17 Δεκ 2014

Αληθινή αγάπη είναι, όταν δεν φοβάσαι να εκτεθείς


Σοφία Ντρέκου

«Σημασία δεν έχει να αγαπάς και να αγαπιέσαι από κάποιους. Αληθινή αγάπη είναι όταν δεν φοβάσαι να εκτεθείς απέναντι στους δικούς σου: να φανείς άθλιος, κακός, μικρός, πονεμένος, απελπισμένος, να ζητήσεις βοήθεια και να μην σε κρίνουν, ούτε να σε σιχαθούν. Να σε ανεχτούν και να στην δώσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι αγάπη. Είναι μια συμβατική σχέση αλληλοεξυπηρέτησης. Μακάρι να αξιωθούμε την δύναμη της συγχώρησης του αγίου Διονυσίου, την εγκράτεια και τον φωτισμό του προφήτη Δανιήλ, την δύναμη της πίστης και το θάρρος των τριών παίδων. Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν! Προαυγάζουν ημίν Χριστού τα Γενέθλια.»[1]

Η λατρεία του εαυτού μου!...

«Η πιο γνωστή φράση του Μεγάλου Κανόνα (του κορυφαίου ποιητικού έργου του αγίου Ανδρέα Κρήτης, που ψάλλεται το βράδυ της Τετάρτης την 5η εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής) είναι: «αυτείδωλον εγενόμην» (=έκανα τον εαυτό μου είδωλο και τον λατρεύω).

«Αὐτείδωλον ἐγενόμην, τοῖς πάθεσι τὴν ψυχήν μου βλάπτων, Οικτίρμον·
ἀλλ' ἐν μετανοία μὲ παράλαβε, καὶ ἐν ἐπιγνώσει ἀνακάλεσαι·
μὴ γένωμαι κτῆμα, μὴ βρῶμα τοῦ ἀλλοτρίου·
Σωτὴρ αὐτὸς μὲ οἴκτειρον.»[2]

Σε νέα ελληνικά:

Έγινα είδωλο για τον εαυτό μου, βλάπτοντας την ψυχή μου με τα πάθη, Ελεήμον (Κύριε). Όμως, παράλαβέ με μετανοημένο και κάλεσέ με πίσω συνειδητοποιημένο, για να μη γίνω ιδιοκτησία και τροφή του ξένου (=του απέναντι, του διαβόλου). Εσύ, Σωτήρα, λυπήσου με.

«Χωρίς την λαχτάρα του έρωτα, 
και την ήρεμη δύναμη της αγάπης, 
μόνο φλυαρείς...
Ο έρωτας και η γνώση, 
στο μέτρο του δυνατού,
μας ωθούν προς τα πάνω, 
στους ουρανούς.»[3]

Παραπομπές:
Κεντρική Φωτογραφία: στον σταθμό αναχώρησης στην Αμερική από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο
Δείτε:

Αρχείο
Sophia Drekou 17 Δεκεμβρίου 2014
Sophia Drekou 16 Φεβρουαρίου 2015 στις 1:36 π.μ.

2 σχόλια:

π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΩ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΛΑΒΟΥΜΑΙ, ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Σοφία Ντρέκου είπε...

Αγαπητέ και σεβαστέ μου π.Βασίλειε κάθε φορά με συγκινείτε με την καλοσύνη και την εν Χριστώ ευγένειά σας. Να μην με ρωτάτε... να αναρτήσετε ότι θέλετε εσείς... είστε το πιο αγαπητό και σεβάσμιο μέλος και αναγνώστης του ιστολογίου. Την αγία ευχή σας να έχω και Καλά μας Χριστούγεννα! ★ ° ☾ °☆