Η οργάνωση των εργαζομένων είναι μόνη διέξοδος από τον εργασιακό μεσαίωνα (video)


Efood: Οι διανομείς διαδηλώνουν γιορτάζοντας τη νίκη τους. 
Η αντεπίθεση τού λαού από το ιντερνέτ, ανάγκασε τους υπεύθυνους τής εταιρείας τής εργασιακής κόλασης να αναδιπλωθούν κάπως. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η επιθετική προς τους εργαζομένους προαίρεση. Το ευχάριστο νέο είναι ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να μεταβληθούν από μέσα απόσυρσης σε ένα φανταστικό κόσμο σε επικουρικά όπλα λαϊκής επίθεσης εναντίον των ψυχρών εκμεταλλευτών. Επικουρικά όμως. Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε την φυσική επαφή μεταξύ μας και να αρκεστούμε σε πατήματα κουμπιών.

Σε 24ωρη απεργία οι διανομείς δίκυκλων βρίσκονταν την 24η Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιώντας μοτοπορεία διαμαρτυρίας. Μετά την υποχώρηση της efood, ζητούσαν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων γιορτάζοντας παράλληλα τη νίκη τους.

Δεν ακύρωσαν την απεργία των διανομέων που είχαν προγραμματίσει την 24 Σεπτεμβρίου 2021 όταν αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου, μετά τις ανακοινώσεις της efood, με την πορεία των εργαζομένων.

Η οργάνωση των εργαζομένων και ο ταξικός αγώνας,
μόνη διέξοδος από τον εργασιακό μεσαίωνα.



Οργανωθείτε όπως οι διανομείς τής e-food σε όλες τις εταιρείες. Στις εμπορικές εταιρείες, στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στα συσκευαστήρια, στις αλυσίδες εστίασης, καφέ, ζαχαροπλαστείων και αρτοποιείων, στα εργοστάσια, στις εταιρείες φύλαξης, καθαρισμού, κατασκευών, μεταφορών, ταξιδίων, στις βιοτεχνίες, στα συνεργεία, μηχανουργεία, σε ό,τι έχει μείνει από την βαριά βιομηχανία, στα γυμναστήρια, στους σταθμούς αυτοκινήτων, στις αντιπροσωπείες, στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στα φροντιστήρια, στις εταιρείες υπηρεσιών, στην αγροτική παραγωγή, στα φυτώρια, στα βενζινάδικα, και σε όλες τις πολυεθνικές.

Μην τσιμπάτε στο δόλωμα του «συνεργάτη». Δεν είναι παρά μια μαλαγανιά των αφεντικών. Στην ουσία αν το ψάξετε, σας θέλουν δούλους. Γι' αυτούς δεν είστε παρά ένα αναγκαίο κακό, ένα αναπόφευκτο «εργατικό έξοδο». Αλλά στην πραγματικότητα εσείς είστε οι παραγωγοί τού πλούτου. Εσείς είστε οι εργοδότες, εσείς προσφέρετε την εργασία. Χωρίς εσάς, τα αφεντικά δεν είναι τίποτε. Μηδενικά. Δεν είναι οι δημιουργικοί επιχειρηματίες και οι εμπνευσμένοι διευθυντές που προσπαθούν να μας πείσουν.

Αν ήταν τέτοιοι, θα καταλάβαιναν την σημασία σας και θα αποζητούσαν μόνοι τους την δίκαιη αμοιβή σας και τους ανθρώπινους όρους εργασίας σας. Θα δεχόταν το δικαίωμά σας σε μια ευτυχισμένη ζωή. Θα παραδεχόταν ότι οι ίδιοι δεν δικαιούνται τον πλουτισμό, αλλά μια δίκαιη αμοιβή ως εργαζόμενοι κι εκείνοι. Θα έψαχναν κι εκείνοι μια κοινωνία που να αξίζει σε ανθρώπους.

Χωρίς εσάς είναι απλά κουτοπόνηρα ανθρωπάκια που ονειρεύονται τρόπους πλουτισμού, τρόπους για να γίνουν μάγκες, για να αποκτήσουν κυριαρχία, επιρροή, βίλες, αυτοκίνητα, γυναίκες, άνδρες. Τρόπους να εισπράξουν όσο γίνεται περισσότερο κέρδος με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Όλο και κάποιον τέτοιο θα ξέρετε στο περιβάλλον σας. Που θεωρεί τον εαυτό του προορισμένο να βάζει τον κόσμο να δουλεύει για εκείνον, γιατί εκείνος είναι εκλεκτός. Αυτό το είδος ανθρώπου ταλανίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια την ανθρωπότητα. Αυτό το είδος ανθρώπων έχει λυσσάξει με το εργατικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και διακόσια χρόνια. Αυτό το είδος ανθρώπου έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του και όλους τους παραδοσιακούς συνεργάτες του για να δαιμονοποιήσει το εργατικό κίνημα.

Πρέπει να το αναγεννήσετε το εργατικό κίνημα. Ποιος θα το αναγεννήσει αν όχι εσείς, οι εργαζόμενοι; Οργανωθείτε και κάντε γνωστές στο κοινό από το διαδίκτυο τις συνθήκες εργασίας σας, τους εκβιασμούς, την κακοποίηση, την υποτίμηση τής προσωπικότητας των εργαζομένων, τις σεξιστικές επιθέσεις, την ανυπαρξία ασφάλειας, την απάτη των ιατρών εργασίας, την κοροϊδία τού κίβδηλου εταιρικού ψευδοσυνδικαλισμού, τις καθυστερήσεις μισθοδοσίας, την απλήρωτη εργασία, την λεηλασία τής ζωής σας με τα ακατάστατα ωράρια που τα πληροφορείστε την τελευταία στιγμή, την ομηρία τής ευέλικτης εργασίας, το δράμα των stand by τετράωρων εργαζομένων που δεν μπορούν να βρουν δεύτερη δουλειά, την κοροϊδία τής ανειδίκευτης επαναλαμβανόμενης εργασίας με μπλοκάκι, το δουλεμπόριο των εταιριών ενοικιάσεως εργαζομένων. Μην περιμένετε να σας σώσει κάποιος ήρωας.

Όλοι μαζί είστε οι ήρωες της εργατικής τάξης. Αν δεν ενωθείτε, και δεν παλαίψετε όλοι μαζί για τα δικαιώματα της τάξης σας, ποτέ κανείς σας δεν θα τολμήσει μόνος. 


O Κωστής Μπασογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οδοντιατρική, φωτογραφία και κινηματογράφο. Ο Kostis Bassogiannis στο IMDb.
ΠερισσότεραΚωστής Μπασογιάννης

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υπό την πίεση της μαζικής κινητοποίησης της περασμένης Τετάρτης, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι διανομείς πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πορεία προς τα γραφεία της εταιρείας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι θα μετατρέψει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προσλαμβάνοντας έτσι 2.016 και αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναδιαμόρφωση τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους διανομείς.

Οι εξελίξεις έφεραν ικανοποίηση στις τάξεις των διανομέων, οι διεκδικήσεις των οποίων έτυχαν τις προηγούμενες ημέρες μαζικής υποστήριξης από το κοινωνικό σύνολο, ενώ μέχρι και συνάδελφοι τους από την Τουρκία εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης των διεκδικήσεων τους.

Αποφασίστηκε ωστόσο πως παρά την ανακοίνωση της εταιρείας για ικανοποίηση του βασικότερου αιτήματος τους, η σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τους θα γίνει κανονικά με διττό στόχο. Αφενός να εξασφαλίσουν την τήρηση των δεσμεύσεων της εταιρείας και την διεκδίκηση να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματά τους και αφετέρου να γιορτάσουν την νίκη τους μετά την μαζική συμμετοχή που υπήρξε για πρώτη φορά σε ανάλογη κινητοποίηση του κλάδου τους.

Στα αιτήματα των διανομέων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει την Τρίτη, περιλαμβάνονται τα εξής: Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης. news247.


Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς
οδηγούς δίκυκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

22 Σεπτεμβρίου στις 2:02 μ.μ.: Μοτοπορεία πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγοί δίκυκλων. Έφτασαν έξω από τα γραφεία της efood, με την αστυνομία όμως να έχει αποκλείσει το σημείο. Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9 προχωρούν οι εργαζόμενοι διανομείς μετά την προειδοποιητική στάση εργασίας και τη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν και την οποία είχε προκηρύξει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου (ΣΒΕΟΔ).

Αφορμή, το θέμα που προέκυψε από την κίνηση της εταιρείας efood την περασμένη εβδομάδα, ενώ την κινητοποίηση στήριξε και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.

Έξω από τα γραφεία της efood η πορεία των εργαζομένων διανομέων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το σημείο, μη επιτρέποντας αρχικά, σε αντιπροσωπεία εργαζομένων να προσεγγίσουν τα γραφεία.

ΒΙΝΤΕΟ Κωστής Μπασογιάννης: «Σκυλιά! φυλάτε τ" αφεντικά σας»! Το σύνθημα που ακουγόταν από την δεκαετία τού '80, ακούστηκε και σήμερα, ακόμη επίκαιρο, και όσο υπάρχει η μπασκιναρία τών αστών, που αποκλειστικός της σκοπός είναι να υπεραμύνεται με βία των συμφερόντων των εκμεταλλευτών.


Kostis Bassogiannis 18 Σεπτεμβρίου στις 8:45 π.μ.: Τυχοδιωκτικός παρασιτισμός χωρίς παραγωγή, χωρίς δημιουργία. Με στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι υπηρεσίες των οποίων στην κόλαση της ασφάλτου πληρώνονται με ψίχουλα, χωρίς ασφάλιση και με πίεση χρόνου, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά ατυχήματα. Που δεν θεωρούνται εργατικά, αφού οι σκληρά εργαζόμενοι θεωρούνται «αυτοαπασχολούμενοι». Με ελάχιστο επενδυμένο σταθερό κεφάλαιο. Αυτό, οι δεξιούληδες το λένε «επιχειρηματική ευφυΐα», μαγκιά και «καινοτομία».

Η αντεπίθεση τού λαού από το ιντερνέτ, ανάγκασε τους υπεύθυνους τής εταιρείας τής εργασιακής κόλασης να αναδιπλωθούν κάπως. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η επιθετική προς τους εργαζομένους προαίρεση. Το ευχάριστο νέο είναι ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να μεταβληθούν από μέσα απόσυρσης σε ένα φανταστικό κόσμο σε επικουρικά όπλα λαϊκής επίθεσης εναντίον των ψυχρών εκμεταλλευτών. Επικουρικά όμως. Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε την φυσική επαφή μεταξύ μας και να αρκεστούμε σε πατήματα κουμπιών.

ΠερισσότεραΚωστής Μπασογιάννης

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση


Πώς τους ληστεύουν οι «πελάτες»; Πού σταθμεύουν στην βροχή;
Πού πάει ο ντελιβεράς όταν χρειάζεται τουαλέτα; Οι διανομείς αποκαλύπτουν.



«Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα»

Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της μοτοπορείας που πραγματοποίησαν χιλιάδες διανομείς από
όλη την Αττική, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην εταιρεία διανομής e-food.

Γιατί «κοκκίνισε» το Πεδίον του Άρεως;

«Τα βασικά μας αιτήματα είναι να καταργηθεί το σύστημα αξιολόγησης της e-food, γιατί δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια, και οι τρίμηνες συμβάσεις μας να γίνουν αορίστου χρόνου», εξηγεί η Μαρία, διανομέας στην e-food.

«Διαδηλώνω σήμερα για να μη μετατραπεί η μισθωτή μας εργασία σε «συνεργασία – freelancing». Ο στόλος αποτελείται κυρίως από άτομα 50 – 60 χρόνων, οικογενειάρχες, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το delivery. Είναι η κανονική τους δουλειά. Αν ξαφνικά βρεθούν εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα», δηλώνει η Ελένη, διανομέας στην e-food.

«Διεκδικούμε μέσα ατομικής προστασίας, ασφάλιση και καλύτερες συνθήκες εργασίας», συμπληρώνει ο Γιάννης, διανομέας στη Wolt.

Όπως εξήγησε, «σε αντίθεση με την e-food που καλύπτει τα έξοδα του οχήματος του κάθε διανομέα, στη Wolt τα συγκεκριμένα έξοδα βαραίνουν τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Τα μηχανάκια μας χαλάνε συνέχεια λόγω χιλιομέτρων. Τόσο τα οχήματα όσο και το σέρβις αυτών, το αναλαμβάνουμε εμείς και όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλο το κόστος. Τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα φεύγουν στα καύσιμα και το σέρβις».

Ο Γιώργος, επίσης εργαζόμενος διανομέας στην e-food, συμπληρώνει:

«Tαυτόχρονα διεκδικούμε χώρους υγιεινής και στέγαστρα. Ως διανομείς, ο χώρος εργασίας μας είναι κυρίως το μηχανάκι μας.

Όταν θέλουμε να πάμε τουαλέτα ή στο μπάνιο, πρέπει να παρακαλάμε στα καταστήματα, τα οποία πολλές φορές δεν επιτρέπουν την είσοδό μας. Ειδικά, με το ξέσπασμα του κορονοϊού αυτό έγινε καθημερινότητα.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν χώροι ή στέγαστρα, ώστε να μπορούμε να σταθμεύσουμε με ασφάλεια, όταν βρέχει, έχει καύσωνα ή χιονίζει.

Όταν δεν έχουμε παραγγελία και είμαστε στην αναμονή, πρέπει να είμαστε στο κέντρο της ζώνης μας. Εγώ που είμαι στη ζώνη της Πανόρμου και το κέντρο είναι το Σύνταγμα, ο μοναδικός χώρος που μπορώ να σταθμεύσω είναι τα ΜcDonald’s. Συνήθως κάθε βράδυ είμαστε περίπου 40 συνάδελφοι μαζεμένοι εκεί».

Η αξιολόγηση οδηγεί σε ατυχήματα

«Η αξιολόγηση, μέσω της κλίμακας batch, είναι επικίνδυνη. Για να είσαι στην κορυφή και να θεωρείσαι «καλός επαγγελματίας» πρέπει να παραδίδεις πολύ γρήγορα τις παραγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέχεις στον δρόμο, να περνάς φανάρια με κόκκινο και άλλα», εξηγεί ο Φώτης, διανομέας στην e-food.

Όπως εξηγούν πολλοί διανομείς, η αξιολόγηση είναι ο κύριος λόγος των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Οι περισσότεροι εκτελούν κατά μέσο όρο 17 με 20 παραγγελίες στις 4 ώρες εργασίας τους.

«Πριν κάποιους μήνες με χτύπησε ταξί. Βιαζόμουν να παραδώσω γρήγορα, είχα μια τούρτα στο χέρι και τρακάραμε στην Πειραιώς. Ράγισα το χέρι μου και αναγκαστικά έμεινα εκτός δουλειάς για ένα μήνα. Πριν από το ατύχημα ήμουν στο νούμερο 2, στην κλίμακα αξιολόγησης. Πήρα άδεια και λόγω της απουσίας μου, έπεσα στο 3. Δεν ήξερα, ότι αν πάρεις άδεια πέφτουν τα στατιστικά σου», εξηγεί.

«Οι διανομείς που έλαβαν το πολυσυζητημένο μήνυμα από την e-food είχαν χαμηλό βαθμό στο σύστημα αξιολόγησης batch. Όμως, οι όροι της πρόσληψής μας, ήταν διαφορετικοί. Ο μόνος λόγος που επιτρέπεται να γίνει απόλυση ή μη ανανέωση της σύμβασης είναι αν έχουμε αδικαιολόγητες απουσίες, 2 και πάνω. Ξαφνικά, αυτό άλλαξε. Επομένως, η απόλυση λόγω χαμηλού banch είναι εντελώς παράνομη», καταγγέλλει η Μαρία, διανομέας της e-food.

Ο Γιάννης από τη Wolt, συμπληρώνει: «Πολλά ατυχήματα κατέληξαν στον θάνατο του διανομέα. Έχουμε θρηνήσει συναδέλφους. Τα σπασίματα, ραγίσματα, χτυπήματα είναι καθημερινό φαινόμενο». 

Συνάδελφός του συμπληρώνει «ο διανομέας δεν είναι ούτε χαμάλης, ούτε το παιδί για τα θελήματα, ούτε υπεράνθρωπος. Χρειαζόμαστε ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

Ενέδρες ληστείας

Αρκετοί είναι οι διανομείς που πέφτουν θύματα ληστείας. «Πολλές φορές σε στέλνουν σε ένα στενό στο πουθενά, πας και σου κλέβουν τα λεφτά», μας εξηγεί ο Φώτης ενώ ο Ιωάννης κάνει λόγο για «ενέδρες, που στήνονται σε απομακρυσμένα σημεία της πόλης».

«Πολλοί συνάδελφοι έχουν χάσει τα κουτιά ή τα λεφτά τους, γιατί τους απείλησαν με μαχαίρι» συμπληρώνει η Μαρία από την e-food.

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συγκέντρωση και
στάση εργασίας των εργαζόμενων διανομέων
στο Πεδίον του Άρεως. ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Γυναίκες delivery

Ο χώρος των διανομέων είναι κυρίως ανδροκρατούμενος. Ωστόσο, γυναίκες διανομείς υπάρχουν και με τον καιρό γίνονται περισσότερες. Οι περισσότερες αντιμετώπισαν τη δυσπιστία στα μάτια των υποψήφιων εργοδοτών τους ενώ αρκετές απορρίφθηκαν λόγω του φύλου τους.

Η Μαρία, διανομέας στην e-food, αναφέρει «έχω πολλά χρόνια στο επάγγελμα. Δούλευα ως Κούριερ πριν μπω στην e-food. Όταν αναζητούσα δουλειά, επειδή είχα μείνει άνεργη, πολλές πόρτες έκλεισαν επειδή ήμουν γυναίκα».

Τα αιτήματα των διανομέων:

  • • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food»
  • • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch)
  • • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων
  • • Να σταματάει η διανομή, όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ
  • • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο)
  • • Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων

Δείτε το βίντεο από την «μοτοπορεία» των διανομέων:








Δεν υπάρχουν σχόλια: