Ο χρυσοπόρφυρος Δεκέμβριος ο Μήνας της Ταπεινής Φάτνης, της Βηθλεέμ 🎄


🎄 Καλό Χριστουγεννιάτικο Μήνα... 🎄

της Σοφίας Ντρέκου

Το ημερολόγιο δείχνει πρώτη του Δεκέμβρη! Το πιστεύετε; Πάει και αυτός ο χρόνος να κρημνιστεί στο έρεβος της λήθης. Μακάρι να πάρει μαζί του κάθε δυστυχία και πόνο.


Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθη: 
«Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε 
και στο μύλο, γιατί ο Αι-Νικόλας έρχεται 
με χιόνια φορτωμένος». (Παροιμία)

Καλωσορίζουμε τον χρυσοπόρφυρο Δεκέμβριο! Τον μήνα των αγίων Ενδόξων Προφητών, των δικαίων Προπατόρων, της μυστικής ελπίδας για τον Αναμενόμενο, της πλούσιας επαγγελίας, το μήνα πού το απ' αιώνος κεκρυμμένον μυστήριον λαμβάνει Σάρκα και Οστά και Σκηνώνει εν ημίν.

Καλωσορίζουμε τον μήνα του Μεγάλου Δείπνου, της νοητής τρυφής, της υπέροχα και άκρα Ταπεινής Φάτνης, της περίδοξης Βηθλεέμ,τον δοξολογικό και μέγα!

Τον μήνα της αγίας Βαρβάρας, του οσίου Σάββα, του μεγάλου Νικολάου, της μεγίστης γιαγιάς Άννας, του πάνυ Σπυρίδωνα, του θαυμαστού Δανιήλ, του ιερομάρτυρα Ελευθερίου, των Μάγων και των Ποιμένων, του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, των Αγίων Νηπίων!


Καλωσορίζουμε τον μήνα όπου Χριστός Γεννάται, άγγελοι και άνθρωποι συμμύγνινται, ουρανός και γη αναμίξ γίγνονται, η ρομφαία τα νώτα δίδωσι, ο παράδεισος πάλιν ηνέωκται!

Καλωσορίζουμε τον μήνα του χειμερινού Ηλιοστασίου και της Ανατολής του Ηλίου της Δικαιοσύνης.

Της μυστικής πνευματικής Άνοιξης, όπου ο Χριστός σαν χελιδόνι πρώιμο μέσα στον χειμώνα μας αναγγέλλει με την ψηλαφητή και ζωντανή παρουσία Του την αυγή της μυστικής ημέρας!

Διαβάστε: Ο Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα πότε καθιερώθηκαν στην ιστορία;

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Χριστουγεννάρτς (ποντιακά) ή Σινιντρέ (Αρβανίτικα) είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών. 

Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Με την άφιξη του Δεκεμβρίου το κρύο αρχίζει να είναι αρκετά τσουχτερό ενώ την 22 Δεκεμβρίου μπαίνει επισήμως ο Χειμώνας και ξεκινούν οι χιονοπτώσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς».

Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος. 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. 

Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.

Καλό μήνα και με το καλό το άγιο Δωδεκαήμερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: