H κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρχάγγελος της Ελλάδας στον Γαλατά Χανίων (Video)


«Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει
Από την Κρήτη έρχεται ό,τι Έλληνας σημαίνει»

Μαντινάδα στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον
Μίκη Θεοδωράκη από κάτοικο των Χανίων

Η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, γράφεται σήμερα στα Χανιά, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή «αγκαλιά» της, όπως εκείνος επιθυμούσε.

Στα Χανιά βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Με βρακοφόρους και μαντινάδες οι Κρητικοί λένε αντίο στον «ουρανομήκη» Μίκη.

Οικογένειες με παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες προέρχονται στη Μητρόπολη Χανίων για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικό. 

► Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Μύθος Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην Αθανασία ...Τέλος Εποχής

Τη στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, να παίζει την «Όμορφη Πόλη» οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στη συνοδεία της πομπής βρακοφόροι στα μαύρα, με μαύρα στιβάνια στο κεφάλι και δάκρυα στα μάτια. «Μεγάλη η τιμή που μας έγινε»

Κύματα κόσμου με κόκκινα τριαντάφυλλα και κλαδιά ελιάς συρρέουν στο από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Η κηδεία του, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και του Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ θα ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι.

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ έξω από το ναό φοιτητές τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και έχουν σηκώσει πανό: «Αρνιέμαι τη σκέψη που σωπαίνει να περιμένει μάταια τον καιρό».












Τα λόγια λίγα τα συναισθήματα πολλά. Συγκίνηση και δέος. Στο πλήθος και τουρίστες απαθανατίζουν αυτές τις στιγμές θλίψης για την Ελλάδα.

Ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης βρέθηκε στα Χανιά και σημείωσε πως «θα τραγουδάμε για πάντα τα τραγούδια του για να μάθουν οι επόμενες γενιές τι ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, για την Ελλάδα».

► Το τελευταίο αντίο στην Τελετή Αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη και οι Επικήδειοι λόγοι (Video) με ένα λουλούδι και τραγούδια

Το μέλος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ανέφερε πως σήμερα τα Χανιά τον αποχαιρετούν όπως πρέπει και όπως αυτή η πόλη θέλει να τον θυμάται. «Με όλο τον κόσμο να τον συνοδεύσει μέχρι την τελευταία του κατοικία».

Η εκπρόσωπος των φοιτητών που βρέθηκαν στο σημείο Μυρτώ Πασχαλίδη είπε για τον μεγάλο Έλληνα: «Ήρθαμε οι φοιτητές να τιμήσουμε τον αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη που μέσα από τα τραγούδια του ενέπνευσε, είχε μια επικοινωνία με τον κόσμο διότι μέσα από τη μουσική του ο λαός τραγουδούσε την αντίσταση, την ιστορία του. Σημάδευσε μια περίοδο και ακόμη και εμείς από τη δική του συμβολή μάθαμε την ιστορία αυτή».

Ρίγη συγκίνησης, με το σχόλιο του Γιώργου Νταλάρα,
εν αναμονή της έναρξης της εξοδίου ακολουθίας του
Μίκη Θεοδωράκη στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γαλατά
Χανίων, απευθείας μετάδοση MEGA (9/9/2021)













«Κλαίνε τα δέντρα...» ✟ Η Εξόδιος Ακολουθία του
Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων (MEGA, 9/9/21)












✟ ο επικήδειος της κόρης του Μίκη
Θεοδωράκη, Μαργαρίτας (9/9/21)












Η συγκλονιστική στιγμή που Κρητικοί βρακοφόροι
αποχαιρετούν με ριζίτικο τον Μίκη Θεοδωράκη (9/9/21)













«Όχι μόνο η Ελλάδα, όλος ο κόσμος...» συγκίνηση
στην Κρήτη για τον Μίκη Θεοδωράκη (9/9/21)












Στην αγκαλιά της κρητικής γης βρίσκεται ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Στο κοιμητήριο βρέθηκαν η οικογένειά του, συγγενείς, λίγοι φίλοι και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπου αμέσως μετά την ταφή του, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έπαιξε τραγούδια του συνθέτη, με τους παρόντες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.



ΒΙΝΤΕΟ: Η σορός του μεγάλου μουσουργού έγινε δεκτή με την ιαχή «αθάνατος» στο λιμάνι της Σούδας ενώ ακολούθησε αυτοκινητοπομπή μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.













ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μίκης Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: