25 Ιουλ 2020

Καβάφης: Είμαι Κωνσταντινουπολίτης

Το γλυπτό του καβάφη στον περίβολο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.
Φώτο: Το γλυπτό του καβάφη στον περίβολο της Παναγίας της 
Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης 
Κωνσταντινούπολη, 1814, 
Αλεξάνδρεια, 1870 

Αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933) ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής.

«Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια - σ' ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ· μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία.

Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη.

Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα.

Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου.

Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά.»

Δείτε: Είμαστε όλοι Κωνσταντινουπολίτες - Ν. Λυγερός

Καβάφης και Κωνσταντινούπολη

Ο Κ. Π. Καβάφης έχει συνδεθεί στη συνείδηση των πολλών με τη γενέτειρά του, την Αλεξάνδρεια. Λίγοι μάλλον γνωρίζουν ότι μία άλλη πόλη που τον σημάδεψε ήταν η Κωνσταντινούπολη, αφού οι γονείς του ήσαν Kωνσταντινουπολίτες, με φαναριώτικες ρίζες, και ο Καβάφης υπερηφανευόταν για την καταγωγή του και τους διαπρεπείς προγόνους του.

Ο Καβάφης έμεινε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1882-1885, αφού μετακόμισε εκεί οικογενειακώς, καθώς στην Αίγυπτο είχε ξεσπάσει εξέγερση εναντίον των Άγγλων και η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη. Όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση, η οικογένεια Καβάφη επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια (Οκτώβριος 1885).

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους μελετητές είναι σημαντικό το γεγονός ότι η σχεδόν τριετής παραμονή του Καβάφη στην Πόλη συμπίπτει με τις πρώτες μαρτυρημένες συστηματικές του προσπάθειες να επιδοθεί στην τέχνη του ποιητικού λόγου.

Στην εργασία αυτή γίνεται λόγος για το Κωνσταντινουπολίτικο γενεαλογικό δένδρο του Καβάφη, την περίοδο της παραμονής του στην Πόλη, σε ηλικία 19-21 ετών, αλλά και για την απήχηση του Καβάφη στη σημερινή Κωνσταντινούπολη.
Δείτε: Κωνσταντινούπολη: η Πόλη των πόλεων και η ιστορία της
Το 2013, που γιορτάστηκε ως Έτος Καβάφη - με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή -, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ρωμαίικης Κοινότητας, αλλά και πολλών Τούρκων διανοουμένων. Επίσης, έχουν γίνει αρκετές εκδόσεις με ποιήματα του Καβάφη μεταφρασμένα στα Τουρκικά. (Βίντεο)
Ο Καβάφης, το ένατο παιδί του μεγαλέμπορα βάμβακος Ιωάννη Καβάφη, θα πεθάνει την ημέρα των γενεθλίων του, στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, στης 29 Απριλίου 1933. Ήτανε η ημέρα που συμπλήρωνε τα 70 χρόνια της ζωής του. Ήταν η ημέρα όπου συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με το τέλος της επιτυχημένης, οικουμενικής, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικής διαδρομής του. Μίας διαδρομής η οποία σώθηκε μέσα από την τέχνη. Γι’ αυτό ό,τι και αν κάνουμε, ακόμη και το χειρότερο, ας το κάνουμε με τέχνη, για να σωθεί και να σωθούμε. Γιατί η τέχνη είναι ομορφιά και τίποτε όμορφο δεν μπορεί να είναι ανήθικο.
Περισσότερα: Κ.Π. Καβάφης
ΒΙΝΤΕΟ Προτομή του Καβάφη στην Κωνσταντινούπολη: Στο πανέμορφο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου έζησε μια περίοδο των νεανικών του χρόνων, «επέστρεψε» ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Στο καταπράσινο περίβολο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας τοποθετήθηκε, με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννησή του.

Βίντεο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος 11.04.13 06 Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ 150 ΧΡΟΝΙΑ: Τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ» έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013, το οποίο διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο Καβάφης
, το ένατο παιδί του μεγαλέμπορα βάμβακος Ιωάννη Καβάφη, θα πεθάνει την ημέρα των γενεθλίων του, στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, στης 29 Απριλίου 1933. Ήτανε η ημέρα που συμπλήρωνε τα 70 χρόνια της ζωής του. Ήταν η ημέρα  όπου συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με το τέλος της επιτυχημένης, οικουμενικής, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικής διαδρομής του. Μίας διαδρομής η οποία σώθηκε μέσα από την τέχνη. Γι’ αυτό ό,τι και αν κάνουμε, ακόμη και το χειρότερο, ας το κάνουμε με τέχνη, για να σωθεί και να σωθούμε. Γιατί η τέχνη είναι ομορφιά και τίποτε όμορφο δεν μπορεί να είναι ανήθικο.
ΠερισσότεραΚ.Π. Καβάφης
by Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: