Η Σφαγή των Ελλήνων στην ΚωνσταντινούΠολη το 1918, οργανώθηκε από τους Γερμανούς. Νέα ερευνητικά στοιχεία από τον στρατηγικό αναλυτή κ. Νίκο Λυγερό

📷 Μικρασιάτες πρόσφυγες. Βιβλιοθήκη 
του Κογκρέσου (Library of Congress)

Με νέα ερευνητικά στοιχεία από τον στρατηγικό αναλυτή κ. Νίκο Λυγερό για την σφαγή στην ΚωνσταντινούΠολη (οργανώθηκε από τους Τούρκους και τους Γερμανούς), στις 5 Δεκεμβρίου 1918, όταν το Αϊβαλί περικυκλώθηκε από τους Τούρκους και όλοι οι άνδρες συνελήφθησαν, οι γυναίκες και τα κορίτσια τους βιάστηκαν...

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Σημείωση στην Ιστορία των Σφαγών 
για τον ειδικό ανταποκριτή της Morning Post 
(Κωνσταντινούπολη, 5 Δεκεμβρίου 1918).

3288 - May 3, 2011 - Dr. Nikos Lygeros

Οι σφαγές των Ελλήνων που οργανώθηκαν από τους Τούρκους και τους Γερμανούς όπως και εκείνες των Αρμενίων, είχαν στόχο την εξολόθρευση μιας φυλής.

Με την πρόφαση να βρεθεί καταφύγιο για τους κυνηγημένους Τούρκους στην Ευρώπη εξαιτίας των βαλκανικών πολέμων, εκτοπίσθηκαν 250.000 Έλληνες.

Ενώ οι διώξεις πριν τον πόλεμο είχαν στόχο την απέλαση των Ελλήνων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, εκείνες της δεύτερης περιόδου έγιναν για να εξαφανίσουν την ελληνική φυλή της Τουρκίας.

Τον Απρίλιο του 1914, ο von Jagow δικαιολόγησε αυτές τις διώξεις δηλώνοντας ότι ο κάθε Έλληνας στην Τουρκία ήταν πράκτορας του πανελληνίου και κατά συνέπεια αποτελούσε κίνδυνο για τη χώρα.

Γερμανικά πρακτορεία, όπως η γερμανική τράπεζα της Παλαιστίνης, επιδόθηκαν σε μια βίαιη προπαγάνδα, που έσπρωξε τους Μουσουλμάνους σε έχθρα εναντίον των Χριστιανών.

Συμφωνία της Αδριανούπολης τον Ιούνιο 1915 ανάμεσα στους Τούρκους και τους Βούλγαρους: 
  • 1) Δημιουργία τουρκοβουλγαρικής εμπορικής ένωσης ως επακόλουθο της πολιτικής ένωσης.
  • 2) Αφαίρεση του εμπορίου της Ανατολής από τα ελληνικά χέρια.
  • 3) Ίδρυση μουσουλμανικών πρακτορείων προορισμένων μόνο για μουσουλμάνους για να σπάσουν οι εμπορικές σχέσεις με τους Έλληνες.
  • 4) Μείωση των προνομίων του Πατριάρχη.
  • 5) Υπεράσπιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο μέλλον.
  • 6) Εξαναγκαστική αλλαξοπιστία του πληθυσμού των χριστιανικών ομάδων στο Ισλάμ, επιβολή μικτών γάμων.

Μέθοδοι των διώξεων: 
  • 1) Κατάργηση των προνομίων
  • 2) Στρατολόγηση των Ελλήνων
  • 3) Συνεισφορές και επιτάξεις
  • 4) Εξαναγκαστικές αλλαξοπιστίες στο Ισλάμ
  • 5) Εκτοπίσεις
  • 6) Δολοφονίες
Δείτε επίσης: Περί ανταλλαγής πληθυσμών: Τοποστρατηγική και γεωπολιτική προσέγγιση της Μικρασιατικής Καταστροφής - Ν. Λυγερός

Οι Χριστιανοί ενσωματώθηκαν στα τάγματα εργασίας και στάλθηκαν στο εσωτερικό. Εκείνοι που ανήκαν σ’ αυτά έγιναν σκελετοί από τις κακουχίες στις καυτές πεδιάδες της Mεσοποταμίας και στα παγωμένα βουνά του Καυκάσου. Χιλιάδες πέθαναν. Ολόκληρα τάγματα υπέκυψαν στον τύφο και στη χολέρα. Πολλοί ήταν εκείνοι που σφάχτηκαν από τους Τούρκους φύλακες διότι κουράζονταν να τους εποπτεύουν. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι 150.000 Έλληνες που είχαν εγγραφεί σε αυτά τα τάγματα χάθηκαν. 
  • Περίπου 250.000 Έλληνες από τη Θράκη και τις ακτές της Mικράς Ασίας κατάφεραν να διαφύγουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 40.000 υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό στη Μακεδονία.
Εξαιτίας 300 λιποταξιών στην περιοχή της Κερασούντος, 88 χωριά ξεριζώθηκαν μέσα σε διάστημα των τριών μηνών. Περίπου 30.000 κάτοικοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, υποχρεώθηκαν να πορευθούν μέσα στο καταχείμωνο μέχρι την Άγκυρα χωρίς να έχουν το δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε ένα αντικείμενο. Το ένα τέταρτο πέθαναν καθ’ οδόν

📷  Παλιά Κ/πολη - Ο Κεράτιος από ψηλά 
στα 1918. Photo: Haliç havadan 1918
  • Το Δεκέμβριο του 1914, η πόλη Αϊβαλί περικυκλώθηκε από τους Τούρκους. Όλοι οι άνδρες συνελήφθησαν, οι γυναίκες και τα κορίτσια τους βιάστηκαν.
Αυτές οι μαζικές εκτοπίσεις αποφασίστηκαν από την Επιτροπή στις αρχές του 1915. Μία πολύ μετριοπαθής εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό των εκτοπισθέντων σε 450.000. O Rafet Pacha, πρώην κυβερνήτης της Bitlis, στάλθηκε στη Σαμψούντα με την επίσημη διαταγή να γίνει η μάστιγα των Ελλήνων. Εκπληρώνει πλήρως την αποστολή του. 
Πάνω από 150.000 εκτοπίσθηκαν από αυτή την περιοχή και εκείνη της Τραπεζούντας. Εκατοντάδες νέα κορίτσια, φοβούμενα τη μοίρα των Αρμενίων, αυτοκτόνησαν πέφτοντας στους ποταμούς. Στην επαρχία Σαμψούντα, 108 χωριά εκκενώθηκαν εξ ολοκλήρου και κάηκαν. 

κρυμμένα Γυναικόπαιδα, σε σπηλιά περιοχή Νιγρίτας, το ετος 1912
📷 κρυμμένα Γυναικόπαιδα, σε σπηλιά περιοχή Νιγρίτας, το 1912

Συνοπτικά βεβαιώνεται ότι 450.000 Έλληνες έχουν εκτοπισθεί και έχουν πεθάνει, 150.000 έχουν εγγραφεί στα τάγματα εργασίας και έχουν πεθάνει, 250.000 έχουν διαφύγει από τη Μ. Ασία και τη Θράκη προς την Ελλάδα και 350.000 εκτοπίσθηκαν μετά τους βαλκανικούς πολέμους πριν το μεγάλο πόλεμο.



Ηλίας Κουτραφούρης κοινοποίησε τη
δημοσίευσή σας. 5 Δεκεμβρίου 2017

Μνήμη Ρωμηοί - π. Η.Κ.

Για τις ψυχές και τα κορμιά
των παππούδων και των γιαγιάδων
των πατεράδων και των μανάδων
των αδελφών σου, των αγοριών
και των κοριτσιών, τα πνιγμένα
από τον πόνο και την αγωνία της σφαγής
τα σπαρμένα στη γη της Ανατολής
καντήλι η μνήμη σου Ρωμηέ
κι η προσευχή σου φλόγα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: