Καραντίνα κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: το μετέωρο μοναστήρι που επέλεξε για να μείνει μακριά από τον κορωνοϊό

Η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα Βοιωτίας

Σε μονή, κτισμένη στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας βρήκε προστασία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραμένει στη μονή των Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας Βοιωτίας, εκεί όπου έγινε και η εγγραφή τού τηλεοπτικού μηνύματος το οποίο απηύθυνε προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες (βλ. εδώ). Στη σεβάσμια ηλικία των 82 ετών, ο Μακαριώτατος επέλεξε να απομονωθεί ώστε να αποφύγει κάθε πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Το εντυπωσιακό ασκητήριο των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται κοντά στην ακρόπολη της αρχαίας Βούλιδος, κι είναι κτισμένο στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου. Σε αυτό το ησυχαστήριο, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την πλησιέστερη πόλη, είχε κάνει και στο παρελθόν διακοπές ο Αρχιεπίσκοπος.

Τα ευρήματα, κυρίως όστρακα και κεραμίδια, κατά την τελευταία ανασυγκρότησή του, μαρτυρούν ότι ο βράχος αυτός κατοικείται συνεχώς από τον 7ο αιώνα π.Χ. Χρησίμευε, στο πέρασμα των αιώνων, σαν παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που έμπαιναν και έβγαιναν στον Κορινθιακό Κόλπο. Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα, πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Έτσι και στο πλάτωμα του απότομου βράχου εγκαταστάθηκε μικρή αδελφότητα ασκητών, όπως μαρτυρούν το πελεκητό πηγάδι και τα υπολείμματα των κελιών με τις σκαμμένες καπνοδόχους στο βράχο. Οι ασκητές αυτοί επέβλεπαν και καλλιεργούσαν μαζί με άλλους μοναχούς της παρακείμενης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τους μεγάλους ελαιώνες, που περιήλθαν αργότερα στη Μονή του Οσίου Σεραφείμ.

Οι μοναχοί έμειναν στο βράχο μέχρι τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, οπότε και ακολούθησαν τους οπλαρχηγούς του αγώνα. Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, το ασκητήριο εγκαταλείπεται και σχεδόν καταστρέφεται. Το 1994 μια φιλότιμη προσπάθεια δημιουργώντας εκεί ένα κέντρο αρχαιολογικών, ιστορικών και θεολογικών μελετών, με τις ενέργειες του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β', ξεκινάει μια προσπάθεια αναγέννησης του χώρου και η μονή αποκτά και πάλι ζωή.

Αφιέρωμα στην Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας
το Αγιορείτικο Μοναστήρι της Βοιωτίας (βίντεο)


Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε από συνεργείο του Star Κεντρικής Ελλάδας μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 στις 18:45 πριν την έναρξη της Ακολουθίας των Δ' Χαιρετισμών. (Ακάθιστος Ύμνος: οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου (Πρωτότυπο, Μετάφραση, Ιστορία}

Διαβάστε: Τηλεοπτικό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ο οποίος έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους τους ναούς της χώρας να λειτουργούν κανονικά κεκλεισμένων των θυρών, ανταποκρίθηκε στις επίμονες οχλήσεις πολλών μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος που τις τελευταίες ημέρες του ζητούσαν ισχυρότερη παρουσία για την ενίσχυση του φρονήματος των πιστών. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα περιέχει αιχμές ή τοποθέτηση για τις αποφάσεις του κράτους σε σχέση με τη λειτουργία των ναών.

Η πρόθεση του Μακαριωτάτου έγινε γνωστή και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο facebook o δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας Θανάσης Μερτζάνης και ο οπερατέρ Πάνος Πραγιάννης μετά την μαγνητοσκόπηση του μηνύματος.

by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Facebook Thanasis Mertzanis είναι με τον Panos Pragiannis. 27 Μαρτίου 2020 στις 10:38 π.μ. · Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσα, Λιβαδειά. Το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου μέσω του STAR κεντρικής Ελλάδας.

Περισσότερα: Κορωνοϊός

Μήνυμα Ιερώνυμου για τον κορωνοϊό «Προστατεύστε τη ζωή σας»: Μένουμε σπίτι από αγάπη όχι από φόβο και κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία


Δεν υπάρχουν σχόλια: