6 Ιαν 2017

Αν στα Κατεχόμενα δεν μπορείς να φανταστείς τα Θεοφάνειά μας


Κείμενα Νίκος Λυγερός
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Αν στα Κατεχόμενα
δεν μπορείς να φανταστείς
τα Θεοφάνειά μας
τότε να πας κι εσύ
στην Αγία Τριάδα
για να δεις μαζί
με τους εγκλωβισμένους
όχι ένα θαύμα
αλλά την πραγματικότητα
που έχει αρχίσει
δίχως να το αντιληφθείς
λόγω καθημερινότητας
που σου απαγορεύει
να σκεφτείς ελεύθερα
και να προετοιμαστείς
για να παλέψεις
αποτελεσματικά
με το απέραντο γαλάζιο
για την απελευθέρωση
του Ελληνισμού. 

Λειτουργία στα Κατεχόμενα

Φωτό: Από την πρώτη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων,  μετά από 39 χρόνια, στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα στην Γιαλούσα.
Φωτό: Από την πρώτη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων,
μετά από 39 χρόνια, στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα στην Γιαλούσα.

Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό να επιστρέφει στα Κατεχόμενα, για να λειτουργήσει με τον παπά την εκκλησία του, επειδή είναι του Αγίου Προκοπίου στην Σύγκραση, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει προετοιμασία για την επιστροφή. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις χειροπιαστά δεδομένα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις την νοόσφαιρά σου.

Έτσι, όταν νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις προβλήματα με τα οικονομικά, αναγνωρίζοντας τους πρόσφυγες που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για το δίκιο τους. Κι ενώ πολλοί τους έχουν ξεχάσει, συνεχίζουν μόνοι τους το έργο και σηκώνουν την εικόνα τους για τη λιτανεία του Αγίου, χωρίς να περιμένουν καμία βοήθεια από κανέναν, επιτέλους καταλαβαίνεις ότι υποφέρεις πολύ λιγότερο, ότι αυτό που σου προκαλεί κατάθλιψη είναι απλώς η άγνοιά σου για το ποσό υποφέρουν οι άλλοι.

Γι’ αυτό το λόγο αν σηκώσεις κι εσύ την εικόνα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω, τότε θα καταλάβεις ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σου. Κι όταν αρχίσεις να βοηθάς τους άλλους, θα δεις ότι όχι μόνο θα τους κάνεις καλό, αλλά θα κάνεις καλό και στους δικούς σου και στον εαυτό σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορείς να κάνεις.

Κάνε το, για να μην περιμένεις. Στη λειτουργία της εκκλησίας ακούς τα λόγια της πίστης μας, που σε βοηθάει, για να συνεχίσεις το έργο σου ως Έθνος για τους επόμενους, αφού σέβεσαι και τους προηγούμενους, διότι είμαστε ο Ελληνισμός.Όταν είσαι στον προμαχώνα
να θυμάσαι πάντα
πού βρίσκεται το κάστρο
γιατί δεν επαρκούν
μόνο και μόνο τα τείχη
γιατί με τους κατακτητές
τα πράγματα αλλάζουν
στην πολιορκητική
αφού μπορεί να συμβεί
να χρειαστείς τη θέση σου
για να ξαναπάρεις πίσω
το κεντρικό κτίριο
με όλες τις δυνάμεις σου
αλλιώς μπορείς να βρεθείς
πολύ γρήγορα εκτός πλαισίου
χωρίς να το αντιληφθείς
γι’ αυτόν το λόγο μάθε
τα χρονοστρατηγικά στοιχεία
για να δεις και το μέλλον 
μέσα στο παρελθόν.


Διαβάστε ακόμη: Ο θάνατος του ονείρου: Όλοι οι σταυροί έχουν το ίδιο βάρος και η ιστορία της δικαιοσύνης [Γιαλούσα]
Όταν πετάμε τον σταυρό στη θάλασσα - Νίκος Λυγερός


Το κατεχόμενο χωριό Γιαλούσα στη χερσόνησο της Καρπασίας

Η Γιαλούσα είναι ένα κατεχόμενο σήμερα μεγάλο αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας. Βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο Αμμοχώστου - Ριζοκαρπάσου, 10 περίπου χμ, βορειοανατολικά του Λεοναρίσσου. Μαζί με το Ριζοκάρπασο και την Ακανθού αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα σε έκταση χωριά της Αμμωχώστου.

Το χωριό πήρε τον ονομασία του από την αρχαία ελληνική λέξη Αιγαλούσα (αιγιαλός = γιαλός) και σημαίνει την τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Πράγματι η Γιαλούσα έχει θέα προς τις βόρειες ακτές της επαρχίας Αμμοχώστου και είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου. Η Γιαλούσα κτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους μετά το τέλος των αραβικών επιδρομών κατά τη διάρκεια των οποίων είχε υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες. Αυτό μαρτυρείτε από την ύπαρξη ωραιοτάτου ναού αφιερωμένου στον Αρχάγγελο Μιχαήλ ο οποίος χρονολογείται στο 10ο αιώνα μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: