Δείτε την ταινία: Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol 1984) με ελλ. υπ. τον Ebenezer Scrooge

xristougenniatika_kalanta_1984

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα (A Christmas Carol)
Xristougenniatika Kalanta 1984 A Xmas Carol


Μία από τις ομορφότερες ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ με αφορμή τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα το υπέροχο διήγημα του Τσάρλς Ντίκενς, 🎄 Χριστουγεννιάτικη ιστορία 🎄 (A Christmas Carol - Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το έργο αποτέλεσε αγαπημένο ανάγνωσμα ολόκληρων γενιών και λατρεύτηκε σχεδόν σε όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ίσως η καλύτερη μεταφορά στον Κινηματογράφου της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας αυτήν του 1984, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Σι Σκοτ (George C. Scott) και σκηνοθεσία του Κλίβ Ντόννερ (Clive Donner).

Δείτε την ταινία στο βίντεο και... Καλή θέαση... 🎄
A Christmas Carol - (1984) full movie with greek subs


Μια ερμηνεία σταθμός από τον μεγάλο Ηθοποιό GEORGE C. SKOTT (Γεννήθηκε 18 Οκτωβρίου 1927 και πέθανε 22 Σεπτεμβρίου 1999), ο οποίος κυριολεκτικά δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στα όρια της ιστορίας γράφοντας εποχή!

Μάλιστα αν αναρωτηθεί κανείς πόσοι και πόσοι εντελώς ανύπαρκτοι υποκριτικά «ηθοποιοί» έχουν τιμηθεί με ανάλογα κινηματογραφικά στημένα βραβεία, τότε συμπεραίνεις άνετα πως μορφές σαν τον GEORGE C. SKOTT κοσμούν τον κόσμο της 7ης τέχνης.

Ακολουθούμε τον ΣΤΥΓΝΟ, ΠΑΓΩΜΕΝΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ, ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΟ Ebenezer Scrooge, να βιώνει το μαρτύριο-δοκιμασία των ΤΡΙΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ στην εξαγνιστική πορεία του και στην κάθαρσή του για να νιώσει και να μετατραπεί πάλι σε ΑΝΘΡΩΠΟ, με ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, με ΑΞΙΕΣ, με ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ για τα όσα τεκταίνονται γύρω του.

Ο Ίδιος ο EBENEZER SCROODGE αντιλαμβάνεται τον σάπιο κόσμο του και τις χρεοκοπημένες του αξίες και ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ για ΛΥΠΗΣΗ και ΟΙΚΤΟ. Μετανοιωμένος ζητάει όλα αυτά να μην γίνουν πραγματικότητα και ως εκ θαύματος ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ τον βρίσκει στο κρεβάτι του έχοντας ξυπνήσει απ' τον εφιάλτη και τη δοκιμασία.

Ο Ebenezer Scrooge είναι πια άλλος άνθρωπος, ζεστός, ήρεμος, γαλήνιος, φιλικός, γλυκός και τρυφερός, έτοιμος πια να μοιραστεί τα πλούτη του και την ισχύ του με τους ανθρώπους που πονούν και υποφέρουν.

Το ΠΝΕΥΜΑ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ έχει κάνει το δικό του ΘΑΥΜΑ.

A Christmas Carol

Διήγημα του Κάρολου Ντίκενς
, που δημιούργησε τον μοναδικό μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.

Το βιβλίο του Ντίκενς ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόνηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας, σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας για την εργατική τάξη της Αγγλίας. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Το διήγημα του Ντίκενς από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του κέρδισε τους κριτικούς, ενώ επαινέθηκε και από τους ομοτέχνους του, με προεξάρχοντα τον Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ, που δεν φείσθηκε επαίνων. Στον αντίποδα, ο σύγχρονος Αμερικανός φιλόσοφος Μάικλ Λέβιν, έγραψε μία κριτική του έργου από νεοφιλελεύθερη σκοπιά, για να καταγγείλει τα «μεγάλα ψέματα» του Ντίκενς και να  υπερσπισθεί τον Σκρουτζ «ως ένα επιχειρηματία του οποίου οι ιδέες και πρακτικές ωφελούν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους υπαλλήλους του και την κοινωνία εν γένει».

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγγούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ. 

Ο Κάρολος Ντίκενς (Τσαρλς Ντίκενς Charles Dickens, 7 Φεβρουαρίου 1812 - 9 Ιουνίου 1870) υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους και κριτικούς της κοινωνίας.

Επινόησε ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς φανταστικούς χαρακτήρες και θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής.

Τα έργα του έχαιραν άνευ προηγουμένου δημοτικότητας κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αυτή η δημοφιλία διατηρείται και σήμερα τόσο για τα μυθιστορήματα όσο και για τα διηγήματά του.

Οι κριτικοί της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα όπως και οι ακαδημαϊκοί τον έχουν αναγνωρίσει ως μια λογοτεχνική διάνοια.

Διαβάστε την θεολογική και ευαγγελική ανάλυση
Η Παραβολή του Πλουσίου και του Φτωχού Λαζάρου
στο έργο του Κάρολου Ντίκενς «A Christmas Carol» 

Σε αυτές τις γραμμές θα επιχειρήσουμε μια,
όσο το δυνατόν, επιγραμματική ψηλάφηση
του θαυμαστού κι αγαπημένου μας έργου,
σκιαγραφώντας αδρά κάποιους βασικούς άξονες.
Οι αρετές της καλοσύνης, της ανθρωπιάς, της συμπόνιας,
της ελπίδας με κορυφαία την αγάπη, μετατρέπουν τον
διδακτικό χαρακτήρα του έργου σε ευαγγελικό ανάγνωσμα
sophia-ntrekou.gr/plousios-lazaros-christmas-carol

A Christmas Carol

Δεν υπάρχουν σχόλια: