Βιβλία του Ζακ Λακάν και του Ζακ-Αλέν Μιλέρ που έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά


«Το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν μια γλώσσα». Ζακ Λακάν

Θα συμπλήρωνα: Η γλώσσα συμβολοποιεί τα δεδομένα του ψυχισμού και ζωοποιεί το νοηματοδοτικό υποκείμενο με ασυνείδητο τρόπο. Επίσης, η γλώσσα υπόσχεται την αποκωδικοποίηση του ψυχικού χάους του ανθρώπου, μολονότι συχνότατα ειναι ασυνείδητος ο άτροπος που το σημαίνον σχετίζεται οργανικά με το σημαινόμενο.

«Στην αγάπη, αυτό που στοχεύεται είναι το υποκείμενο, το υποκείμενο ως τέτοιο, ως υποτιθέμενο σε μια αρθρωμένη φράση, σε κάτι που οργανώνεται ή μπορεί να οργανωθεί από μια ζωή ολόκληρη. Ένα υποκείμενο, ως τέτοιο, δεν έχει και μεγάλη σχέση με την απόλαυση. Όμως, αντίθετα, το σημείο του είναι ικανό να προκαλέσει την επιθυμία. Εκεί βρίσκεται το ελατήριο της αγάπης.»

[Dans l’amour, ce qui est visé, c’est le sujet, le sujet comme tel, en tant qu’il est supposé a une phrase articulée, a quelque chose qui s’ordonne ou peut s’ordonner d’une vie entière. Un sujet, comme tel, n’a pas grand-chose a faire avec la jouissance. Mais, par contre, son signe est susceptible de provoquer le désir. Là est le ressort de l’amour.]

Jacques Lacan, Σεμινάριο XX «Ακόμη»,
IV, Η αγάπη και το σημαίνον, [σελ. 127]
16 Ιανουαρίου 1973

Κείμενα του Ζακ Λακάν και του Ζακ-Αλέν Μιλέρ
που έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά


Στις εκδόσεις Εκκρεμές, σειρά Λακανικός Προσανατολισμός

• Ζακ Λακάν, Μιλάω στους τοίχους, εισαγωγή Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Αθήνα: Εκδόσεις Εκκρεμές, 2015.

• Ζακ Λακάν, Ο ατομικός μύθος του νευρωτικού, εισαγωγή Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Αθήνα: Εκδόσεις Εκκρεμές, 2015.

• Ζακ Λακάν, Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Κείμενα για τη σχολή του Λακάν, Ζ. Λακάν: Σημείωμα προς τους Ιταλούς, Ζ-Α. Μιλέρ: Το πέρασμα της ψυχανάλυσης προς την επιστήμη & Η θεωρία του Τορίνου για το υποκείμενο της Σχολής, Αθήνα: Εκδόδεις Εκκρεμές, 2013.

• Ζακ Λακάν, Ο θρίαμβος της θρησκείας & Λόγος προς τους καθολικούς, εισαγωγή Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Αθήνα: Εκδόσεις Εκκρεμές, 2011.

• Ζακ Λακάν, Η διδασκαλία μου, εισαγωγή Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Αθήνα: Εκδόσεις Εκκρεμές, 2009.

• Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Θεωρία της ψυχαναλυτικής θεραπείας, Αθήνα: Εκκρεμές, 2007.

• Ζακ Λακάν, Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση, Αθήνα: Εκκρεμές, Σειρά Ευμενείς Έλεγχοι, 2005.

• Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Ο Λακάν και η ψυχανάλυση, Αθήνα: Εκκρεμές, 2003.

Στις εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Ψυχαναλυτικός λόγος

• Ζακ Λακάν, Σεμινάριο δέκατο έβδομο. Το αντίστροφο της ψυχανάλυσης (1969-1970), Αθήνα: Ψυχογιός, 2014.

• Zακ Λακάν, Σεμινάριο εικοστό. Encore – Ακόμη (1972-1973), Αθήνα: Ψυχογιός, 2011, δίγλωσση έκδοση.

• Ζακ Λακάν, Τα Ονόματα του Πατρός, επίμετρο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Αθήνα: Ψυχογιός, 2008.

• Ζ.-Α. Μιλέρ και άλλοι, Γνωριμία με τον Λακάν, Αθήνα: Ψυχογιός, 2007.

• Ζακ Λακάν, Σεμινάριο τρίτο. Οι ψυχώσεις (1955-1956), Αθήνα: Ψυχογιός, 2005.

• Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Λακανική βιολογία. Έξι ψυχαναλυτικά μαθήματα για το σώμα, το σύμπτωμα, την απόλαυση, Αθήνα: Ψυχογιός, 2003.

Στις εκδόσεις Καστανιώτη

• Ζακ Λακάν, Η οικογένεια. Τα οικογενειακά συμπλέγματα στη διαμόρφωση του ατόμου, Σειρά Σύγχρονη Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη, 1987.

Στις εκδόσεις Πατάκη

• Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Λακανική κλινική των ψυχώσεων, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκης, Σειρά Θεωρητικές Επιστήμες: Φιλοσοφία, 2008.

Jacques-lacan-Alain Miller
Ζακ-Αλέν Μίλερ και ο Ζακ Λακάν διδάκοντας
Jacques Lacan - Jacques-Alain Miller

Άλλες δημοσιεύσεις που άπτονται του Φροϋδικού Πεδίου


• Ρεζινάλντ Μπλανσέ, Πολιτικές του ψυχαναλυτή, Χρονογραφήματα της κρίσης 2011-2017 και άλλες μελέτες εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης, Αθήνα, Εκδόσεις Εκκρεμές, 2019.

• Ζαν-Κλωντ Μαλβάλ, Ο αυτιστικός και η φωνή του, Αθήνα: Εκκρεμές, Σειρά Λακανικός Προσανατολισμός, 2016.

• Cercle του Στρασβούργου, Γκλεν Γκουλντ ή η αναγκαία επινόηση, Αθήνα: Εκκρεμές, Σειρά Λακανικός Προσανατολισμός, 2012.

• Συλλογικό (Ερίκ Λοράν, Πιερ Μαλανγκρό, Ζακ-Αλέν Μιλέρ, Φαμπιάν Άμπραχαμ Ναπαρτσέκ, Αλεξάντρ Στίβενς, Ελβίρα Γκιλανιά Παλάνκες), Η Λακανική κλινική της τοξικομανίας, Αθήνα: Εκκρεμές, Σειρά Λακανικός Προσανατολισμός, 2012.

• Συλλογικό, Διαβάζοντας το σύμπτωμα, 6 Μαθήματα εισαγωγής στη Λακανική Κλινική (πρώτος κύκλος ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης), Αθήνα: Εκκρεμές, Σειρά Λακανικός Προσανατολισμός, 2012.

• Fort-Da. Περιοδικό λακανικής κλινικής, τεύχος 3, Αθήνα: Ψυχογιός, 2013. Θέμα: Όταν η ψύχωση δεν εκδηλώνεται.

• Fort-Da. Περιοδικό λακανικής κλινικής, τεύχος 2, Αθήνα: Ψυχογιός, 2012. Θέμα: Αφιέρωμα στο στάδιο του καθρέφτη.

• Fort-Da. Περιοδικό λακανικής κλινικής, τεύχος 1, Αθήνα: Ψυχογιός, 2011. Θέμα: Η ψυχανάλυση στα παιδιά και τους εφήβους.

• Αφιέρωμα στην Ψυχιατρική λακανικού προσανατολισμού, Τετράδια Ψυχιατρικής, τεύχος 107, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2009, εκδ. Βιβλιοτεχνία Ο.Ε., Αθήνα.

• αληthεια, Περιοδικό Ψυχανάλυσης, Φιλοσοφίας & Τέχνης, τεύχος 3, Άνοιξη 2008, Εκδόσεις Πατάκη.

• Γιάννης Σταυρακάκης, Ο Λακάν και το πολιτικό, Αθήνα: Ψυχογιός, 2008.

• Ζαν-Κλωντ Μιλνέρ, Το κρυστάλλινο έργο: Ο Λακάν, η επιστήμη, η φιλοσοφία, Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος, 2005.

• Συλλογικό έργο, Ο Λακάν, το γραπτό, η εικόνα, Αθήνα: Ψυχογιός, 2003.

Ζακ Λακάν Jacques Marie Émile
Ο Γάλλος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος Ζακ Λακάν (Jacques Marie Émile Lacan, 13 Απριλίου 1901 - 9 Σεπτεμβρίου 1981) γεννήθηκε, έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. 

Οργάνωνε ετήσια σεμινάρια στο Παρίσι από το 1953 έως το 1981, όπου επηρέασε πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες Γάλλων διανοούμενων στις δεκαετίες του 1960 και 1970, ιδιαίτερα όσους σχετίστηκαν με τον μεταδομισμό.

Οι ιδέες του άσκησαν σημαντική επίδραση στην κριτική θεωρία, τη λογοτεχνική θεωρία, τη γαλλική φιλοσοφία του 20ού αιώνα, την κοινωνιολογία, τη φεμινιστική θεωρία, τη θεωρία κινηματογράφου και την κλινική ψυχανάλυση.

Στις αρχές της δεκαετίας του '30 δημοσίευσε τη διατριβή του για την παρανοϊκή ψύχωση, και λίγο αργότερα έγινε δεκτός στη Γαλλική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, όπου παρουσίασε τη θέση του για το λεγόμενο «στάδιο του καθρέφτη».

Η αποφασιστική παρέμβασή του, όμως, στο ψυχαναλυτικό γίγνεσθαι ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 με τη μορφή ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου, το οποίο έγινε πόλος κατάρτισης και συσπείρωσης για πολλές γενιές ψυχαναλυτών.

Το 1964, απαντώντας στον εξοβελισμό του από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία, ο Λακάν ίδρυσε τη Φροϊδική Σχολή των Παρισίων (1964-1980), η ακτινοβολία της οποίας ξεπέρασε κατά πολύ τα γαλλικά σύνορα.

Η τελευταία θεσμική πρωτοβουλία του, η Σχολή του Φροϊδικού Αιτίου (1981), έμελλε να γίνει το όχημα για τη διάδοση του λακανικού προσανατολισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1966 ο Λακάν συγκέντρωσε σε έναν ογκώδη τόμο τα «Γραπτά» κείμενα του. 

Το 2001 κυκλοφόρησαν τα «Άλλα γραπτά» που περιλαμβάνουν όλα τα μεταγενέστερα κείμενα. Η σταδιακή έκδοση του σεμιναρίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70 σε μεταγραφή του Ζακ-Αλέν Μιλέρ, και συνεχίζεται έως σήμερα. Περισσότερα ΕΔΩ


Ζακ-Αλέν Μιλέρ (Jacques-Alain Miller)
Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ (Jacques-Alain Miller) είναι ψυχαναλυτής και συγγραφέας, μέλος της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου (Γαλλία). Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του udicole de la Cause freudienne και του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ψυχανάλυσης που προήδρευσε από το 1992 έως το 2002. 

Είναι ο μοναδικός εκδότης των βιβλίων των Σεμιναρίων του Jacques Lacan.

Υπήρξε πρωτεργάτης της από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 1981

Είναι επίσης ο ιδρυτής, το 1992, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (Π.Ε.Ψ.), της οποίας διετέλεσε γενικός εκπρόσωπος στη διάρκεια των δέκα πρώτων χρόνων της λειτουργίας της. 

Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ διευθύνει το Ινστιτούτο του Φροϊδικού Πεδίου, οργανισμό που παρέχει ψυχαναλυτική κλινική εκπαίδευση και αποτελείται από το σύνολο των Κλινικών Τμημάτων ανά τον κόσμο.

Το νεαρότερο από αυτά είναι το Αθηναϊκό Παράρτημα Κλινικών Σπουδών που ιδρύθηκε από τον ίδιο το Νοέμβριο του 2003. Διευθυντής του τομέα ψυχανάλυσης του πανεπιστημίου Paris VIII, ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ παραδίδει χωρίς διακοπή, από το 1972, ένα εβδομαδιαίο μάθημα με τίτλο «Ο λακανικός προσανατολισμός». Μαθητής των Ρ. Μπαρτ, Λ. Αλτουσέρ, Μ. Φουκώ και Ζ. Ντερριντά, στην Ecole Normale Superieure, από την οποία αποφοίτησε, ο Ζακ-Αλαίν Μιλλέρ σήμερα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τη σημαντικότερη προσωπικότητα του ψυχαναλυτικού κόσμου.

Το έργο του -ανέκδοτο στο μεγαλύτερο του μέρος- αριθμεί πλέον των είκοσι πέντε σεμιναρίων, τα οποία, εν μέρει, δημοσιεύονται σε διάφορα ψυχαναλυτικά περιοδικά (la Cause freudienne, Quarto, Mental κ.τ.λ.), ενώ συγχρόνως μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: