Σαμαρείτιδες την εποχή του Χριστού και σήμερα - τότε και τώρα (video)

Jesus Teaches a Samaritan Woman-licoes-importantes-da-mulher-Samaritana

Η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα και Ισαπόστολος

Η Φωτεινή η Σαμαρείτιδα αποτελεί αγία του χριστιανισμού ως η Σαμαρείτιδα που συνομίλησε ο Ιησούς στο φρέαρ του Ιακώβ (Ιω. 5-42). Το όνομά της, όπως και λοιπές ιστορικές μαρτυρίες αγνοούνται.

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή, ήταν γυναίκα προερχόμενη από την πόλη Συχάρ, όπου κάθε ημέρα πήγαινε στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, να φέρει νερό.

Εκεί συνάντησε τον Ιησού, ο οποίος της φανέρωσε πτυχές του εαυτού της. Συνομιλώντας μαζί της μάλιστα στην Αγία αποκάλυψε πως αυτός είναι το ύδωρ το ζων, το νερό το οποίο γίνεται πηγή ύδατος και προσφέρει ζωή αιωνία.

Τιμάται από την Εκκλησία κατά την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, την 5η Κυριακή μετά το Πάσχα, καθώς και στις 26 Φεβρουαρίου.

ΒΙΝΤΕΟ: Σαμαρείτιδες τότε και τώρα

Ο σεβαμιότατος μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και ο καθηγητής Ιεραποστολικής και διευθυντής της Σύναξης Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, από την Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Ζωντανή μετάδοση στις 30 Μαΐου 2021.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ - Θεματική ανάλυση:

O διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα μπορεί να λειτουργήσει σαν αλογόμυγα στη συνείδησή μας. Κρατά στο προσκήνιο το ζήτημα της γυναικείας παρουσίας στην εκκλησιαστική ζωή, το οποίο στασιάζεται μέσα στους αιώνες.

Επιπλέον φανερώνει μια ανατρεπτικότητα η οποία διαποτίζει την
εκκλησιαστική αποστολή, καθώς την προσεγγίζει δύο σκοπιές:

Αφενός από τη σκοπιά του ιεραποστόλου ο οποίος απευθύνεται στους ανθρώπους που θεωρούνται απόβλητοι, και αφετέρου από τη σκοπιά των ίδιων των απόβλητων, οι οποίοι δεν είναι μόνο δέκτες του μηνύματος, αλλά γίνονται εκφραστές του, αρθρώνοντας τη δική τους φωνή.

by Αέναη επΑνάσταση

Δείτε το βίντεο:

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας. Διευθύνει το θεολογικό περιοδικό «Σύναξη» και είναι μέλος της «Επιτροπής Ιεραποστολικού Έργου και Ευαγγελισμού» της Μητρόπολης Νιγηρίας. Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους Αλέξανδρο-Αρέθα.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χειροτονηθείς διάκονος την 1η και πρεσβύτερος την 2αν Οκτωβρίου 1988. 

Από της χειροτονίας του υπηρέτησε στην Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως προϊστάμενος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων και γραμματεύς της Μητροπόλεως. Εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό Ορθόδοξη προσέγγιση και ήταν υπεύθυνος των ραδιοφωνικών εκπομπών της Μητροπόλεως. Διετέλεσε μέλος του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών μελετών.

Τον Απρίλιο του 1997, διωρίσθη Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη το 1997, χειροτονηθείς υπό της Α.Θ.Μ. την 24ην Νοεμβρίου 1997. Την 27η Οκτωβρίου 2004 η Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας ανυψώθη σε Μητρόπολη. [Ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά]

Δεν υπάρχουν σχόλια: