέμορφη Κούβα σε πορνείο και βρήκαν την υγειά τους, παρά τα υπαρκτά προβλήματα λόγω του εμπάργκο των Η.Π.Α.
Εμείς;;;

Ας δούμε τι σημαίνει Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


★ Υπουργός σε κυβέρνηση Ανταρτών. 
★ Ανήσυχος Ταξιδιώτης,
★ Φοιτητής της Ιατρικής,
★ Φωτογράφος,
★ Ιατρός του Λαού,
★ Ιατρός των Ανταρτών,
★ Διοικητής Αντάρτικου Στρατού (Κουβανική επανάσταση)
★ Αντάρτης,
★ Εργάτης,
★ Υπουργός Επαναστατικής Κυβέρνησης,
★ Ξανά Υπουργός,
★ Υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας,
★ Διοικητής Εθνικής Τράπεζας της Κούβας,
★ Υπουργός Εξωτερικών, Διπλωματικών και Εμπορικών Σχέσεων,
★ Εκπρόσωπος της Κούβας στον ΟΗΕ,
★ Διοικητής Αντάρτικου Στρατού (Κογκό),
★ Διοικητής Αντάρτικου Στρατού (Βολιβία),
★ Αντάρτης,
★ ΑΙΩΝΙΟΣ και ΑΕΝΑΟΣ Επαναστάτης,
★ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ. 39 χρόνια ΖΩΗΣ.

Κι αυτός φύλαγε Θερμοπύλες
για όλους τους λαούς της γης.
Σημαία όπου της γης
κατατρεγμένοι και κολασμένοι.
Σύμβολο αγώνα για ανθρώπινη ζωή
και πανανθρώπινες αξίες.
Τιμή και δόξα στον ήρωα της
παγκόσμιας επανάστασης. Σ.Ν.


Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες...
στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στον «Τσε»
(που σημαίνει: «ε, 'σύ», «ψιτ, αδερφέ»)

Ernesto «Che» Guevara, Αργεντινός επαναστάτης:
Διαχρονικό σύμβολο της επαναστατικής δράσης.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (Ernesto Guevara, Ροσάριο, Αργεντινή, 14 Ιουνίου 1928 – Λα Ιγκέρα, Βολιβία, 9 Οκτωβρίου 1967), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός γιατρός, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. 

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε από την CIA.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.

Με το ρίσκο να φανώ γελοίος επιτρέψτε μου να πω ότι
ο πραγματικός επαναστάτης καθοδηγείται από τρομερά
συναισθήματα αγάπης. Μου είναι αδύνατον να σκεφτώ
έναν αληθινό επαναστάτη που να υστερεί αυτής
της ποιότητας. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


Κων. Καβάφης - Θερμοπύλες [1901]

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ του Comandante Che Guevara

1955: Γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο. Προσχωρεί στο κίνημα της 26 Ιουλίου.
1956: Μαζί με τον Κάστρο και 82 αντάρτες αποβιβάζεται στην Κούβα με το πλοιάριο Γκράνμα.
1957: Πρώτες μικρές νίκες των ανταρτών. Ο Τσε προβιβάζεται σε κομαντάντε κι αναλαμβάνει τη διοίκηση της δεύτερης επαναστατικής φάλαγγας.
1958: Οι αντάρτες περνούν στην επίθεση. Η φάλαγγα του Τσε διασχίζει την ανατολική Κούβα και καταφεύγει στα βουνά του Εσκαμπρέ, στο κέντρο του νησιού. Τελική νίκη των επαναστατών στη μάχη της Σάντα Κλάρα.
1959: Φυγή του Μπατίστα, η φάλαγγα του Τσε εισέρχεται στην Αβάνα. Αποκτά την κουβανική υπηκοότητα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης και την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
1961: Αναλαμβάνει υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας. Απόβαση μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων αποκρούεται από τους Κουβανούς.
1962: Επιβολή πλήρους εμπορικού αποκλεισμού σε βάρος της Κούβας από τις ΗΠΑ. Κρίση των πυραύλων.
1964: Από το Σαντιάγο της Κούβας, καταγγέλλει την ηττοπάθεια των ΚΚ της Λατινικής Αμερικής. Ομιλία του Τσε στη Γ.Σ του ΟΗΕ υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου.
1965: Επιστροφή στην Κούβα μετά από τρίμηνη περιοδεία στην Αφρική, τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Επιστολή παραίτησής του από όλα τα επίσημα αξιώματα και την κουβανική υπηκοότητα. Μυστική αναχώρησή του για την Αφρική. Συμμετοχή του Τσε και 150 περίπου κουβανών εθελοντών στο επαναστατικό κίνημα του Κονγκό.
1966: Παραμονή στο Ντάρ-Ες-Σαλάμ(Τανζανία). Επιλογή της Βολιβίας, για τη δημιουργία αντάρτικης εστίας με προοπτική ανταρτοπόλεμου σε παναμερικανική κλίμακα. Επιστροφή στην Κούβα και προετοιμασίες. Άφιξη στη Λα Πας και εγκατάσταση στην αντάρτικη βάση του Νακαχουασού. Ρήξη με το γενικό γραμματέα του ΚΚ Βολιβίας για το ζήτημα της καθοδήγησης του ένοπλου αγώνα.
1967: Καταγγελία του αντάρτικου από το ΚΚ Βολιβίας και διαγραφή των μελών της νεολαίας του που ακολούθησαν τον Γκεβάρα. Πρώτη επιθετική ενέργεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού(ELN) του Τσε. Τραυματισμός και σύλληψη του Γκεβάρα σε συμπλοκή με το στρατό στο φαράγγι του Γιούρο. Εκτέλεσή του την επομένη, στη Λα Χιγκιέρα, με διαταγή της βολιβιανής χούντας.

8 Οκτωβρίου 1967 η Σύλληψη

Χρονικό Δολοφονίας

8 Οκτωβρίου 1967: Συλλαμβάνεται ύστερα από σύντομη μάχη με μονάδα του στρατού της Βολιβίας ο Αργεντινός επαναστάτης.

Τον ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ εν Ψυχρώ † στις 9 Οκτωβρίου του 1967 ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ο Τσε έγινε το σύμβολο της αιώνιας επανάστασης!

Ο Ερνέστο Γκεβάρα (14 Μαΐου - † 9 Οκτωβρίου 1967) γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε. 


Ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.

Ν. Λυγερός: Μην λες ότι είσαι του Τσέ
επειδή καπνίζεις πούρο
γιατί θα σε σβήσουμε μόλις ανάψεις
δεν έχουμε ανάγκη από τα λόγια σου
γιατί είμαστε της πράξης
κι αν δεν μπορείς να σταθείς όρθιος
μπροστά στον Άρη τον Βελουχιώτη
επειδή γεννήθηκες γονατισμένος
μην μας πρήζεις γιατί ξέρουμε
τι είναι έγκλημα κατά της ελευθερίας
όπου κι αν γίνεται
όταν λοιπόν παριστάνεις τον ριζοσπαστικό
μην το κάνεις μπροστά σε επαναστάτες
γιατί το γελοίο μπορεί να μην σκοτώνει
αλλά εμείς δεν το σηκώνουμε.

Ο Νίκος Λυγερός γράφει για τον Comandante Che Guevara



Αφιέρωμα στο Σύμβολο της Επανάστασης 
που φύλαγε Θερμοπύλες στους λαούς της γης

Βίντεο: «Η δολοφονία του Τσε Γκεβάρα (συνέντευξη Gary Prado) Απόσπασμα από εκπομπή του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στο MEGA Channel. Αποστολή στο Βαλλεγκράντε της Βολιβίας. Συνεντεύξεις με Γκάρι Πράδο (Gary Prado), τ. λοχαγό του βολιβιανού στρατού και μισθοφόρου της CIA, και μιάς δασκάλας στο χωριό Λα Ιγκέρα, αυτήκοο μάρτυρα των γεγονότων της 9ης Οκτωβρίου 1967.»













«Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις.»

Στη μοναξιά του δωματίου, ο Τσε ζητάει από τους φρουρούς του να του επιτρέψουν να μιλήσει με τη δασκάλα του σχολείου, τη Χούλια Κορτές. Εκείνη θα πει αργότερα πως ο Τσε της είπε:


‒ Εσείς, λοιπόν, είστε η δασκάλα. Ξέρετε ότι δεν έχετε βάλει τόνο στο έψιλον της λέξης «ξέρω» στη φράση «τώρα ξέρω να διαβάζω»; και της δείχνει τον πίνακα. Στην Κούβα, βέβαια, δεν υπάρχουν σχολεία σαν κι αυτό. Για μας αυτό θα ήταν φυλακή. Πώς μπορούν να μορφώνονται εδώ τα παιδιά των χωρικών; Είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγικό.


Μετά τη 1.00 το απόγευμα, ο Τεράν, ένας άντρας μετρίου αναστήματος, όχι πάνω από 1,60, πλακουτσομύτης, γύρω στα 65 κιλά, μπήκε στο δωματιάκι του σχολείου όπου βρισκόταν ο Τσε, κρατώντας στα χέρια του ένα Μ2 που του είχε δανείσει ο υπαξιωματικός Πέρες.


Ο Τσε ήταν καθισμένος σ' έναν πάγκο, με τους καρπούς των χεριών του δεμένους και την πλάτη του ν' ακουμπάει στον τοίχο. Ο Τεράν διστάζει, κάτι λέει, ο Τσε τού απαντάει:


‒ Μη νιώθεις άσχημα. Ήρθες για να με σκοτώσεις.


Ο Τεράν κάνει μια κίνηση να φύγει, αλλά τελικά ρίχνει την πρώτη ριπή σαν απάντηση σε μια φράση που μετά από τριάντα περίπου χρόνια λένε ότι είπε ο Τσε: Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις.

Τσε Γκεβάρα - Ημερολόγιο Βολιβίας

Φώτο: Αριστερά, 1967 κρατούμενος στο σχολείο. 
Δεξιά, μόλις τον έχουν δολοφονήσει.

Το A' Μέρος του Αφιερώματος: Νικολάς Γκιγιέν: Γκεβάρα, ο Γκάουτσο (4 ποιήματα) ‒ Σχολιασμός και Επίμετρο: Τα γεγονότα μέσα απ' τους στίχους (Αφιέρωμα - Α' Μέρος με 47 φώτο) zbabis.blogspot.gr (Β' Μέρος με 118 φώτο Αφιέρωμα) Τσε Γκεβάρα: Ημερολόγιο Βολιβίας ‒ Οι στίχοι του Νικολάς Γκιγιέν μέσα απ' τα γεγονότα zbabis.blogspot.gr


«Mια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαναστάτης, είναι πώς μέσα στη διαδρομή του δεν θα χάσει την ανθρώπινη ουσία του... ο επαναστάτης δεν μπορεί να είναι ένας πολιτικός άνθρωπος, αλλά ένας άνθρωπος ερωτευμένος.» (Χρόνης Μίσσιος)

Ο Τσε, απευθυνόμενος στα 5 παιδιά του το 1965


«Αγαπητοί Χιλντίτα, Αλεδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,

Εάν διαβάζετε αυτό το γράμμα είναι επειδή δεν είμαι πλέον μαζί σας. Κανονικά δεν θα με θυμάστε και οι μικρότεροι από σας δεν θα με γνωρίζετε καθόλου. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έδρασε με βάση τα πιστεύω του και ήταν σίγουρα πιστός στις αντιλήψεις του.

Μεγαλώστε ως καλοί επαναστάτες. Μελετήστε σκληρά ώστε να εντρυφήσετε στην τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να δαμάσουμε τη φύση. Να θυμάστε ότι η επανάσταση είναι το σημαντικό – και ο καθένας από εμάς μόνος δεν αξίζει τίποτα.

Πάνω απ' όλα, να είστε πάντα σε θέση να νιώσετε βαθιά οποιαδήποτε αδικία συμβαίνει εναντίον οποιουδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο γνώρισμα σε έναν επαναστάτη.


Για πάντα παιδιά μου. Ακόμη ελπίζω να σας ξαναδώ. Ένα μεγάλο φιλί και μια μεγάλη αγκαλιά από το μπαμπά».


Ο Νίκος Καββαδίας μαθαίνοντας τον Θάνατό του, 
γράφει το ποίημα «GUEVARA». 

Στο ποίημα περιγράφει μεγάλους ποιητές και επαναστάτες να θρηνούν για το χαμό του Τσε ενώ στο πένθος συμμετέχουν και τα πουλιά που σκορπάνε «αλάργα» έχοντας χάσει τη λαλιά τους από το τρομαχτικό νέο και η γη που απηυδισμένη «ξερνάει τα σπλάχνα της».

Ωστόσο αντικρύζει και το φως να γεννιέται - αχαμνό ακόμη- από παντού. Όσο για εκείνον, προσφέρει το ποίημα του - ως ναυτικός που φορτώνει άδοξα τη φτηνή αυτή πραμάτεια στη βάρκα του - ενώ ονειρεύεται να βρισκόταν εκεί στη Βολιβία και να ήταν αυτός που θα «σφάλαγε τα μάτια» του νέου επαναστάτη.

GUEVARA

Ήτανε ντάλα μεσημέρι κι έδειξε μεσάνυχτα.
Έλεγε η μάνα του παιδιού: Καμάρι μου κοιμήσου.
Όμως τα μάτια μείνανε του καθενός ορθάνοιχτα
τότε που η ώρα ζύγιαζε με ατσάλι το κορμί σου.

Λεφούσι ο άσπρος μέρμηγκας, σύννεφο η μαύρη ακρίδα.
Όμοια με τις Μανιάτισσες μοιρολογούν οι Σχόλες.
Λάκισε ο φίλος, ο αδελφός. Που μ’ είδες και που σ’ είδα;
Φυλάει το αλώνι ο Σφακιανός κι ο Αρίδα την κορίδα.

Ποιος το 'λεγε, ποιος το 'λπιζε και ποιος να το βαστάξει.
Αλάργα φεύγουν τα πουλιά και χάσαν τη λαλιά τους.
Θερίζουν του προσώπου σου το εβένινο μετάξι,
νεράιδες και το υφαίνουνε να δέσουν τα μαλλιά τους.

Πάνθηρας ακουρμάζεται θωράει και κοντοστέκει.
Γλείφει τα ρόδα απ' τις πληγές, μεθάει και δυναμώνει.
Ξέρασε η γη τα σπλάχνα της και πήδησαν δαιμόνοι.
Σφυρί βαράει με δύναμη, μένει βουβό τ' αμόνι.

Πυγολαμπίδες παίζουνε στα μάτια τ' ανοιχτά.
Στ' όμορφο στόμα σου κοιμήθηκε ένας γρύλος.
Πέφτει από τα χείλη σου που ακόμα είναι ζεστά,
ένα σβησμένο cigarillos.

Τ’ όνειρο πάει με τον καπνό στον ουρανό,
έσμιξε πια με το καράβι του συννέφου.
Το φως γεννιέται από παντού μα είναι αχαμνό
και τα σκοτάδια το ξεγνέθουν και σου γνέφουν.

Χοσέ Μαρτί (κόνδορας πάει και χαμηλώνει,
περηφανεύεται, ζυγιάζεται, θυμάται.
Με τα φτερά του θα σκοτείνιαζ’ ένα αλώνι).
Απόψε οι δυο συντροφιαστοί θα πιειτε μάτε.

Φτάνει ο Μπολίβαρ καβαλώντας σαϊτάρι.
Παραμονεύει ορθή κουλέμπρα γκαστρωμένη.
Βότανα τρίβει η Περουβάνα σε μορτάρι
και μασουλάει φαρμακωμένη μανιτάρι.

Του Λόρκα η κόκκινη φοράδα χλιμιντράει
μ’ αυτός μπλεγμένος στα μετάξινα δεσμά του
μακρύ κιβούρι με τον πέτρινο κασμά του
σενιάρει ο φίλος και στο μπόι σου το μετράει

Γέροντας ναύτης με τα μούτρα πισσωμένα
βάρκα φορτώνει με την πιο φτηνή πραμάτεια.
Έχει τα χέρια από καιρό ψηλά κομμένα
κι ήθελε τόσο να σου σφάλαγε τα μάτια


Βίντεο: «Το μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Καββαδία «ΓΚΕΒΑΡΑ» 
αφιερωμένο στον Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. 
Μουσική: Χάρης Παπαδόπουλος. Ερμηνεία: Βασίλης Λέκκας.»


Βίντεο
«
Απόσπασμα ομιλία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ως υπουργού Βιομηχανίας της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας. Αναφέρεται στον Ιμπεριαλισμό και στο τρίπτυχο «Μελέτη, δουλειά και τουφέκι».»


10. Η τελευταία ημέρα του Τσε Γκεβάρα

9 Οκτωβρίου 1967. Ο υπαξιωματικός του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν, πυροβολεί και σκοτώνει τον αιχμάλωτο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Ο θάνατός του σημειώθηκε λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι. Πίσω στην Κούβα, η στάση του Φιντέλ Κάστρο ήταν αρχικά επιφυλακτική, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το θάνατο του Κομαντάντε. Ωστόσο, στις 15 Οκτωβρίου, αποδέχτηκε το γεγονός, μετά από την εμφάνιση φωτογραφικών αποδείξεων.

Με αυτόν τον σύντομο και βάναυσο τρόπο (αιμορραγία από 9 σφαίρες στο στήθος), έσβησε ο άνθρωπος πίσω από την κουβανική επανάσταση της 26ης Ιουλίου, την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο γιατρός και φωτογράφος «Τσε».


Το χρονικό

Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από τότε που ο Κομαντάντε εγκατέλειψε την Κούβα και βρέθηκε, με μια στάση στο Κογκό, στη Βολιβία. Το σπίτι του βρίσκεται πλέον στην περιοχή Νιανκαουασού, που θεωρούταν ο πυρήνας του αντάρτικου που ετοιμαζόταν. Οι συγκρούσεις με το βολιβιανό στρατό είναι συχνές, ενώ η βοήθεια που ο τελευταίος είχε από τις ΗΠΑ, καθώς και η παντελής απουσία του βολιβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος στην υποστήριξη του αγώνα του Τσε, οδήγησαν στην αποτυχία της επανάστασης.

Ο Τσε Νεκρός

«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε
έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου».


Η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται νεκρός, με τα μάτια ανοιχτά, θα γίνει λάβαρο της επανάστασης μιας ολόκληρης γενιάς. Σύντομα όμως ένα άλλο πορτρέτο θα αντικαταστήσει αυτή την εικόνα: εκείνο του Κόρντα, που τραβήχτηκε επτά χρόνια πριν. Πρώτοι οι Μιλανέζοι φοιτητές θα το σηκώσουν ψηλά στις διαδηλώσεις τους, με το σύνθημα: «El Che Vive!» (Ζήτω ο Τσε!)

«Χρειάστηκα χρόνο για να καταλάβω αυτό τον άνθρωπο, που συνδύαζε τη σκληράδα του ατσαλιού και την τρυφερότητα του Ρόδου… που αρνιόταν τον άνθρωπο-λύκο και ευχόταν για έναν Νέο Άνθρωπο…» 

Maria Stampolidou: στην κρατική τηλεόραση πολλά χρόνια πριν, νομίζω στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και τον θάνατό του. Μιλούσε λοιπόν μια καθαρίστρια που βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο σχολείο όπου μετέφεραν την σωρό του μετά την δολοφονία του. Θυμάμαι λοιπόν που έλεγε ότι κάποια στιγμή πλησίασε τον νεκρό Τσε και του χάιδεψε το πρόσωπο και πως ενώ είχε πρόβλημα μεγάλο με πονοκεφάλους από τότε γιατρεύτηκε. Δεν ξαναείχε. (πηγή:· facebook Αέναη επΑνάσταση - 8 Οκτ 2019)

Ο Φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρντα, για τον Τσε


«Χαμογελάς γαλήνια ξαπλωμένος σαν τα χείλη μιας γυναίκας να φιλούν αθέατα μέρη του κορμιού σου… Ο λαιμός σου είναι πιο σέξι από τους γέρικους και θλιβερούς λαιμούς του Τζόνσον, του Ντε Γκωλ, του Κοσίγκιν ή τον πυροβολημένο λαιμό του Τζον Κένεντι» έγραψε ο ποιητής των μπίτνικ Άλεν Γκίνσμπεργκ για το πτώμα τού «Τσε».


Στις 
8 Οκτωβρίου, οι αντάρτες περικυκλώνονται και σφαγιάζονται. Αναγκάζονται να σκορπιστούν για να γλιτώσουν, ενώ στη μάχη ο Τσε τραυματίζεται στο πόδι. Συλλαμβάνεται από το στρατό και μεταφέρεται στο σχολείο του κοντινότερου οικισμού, Λα Ιγκέρα, όπου και ανακρίνεται για μία μέρα.

Στις 
9 Οκτωβρίου, ο Μάριο Τεράν λαμβάνει εντολή δολοφονίας. Στην αρχή διστάζει, όπως λέγεται, αλλά τελικά πυροβολεί τον Κομαντάντε στο στήθος.

Η σορός του έπρεπε για τους στρατιωτικούς να χαθεί δίχως κανένα ίχνος και θάφτηκε κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χλμ. από την Λα Ιγκέρα. Νωρίτερα, στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκοψαν τα χέρια του, τα οποία διατηρήθηκαν σε φορμόλη προκειμένου να γίνει αργότερα η οριστική αναγνώρισή του. 

Η σορός του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που
ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο. 

17 Οκτωβρίου 1997 – Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα,
μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη
Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.


Βίντεο Η σορός του Τσε στην Κούβα 1997: Απόσπασμα βίντεο της κουβανικής τηλεόρασης κατά την επίσημη υποδοχή της σορού του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (και άλλων έξι συντρόφων του) στην Κούβα. Στο πρώτο μέρος είναι η άφιξη, στις 12 Ιούλη 1997, της σωρού στην Αβάνα με πτήση της Cubania από τη Βολιβία και η επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο. Στο δεύτερο μέρος του βίντεο είναι η τελετή στην Σάντα Κλάρα, στις 17 Οκτώβρη 1997 και η εναπόθεση των λειψάνων στο Μαυσωλείο, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών και της πολιτικής & στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.


12 Ιουλίου 1997: Όταν ο Τσε επέστρεψε στην Κούβα...

Στις 12 Ιουλίου του 1997, ένα αεροπλάνο των κουβανικών αερογραμμών απογειώθηκε από τη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας με προορισμό την Αβάνα της Κούβας. Ο επικεφαλής της κουβανικής ομάδας ανθρωπολόγων Χόρχε Γκονζάλες Πέρεζ, επέστρεφε στην πατρίδα του μαζί με τη σορό του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Είχαν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που οι Βολιβιανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτώσει τον Τσε και δεν αποκάλυπταν σε κανέναν πού τον είχαν θάψει.

Μετά από ενάμισι χρόνο ανασκαφικών ερευνών, Αργεντινοί και Κουβανοί ανθρωπολόγοι είχαν βρει τον ομαδικό τάφο του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα και των επτά ανταρτών συντρόφων του. Εκεί, στο χωριό Βαγιεγκράντε της Βολιβίας…












Το σώμα του Τσε Γκεβάρα / The body of Che Guevara: Εκτενές απόσπασμα του ντοκιμαντέρ "ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ", ιταλικής παραγωγής του 2007. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ανακάλυψη της σορού του Τσε και των συντρόφων του το 1997 στη Βολιβία. Δημιουργοί: Stefano Missio, Raffaele Brunetti.













Η κηδεία (funeral) του Che Guevara,
17/10/1997 (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ)

Σ’ αυτά τα κακούργα χαράματα 
η νεκρίλα των πεύκων
ευαγγελίζεται τη νιόκοπη γαλήνη.
Τώρα το σκέφτομαι: η σιωπή των πάγων
αναγκάζει την αγιότητα να ’ναι άσπρη.

Το μαύρο μ’ έχει προσαρτήσει.
Μια κραυγή, δίχως λόγο, επεκτείνει την ύπαρξη
μια κραυγή στον αέρα μεγαλώνει το ύψος μου.
Στον αέρα κι ο γέρος ερυθρόδερμος
με τ’ άσπρα του μαλλιά σα γνέμα
κειμήλιο της σιγής ανεχτίμητο.

Η νύχτα η βία και η έμπνευση.
Την είδα την αποκαθήλωση του Γκουεβάρα
σε μια γούρνα της Βολιβίας.
Ολόγυρα στέκονταν οι λοχαγοί με το δάχτυλο
δείχναν απάνω στο κορμάκι του τις τρύπες. 

(από τη συλλογή Λευκοπλάστης 
για μικρές και μεγάλες αντινομίες, 1971)

Μετάφραση φωτογραφίας: «Την μέρα που οι Χριστιανοί 
θα πάρουν σοβαρά την πίστη τους η επανάσταση στην 
Λατινική Αμερική θα είναι ασταμάτητη.» (Τσε Γκεβάρα)

Βίντεο: «Comandante Che Guevara» Επτά Έλληνες καλλιτέχνες, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Διονύσης Τσακνής και το συγκρότημα Apurimac, ερμηνεύουν το πασίγνωστο κομμάτι «Hasta Siempre» αφιερωμένο στον Comandante Che Guevara. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη έκδοση του τραγουδιού. Στίχοι: Δέσποινα Φορτσέρα - Μουσική: Carlos Puebla


Βίντεο
: «Che Guevara Song (Hasta Siempre Comandante) - Traditional Version». Το Hasta Siempre, Comandante ή απλά Hasta Siempre (ισπ.: Εις τους αιώνες, Αντισυνταγματάρχη), στα ελληνικά πυξίδα μέσα στο χρόνο ή Τσε Γκεβάρα είναι τραγούδι του Κουβανού συνθέτη Κάρλος Πουέμπλα του 1965.

Ιστορική αναδρομή: Τον Απρίλιο του 1965 ο Τσε Γκεβάρα εγκατέλειψε την Κούβα και πήγε στο Κογκό για να ανάψει εκεί και μετά στην Βολιβία την επανάσταση. Έπεσε χωρίς να επιστρέψει ξανά στην πατρίδα του. Στις 3 Οκτωβρίου ο Κάστρο αποκάλυψε την τελευταία επιστολή του Τσε προς τον λαό της Κούβας. Ο Κάρλος Πουέμπλα τότε ως φόρο τιμής προς τον μεγάλο σύντροφο έγραψε το τραγούδι αυτό, που έγινε δημοφιλές σε όλη την υφήλιο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ερμηνεύτηκε από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους τραγουδιστές. Πάνω από 200 ερμηνείες και μεταφράσεις κυκλοφορούν.


Στίχοι: Hasta siempre, comandante


Ο τίτλος του τραγουδιού απαντάει στην εκφώνηση του Τσε: «
Hasta la Victoria siempre!» (έως τη νίκη σύντροφοι!). Ο Πουέμπλας απαντάει «Εις τους αιώνες, Αντισυνταγματάρχη!». Το τραγούδι ετούτο συνοψίζει τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης της Κούβας και τιμάει τον Γκεβάρα για την πολύτιμη συνεισφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Θεός να έχει αναπαυμένη 

την ΓΕΝΝΑΙΑ ψυχή του! 
Αιωνία του η Μνήμη 

Hasta Siempre Comandante Che Guevara


Να μετατρέψουμε την καθημερινή ζωή
σε μια πυρκαγιά. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Ο ΤΣΕ ΣΤΗ «ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ»

Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα αν ζούσε, σήμερα θα ήταν 85 χρονών. Η ληξιαρχική πράξη του αναφέρει ότι γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1928. Νεότερες μαρτυρίες όμως, τοποθετούν τη γέννησή του ένα μήνα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, καθώς οι γονείς του θέλησαν να αποκρύψουν από τη συντηρητική κοινωνία της εποχής ότι η μητέρα του ήταν ήδη έγκυος όταν παντρεύτηκαν με τον πατέρα του.

Ο Τσε Γκεβάρα στην πολυτάραχη ζωή του γιόρτασε τα γενέθλιά του σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Από το προστατευμένο αστικό περιβάλλον του σπιτιού του στην Αργεντινή, στο ένοπλο αντάρτικο στην Κούβα. Από υψηλόβαθμο στέλεχος της επαναστατικής κυβέρνησης και μέλος της διπλωματικής αποστολής στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, στις επάλξεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Κονγκό, και φυσικά, στη μοιραία Βολιβία.

Ξεφυλλίζοντας ωστόσο τα γραπτά του, μπορεί κανείς να διακρίνει την εντυπωσιακή μαρτυρία από μια βραδιά των γενεθλίων του που σημάδεψε τη ζωή του: στο λεπροκομείο του Σαν Πάμπλο, στο Περού.

Ο Τσε συνέχισε να ταξιδεύει και να φροντίζει φτωχούς ασθενείς και μετά την επανάσταση
Ο Τσε συνέχισε να ταξιδεύει και να φροντίζει 
φτωχούς ασθενείς και μετά την επανάσταση...

Το 1952, προς το τέλος των ιατρικών σπουδών του ο Ερνέστο μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πραγματοποίησαν ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα στη Λατινική Αμερική. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Περού συνάντησαν τον Hugo Pesce, γιατρό με εξειδίκευση στη λέπρα και ηγέτη του Περουβιανού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η προσωπικότητά του εντυπωσίασε τους νεαρούς φοιτητές και με την παρότρυνσή του, μετέβησαν στο λεπροκομείο του Σαν Πάμπλο, στις όχθες του ποταμού Αμαζονίου για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους νοσηλευόμενους ιθαγενείς.

Εκεί θα παρέμεναν τρεις εβδομάδες. Στο πρόσωπο των ασθενών, ο Γκεβάρα γράφει ότι αντίκρισε την «τραγωδία της ζωής του προλεταριάτου όλου του κόσμου» και ο θαυμασμός του για τον καθημερινό αγώνα των γιατρών τον ενέπνευσε να αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση των συνθηκών ζωής όσων μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες.

Τη βραδιά που έκλεινε τα 24 του χρόνια, γιατροί και ασθενείς οργάνωσαν μια γιορτή προς τιμήν του. Τότε ο νεαρός γιατρός εκφώνησε τον πρώτο του πολιτικό λόγο: «Πιστεύω, μετά από αυτό το ταξίδι, ότι η διαίρεση της Αμερικής σε ασταθή και ψευδή έθνη είναι εντελώς πλασματική. Θα προσπαθήσω να αποβάλλω όλο το αξιοθρήνητο φορτίο του επαρχιωτισμού. Στην υγειά του Περού και της Ηνωμένης Αμερικής.»

Κατά την αποχώρησή των δύο ταξιδιωτών, οι ιθαγενείς τους χάρισαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης μια σχεδία, τη «Mambo-Tango», με την οποία κατέπλευσαν ως την Κολομβία.

«Για να μας αποχαιρετήσουν οι ασθενείς έφτιαξαν μια μπάντα. Ο ακορντεονίστας δεν είχε πια δάχτυλα. Ο τραγουδιστής ήταν τυφλός και σχεδόν όλοι είχαν υποστεί κάποια παραμόρφωση ανάλογα με τις μορφές της ασθένειας. Ένα θέαμα που φάνταζε τρομακτικό, αλλά που θα μείνει σαν μια από τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής μου».

Λίγο αργότερα, οι δρόμοι των δυο φίλων χώρισαν: ο Γρανάδο ξεκίνησε δουλειά σε λεπροκομείο, με συστάσεις του Hugo Pesce. Ο Γκεβάρα, γύρισε στην Αργεντινή και τελείωσε την ιατρική. Αλλά δεν θα την εξασκούσε ποτέ.

Χρόνια μετά, ο Τσε Γκεβάρα στο πρώτο του βιβλίο, «La guerra de guerrillas», έγραψε στην αφιέρωση: «στον γιατρό Hugo Pesce που προκάλεσε, ίσως εν αγνοία του, μια μεγάλη αλλαγή στη στάση μου απέναντι στη ζωή και την κοινωνία». www.facebook.com/SophiaDrekou 15 Μαΐου 2013

Υπομνηματισμός σε παραπομπή: Ενώ ετοίμαζα το αφιέρωμά μας στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αγαπητοί μου αναγνώστες της «Αέναης επΑνάστασης», πληροφορούμαι ότι ο αγαπημένος μας Σκύλος των διαδηλώσεων του Συντάγματος Λουκάνικος, έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο των χημικών και των ξυλοδαρμών! Τυχαίο λοιπόν πως ο επαναστάτης Σκύλος που άκουγε στο όνομα Λουκάνικος ή θεόδωρος όπως τον αποκαλούσε ο κύριος που τον πρόσεχε και που έγινε παγκόσμια γνωστός, έφυγε στην επέτειο ανάμνησης εκτέλεσης του Τσε; Γιατί από μικρό, από τρελό και από κάθε πλάσμα με ανεπτυγμένο ένστικτο μαθαίνεις την αλήθεια... Καλό ταξίδι τετράποδε επαναστάτη... Διαβάστε: Λουκάνικος: ο τετράποδος ήρωας διαδηλωτής και το Γκράφιτι στου Ψυρρή (Εικόνες και Βίντεο)

Βιντεο/αφιέρωμα για τον Ερνέστο Γκεβάρα

Ο ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΤΟ 2006 ΣΤΟ «DOWN TOWN»:


- Δηλώνετε πως θαυμάζετε τον Τσε και τον Κάστρο;

Α, μα αυτά είναι τα πρότυπά μου. Στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες, έχω κρεμάσει τις φωτογραφίες τους. Το ξέρετε πως πήγε η κυρία Παπαρήγα στον Κάστρο και δεν τη δέχτηκε, ενώ εγώ τον είδα προ διετίας και μιλήσαμε και φωτογραφηθήκαμε; Μάλιστα είχε τότε το παράπονο πως δεν εκλήθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Λάθος του Σημίτη που δεν τον κάλεσε.

- Πως τον βρήκατε κατά τα άλλα τον presidente;

Μια χαρά. Στον Κάστρο-επαναστάτη νομίζω, έχει πια σωρευτεί και η πείρα και η σοφία που φέρνει ο χρόνος. Κερδίζει πάντα κανείς όταν μιλάει με τέτοιες προσωπικότητες. Και να σας πω και κάτι άλλο; Αν βάλει κανείς το μέγεθος, τον όγκο αυτού του ανθρώπου δίπλα στο κούφιο μυαλό του Bush, σίγουρα ψηφίζει αβίαστα τον πρώτο.»

14 Ιουνίου 2017 Ο Γ. Καρατζαφέρης για τον Τσε Γκεβάρα

Έτσι... γιατί οι αλήθειες ακούγονται
καλύτερα από την αντίπερα Όχθη !!


11 Δεκεμβρίου του 1964 ο Τσε Γκεβάρα εκφωνεί
ομιλία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ήταν 11 Δεκέμβρη 1964 όταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εκπροσωπώντας την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η ομιλία αυτή του Τσε, μνημείο αντι-ιμπεριαλιστικού λόγου και υπεράσπισης των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους, έγινε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ (Αντλάϊ Στίβενσον) στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Άλλωστε είχαν προηγηθεί οι εχθρικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων, η απόβαση του Κόλπου των Χοίρων και η επιβολή του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Κένεντι. 

Ο Τσε, υπουργός βιομηχανίας τότε, ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: «Η Κούβα προσέρχεται», σημείωνε ο Γκεβάρα στην αρχή της ομιλίας του, «για να διευκρινίσει τη θέση της πάνω στα πιο σημαντικά από τα επίμαχα θέματα (σημεία). Και θα το κάνει με όλη την συναίσθηση της ευθύνης που επιβάλλει η χρησιμοποίηση αυτού του βήματος. Ταυτόχρονα όμως θα ανταποκριθεί στο αναπότρεπτο καθήκον να μιλήσει με διαύγεια και ειλικρίνεια».

Σε αυτές τις γραμμές αποτυπώνονταν οι πραγματικές προθέσεις της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας – να καταγγείλει το διεθνή και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να στηρίξει δημόσια τους καταπιεσμένους λαούς και να παρακινήσει τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν θέση, να δράσουν προς όφελος της ειρήνης και της ελευθερίας. Όσο όμως σεβασμό απέδωσε ο Τσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, άλλο τόσο καυστικός ήταν απέναντι στην γνωστή τακτική του οργανισμού να «νίπτει τας χείρας του» μπροστά στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Σε μια αποστροφή του λόγου του κατήγγειλε την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να «μετατρέψει τη Γενική Συνέλευση σε άσκοπο διαγωνισμό ρητορικής». Γι' αυτό ο Γκεβάρα μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.



Ντυμένος όχι με το τυπικό κοστούμι της διπλωματίας αλλά με την στρατιωτική του στολή, ο Τσε αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να δυναμιτίσουν τη διεθνή ειρήνη. Έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν ειρηνικές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των ισχυρών κρατών, αλλά κυρίως μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων, μεταξύ εθνών με διαφορετικό οικονομικο-πολιτικό σύστημα. Όχι όμως και μεταξύ εκμεταλλευτών και θυμάτων.

Σε έναν καταιγισμό κατηγοριών κατά της επεμβατικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Τσε Γκεβάρα χρησιμοποίησε πλήθος απτών παραδειγμάτων που επιβεβαίωναν στο ακέραιο τους ισχυρισμούς του: Από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη νοτιοανατολική Ασία (Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ) στην Κύπρο και από το αιματηρό παράδειγμα του Κονγκό στην ταλαιπωρημένη απ' την επιθετικότητα της Ουάσινγκτον Λατινική Αμερική.

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γκεβάρα έκανε σαφές το ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει το σοσιαλιστικό στρατόπεδο ενάντια στην απειλή του ιμπεριαλισμού-καπιταλισμού. Μιλώντας μέσα στο πλαίσιο της διπλωματικής ορολογίας αλλά χωρίς να αποκρύβει ούτε χιλιοστό της αλήθειας, ο Τσε παρέθεσε την ωμή παραβίαση της ειρήνης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κάτι που οι σοσιαλιστικές χώρες αλλά και όλοι οι λαοί που πολεμούν για την απελευθέρωση, την πολιτική και οικονομική χειραφέτηση τους δεν θα έπρεπε να δεχθούν με κανέναν τρόπο.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό. Έχουμε κηρυχτεί αλληλέγγυοι μ' εκείνους που αγωνίζονται για την ειρήνη, πήραμε θέση – μολονότι είμαστε μαρξιστές-λενινιστές – στο πλευρό των αδέσμευτων χωρών*, γιατί και οι αδέσμευτοι αγωνίζονται όπως και μεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για το λαό μας. Και γι' αυτό το λόγο αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, να απαντήσουμε στις προκλήσεις που μας κάνουν οι γιάνκηδες».

Μιλώντας εξ' ονόματος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας, ο Τσε Γκεβάρα επισήμανε τις προσπάθειες της επαναστατικής κυβέρνησης του νησιού για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής. Παρέθεσε ένα προς ένα πέντε σημεία που η Αβάνα είχε προτείνει στις ΗΠΑ ως μορατόριουμ για την δημιουργία κλίματος ειρήνης και ασφάλειας. Καμία πρόταση της Κούβας δεν έγινε αποδεχτή από τις ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο συνέχισαν τις πολεμικές προκλήσεις ενάντια στον κουβανικό λαό αλλά και διατήρησαν (μέχρι και σήμερα) το στρατιωτικό ορμητήριο-φυλακή του Γκουαντάναμο. 

Ernesto Che Guevara Study Work and
Rifle Speech - Greek subtitles video














Η ομιλία του Γκεβάρα όμως δεν εστιάστηκε μόνο στην ιμπεριαλιστική στρατηγική των ΗΠΑ, την ανάγκη για πυρηνικό αφοπλισμό, ούτε αποκλειστικά στην εκμετάλλευση των λαών της Λατινικής Αμερικής από το ξένο και ντόπιο Κεφάλαιο. Στην καρδιά του καπιταλισμού, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, από του βήματος του ΟΗΕ, ο Γκεβάρα έστρεψε τα βέλη του προς το κοινωνικό απαρτχάιντ που επικρατούσε σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα ρατσιστικό απαρτχάιντ που κατέτασσε τους Αφροαμερικανούς ως πολίτες β' κατηγορίας, στερούμενων βασικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Δήλωσε, ο Τσε, σε μια αποστροφή του λόγου του: «Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην αμερικάνικη ήπειρο στο όνομα των ελευθέρων θεσμών. Θα 'ρθει μια μέρα που τούτη η Συνέλευση θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ωριμότητα και θα απαιτήσει τότε από τη Βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση εγγυήσεις για τη ζωή για τη ζωή του νέγρικου και του λατινοαμερικάνικου πληθυσμού, που ζει σ 'αυτή τη χώρα και που στην πλειονότητα του είναι Βορειοαμερικάνικος είτε λόγω καταγωγής είτε γιατί έκανε τις ΗΠΑ θετή πατρίδα του. Πως είναι δυνατό να παριστάνει το φρουρό της ελευθερίας εκείνος που σκοτώνει τα ίδια του τα παιδιά και καθημερινά τα ταπεινώνει για το χρώμα που έχει το δέρμα τους; Πως μπορεί να ποζάρει για φρουρός της ελευθερίας εκείνος που αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους των νέγρων και μάλιστα τους προστατεύει και τιμωρεί το νέγρικο πληθυσμό επειδή απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ως ελεύθερων ανθρώπων;».

Εκεί, στην καρδιά του διεθνούς διπλωματικού συστήματος, ο Αργεντινός επαναστάτης μίλησε και εκφράστηκε όχι μόνο εξ' ονόματος της Κουβανικής κυβέρνησης που τυπικά εκπροσωπούσε. Εξέφρασε κυρίως τους καταφρονημένους του κόσμου, τους λαούς που καταδυναστεύονταν από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και που αλληλοσφαγιάζονταν από εμφύλιες συγκρούσεις τις οποίες το μεγάλο κεφάλαιο είχε προκαλέσει στις χώρες τους. «Η Ιστορία», είπε ο Γκεβάρα λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του, «θα υποχρεωθεί τώρα να πάρει υπ' όψιν της τους φτωχούς της Αμερικής, τους καταληστεμένους και καταφρονημένους που αποφάσισαν στο εξής να γράφουν μόνοι τους την ιστορία τους».

(* Κίνημα των Αδεσμεύτων: Διακρατική οργάνωση χωρών που δεν επιθυμούσαν να τεθούν άμεσα με το μέρος κανενός εκ των δύο κυρίαρχων «στρατοπέδων» του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι). 


Δύο απόπειρες δολοφονίας.

Η παρουσία του Κομαντάντε Γκεβάρα στη Νέα Υόρκη είχε προκαλέσει την αντίδραση κουβανικών αντεπαναστατικών δυνάμεων. Δύο τρομοκρατικές ενέργειες, με προφανή σκοπό τη δολοφονία του Τσε, έλαβαν χώρα την 11η Δεκέμβρη 1964 στο Μανχάταν της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η πρώτη ήταν η εκτόξευση ρουκέτας από μπαζούκας προς το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που ο Γκεβάρα ήταν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το βλήμα είχε εκτοξευθεί από την περιοχή Κουϊνς της ανατολικής όχθης και έπεσε στη θάλασσα, 200 περίπου μέτρα πριν τις ακτές του Μανχάταν. Ποτέ δεν διευκρινίστηκε ποιός εκτόξευσε τη ρουκέτα από το μπαζούκας που, σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, ήταν ιδιοκτησίας του στρατού των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα που στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης ο Τσε Γκεβάρα κατηγορούσε τον αμερικάνικο και διεθνή ιμπεριαλισμό, στην είσοδο του κτιρίου του ΟΗΕ ομάδες αντεπαναστατών, Κουβανών και Αμερικανών, διαδήλωναν με πλακάτ και σημαίες. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε συλλάβει μάλιστα μια ισπανόφωνη γυναίκα, ονόματι Μόλι Γκονζάλες, η οποία κατευθύνονταν προς το κτίριο του ΟΗΕ κρατώντας μαχαίρι. Σκοπός της, όπως η ίδια δήλωσε αργότερα, ήταν να χτυπήσει τον Γκεβάρα όταν αυτός θα έβγαινε απ' την είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος. 


Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ η δευτερολογία του ως απάντηση στις αιτιάσεις των πρέσβεων λατινοαμερικάνικων χωρών. Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα © Guevaristas


Ο μύθος του Τσε Γκεβάρα: Ο Τσε Γκεβάρα έγινε το σύμβολο μιας γενιάς. Σήμερα είναι ένας διαρκής μύθος, ένα μίγμα επανάστασης, αγιοσύνης και περιπέτειας. Ακόμα και σήμερα πολλοί εμπνέονται από τον Τσε, και όλο και λιγότεροι τον αποκηρύσσουν. Αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη ζωή του ήρωα, την ιστορία και την εξέλιξη του μύθου. Ντοκιμαντέρ Παραγωγής 1997 Μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά.













The True Story of Che Guevara (TV Movie 2007)
Ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Ερνέστο Γκεβάρα.
The True Story Of Che Guevara με Ελληνικούς υπότιτλους:













Από Ερνέστο σε Τσε (From Ernesto to Che): Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής του 2002 ("Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα") για τη ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. μιλούν μεταξύ των άλλων η κόρη του Tσε, Αλεϊδα Γκεβάρα, ο Τζον Λι Άντερσον, ο Oρλάντο Mπορέγκο, ο στενότερος συνεργάτης του από την εποχή της κουβανικής επανάστασης και μέχρι τον θάνατο του, ο Eνρίκε Oλτούσκι στενός φίλος και συνεργάτης του Γκεβάρα όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας και σε αποσπάσματα από μια παλιότερη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ο ίδιος ο Φιντέλ Kάστρο για τον Tσε. Tο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κούβα, τις HΠA, την Iσπανία και την Γαλλία.












Αποφθέγματα Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (Lo Eterno,
Buena Vista Social Club) Music: "Lo Eterno"
(Carlos Puebla), "Chan Chan".






Τσε Γκεβάρα - Το Ημερολόγιο της Βολιβίας (Le Journal de Bolivie): Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 1994, σκηνοθεσίας του Richard Dindo, που περιγράφει τις προσπάθειες του Τσε να οργανώσει αντάρτικο λαϊκό αγώνα στη Βολιβία το 1967. Ελληνικοί Υπότιτλοι.






Che Guevara VIVE! / Ο Τσε Γκεβάρα ΖΕΙ! / Че Гевара живет!: Βίντεο αφιέρωμα στον ΤΣΕ με αφορμή την δολοφονία του στις 9 Οκτώβρη 1967 από δυνάμεις του βολιβιανού στρατού και πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Μουσική Μ. Θεοδωράκης








♪♫ Βίντεο: Los Libertadores (Οι Ελευθερωτές),
από το έργο Canto General. Ποίηση: Pablo Neruda.
Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη. Τραγουδά η Μαρία
Φαραντούρη. Συμμετέχει η Εθνική Χορωδία της Γαλλίας.













Το τραγούδι «Η δίκοπη ζωή», Vida de doble filo
ερμηνευμένο από τον Γιώργο Μεράντζα, με πλάνα 
απ' τη ζωή και τη δολοφονία του Τσε. Μουσική: 



Παντελής Θαλασσινός ~ Η δίκοπη ζωή, Ρυθμός Stage, 23/4/13





Guevaristas © - Che Guevara YouTube Channel
Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα © Guevaristas ΕΔΩ

O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«El Amor, La Politica, La Rebeldia» (46′)

Σκηνοθεσία / σενάριο: Tερεσίτα Γκόμεζ. Βασισμένο στο βιβλίο «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τη γέννησή του ως τη δολοφονία του στη Βολιβία. Περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα αρχεία της Δημοκρατίας της Κούβας και καινούργια πλάνα από την Κούβα τού σήμερα. Διάρκεια: 46'


Δείτε Σχετικά:




Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
  • Το A' Μέρος του Αφιερώματος: Νικολάς Γκιγιέν: Γκεβάρα, ο Γκάουτσο (4 ποιήματα) ‒ Σχολιασμός και Επίμετρο: Τα γεγονότα μέσα απ' τους στίχους (Αφιέρωμα - Α' Μέρος με 47 φώτο) zbabis.blogspot.gr (Β' Μέρος με 118 φώτο Αφιέρωμα) Τσε Γκεβάρα: Ημερολόγιο Βολιβίας ‒ Οι στίχοι του Νικολάς Γκιγιέν μέσα απ' τα γεγονότα zbabis.blogspot.gr


Δύο μπαλάντες για τον Τσε (Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις αποφάσισε να γράψει το σάουντρακ για την ταινία «Faccia di spia» του Τζουζέπε Φεράρα (ελληνικός τίτλος «Το πρόσωπο της κατασκοπίας»), παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.)
Το τελευταίο γράμμα του Τσε στον Φιντέλ

Διάλογοι στο FaceBook

Maria Stampolidou: στην κρατική τηλεόραση πολλά χρόνια πριν, νομίζω στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή και τον θάνατό του. Μιλούσε λοιπόν μια καθαρίστρια που βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο σχολείο όπου μετέφεραν την σωρό του μετά την δολοφονία του. Θυμάμαι λοιπόν που έλεγε ότι κάποια στιγμή πλησίασε τον νεκρό Τσε και του χάιδεψε το πρόσωπο και πως ενώ είχε πρόβλημα μεγάλο με πονοκεφάλους από τότε γιατρεύτηκε. Δεν ξαναείχε.· 8 Οκτ 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: