Σώπα μη μιλάς ...για τα θλιμμένα μάτια του Βαγγέλη Γιακουμάκη - αφιέρωμα και videos


Το συγκλονιστικό ποίημα «Σώπα Μη Μιλάς» του πολυβραβευμένου Τούρκου λογοτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή Αζίζ Νεσίν (1915-1995), αφιερώνω στην μνήμη του κυνηγημένου Βαγγέλη Γιακουμάκη που όλοι μας «σταυρώσαμε» έχοντας το δικό μας μερίδιο, άλλος λίγο άλλος πολύ στην αυτοχειρία του παλικαριού, κι ας είναι και η Μέρα του Τιμίου Σταυρού, της Σταυροπροσκυνήσεως.


† Καλό Ταξίδι Ευάγγελε 🌿 Καλή Ανάσταση
Σοφία Ντρέκου 15 Μαρτίου 2015

Σώπα μη μιλάς! – Αζίζ Νεσίν

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή κόψ' τη φωνή σου σώπασε επιτέλους
κι αν ο λόγος είναι αργυρός η σιωπή είναι χρυσός.
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί
έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα μου λέγανε: «σώπα».

Στο σχολείο μου κρύψαν την αλήθεια τη μισή,
μου λέγανε: «εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!»

Με φιλούσε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και
μου λέγανε: «κοίτα μην πεις τίποτα, σσσσ….σώπα

Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.
Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσι μου χρόνια.
Ο λόγος του μεγάλου η σιωπή του μικρού.
Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο, «Τι σε νοιάζει εσένα;»,
μου λέγανε, «θα βρεις το μπελά σου, σώπα».

Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι
«Μη χώνεις τη μύτη σου παντού,
κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα
»

Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική
και ήξερε να σωπαίνει. Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε «Σώπα». 

Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες με συμβουλεύανε:
«Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. «Σώπα»

Μπορεί να μην είχαμε με δαύτους γνωριμίες ζηλευτές,
με τους γείτονες, μας ένωνε, όμως, το Σώπα.
Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω,
σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.
Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.

Κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα» και μαζευτήκαμε πολλοί
μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη, αλλά μουγκή!
Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα,
τα πάντα κι όλα πολύ. Εύκολα, μόνο με το Σώπα.

Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα».

Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου
κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσα σου
και κάν’ την να σωπάσει. Κόψ’ την σύρριζα. Πέτα την στα σκυλιά.
Το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι 
σωστά. Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες, τύψεις κι αμφιβολίες.

Δε θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου και θα γλιτώσεις από το βραχνά να μιλάς,
χωρίς να μιλάς να λες «έχετε δίκιο, είμαι σαν κι εσάς»

Αχ! Πόσο θα 'θελα να μιλήσω ο κερατάς και δεν θα μιλάς,
θα γίνεις φαφλατάς, θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς.
Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ’ την αμέσως.
Δεν έχεις περιθώρια. Γίνε μουγκός. Αφού δε θα μιλήσεις,
καλύτερα να το τολμήσεις Κόψε τη γλώσσα σου.

Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου,
γιατί νομίζω πως θα’ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ!…

Διαβάστε: Πως γράφτηκε το ποίημα και το τραγούδι για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη των Μάνου Ελευθερίου και Μίλτου Πασχαλίδη; (Video)

Βίντεο: Ανατριχιαστικό όταν ακούς στην ελληνική απόδοση το ποίημα «Σώπα μη μιλάς», του Αζίζ Νεσίν, από τη σπαρακτική φωνή στη συγκλονιστική ερμηνεία της ηθοποιού Μαριέτας Ριάλδη (1941-2013), η οποία αναπαύεται και εκείνη στα μέρη της απέραντης γαλήνης και στα χρώματα της Πύλης του Παραδείσου.



Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης (Σέλλι Ρεθύμνου, 23 Μαρτίου 1995 - Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2015) ήταν φοιτητής κρητικής καταγωγής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά. 

Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα τόσο λόγω του τραγικού θανάτου του όσο και γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.. Για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, από τον Ιούνιο του 2015.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Ανδρέας Γιακουμάκης Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη και τον σεβασμό
Ανδρέας Γιακουμάκης: Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη και τον σεβασμό

Στα τέλη Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης· οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ' αγνώστου.

Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας. 

Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.











Τί είναι εκφοβισμός ή μπούλινγκ - bullying


Ο εκφοβισμός (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποκαλέσει το μπούλινγκ «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τους φίλους, γνωστούς, την οικογένεια, και γενικότερα στην κοινωνία και ιδιαίτερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, πολιτικές τάξεις, συνήθεις, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα, ντροπή ή άλλους. [...] Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μειονότητες και οι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες ή πνευματικές υστερήσεις πέφτουν συχνά θύματα επανειλημμένου bullying, απομόνωσης και άλλων κακοποιήσεων.

• «Bullying – Νταηλίκι. Το φαινόμενο του εκφοβισμού (Μπούλινγκ)». HelpPost.gr. 16 Μαρτίου 2015.
• Βούισιτς, Νικ (2014). Ασταμάτητος: Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη. μετάφραση - επιμέλεια έκδοσης: Βασίλης Αργυριάδης. Αθήνα: Εν πλω.

Έφτιαξαν εκκλησία στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Ιερός Ναός του Αγίου Ευαγγέλου οικοδομήθηκε στο Σελλί Ρεθύμνου στη μνήμη του Ευάγγελου Γιακουμάκη από την οικογένειά του στον προαύλιο χώρο του σπιτιού της οικογένειας.

Το Σάββατο 7η Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ. τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρτυρος Ευαγγέλου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο.

Μετά την Τελετή των Θυρανοιξίων ακολούθησε ο πρώτος Αρχιερατικός Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής 8ης Ιουλίου 2018 τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.


Βιντεο / αφιέρωμα στην μνήμη του 
Βαγγέλη από Αέναη επΑνάσταση

Βίντεο: Τα βασανιστήρια που έκαναν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σοκ προκαλεί το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και απεικονίζει τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη πεσμένο στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να παρακαλεί τους «σκληρούς» Κρητικούς συμφοιτητές του να τον αφήσουν ελεύθερο.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται από τον «Ελεύθερο Τύπο» και προέρχονται από βίντεο - ντοκουμέντο που έχει πρωταγωνιστές τους οκτώ νεαρούς που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες στον άτυχο φοιτητή. Δυόμισι λεπτά είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι οι τραμπουκισμοί με θύμα τον Βαγγέλη δεν ήταν ένα απλό «παιχνίδι» ανάμεσα σε φοιτητές.

Το περιστατικό εκτυλίσσεται στο δωμάτιο του Βαγγέλη στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Ο 20χρονος είναι πεσμένος στο κρεβάτι του δωματίου του και παρακαλεί τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε όμηρο. Το βίντεο καταγράφεται από ένα από τα άτομα που του επιτίθενται. Οι νεαροί ξεσπούν σε γέλια, ενώ ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τους ουρλιάζει και τους λέει ότι πονάει.

Ο Βαγγέλης δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα χέρια του ούτε τα πόδια του. «Αφήστε με πονάω» τους λέει γελώντας μηχανικά. Ένας από τους σκληρούς Κρητικούς τον βρίζει χυδαία. Η «πλάκα» φαίνεται να ξεπερνά κάθε όριο όταν ένας μυώδης νεαρός πιάνει κεφαλοκλείδωμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο 20χρονος μην μπορώντας να κουνηθεί περιμένει να τελειώσει το μαρτύριό του.

Κάποια στιγμή ένας από τους νεαρούς ακούγεται να λέει «Φτάνει. Αφήστε τον τώρα». Λίγο μετά το μαρτύριο τελειώνει. Οι νεαροί, μαζί και εκείνος που τραβάει το βίντεο βγαίνουν από το δωμάτιο.

Όλα δείχνουν ότι το bullying σε βάρος του 20χρονου ήταν συνηθισμένο, οι νεαροί έκαναν όσα έκαναν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και κατέγραφαν τα πάντα σε βίντεο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το βίντεο αυτό βρέθηκε στα χέρια των αρχών όταν κάποιος από τους σπουδαστές «έσπασε» και το παρέδωσε σε υπάλληλο της Γαλακτοκομικής Σχολής θέλοντας να δείξει τα όσα πραγματικά συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εστίας.












Αυτό είναι ένα βίντεο φόρος τιμής στον αδικοχαμένο φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και είναι αφιερωμένο στην οικογένεια του. Σε αυτό, εμφανίζονται φωτογραφίες του 20χρονου εκλιπόντος οι οποίες συνοδεύονται από στίχους τραγουδιού: Η μάνα


Πατέρας: Αντρέας Γιακουμάκης. Ένας άνθρωπος που ενώ η μοίρα του έφερε μεγάλες λύπες και ίσως τον μεγαλύτερο πόνο, εκείνος συνεχίζει αγέρωχος και με αφοπλιστική δύναμη ψυχής, να πιστεύει στον άνθρωπο και τις αξίες.













Ου φονεύσεις: Ο Πάνος Κοκκινόπουλος έκανε
επεισόδιο την υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη













FaceBook

Effie Gounari 6 Φεβρουαρίου 2021

Bulling???? Ας τολμήσουν ξανά.
Μιλάμε, μας ακούν. Ο κόσμος άλλαξε σελίδα.
Ανέραστοι, γλοιώδεις, υπάνθρωποι πολέμησαν την ομορφιά επειδή νόμιζαν ότι γινόταν όμορφοι.
Τον μόχθο των ικανών φθόνησαν, κατέστρεψαν, αλλοίωσαν, βίασαν ψυχή και σώματι, εξόντωσαν. Πολέμησαν και πρόσωπα και λαούς....
Οι όποιοι, στον όποιο χρόνο, στον όποιο τόπο.
Καλό Παράδεισο παλικάρι μου. Τους νίκησες...
Έμεινες στην Ιστορία.
Μας βοήθησες να αρχίσουμε να ακούμε την κραυγή των ταπεινών μέσα στο θόρυβο και στην κοπριά των βάνδαλων.
Να τα ξεχωρίσουμε.
Όλη την βρώμα της κοινωνίας μέσα από τα ατσαλάκωτα πουκάμισά τους.
Όλα στο Φώς... Και οι πέτρες πλέον μιλάνε.. είτε κρύβουν πρόσωπα είτε λαούς που πόνεσαν σε όποιο χρόνο.
Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο αλλά έμεινε η διδασκαλία του σε όλους τους τόπους, χρόνους, πολιτισμούς.
Παιδεία η λύση για να συναντήσουμε τη Χαρά αγκαλιά με τα δίκαια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: