Πως γράφτηκε το ποίημα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη του Μάνου Ελευθερίου (Video)


Ένα γκράφιτι και ένα ποίημα του Μάνου
Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

6 Φεβρουαρίου 2015 χάθηκε το άνθος 
της νιότης του παλικαριού... 
για να μην ξεχνάμε του πόνου το αδίκημα.

«Δολοφονημένος από λεβέντες» 
γράφει δίπλα στην προσωπογραφία 
του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο άγνωστος 
καλλιτέχνης του δρόμου σε γκράφιτι 
σε τοίχο στα Γιάννενα.

Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη έγραψε ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου. Το ποίημα του δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Μ. Ελευθερίου: «Είτε αυτοκτόνησε το παιδί, είτε τον δολοφόνησαν και τα δύο είναι φοβερά. Ουσιαστικά, τον δολοφόνησαν οι συμφοιτητές του που τον κορόιδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αντέχει να είναι ο άλλος, ο διπλανός του, κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση οι καθηγητές της σχολής. Το δημοτικό σχολείο είναι το βασικό και η οικογένεια. Η ευαισθησία και η ομορφιά αποτελούν στόχο. Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δαχτυλοδειχτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν».

Το ποίημα που έγραψε ο Μ. Ελευθερίου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ποιητής με γοργά αντανακλαστικά, γράφει ένα ποίημα ή στίχους για ένα θέμα της επικαιρότητας.

Ολόκληρο το ποίημα: «Για τον Βαγγέλη»


Πώς είναι ο έρωτας γραμμένος στο πετσί μας.
Με γράμματα άραγε ή μαύρους αριθμούς.
Αίμα θηλάζει κι η Ελλάδα κι η ζωή μας
Μα οι εχθροί μας πίνουν μόνο αγιασμούς.      
Των δράκων γάλα, δηλαδή. Και το φαρμάκι.       
Κρίμα. Δεν γνώρισες τον Κώστα Καρυωτάκη.  

Στους ουρανούς θ' αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.
Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.
Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν
κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό.     
Όχι τσεκούρι και μπαλτάς. Μήτε και σφαίρα.     
Μ' ένα σουγιά που κόβει φλέβες στον αέρα.  

Με του Μακμπέθ πήγες τις μάγισσες,
στους βάλτους να βρεις πώς σμίγει το χρυσάφι με χαλκό
κυνηγημένος απ΄το σώμα σου κοντά τους
αλλά ποιος δαίμονας ξορκίζει το κακό.     
Δεν παραστάθηκαν Απόστολοι εκ περάτων     
Κι ας πήραν όψη τα μυστήρια των πραγμάτων.  

Τι συζητούσες στον Αγρό του Κεραμέως
στους κήπους του αίματος σαν μια σταλαγματιά.
Για στρατηλάτης δεν σου πήγαινε γενναίος
μήτε τσιράκι στων τραμπούκων τη στρατιά.     
Επαρχία, επαρχία, όλα τα σφάζεις.     
Λυσσάς και ράβεις και κεντάς κι όλο σπαράζεις.  

Ο Γκρέκο εδώ, ο Λόρκα εκεί. Ποιος θα κερδίσει.
Τους ξέρεις άραγε να ρίξεις μια ματιά.
Και τώρα ποιος από τους δυο θα ζωγραφίσει
την ομορφιά σου, σαν την άγρια νυχτιά.     
Σ' άγγιξαν άραγε τα φίδια κι οι αράχνες.     
Τι μυστικά σού είπε το φως μέσα στις πάχνες.  

Αθώοι όλοι. Σε μια χώρα των αθώων.
Δεν σε γνωρίσαμε να πιούμε έναν καφέ,
δυο τρεις κουβέντες για τους άθλους των ηρώων
γι' αυτούς που ζούνε συντροφιά μ' έναν χαφιέ.     
Λυσσούν να σ' έβρουν τα σκυλιά.
Λυσσούν οι σκύλοι.     
Κι η ομερτά στις καφετέριες καντήλι.  

Πώς να σου γράψω, το λοιπόν, βιογραφία
αφού οι λέξεις μου είναι μόνο της βροχής.
Ποτέ το μπλε δεν το χωρά δικογραφία.
Θυμίζει σύλληψη κι εκτέλεση εποχής.     
Είμαστε άρρωστοι βαριά από νοσταλγία.     
Μας περιμένουν τα τσιγγέλια στα σφαγεία.

Μάνος Ελευθερίου - Μάρτιος 2015

ΔιαβάστεΣώπα μη μιλάς! για τα θλιμμένα μάτια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Μίλτος Πασχαλίδης: Έτσι γράφτηκε το 
τραγούδι για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη


Ο τραγουδοποιός αποκαλύπτει πως επρόκειτο να το τραγουδήσει μαζί τους και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αλλά δεν πρόλαβε: «Έχω φτιάξει κάτι που είναι μεγάλο και μού φαίνεται άχρηστο αλλά θέλω να στο πω...»: Με αυτά τα λόγια εκμυστηρεύθηκε ο Μάνος Ελευθερίου στον Μίλτο Πασχαλίδη, σε μια από εκείνες τις απρόσμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν κατά καιρούς, το ότι κατέγραψε στο χαρτί και πιο συγκεκριμένα σε στίχους, τα συναισθήματα που τού γεννήθηκαν παρακολουθώντας την τραγική υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουκάκη.

Ο Μάνος Ελευθερίου, ο στιχουργός – ποιητής που φρόντιζε, διαχρονικά, να πιάνει τον παλμό της εκάστοτε εποχής και να σχολιάζει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα, συγκλονίστηκε από τον φρικτό και άδικο θάνατο που βρήκε ο νεαρός φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ο οποίος ζούσε μια κόλαση εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθέσεων μπούλινγκ που υφίστατο από τους συμφοιτητές του.

Κι αυτό το θυμό αλλά και τη θλίψη του και την απόγνωσή του τα αποτύπωσε σε μια σειρά συγκλονιστικών στίχων από τους οποίους αποτελείται το τραγούδι «Στη χώρα των αθώων», που έντυσε με την υπεροχή μουσική του ο Μίλτος Πασχαλίδης, το ερμήνευσε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και θα κυκλοφορήσει μαζί με το νέο ομώνυμο δίσκο του στις 15 Μαρτίου.

Πού βρίσκονταν όλον αυτόν τον καιρό οι στίχοι – κατευόδιο του Μάνου Ελευθερίου στον Βαγγέλη Γιακουκάμη; «Στα συρτάρια μου μαζί με πολλά ακόμα ανέκδοτα τραγούδια» αποκαλύπτει με ειλικρίνεια στο protothema.gr ο Μίλτος Πασχαλίδης γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως ο αξιόλογος τραγουδοποιός δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να βγάλει εσπευσμένα το τραγούδι λόγω επικαιρότητας. «Εγώ όταν φτιάχνω ένα τραγούδι δεν κάνω δεύτερες σκέψεις για τη χρήση του» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στην ερμηνεία του τραγουδιού για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη 
επρόκειτο να συμμετέχει και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


Αφορμή για να ανατρέξει στους στίχους του Μάνου Ελευθερίου ήταν οι συναυλίες – αφιέρωμα στον σπουδαίο στιχουργό που έκανε το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα: «Είχαμε σχεδιάσει να το πούμε τρεις, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κι εγώ. Όταν έφυγε από κοντά μας κι ο Λαυρέντης, τόσο ξαφνικά, ένιωσα πιο έντονη την ανάγκη να το βγάλω αυτό το τραγούδι. Ίσως γιατί συνειδητοποίησα πως η ζωή δεν περιμένει...» εξομολογείται ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται, δεν ήταν εύκολη υπόθεση να βάλεις μουσική σε στίχους τόσο αληθινούς αλλά και τόσο σκληρούς όσο αυτοί: «Αθώοι όλοι. Σε μια χώρα των αθώων / Δεν σε γνωρίσαμε να πιούμε έναν καφέ / δυο τρεις κουβέντες για τους άθλους των ηρώων / γι’ αυτούς που ζούνε συντροφιά μ’ έναν χαφιέ / Λυσσούν να σ’ εύρουν τα σκυλιά. Λυσσούν οι σκύλοι. / Κι η ομερτά στις καφετέριες καντήλι...»


Στο νέο άλμπουμ του Μίλτου Πασχαλίδη, που θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαρτίου, θα υπάρχουν και δύο ανέκδοτα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Δείτε: Έφυγε για τον Σταυρό του Νότου ο Θάνος Μικρούτσικος †

Τους μήνες που ακολούθησαν έφτιαξε άλλα οκτώ – εννιά τραγούδια, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Άλκη Αλκαίου και Οδυσσέα Ιωάννου και ξεκίνησε να ηχογραφεί τη νέα του δισκογραφική δουλειά η οποία όμως κρύβει και μία ακόμη έκπληξη: δύο ανέκδοτα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου με τον οποίο ο Μίλτος Πασχαλίδης συνδεόταν πολύ στενά.

«Υπάρχουν στο δίσκο και δύο τραγούδια του Θάνου, το ένα από αυτά μάλιστα είναι ντουέτο, μιας και το λέμε μαζί» αποκαλύπτει ο ίδιος και συμπληρώνει με νόημα: «Τελικά αυτή είναι μια δισκογραφική δουλειά η οποία εμπεριέχει πολλούς αγαπημένους μου ανθρώπους».

Τί είναι εκφοβισμός (ή μπούλινγκ,-bullying)

Ο εκφοβισμός (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποκαλέσει το μπούλινγκ «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τους φίλους, γνωστούς, την οικογένεια, και γενικότερα στην κοινωνία και ιδιαίτερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, πολιτικές τάξεις, συνήθεις, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα, ντροπή ή άλλους. [...] Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μειονότητες και οι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες ή πνευματικές υστερήσεις πέφτουν συχνά θύματα επανειλημμένου bullying, απομόνωσης και άλλων κακοποιήσεων.

• «Bullying – Νταηλίκι. Το φαινόμενο του εκφοβισμού (Μπούλινγκ)». HelpPost.gr. 16 Μαρτίου 2015.
• Βούισιτς, Νικ (2014). Ασταμάτητος: Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη. μετάφραση - επιμέλεια έκδοσης: Βασίλης Αργυριάδης. Αθήνα: Εν πλω.

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη


Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης (Σέλλι Ρεθύμνου, 23 Μαρτίου 1995 - Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2015) ήταν φοιτητής κρητικής καταγωγής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα τόσο λόγω του τραγικού θανάτου του όσο και γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.. Για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, από τον Ιούνιο του 2015.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Στα τέλη Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης· οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. 

Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας. 

Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται. wikipedia.org

by Αέναη επΑνάσταση | www. Sophia-Ntrekou.gr


Βίντεο: Τα βασανιστήρια που έκαναν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σοκ προκαλεί το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και απεικονίζει τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη πεσμένο στο κρεβάτι του δωματίου του στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να παρακαλάει τους «σκληρούς» Κρητικούς συμφοιτητές του να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται από τον «Ελεύθερο Τύπο» και προέρχονται από βίντεο - ντοκουμέντο που έχει πρωταγωνιστές τους οκτώ νεαρούς που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες στον άτυχο φοιτητή. Δυόμισι λεπτά είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι οι τραμπουκισμοί με θύμα τον Βαγγέλη δεν ήταν ένα απλό «παιχνίδι» ανάμεσα σε φοιτητές.

Το περιστατικό εκτυλίσσεται στο δωμάτιο του Βαγγέλη στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Ο 20χρονος είναι πεσμένος στο κρεβάτι του δωματίου του και παρακαλεί τους συμφοιτητές του από την Κρήτη να σταματήσουν να τον κρατάνε όμηρο. Το βίντεο καταγράφεται από ένα από τα άτομα που του επιτίθενται. Οι νεαροί ξεσπούν σε γέλια, ενώ ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τους ουρλιάζει και τους λέει ότι πονάει. Ο Βαγγέλης δεν μπορεί να κουνήσει ούτε τα χέρια του ούτε τα πόδια του. «Αφήστε με πονάω» τους λέει γελώντας μηχανικά. Ένας από τους σκληρούς Κρητικούς τον βρίζει χυδαία. Η «πλάκα» φαίνεται να ξεπερνά κάθε όριο όταν ένας μυώδης νεαρός πιάνει κεφαλοκλείδωμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο 20χρονος μην μπορώντας να κουνηθεί περιμένει να τελειώσει το μαρτύριό του.

Κάποια στιγμή ένας από τους νεαρούς ακούγεται να λέει «Φτάνει. Αφήστε τον τώρα». Λίγο μετά το μαρτύριο τελειώνει. Οι νεαροί, μαζί και εκείνος που τραβάει το βίντεο βγαίνουν από το δωμάτιο.

Όλα δείχνουν ότι το bullying σε βάρος του 20χρονου ήταν συνηθισμένο, οι νεαροί έκαναν όσα έκαναν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και κατέγραφαν τα πάντα σε βίντεο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το βίντεο αυτό βρέθηκε στα χέρια των αρχών όταν κάποιος από τους σπουδαστές «έσπασε» και το παρέδωσε σε υπάλληλο της Γαλακτοκομικής Σχολής θέλοντας να δείξει τα όσα πραγματικά συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εστίας.Ου φονεύσεις: Ο Πάνος Κοκκινόπουλος έκανε
επεισόδιο την υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη


3 σχόλια:

π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Με όλο το σεβασμό προς το πολύ ωραίο ιστολόγιό σας, μπορεί ο Ελευθερίου να ήταν μεγάλος στιχουργός, όμως δεν ήταν καλός χριστιανός, αφού επέλεξε πολιτική κηδεία και αποτέφρωση! Τέτοιους ανθρώπους, καλό είναι να τους βάζουμε στο περιθώριο!

Sophia Drekou είπε...

π. Βασίλειε, ξέρετε πόσο πολύ σας εκτιμώ και σας σέβομαι, αλλά πιστεύω πως στον Χριστιανισμό χωρούν όλοι... και στο «περιθώριο» θα τους βάλει ο Χριστός μας, όταν επέλθει στην Δευτέρα Παρουσία. Μέχρι τότε, ας είμαστε ανοιχτοί στις καλές πλευρές και λογισμούς κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.
Φιλώ την δεξιά σας...

π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Κυρία Σοφία, καλησπέρα σας. Η Εκκλησία μας αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και ακόμη περισσότερο τους μετανοημένους αμαρτωλούς! Προσπαθώ να μην κατηγορώ πρόσωπα, αλλά πράξεις. Αν εμείς οι Χριστιανοί υιοθετούμε τέτοια πρόσωπα, κάνουμε κακό και στους αγωνιζόμενους ανθρώπους. Αν πούμε: "δεν πειράζει αυτός έκανε πολιτική κηδεία, αλλά είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος", φανταστείτε το χάος που δημιουργείται στην πνευματική υπόσταση κάθε ανθρώπου, που θέλει να αγωνίζεται. Τέλος πάντων δεν θέλω να σας στενοχωρήσω. Μία παρατήρηση ήταν απλώς. Ο Θεός να τον ελεήσει και να ελεήσει κι εμάς!
Με εκτίμηση,
π. Βασίλειος.