Ο Τάφος του Μίκη Θεοδωράκη. Λιτή και επιβλητική η αιώνια κατοικία του (pics & video)


Είσαι πλέον εκεί που χωράς Μίκη.
Είσαι ήσυχος στην απεραντοσύνη.
Γδύθηκες τη μορφή σου και τη σάρκα σου
αυτή την πρόχειρη της γης
και χαιρετάς μέσα απ' το φως της Ελλάδας
το λαό της, που αγάπησες τόσο.

Μνήσθητι, Κύριε, τον κεκοιμημένον 
δούλον σου ὑπέρ ἀναπαύσεως Μιχαήλ

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Η αιώνια κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο κοιμητήριο του χωριού Γαλατάς Χανίων, όπου «αναπαύεται» ο Μίκης Θεοδωράκης. Πλήθος κόσμου στο κοιμητήριο του Γαλατά για να αφήσει λουλούδια. Πολλοί πολίτες που δεν είχαν την δυνατότητα να τον αποχαιρετήσουν την Πέμπτη, βρέθηκαν στο κοιμητήριο αφήνοντας λουλούδια στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη, όπου και τοποθετήθηκε η μαρμάρινη πλάκα με το όνομά του.

Μεταξύ αυτών που επισκέφθηκαν το κοιμητήριο ήταν και ξένοι τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά, ενώ ιδιαίτερη, ήταν η στιγμή όταν πολίτης που βρέθηκε από το Ηράκλειο στα Χανιά τραγούδησε με την κιθάρα του συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειας του τραγούδια του Μίκη. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης: 


«Ο τάφος του Μίκη Θεοδωράκη κατασκευάστηκε το 2009 στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη στο Γαλατά, σε χώρο που του παραχωρήθηκε από το Δήμο Νέας Κυδωνίας το 1997 με την υπ' αρ. 7/1997 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Μίκης Θεοδωράκη επέλεξε τον Αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη και του ανέθεσε το σχεδιασμό του. «Τα σχέδια τα ενέκρινε ο ίδιος και ανέθεσε σε μένα με το Παγκρήτιο Σύλλογο των Φίλων του την κατασκευή του. Όπως και έγινε.»

Η κάτοψη από τα σχέδια του Μάνου Περράκη

Κάτω από τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές, με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Όπως ο ίδιος ήθελε. Όπως τελικά έγινε. Με την πρόβλεψη δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος, Μυρτώ.

Τελετή Αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη και Επικήδειοι λόγοι (Video)

Οικογενειακός τάφος Μιχαήλ Θεοδωράκη

Στο ίδιο κοιμητήριο, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του παππού του Μιχάλη Θεοδωράκη, στον οποίο βρίσκονται:

• Μιχάλης Θεοδωράκης παππούς του Μίκη Θεοδωράκη
• Αικατερίνη Θεοδωράκη γιαγιά του Μίκη Θεοδωράκη
• Χρυσή Θεοδωράκη κόρη του παππού του Μίκη Θεοδωράκη
• Ιωάννης Θεοδωράκης γιός του παππού του Μίκη Θεοδωράκη
• Γεώργιος Θεοδωράκης γιός του παππού και πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη
• Ασπασία Θεοδωράκη μητέρα του Μίκη Θεοδωράκη
• Ιωάννης Θεοδωράκης αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη


«Ήθελε πάντα να θαφτεί στο χωριό του πατέρα του»
Ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης από τότε σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009». Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και όπως αποκάλυψε, τις προηγούμενες ημέρες ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης, ο οποίος μίλησε στο MEGA «ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δεν χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του».


«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

Βίντεο LIVE η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων που πενθεί τον ουρανομήκη αρχάγγελο της Ελλάδας

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

Τι θα γίνει με τη σύζυγό του
«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση
που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος»

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης. «Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε. «Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας κ. Περάκης, που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Χωρίς καντήλια και σταυρό... Απλός... Λιτός, αλλά
επιβλητικός ο τάφος του ΜΙΚΗ στον Γαλατά Κρήτης.

Χωρίς καντήλια και σταυρό... Απλός... Λιτός, αλλά επιβλητικός ο τάφος του ΜΙΚΗ στον Γαλατά Κρήτης.

Περισσότερα: Μίκης Θεοδωράκης

by Αέναη επΑνάσταση

Info: www.sophia-ntrekou.gr
mikisguide.gr - hania.news,
cretapost.gr - youtube.com

Βίντεο: Η στιγμή που ακούγεται η μουσική του
Ζορμπά πάνω από τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη


«Εγκρίνω!» για το μνήμα του Μίκη Θεοδωράκη
& η κόντρα με την οικογένεια στο Live News










Δεν υπάρχουν σχόλια: