Οι κουρτίνες του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά. Τι ακριβώς είναι αυτό που μας εκπλήσσει;

Τι έκρυψε ο Ερντογάν πίσω τις κουρτίνες που έβαλε στην Αγιά Σοφιά;

π. Λίβυος: «Τι ακριβώς είναι αυτό που μας εκπλήσσει;»

Τι ακριβώς είναι αυτό που μας εκπλήσσει; Ότι οι Τούρκοι ζουν με δανεική ιστορία και πολιτισμό;

Ότι οικειοποιούνται ξένη γη, ξένη ιστορία και μνημεία; Μα αυτό κάνουν αιώνες τώρα. Ζουν με δανεικά γιατί ακριβώς αδυνατούν να παράξουν κάτι ολότελα δικό τους. Κάτι που θα υπάρξει ως η ουσιαστική προσφορά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος που γνωρίζει το Τουρκικό έθνος να βηματίζει στην ιστορία είναι η πολεμική επιβολή της δύναμης, της βίας και του αίματος.

Στο ποσοστό που αισθάνομαι απόλυτα αδύναμος εσωτερικά έχω ανάγκη να φαίνομαι ισχυρός εξωτερικά. Ένα αιώνιο πολιτισμικό κόμπλεξ δεν αφήνει την Τουρκία να κοιτάξει το μέλλον. Γυρίζει διαρκώς το βλέμμα της στο παρελθόν. Γιατί εκεί είναι το ενοχικό της τραύμα.

Δεν είναι λίγο να ξυπνάς καθημερινά αιώνες τώρα γνωρίζοντας ότι τα πάντα γύρω σου δεν σου ανήκουν. Αυτή είναι μια συλλογική ενοχή και μην την καταφρονούμε καθόλου. Διότι αυτό το κόμπλεξ και η ενοχή της Τουρκίας την οδηγεί να καταστρέφει αυτά που ποτέ δεν μπόρεσε να φτιάξει.

Αλλά αλήθεια, τι ακριβώς μας εκπλήσσει; Ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Αγίας Σοφίας; Γιατί πότε πήραν για θέματα του Ελληνισμού, οργανωμένα, σθεναρά, τολμηρά και ξεκάθαρα; Η Σμύρνη δεν θα είχε καεί ποτέ εάν το είχαν πράξει. Μακάρι να συμβεί τώρα. Το θέλω και το εύχομαι.
Σμύρνη: Μπήκαν στην Πόλη οι Οχτροί (βίντεο ντοκουμέντο)
Τι ακριβώς μας εκπλήσσει ότι ο Πάπας μόλις και μετά βίας, μας είπε ότι «είναι στεναχωρημένος», λες και μιλούσε για το πρωτάθλημα που έχασε η ποδοσφαιρική του ομάδα; Ακόμη και ο Ιταλικός τύπος δε μπορεί να ερμηνεύσει την σιωπή του κατά τα αλλά λαλίστατου Ποντίφικα.
Τι ακριβώς μας εκπλήσσει ότι το ομόδοξο ξανθό γένος της Ρωσίας, για ακόμη μια φορά μας αδειάζει αφού επισήμως το Κρεμλίνο αναφέρει, ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα και εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας; Μα εάν δεν κάνω λάθος ακόμη δεν τους περιμένουμε να μας ελευθερώσουν από τον οθωμανικό ζυγό; Και ποτέ βέβαια δεν ήρθαν. Για να μην αναφερθώ στο Ποντιακό ζήτημα, στο όραμα του Πατριαρχείου Μόσχας περί της Τρίτης Ρώμης και αλλά πολλά. Αυτά είναι καλό να τα βλέπουν όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί φασίζοντες κύκλοι στην Ελλάδα, που σχεδόν έχουν αγιοποιήσει τον Πούτιν και την πολιτική του. Μόνο το μυαλό ενός φασίστα μπορεί να τα κάνει αυτά.
Και ας έρθουμε τώρα στα δικά μας. Τι ακριβώς μας εκπλήσσει όσον αφορά τις αντιδράσεις της σύνολης πολιτικής ηγεσίας μας; Η χαλαρότητα; Μα για να υποστηρίξεις κάτι με σθένος πρέπει πρώτον να το γνωρίζεις και δεύτερον να το πιστεύεις. Να αποτελεί όραμα σου.Είστε σίγουροι ότι οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σαφή αντίληψη περί Ρωμιοσύνης, Βυζαντίου, Εκκλησίας, και ρωμαϊκού πολιτισμού; Εγώ πάντως έχω μεγάλες αμφιβολίες.

Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι εάν ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση από πλευράς Τουρκίας, θα είναι ένα τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εθνικό αυτογκόλ. Διότι θα εγκλωβίσει την Τουρκία σε μια απύθμενη εσωστρέφεια που στο τέλος θα την καταστρέψει. Μόνοι τους θα καταστραφούν αφού αδυνατούν αιώνες να μετατρέψουν την συλλογική ενοχή του κατακτητή σε δημιουργία και ανοιχτότητα. Κι αυτό είναι πνευματικός νόμος. Όταν δεν σέβεσαι την Γη που πατάς σε «εκδικούνται» οι αιώνες.

Στην Αγία Σοφία ειδικές κουρτίνες 
για να μη φαίνονται οι αγιογραφίες

Με κουρτίνες θα καλύπτονται τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία, είχε επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Την κάλυψη των ψηφιδωτών με κουρτίνες είχε αποκαλύψει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Σε δημοσίευμά της είχε αναφέρει ότι στην Αγία Σοφία θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μη φαίνονται οι αγιογραφίες.

Ο π. Λίβυος: «Οι κουρτίνες του Ερντογάν»

Τι έκρυψε ο Ερντογάν πίσω τις κουρτίνες που έβαλε στην Αγιά Σοφιά; Την ενοχή του κατακτητή και το μίσος του Ισλάμ στην αξία του ανθρώπου. Αλλά ας τα δούμε ένα ένα.
Οι κουρτίνες του Ερντογάν κάλυψαν με το θράσος και την ασέβεια του κατακτητή το πρόσωπο της Παναγίας. Της Μητέρας του Χριστού. Δηλαδή εκείνης που έδωσε ύλη στον άυλο, εκείνης που έδωσε σάρκα στον άσαρκο Δημιουργό. Εδώ είναι και το πρόβλημα του Ισλάμ. Ότι είναι μια απόλυτα μονοφυσιτική αίρεση εικονοκλαστικής κακοδοξίας.
Ο Ερτογάν και οι τούρκοι ισλαμιστές βάζουν κουρτίνα στο πρόσωπο της Παναγίας γιατί δε μπορούν να δεχθούν ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος με σκοπό ο άνθρωπος να γίνει Θεός. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι η ύλη μπορεί κατά χάρη να θεωθεί. Το κτιστό να κοινωνήσει των ενεργειών του Ακτίστου. Για την Ορθόδοξη εκκλησία όμως αυτή είναι η πεμπτουσία της πίστεως της. Όλο το νόημα της θείας ενσαρκώσεως, αποκαλύπτεται ακριβώς εδώ:
ότι η ύλη, το σώμα, ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική ενότητα υπάρχουν με σκοπό την θέωση. Τα πάντα και οι πάντες θα ενωθούν με τον Χριστό διότι αυτός είναι το αρχέτυπο όλης της δημιουργίας.
Κι όμως αυτή την θεμελιώδη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν την αγνοούν κακοδόξως μονάχα οι Ισλαμιστές αλλά και πολλοί Χριστιανοί. Διότι κάθε φορά που ένας χριστιανός υποτιμά τις ανάγκες και την αξία του ανθρωπίνου σώματος πέφτει στην αίρεση του μονοφυσιτισμού. Κάθε φορά που θεωρεί την ψυχή ανώτερη από το σώμα, εκφράζει την αίρεση του μανιχαϊσμού, και κάθε φορά που αρνείται την ζωή αυτή ως δώρο Θεού, ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της αρνησιθεΐας, διότι ο Θεός αυτόν το κόσμο δημιούργησε και μας έδωσε ως παράδεισο χαρά και κοινωνίας.
Διαβάστε: Η 24η Ιουλίου που διάλεξαν να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ
Η βασιλεία του Θεού δεν είναι εκμηδενίση του κόσμου αλλά μεταμόρφωση του σε καινή γη και καινό ουρανό. Η ύλη και η κτίση δημιουργήθηκε από το Θεό ως σημείο συνάντησης μαζί Του. Το σώμα μου είναι η γη που φανερώνεται ο Θεός. Σώμα χωρίς ψυχή είναι πτώμα αλλά και ψυχή δίχως σώμα είναι φάντασμα και σαφέστατα όχι άνθρωπος. Το συναμφότερο αυτών των δυο είναι ο άνθρωπος κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Τέλος πέραν της θεολογικής ερμηνείας των κουρτινών του Ερντογάν, δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό.
Ότι οι κουρτίνες φανερώνουν μια τεράστια ενοχή. Την ενοχή του κατακτητή. Όταν ως Ισλαμιστής μετατρέπεις μια εκκλησία του 537μ.μ σε τζαμί, ως τι μπαίνεις μέσα εκεί; Μα μονάχα ως κατακτητής. Κάθε φορά λοιπόν που η φωνή του ιμάμη θα ακούγεται στην Αγιά Σοφιά, θα δηλώνεται ευθαρσώς σε όλη την ανθρωπότητα ότι η Τουρκία ζει επί ξένων εδαφών ως βάρβαρος κατακτητής. Αυτό ίσως δεν αποτελεί ντροπή για την πολιτισμική ευαισθησία των Τούρκων, αλλά ίσως κάποια στιγμή αποτελέσει για την Δύση, όταν επιτέλους εκ νέου αναδομήσει την Χριστιανική ταυτότητα της.
περισσότερα: π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος)

Ανεβάζει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 
με φόντο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί 
και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

με φόντο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί   και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή.
Με φόντο τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Κάποιες χώρες αγνοούν ότι η Κωνσταντινούπολη ανήκει στους μουσουλμάνους. Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων».
Η τοποθέτησή του έγινε σε εκδήλωση για το άνοιγμα ενός νέου κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) στην Κωνσταντινούπολη και έρχεται ως απάντηση στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.

Με το βλέμμα στην τρομοκρατία ο Ερντογάν

Με φόντο το άνοιγμα των νέων γραφείων της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι:
«Στόχος είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο (σ.σ: MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο».
Κάνε like στη σελίδα «Αέναη επΑνάσταση» στο Facebook

Evi Voulgaraki: Θα έρθει μια μέρα που όλο το Ισλάμ 
θα ντρέπεται και όλη η Τουρκιά θα αυτοοικτίρεται 
για τις επιλογές που έκανε σήμερα ο Ερντογάν, 
με τη συμπαράταξη ενός χυδαίου όχλου.

Έτσι ακριβώς όπως η Γερμανία θα ντρέπεται 
διά παντός για τον Χίτλερ και τα κατορθώματά του.

by Sophia-Ntrekou.gr

Περισσότερα: Βυζάντιο, Μικρά Ασία
Σχετικά Θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: