Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη (Video)

Η γαλλική πρεσβεία «φωτίζεται» προς τιμήν του Μίκη
Θεοδωράκη, πρόσοψή της επί της Βασιλίσσης Σοφίας

To IFG αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

02/09/2021

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εκφράζει την βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το έργο και το όνομα είναι για τη Γαλλία άρρηκτα συνδεδεμένα με την πατρίδα του, που τόσο αγαπούσε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που με το έργο του έχει ήδη καταγραφεί στη μνήμη του ελληνικού και του γαλλικού λαού, εισέρχεται από σήμερα στο Πάνθεον των Αθανάτων.

Ο μεγάλος συνθέτης ανέδειξε και έκανε παγκοσμίως γνωστούς, πολλούς ποιητές και στιχουργούς με τη μουσική επένδυση των έργων τους, τραγουδήθηκε από τους πιο σπουδαίους, έντυσε με τη μουσική του τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της πατρίδας του και σημάδεψε ανεξίτηλα την τέχνη και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα, όπως και την ιστορία της Ελλάδας.

Η Γαλλία υπήρξε δεύτερη πατρίδα του, από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 που βρέθηκε στο Παρίσι, δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς δασκάλους όπως ο Ολιβιέ Μεσιάν και δημιούργησε έργα μουσικής δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά, Στις σκοτεινές ώρες της Δικτατορίας η Γαλλία του πρόσφερε καταφύγιο, όπου και συνέχισε, στο πλευρό των Ελλήνων εξόριστων, τη μάχη του για την επιστροφή της χώρας του στη Δημοκρατία.

Στην τελετή απονομής στον Μίκη Θεοδωράκη των διασήμων του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, που έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Γαλλίας στις 26 Μαρτίου 2007, ο υπουργός πολιτισμού ανέφερε στον λόγο του μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εάν η μουσική είναι για εσάς η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, είναι επίσης και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά εκείνη της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας. Αυτή η βούληση ανεξαρτησίας, αυτή η ικανότητα να λες «όχι», αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα ελευθερίας, αποτελούν μια από τις βάσεις της ελληνογαλλικής φιλίας της οποίας αποτελείτε έναν σύγχρονο ήρωα».

Ο συνθέτης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το άσυλο που προσέφερε η Γαλλία τόσο σε εκείνον, όσο και στην οικογένειά του, είχε επισημάνει ότι τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα τραγούδια του γράφτηκαν στο Παρίσι, πόλη όπου γεννήθηκαν και τα δυο του παιδιά.

Υπενθύμισε επίσης τη φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν και τις μεγάλες συζητήσεις τους, που ήταν για τον ίδιο «ένα σχολείο φιλοσοφικής αισθητικής και πολιτικής σοφίας». Δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται μια Ευρώπη ανεξάρτητη, ελεύθερη και ευημερούσα όπου οι λαοί να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Η ελευθερία, η μουσική και η πολιτική. Για τον Μίκη Θεοδωράκη αυτές οι τρεις αυτές λέξεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το Παρίσι και τη Γαλλία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι Αθάνατος.

Φωτογραφία: από την τελετή απονομής στον Μίκη Θεοδωράκη των διασήμων του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής στην Πρεσβεία της Γαλλίας, στις 26 Μαρτίου 2007

Theodorakis-Ambassade-de-France

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσκαλούν το κοινό σε μια μοναδική βραδιά προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο εμβληματικός Μίκης Θεοδωράκης

«Ο Μίκης Θεοδωράκης άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο που συνδέει τη μουσική παράδοση της Ελλάδας με τη δυτική συμφωνική μουσική. Συνέθεσε πολλά έργα για κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτα, ορατόρια και κονσέρτα, και μελοποίησε τους μεγαλύτερους ποιητές, από τον Ελύτη ως τον Νερούδα και από τον Ρίτσο ως τον Λόρκα. Ως αντιστασιακός αγωνίστηκε ενάντια στη γερμανική κατοχή και στη δικτατορία. 

Εξαιτίας των πεποιθήσεών του υπέστη φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες. Ως πατριώτης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ακτινοβολίας της σύγχρονης Ελλάδας, συνδυάζοντας τους αγώνες του για τη δημοκρατία με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η μουσική υπήρξε για τον ίδιο η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Λίγα λόγια για τη βραδιά

Σε αυτήν τη μοναδική πορεία θα αναφερθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μαρία Φαραντούρη και η Νένα Βενετσάνου, μεγάλες ερμηνεύτριες των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Mikis Théodorakis par lui-même» (Εκδόσεις Actes Sud) και «Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου» (Εκδόσεις Πατάκης), καθώς και εκλεκτοί παρευρισκόμενοι.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά ή να ξαναδεί, μέσω μιας προβολής, μαρτυρίες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με τις οποίες ο συνθέτης συναναστράφηκε στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Γαβράς και ο Ζακ Λανγκ. 

Η περιπετειώδης μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Θα προβληθούν επίσης φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία του δημιουργού, αποσπάσματα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχε, καθώς και άλλο ανέκδοτο υλικό. «Η βραδιά αυτή θα δώσει έμφαση στη συνοχή της σκέψης αυτού του ανθρώπου που, μέσα από το τεράστιο έργο του, τους αγώνες του και τα βασανιστήρια που υπέστη, ενσάρκωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο της σύγχρονης Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα προβάλλει επίσης φωτογραφίες του Μίκη Θεοδωράκη στην πρόσοψή της επί της Βασιλίσσης Σοφίας, από την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου ως και την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και διαδικτυακή μετάδοση. Πληροφορίες για την συναυλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος IFG εδώ

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη
στον Μίκη Θεοδωράκη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2021


Γεμάτη συγκίνηση, ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και ευχάριστα απρόοπτα, ήταν η βραδιά που οργανώθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, από το ινστιτούτο και την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Με την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έκαναν η Νένα Βενετσάνου, μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών του συνθέτη, και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης – συγγραφέας του «Mikis Théodorakis par lui-même» (Εκδόσεις Actes Sud) και «Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου» (Εκδόσεις Πατάκης) – παρουσία του Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, η βραδιά πλημμύρισε με τραγούδια, αναμνήσεις και εκτιμήσεις από το έργο του σπουδαίου δημιουργού.

«Όλοι γνωρίζουν τις σχεδόν σαρκικές σχέσεις που διατηρούσε ο συνθέτης με τη Γαλλία και τις πολύ φιλικές σχέσεις του με τον πρόεδρο Μιτεράν και με πολλούς άλλους Γάλλους στον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού. Στο μουσικό επίπεδο, ο Μίκης αφηγείτο ότι τα πιο δημοφιλή τραγούδια του στην Ελλάδα τα είχε γράψει στο Παρίσι, μια καταπληκτική τιμή που έκανε στη χώρα μας. Στο πολιτικό επίπεδο, επίσης, τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, όλοι γνωρίζουν ότι με πολλούς άλλους Έλληνες ο Μίκης είχε βρει καταφύγιο στη Γαλλία, από όπου συνέχιζε τον αγώνα», δήλωσε ο πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, που μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα μέλη της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη τα οποία παραβρέθηκαν στο αμφιθέατρο, τονίζοντας ότι «η παρουσία σας εδώ μας τιμά και μας αγγίζει βαθύτατα».

«Είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης ένας από τους ανθρώπους που τίμησαν τον άνθρωπο, που τίμησαν όλους εμάς μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, με το έργο του, τους αγώνες του, με όλα όσα επέλεξε ο ίδιος να υποστεί για χάρη της ελευθερίας και της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης άρχισε τη συζήτηση με τη Νένα Βενετσάνου, η οποία, μεταξύ άλλων, θυμήθηκε τις πρώτες αναμνήσεις της από το έργο του μεγάλου συνθέτη, αλλά και από τον ίδιο. «Τον είδα πρώτη φορά το 1975, να κατεβαίνει την οδό Αμερικής. Ήμουν 20 χρονών και όταν τον είδα να εμφανίζεται, τότε ένιωσα ότι είχε φύγει η δικτατορία. Μου έκανε μάλιστα μεγάλη εντύπωση το ότι περπατούσε σαν εμάς. Γιατί κανονικά ως μύθος ο Μίκης έπρεπε να πετά. Μετά, το 1981, όταν με κάλεσε για πρώτη φορά να τραγουδήσω, μπαίνω στον ‘Ζυγό’, τον βλέπω να κάνει την πρόβα του με τους μουσικούς του και έλαμπε. Δεν είχε πολύ φως, αλλά αυτός έλαμπε. Εκεί κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα πραγματικό αστέρι. Μια λάμψη, ένα επικοινωνιακό χάρισμα που δεν ήταν κοινό», ανέφερε η Νένα Βενετσάνου.

Από τις ευχάριστες «ανατροπές» της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Μανώλη Μητσιά, επίσης στενού συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη, που τραγούδησε έργα του συνθέτη, όπως το «Τραίνο φεύγει στις 8», «Περιγιάλι», «Καημός» και «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». «Λείπει σήμερα μια κολόνα του Παρθενώνα» επανέλαβε και από το αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο Μανώλης Μητσιάς. Ο λόγος δόθηκε και σε δυο γνωστές ερμηνεύτριες, που επίσης συνεργάστηκαν με τον Μίκη Θεοδωράκη και παραβρέθηκαν απόψε στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, τη Γιοβάννα και την Αλίκη Καγιαλόγλου. «Έζησα κι εγώ πολύ βαθιά την έλλειψή του, αλλά και την παρουσία του μαζί. Νομίζω ότι καμία προσωπικότητα δεν έχει αυτή τη δύναμη, να λείπει για πάντα και να είναι για πάντα εδώ», είπε καταφανώς συγκινημένη η Γιοβάννα, που ερμήνευσε a capella το «Αν θυμηθείς τ’ ονειρό μου». Τη δική της συγκίνηση κατέθεσε και η Αλίκη Καγιαλόγλου, που όπως είπε, ξαναβίωσε αυτές τις ημέρες αλλά και τη συγκεκριμένη βραδιά «όλα αυτά που έζησα μαζί του συνεργαζόμενη μαζί του από το 1982 ως το 1987. Μοναδική εμπειρία».

Μνήμες από το Παρίσι κατέθεσε και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με τη βραδιά να κλείνει με τα λόγια του Μίκη που περιέγραφε στα γαλλικά τη φιλοσοφία της ζωής του, αλλά και με ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Η βραδιά που οργανώθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ - Institut Français de Grèce
gr.ambafrance.org - The president.gr - ifg.gr
by Sophia-Ntrekou.gr | Aenai-epanastasi 

ΠερισσότεραΜίκης Θεοδωράκης

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ύμνος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας
από τον Μίκη Θεοδωράκη | Παραγγελία Φρανσουά Μιτεράν

Το 1977 ο πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας [Parti socialiste (PS)] Φρανσουά Μιτεράν -μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας- ζήτησε από τον Μίκη Θεοδωράκη να γράψει τον ύμνο του κόμματος. Το τραγούδι γράφτηκε και είχε τίτλο "Change the life". Παρουσιάστηκε από τον συνθέτη στο συνέδριο του PS στη Νάντη της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1977, σε ερμηνεία του Herbert Pagani ο οποίος έγραψε και τους στίχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: