20/12/15

Μήνυμα του Μεγάλου Βασιλείου για τα Χριστούγεννα ! του Άγιου Εφραίμ του Σύρου


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο Μέγας Βασίλειος θαυμάζοντας το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, θέτει στο στόμα της Παναγίας τα ακόλουθα λόγια:
  • «Πως να Σε ονομάσω εγώ, θαυμαστό μου βρέφος; Τι θνητό όνομα να δώσω στον καρπό του Αγίου Πνεύματος; Να Σου προσφέρω θυμίαμα ή γάλα; Έχεις ανάγκη από τις μητρικές μου φροντίδες, ή να πέσω στα πόδια Σου και να Σε λατρεύω; Τι ανεξήγητη αντίθεση; O ουρανός είναι ο θρόνος Σου κι εγώ σε τοποθέτησα στα γόνατα μου. Σε βλέπω στην γη κι όμως δεν άφησες τον ουρανό. O ουρανός είναι εκεί, όπου ευρίσκεσαι Εσύ».
Την απορία και την έκπληξη της Παναγίας συμμερίζεται και άγιος Βασίλειος. Και προσπαθώντας να βρει το μυστικό που πέτυχε την ένωση τόσο αντιθέτων πραγμάτων, καταλήγει ότι είναι Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ !

Από ταπείνωση ο Θεός έγινε άνθρωπος!
Από την ταπείνωση Του η γη έγινε ουρανός!

Δεν ανέβηκε ο άνθρωπος στον ουρανό. Κατέβηκε ο Θεός στην γη. Και έτσι μας έμαθε έμπρακτα, πως μπορεί η γη, από τόπος εξορίας να γίνει παράδεισος. Από ζούγκλα, να γίνει Βασιλεία του Θεού. Γι' αυτό και οι πρώτοι, που αξιώθηκαν να Τον προσκυνήσουν, ήταν οι ταπεινοί ποιμένες. Και οι γεμάτοι ταπεινό και ειλικρινές φρόνημα αναζήτησης της αλήθειας, «μάγοι εξ ανατολών».

Αυτή η αρετή της Ταπείνωσης είναι το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων. Μόνο ο άνθρωπος που καλλιεργεί και αγαπάει αυτή την αρετή, μπορεί κάπως να νιώσει, τι έγινε εκείνη την παγωμένη νύχτα του Δεκέμβρη στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Και μόνο με αυτή την αρετή, μπορεί να αξιωθεί να δεχθεί στην καρδιά του τον Νεογέννητο Βασιλέα και Σωτήρα Χριστό.

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

Πηγή, Επιμέλεια: www.sophia-ntrekou.gr

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος (περ. 305 - 9 Ιουνίου 373 μ. Χ.), ήταν διάκονος και ένας από τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος». Θεωρείται ως ο σημαντικότερος Σύρος θεολόγος ενώ ο Θεοδώρητος Κύρου τον αναφέρει ως τον εισηγητή του έμμετρου εκκλησιαστικού άσματος στη Συρία. Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος εορτάζει στις 28 Ιανουαρίου.

Σχετικά:

Βίντεο: Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς Τρίτη 31ης Δεκεμβρίου 2014/ 13ης Ἰανουαρίου 2015 έλαβα χώρα η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία της Δεσποτικής εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας Οὐρανοφάντορος του μεγάλου, σε αγρυπνία στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου.
2 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

είσαι φοβερή!!!!!!!!!!!!!!!

τις ευχές μου!

Σοφία Ντρέκου είπε...

°☆ ¸. * ● ¸. ☾ ° Καλά Χριστούγεννα¸. * ●  ★ ° ☾ °☆