Στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία βίντεο αφιέρωμα by Αέναη επΑνάσταση


Η «Κυρά» και προστάτιδα των Αθηνών 
Αγία Φιλοθέη, με το τεράστιο κοινωνικό 
και φιλανθρωπικό της έργο, συνέβαλε 
καταλυτικά στην ανακούφιση πολλών 
κατατρεγμένων την περίοδο της 
τουρκοκρατίας.

της Σοφίας Ντρέκου

Η Αγία Φιλοθέη, κατά κόσμον Ρεβούλα Μπενιζέλου (1545 - 1589) ιερομάρτυρας και αγία από την οθωμανική εποχή, γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια επιφανή και πλούσια οικογένεια. Ενάντια στη θέλησή της, παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών στην ευγενή Αντρέα Χειλά, ο οποίος την κακομεταχειριζόταν. 

Όταν πέθανε αυτή ήταν μόλις 17 ετών, όμορφη και πλούσια και οι γονείς της επέμεναν να ξαναπαντρευτεί. Αυτή όμως έμενε στο σπίτι και αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου της στην προσευχή. 

Ο οικογενειακός πλούτος της έδωσε την ευκαιρία για φιλανθρωπική δράση με την οποία κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη της κοινότητας. Όταν πέθαναν οι γονείς της, η Φιλοθέη βρέθηκε ιδιοκτήτρια εκτεταμένων εκμεταλλεύσεων. Εισήλθε στη μοναστική ζωή, ιδρύοντας γυναικεία μοναστήρια. Εκεί οι νεαρές καλόγριες δίδασκαν χειροτεχνία, ύφανση, νοικοκυριό και μαγείρεμα. 

Έτσι προετοίμαζε τις νεαρές γυναίκες για την έγγαμη ζωή. Η Φιλοθέη είναι γνωστή κυρίως για την άφθονη φιλανθρωπία της. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της ήταν να αγοράζει την ελευθερία των Ελλήνων που ήταν σκλάβοι στους Οθωμανούς Τούρκους, ειδικά τις γυναίκες από τα χαρέμια.

Διαβάστε: Ελληνίδα σκλάβα προς πώληση σε αγορά της Ανατολής: Οι βίαιες απαγωγές γυναικών επί τουρκοκρατίας

Τα μοναστήρια της λεηλατήθηκαν πολλές φορές για να την καταστρέψουν οικονομικά. Στις 3 Οκτωβρίου 1588, τέσσερις Οθωμανοί μισθοφόροι μπήκαν στο μοναστήρι της κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής και την χτύπησαν σοβαρά. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου 1589.

Διαβάστε εκτενή βίο για την Αγία Φιλοθέη των Αθηνών

Βίντεο αφιέρωμα στην Αγία 
Προστάτιδα των Αθηνών Φιλοθέη

Η παράσταση του 2015 «Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία» από την θεατρική ομάδα «Herten». Η μεγάλη αγάπη μας για την Αγία Φιλοθέη, έγινε κίνητρο για να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η ευλογία της Αγίας Φιλοθέης να μας σκεπάζει όλους. «Herten».


Η Γερόντισσα Φιλοθέη μιλά για την Αγ. Φιλοθέη

Είναι ποτέ δυνατόν μια γυναίκα ρωμιά, στα δύσβατα χρόνια της τουρκοκρατίας (περίπου έναν αιώνα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης) να φτιάχνει σχολεία στην Αθήνα, να ιδρύει νοσηλευτήρια και ορφανοτροφεία, να βοηθά φτωχούς και ανήμπορους, να προστατεύει νεαρές κοπέλες –Ελληνίδες και τουρκάλες- να μην καταλήξουν στα χαρέμια, να αλληλογραφεί με τη γερουσία της Βενετίας και να ζητά δάνειο για τη φιλανθρωπία;

Όλα αυτά, τα «απίθανα» για να συμβούν στη ζωή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, διηγείται η Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγία των Βρυούλων Γερόντισσα Φιλοθέη. Η εκπομπή φιλοξενείται στο Ναΰδριο του Αγίου Ανδρέα στην πλατεία Αμερικής, που απετέλεσε το καθολικό Μετοχίου που ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη στα Πατήσια και στο οποίο συνελήφθη η Αγία και μαρτύρησε. Στην εκπομπή επισκεπτόμαστε και το Ιερό Ησυχαστήριο Παναγία των Βρυούλων στα Πατήσια.


Επιστημονική ημερίδα για την Αγία Φιλοθέη με τίτλο «Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του ελληνικού λαού» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2017 ώρα 6:00 μ.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εις μνήμην της Αγίας Φιλοθέης και των επετειακών εκδηλώσεων των 180 ετών από την ίδρυση του ΕΚΠΑ.
αναλύει σε 2 ομιλίες του, τον Βίο της Αγίας Φιλοθέης. 

Δείτε: Από την πλατεία Εξαρχείων στην πλατεία του
Ουρανού ο π. Ανανίας Κουστένης - Αφιέρωμα & Videos

Ο π. Ανανίας, μια πνευματική μορφή του Ελληνισμού
και της Ορθοδοξίας, ακολούθησε τον δρόμο του
μοναχισμού, για να δοθεί στον Θεό και τον άνθρωπο.

Δοξαστικό Αίνων της ακολουθίας στην μνήμη της Αγίας Φιλοθέης. Ψάλλουν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέα Αττικής σε αγρυπνία στις 18-2-2013. 

Δόξα. Ἦχος πλ. α'.: Πανηγυρίζει σήμερον φαιδρῶς τῶν Ἀθηναίων ἡ πόλις τῆς ἁγίας Φιλοθέης τὴν μνήμην. Δεῦτε οὖν τῆς εὐσεβείας ἐρασταὶ τὴν Ὀσιομάρτυρα τιμήσωμεν, ἐν εὐλαβείᾳ ψάλλοντες· Χαίροις, ἡ τὴν ἀγάπην ἐν τῷ βίῳ ἀσκήσασα, ἔλαιον καὶ οἶνον, ὡς ὁ Σαμαρείτης, ἐπὶ τὰ ἄλγη ἐπιχέουσα· Χαίροις, ὅτι καθάπερ ὁ Σωτήρ, τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦσα, ἀφηρπάγης καὶ ἤχθης εἰς τὸ μαρτυρῆσαι, ὑπὲρ τοῦ δι' ἡμᾶς μαρτυρικῶς ἀποθανόντος. Χαίροις, Φιλοθέη παναοίδιμε, μετὰ τῶν Ἁγίων μὴ παύῃ τὸν Σωτῆρα ἱκετεύουσα τὴν πόλιν σου τήν δε, φυλάσσειν διὰ παντὸς εἰρηνεύουσαν καὶ σῴζειν τάς ψυχὰς ἡμῶν.


Η θεατρική ομάδα του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως παρουσιάζει την παράσταση «Η Κυρά των Αθηνών». Διασκευή έργου «Φιλοθέη Μπενιζέλου» του Δ. Φερούση. Συνάξεις νέων Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου. Υπεύθυνος: π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου. Κάθε Παρασκευή και Ώρα: 19.00-20.30. Πρόγραμμα των συνάξεων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: "Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι".


Θεατρική παράσταση των κατηχητικών σχολείων Εσταυρωμένου Αιγάλεω στο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Αγία Φιλοθέη: Η Κυρά των Αθηνών


Θεατρική παράσταση από τους μαθητές Στ' Δημοτικού
για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2015
«Αγία Φιλοθέη - Η κυρά των Αθηνών»

Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών 18 Φεβ 2018
Θεία Λειτουργία και λιτανεία ιερού σκηνώματος
της Αγίας Φιλοθέης της Αθήνας. Μετάδοση
(ΕΡΤ) 2 Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.


Στο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης: Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή δεκάδων παιδιών από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου 2017, στην οικία Μπενιζέλων στην Πλάκα, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του πατρικού σπιτιού της Αγίας Φιλοθέης, η Γερόντισσα Φιλοθέη, ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγία των Βρυούλων, μίλησε για την ζωή και το μαρτύριο, αλλά και για το θαυμαστό έργο της Κυράς των Αθηνών.

Ημερίδα αφιερωμένη στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία, η οποία διοργανώθηκε από τον σύνδεσμο Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 και αποσπάσματά της μεταδόθηκαν από την εκπομπή "Ορθοδοξία και Βιωματικές Εμπειρίες", των στελεχών, αποφοίτων και φίλων του Ενοριακού Νεανικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς. Η εισήγηση είναι του κυρίου Δημητρίου Γόνη, ομότιμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., σχετική με το βίο της Αγίας Φιλοθέης, και μεταδόθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2013 από τoν ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία 91,2fm". Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.Το Αρχοντικό Μπενιζέλου στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα, τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής Αθήνας (15ος - 16ος αι.) και προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, είναι το πιο παλιό σπίτι της πρωτεύουσας. Ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, που ήλκε την καταγωγή της από βυζαντινό οίκο. Ο Άγγελος Μπενιζέλος γεννήθηκε περί το 1490 και ήταν πατέρας της Ρεγούλας ή Ρηγούλας Μπενιζέλου, της μετέπειτα μοναχής και αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 - 1589). Είναι μια διώροφη κατασκευή με χαγιάτι, κατά τα πρότυπα του μεταβυζαντινού σπιτιού, με ένα πηγάδι στην μπροστινή αυλή του, ενώ στην πίσω αυλή διέθετε ελαιοτριβείο και πατητήρι, που σώζονται μέχρι σήμερα.Παράκληση στην Αγία Φιλοθέη
Ψάλλουν οι φοιτήτριες φοιτητικού
Οικοτροφείου - Αγία Φιλοθέη


Περισσότερα: Αγία Φιλοθέη


19/02/2021 Αγία Φιλοθέη η Αθηναία
Όρθρος & Θεία Λειτουργία
Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού
2 σχόλια:

π. Ιερόθεος Σουρβάνος είπε...

Να είστε δημιουργική και άξια πάντα αδελφή Σοφία, υπέροχη η παρουσίαση για την Αγία Φιλοθέη, την ευχή της να έχουμε
Ευχαριστούμε

Sophia Drekou είπε...

π. Ιερόθεε,
σάς ευχαριστώ από καρδιάς για την ευλογημένη επίσκεψή σας.
Ασπάζομαι την δεξιά σας και ζητώ την ευχή σας στην προσκομιδή
προς ενδυνάμωση για την ανάδειξη των Αγίων μας και λοιπών
αέναων επΑναστατικών, θεολογικών/κοινωνικών/ψυχολογικών θεμάτων.