Ταξίδι στην Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη που συνδέθηκε με τις χαρές και τις λύπες του ελληνισμού (Video)


Αφιέρωμα στην Αγιά Σοφιά

Σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ η εκπομπή «Μηχανή του χρόνου», εισήλθε στα ενδότερα της Αγίας Σοφίας, κάνοντας άλμα στην ιστορία με στόχο να παρουσιάσει το μεγαλύτερο ορθόδοξο θρησκευτικό μνημείο ανά το παγκόσμιο. Ένα βίντεο διάρκειας 52 λεπτών, όπου ιστορικοί κάνουν αναδρομή στους αιώνες, παρουσιάζοντας άγνωστα γεγονότα αναφορικά με τον Ναό. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Αγιά-Σοφιά.

Παρουσιάζονται οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία του σημαντικού αυτού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτού του περίλαμπρου οικοδομήματος του Ιουστινιανού, που συνδέθηκε με όλες τις χαρές και τις λύπες του ελληνισμού, καθώς και οι θρύλοι και οι παραδόσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις καταστροφές που προκάλεσε στο μνημείο ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αγία Σοφιά - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Eνα συναρπαστικό ταξίδι στην «Αγία Σοφία», το ναό – σύμβολο της Ορθοδοξίας, που μετά την Άλωση της Πόλης έγινε τέμενος και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Στην εκπομπή ζωντανεύουν οι θρύλοι, οι παραδόσεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και η μοναδική ιστορία του κτιρίου που άντεξε λεηλασίες, επιδρομές και φονικούς σεισμούς. 

Η «Μηχανή του χρόνου» ταξιδεύει στην Πόλη σε μια μοναδική περιήγηση στο ναό, και παρουσιάζει με λεπτομέρειες τους χώρους και τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία. Ο μοναδικός τρούλος, η χρυσή Αγία Τράπεζα που λεηλατήθηκε από τους σταυροφόρους, τα ασύγκριτης ομορφιάς ψηφιδωτά που κάλυψαν με σοβά οι Οθωμανοί, αλλά και ο γυναικωνίτης με τις ίντριγκες και τα ατέλειωτα παιχνίδια εξουσίας.

Εκεί όπου αυτοκράτορες βαπτίσθηκαν, καρδινάλιοι 
αναθεματίστηκαν και χριστιανοί σφαγιάστηκαν.

14 Σεπ 2017 Η Μηχανή του Χρόνου – «Αγία Σοφία»
Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr


Περισσότερα: Μηχανή του Χρόνου, Βυζάντιο, Ελληνισμός, Ιστορία


Δεν υπάρχουν σχόλια: